Leestijd 6 minuten

(B)logboek 2021

Het klinkt misschien raar, maar ik mis de tijden dat de vieze koffietassen hoog opgestapeld stonden in onze kantoorkeuken. Ik mis het om voor de honderdste keer tegen mijn collega’s te moeten zeggen: ‘Zet alsjeblieft je vieze bekers in de vaatwasser!’ Ja, ik mis het zelfs om vervolgens dan maar zelf alles in de machine te steken.

Maar dat even terzijde. Ik durf namelijk wel te zeggen dat we bij Motionmill dit jaar niet stil hebben gezeten. Belgische ondernemers waren druk bezig met een inhaalslag als gevolg van de pandemie, en wij hebben zoveel mogelijk bedrijven proberen te helpen. Wat zijn de belangrijkste lessen op het vlak van webdesign, marketing, branding en storytelling die mijn collega’s dit jaar hebben geleerd?

Blogboek 2021 Motionmill

Net als in 2019 en 2020 vroeg ik ook voor dit blogboek 2021 aan mijn collega’s wat de belangrijkste lessen van dit jaar waren op het gebied van online ondernemerschap. Bovendien wilde ik te weten komen wat hun visies voor 2022 zijn. Dit zijn hun antwoorden.

 

Blogboek van Dirk Verbeek - Motionmill webdesign

‘Meer online verkoopt dwong ondernemers te investeren in online veiligheid’

Dirk Verbeeck | DNS-, hosting- en SEO-expert & zaakvoerder

 

‘De pandemie dwong Belgische ondernemers in 2020 al om te investeren in digitale verkoopinfrastructuur: in allerijl werden webshops in elkaar gestoken, chatfuncties werden aan websites toegevoegd, bedrijven maakten accounts aan op videovergaderplatformen als Zoom en Whereby.

Een deel van deze ijverige ondernemers stond er echter niet bij stil dat dit alles ook een extra investering in online veiligheid vergt. Een webshop is nu eenmaal niet alleen een sexy storefront, maar ook een stuk techniek dat klanten moet beschermen.

In 2021 klopte dan ook menig ondernemer bij mij aan omdat het mis was gegaan. Webshops waren gehackt omdat er geen SSL-certificaat was of omdat de software van hun contentmanagementsysteem en plug-ins al jaren niet meer geüpdatet waren.

Ons technische team heeft deze gecompromitteerde websites grondig moeten opkuisen. Ook hebben we direct iedere opgekuiste webshop een SSL-certificaat gegeven. Wanneer de eigenaar van de shop ervoor open stond, hebben we de hosting direct over gezet naar ons zusterbedrijf WPorters. Want in deze digitale tijden is het belangrijk om je hosting onder te brengen bij een hostingbedrijf dat regelmatig al jouw software updatet en elke nacht een back-up van de site maakt. Mocht er dan alsnog iets misgaan, dan kan de website altijd teruggezet worden naar de laatste back-up, zodat de downtime tot een minimum beperkt blijft.

Ik voorspel dat ook na de pandemie het digitaal ondernemerschap in dit land blijft groeien. De Belgische consument heeft het gemak van e-commerce ontdekt en zal online blijven zoeken naar zijn favoriete producten. Ondernemers moeten hierop anticiperen door van hun websitetechniek een ondoordringbaar fort te maken waar geen hacker in doordringt.’

Artikelen die Dirk aanraadt:

 

 

Mark Tollenaere - Motionmill webdesign

‘Conversieverhoging is gospel geworden, maar goede productfocus is ook belangrijk’

Mark Tollenaere | Strategist & zaakvoerder

 

‘Wanneer je als bedrijf investeert in een website, webshop of online marketing, wil je dat je je investering ruimschoots terugverdient. In 2021 was het verbeteren van conversiecijfers dan ook een primaire focus voor Belgische ondernemers. Wij hielpen hen daarbij door niet alleen naar de UX te kijken met onze ogen, maar ook met analytische software. We pasten op tientallen websites Hotjar toe om klikgedrag te analyseren, we gebruikten Leadinfo om meer inzichten te krijgen in de bezoekers, we gebruikten Google Analytics om hiaten in de content te vinden.

We moeten echter niet vergeten dat online ondernemerschap niet alleen rond analyse en cijfers draait. Het is ook gewoon essentieel dat je goede product hebt en dat mensen weten wat ze bij je kunnen kopen. Bij enkele klanten van mij ging dat laatste mis: zodra ze een webshop hadden, verloor hun bedrijf de focus. Ik zag bijvoorbeeld een koffiebranderij die in hun webshop ineens wc-papier begon te verkopen. Er was schaarste aan wc-papier, dus de ondernemer dacht: dan ga ik dat verkopen. Niet doen, was mijn advies. Houd je aanbod gefocust, zodat je klanten weten wat ze aan je hebben.

Verdere tips? Neem je verantwoording. Op de deur van mijn thuiskantoor prijkt een hilarische instructietekening van IKEA die je laat zien hoe het moet.’

 

Ikea Stay Höme in ons blogboek 2021

 

Artikelen die Mark aanraadt:

 

 

Blogboek van Hannelore - Motionmill webdesign

‘Een koppeling tussen je webshop en je boekhouding voorkomt vergissingen’

Hannelore Hauquier | Vegan webdeveloper

 

‘Het is een prachtig mirakel, die digitale inhaalslag die Vlaamse bedrijven tijdens de pandemie hebben gepleegd. Ik deed dit jaar zelfs al enkele projecten voor ondernemers die next level aan het denken waren. Die dus niet alleen een simpele webshop wilden hebben, maar een volledig geperfectioneerde online verkoopmachine die gekoppeld is aan een ERP-pakket, kassasysteem, voorraadsysteem, database van een externe leverancier, et cetera.

Helaas weten echter nog te weinig zaakvoerders dat de voordelen van een koppeling met de boekhouding talrijk zijn:

  1. Tijdwinst. Alle gegevens lopen vanzelf je boekhouding in, waardoor je veel minder werk hebt.
  2. Altijd juiste gegevens. Je hebt altijd de juiste gegevens bij de hand in beide systemen.
  3. Minder fouten. Hoe nauwkeurig je ook bent, een fout is snel gemaakt. En een fout herstellen kost handenvol tijd zonder dat het geld oplevert. Een koppeling tussen je webshop en je boekhouding voorkomt vergissingen.
  4. Efficiënter retourneren. Elke webwinkel krijgt te maken met retourneren. Aan jou de taak om die goed te verwerken. En dan niet alleen richting de klant, maar ook in je boekhouding. Door je webshop te koppelen aan je boekhouding wordt de klant herkend en kost het verwerken van retourneren minder tijd en moeite.

Het is het voornemen van mijn collega’s en mij om in het nieuwe jaar alle mogelijke koppelingen in de kijker te zetten. De Belgische ondernemerswereld zal immens profiteren wanneer de kansen van webshopkoppelingen ten volle benut worden.’

Artikelen die Hannelore aanraadt:

 

 

Alexander Gaspar - Motionmill webdesign

‘Kleine bedrijven die zelf hun online marketing doen, zijn niet mee met de nieuwe spelregels’

Alexander Gaspar | Online marketeer

 

‘Als online marketeer heb ik dit jaar geleerd dat de grote techbedrijven (Google, Facebook, Apple, enzovoort) alle regels en voorwaarden van hun diensten overhoop gooien. Dit doen ze in het kader van bescherming van de privacy van klanten.

Om een paar voorbeelden te geven: Google gooit de huidige versie van Analytics de deur uit, ook Facebook zet een streep door zijn analytische tool, en dankzij een nieuwe update van Apple wordt het moeilijker om conversies te tracken.

Al deze wijzigingen hebben ervoor gezorgd dat kleine bedrijven, die graag zoveel mogelijk online marketing zélf doen, niet mee zijn met de laatste veranderingen in de spelregels. Het gevolg laat zich makkelijk raden: ze overtreden voorwaarden en updaten niet naar de laatste software, met geblokkeerde accounts, opgeschorte campagnes en verloren statistieken als resultaat.

Stel de continuïteit van je marketingcampagnes veilig door je in te lezen over de laatste wijzigingen in de online wereld. Hieronder deel ik alvast enkele artikelen die van pas kunnen komen. Wil je zeker geen nieuws missen? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Uiteraard mag je natuurlijk ook altijd mij om hulp vragen. Bel of mail me. Ik weet het: het is een investering om een professionele marketeer in te huren, maar het is tegelijkertijd een stap in je bedrijfsprofessionalisering die je veel geld kan opleveren.’

Artikelen die Alexander aanraadt:

 

 

Jennifer Schleber - Motionmill webdesign

‘Bedrijven die investeerden in hun content, trekken nu massa’s mensen naar hun websites’

Jennifer Schleber | Webdesigner & grafisch ontwerper

 

‘Waar mijn collega Alexander als marketeer vooral nadelen ervaart van enkele nieuwe spelregels op online gebied, heb ik als websitebouwer meerdere positieve nieuwtjes gekregen dit jaar.

WooCommerce, mijn favoriete webshopplatform, introduceerde WooCommerce Payments. Deze nieuwe plug-in maakt het mogelijk om gewoon op je WooCommerce-dashboard betalingen te ontvangen, je cashflow bij te houden en terugkerende inkomsten te beheren. Vroeger moest je dit soort zaken via een externe payment gateway regelen.

Een tweede positieve ontwikkeling komt van de kant van Google. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat klanten nu ook via een Google Mijn Bedrijf-profiel contact met je kunnen opnemen.

Wat tot slot ook nog de moeite van het vertellen waard is, zijn onze vernieuwde inzichten op het vlak van vindbaarheid van websites. Je zou denken dat er niets nieuws meer te melden is over SEO, maar niets is minder waar. De pandemie heeft het belang van contentmarketing vergroot. Bedrijven die sinds het begin van de coronacrisis hebben geïnvesteerd in hun content, weten nu massa’s mensen naar hun websites en webshops te trekken met kwalitatief hoogwaardige artikelen en video’s die hoog scoren in de zoekmachines.’

Artikelen die Jennifer aanraadt:

 

Ontdek onze vorige (b)logboeken

Wil je weten over welke ontwikkelingen we in voorgaande jaren schreven? Lees dan de blogboeken van 2019 en 2020:

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill