Hoe bouw je een WordPress-website in 2021? De 6 stappen naar succes (deel 1)

Ik moet mezelf niet in de maling nemen. Dat ik de hele dag met mijn dikke neus in WordPress-websites zit, betekent niet dat het voor iedereen evident is hoe je zo’n website begint.

Wat dacht je van een handleiding die je van begin tot eind laat zien welke stappen je moet nemen? Okidoki, hier is ze.

Maar voordat we in de materie duiken, wil ik een vraag beantwoorden die bij vele aspirant-WordPressers op de lippen brandt: hoeveel kost een WordPress-website?

 

Hoeveel kost een WordPress-website?

Grof gezegd komen de kosten voor het laten maken van een WordPress-website op het volgende neer:

 • Een domeinnaam kopen: prijzen beginnen bij € 10 / jaar
 • WordPress-hosting: prijzen beginnen bij € 6 / jaar
 • WordPress-thema: hangt af van wat je zoekt. Afhankelijk van de aanpasbaarheid en hoeveel functies je wilt in het thema, beginnen prijzen al vanaf € 0. Inderdaad, zero. Het is niet voor niets dat WordPress zo populair is, hè. Als je geen genoegen wilt nemen met een eenvoudige website, moet je rekenen op € 60 per jaar voor een WordPress-thema.
 • WordPress-plug-ins: vele zijn gratis, maar als je geavanceerde opties wilt, moet je upgraden naar een betalend abonnement.

Bovenstaande betekent dat de meest eenvoudige website begint bij minder dan € 20 per jaar. Op het moment dat je geavanceerde themafuncties wilt, zullen de kosten stijgen tot ongeveer € 80 per jaar.

Wanneer je ook nog eens een upgrade van plug-ins uitvoert, betaal je tussen de € 150 en € 400 per jaar.

In deze calculatie ga ik ervan uit dat je alles zelf doet, dus ook het technische werk. Als je hiervan geen kaas hebt gegeten, is het raadzaam om een WordPress-webdesigner in te schakelen. En ik moet je teleurstellen, die zijn helaas niet gratis. (Ook ik moet mijn boterham ergens mee verdienen, als je het niet erg vindt!)

Hoeveel kost een WordPress-webdesigner?

WordPress-webdesigners komen in de meest uiteenlopende prijsklassen. Een jonge zelfstandige met beperkte werkervaring zet met plezier een WordPress-site in elkaar voor minder dan € 1000. Geef je de voorkeur aan een meer ervaren freelancer of aan een websitebureau, dan moet je waarschijnlijk minstens € 2000 neerleggen. De prijs wordt natuurlijk bepaald door je eisen. Ook maken sommige webdesigners gebruik van kant-en-klare templates; dit drukt de kosten uiteraard. Daar staat tegenover dat je website wellicht een iets generiekere uitstraling krijgt.

Hoeveel kost een webshop?

Webwinkels zijn weer een ander verhaal. Voor online shops kunnen de kosten aanzienlijk oplopen omdat je er veel functionaliteiten voor nodig hebt. Ook zijn bij webshops de prestatie en beveiliging veel belangrijker; er is immers sprake van betalingen via het internet. Als je wilt weten waar je allemaal aan moet denken bij het beginnen van een webshop, raad ik je deze checklist aan: Webshop laten maken: 29 essentiële aspecten om over na te denken [CHECKLIST].

Nu we dit hebben opgehelderd, is het tijd om ons onderwerp van vandaag uit te zoeken: hoe maak je een WordPress-website in 2021?

 

 

Stap 1: Kies een domeinnaam

De domeinnaam is je website-adres, zoals motionmill.com of google.com. Domeinnamen kunnen erg krachtig zijn, dus wees niet overhaast bij het kiezen ervan.

Tips voor het kiezen van een website-domeinnaam

Zorg ervoor dat je domeinnaam uniek en gedenkwaardig is en geen rare betekenis heeft in het Engels of een andere populaire taal als je de internationale markt wilt betreden.

Laten we eens kijken naar een kleine checklist voor het kiezen van een domeinnaam voor je WordPress-website:

 • Als je bedrijfsnaam Sungas is en je wilt dat je domeinnaam deze woorden bevat, dan ben je snel klaar. Zet er .be achter en je hebt je domeinnaam: sungas.be. Maar wat doe je als die domeinnaam al door een ander bedrijf is geclaimd? Dan kan je een domeinnaam kiezen die woorden bevat die met je product of dienst samenhangen. In plaats van sungas.be zou je dan gas-bestellen.be kunnen claimen, of iets anders dat perfect omschrijft wat men op jouw website kan doen.
 • Wil je dat jouw domeinnaam een bepaalde emotie oproept? Maak een lijst met relevante zoekwoorden voor je bedrijf of product. Bedenk hoe de gebruikers zich zouden moeten voelen na gebruik van het product. Stel dat je een huidproductlijn hebt op basis van natuurlijke ingrediënten. Je lijst kan woorden bevatten zoals ‘huid’, ‘zorg’, ‘veilig’, ‘natuurlijk’, ‘mooi’ en ‘fris’. Zulke woorden verwerk je vervolgens in je domeinnaam. Er bestaan tools zoals Namelix of Novanym om ideeën voor domeinnamen te genereren. Mijn ervaring is echter dat deze tools vooral werken met Engelstalige zoektermen. En zelfs dan is het resultaat soms teleurstellend. Maar je kunt het altijd proberen.
 • Controleer de betekenis van je potentiële domeinnaam. Ik google het altijd op deze manier “{voeg hier naam in} betekenis in”. Ik zal eindigen met woordenboekresultaten. Vervolgens voer ik het zoekwoord in op Google Afbeeldingen om te zien wat voor soort foto’s Google associeert met mijn potentiële domeinnaam. Misschien is er een zanger met die naam, of is het de naam van een mangastrip of een harig hondenras. Als je zo’n associatie als een probleem ervaart, moet je opnieuw beginnen.
 • Zoek de domeinnaam op Facebook of LinkedIn om te zien of er een bedrijfspagina is met die naam.
 • Controleer of er een websitedomein beschikbaar is voor verkoop. Voor veel sites is de .com-versie de beste optie, of als je een meer lokale touch aan je naam wilt geven .be of .nl.
 • Koop je domeinnaam. Je kunt dit doen via een domeinregistreerder of via een hostingprovider.

 

WordPress website laten maken Antwerpen

Fotobron: Tyler Franta op Unsplash

 

Stap 2: Kies een hostingbedrijf

Elke website die je ooit hebt bezocht, wordt gehost op een server. Dit betekent dat je webhosting moet aanschaffen bij een hostingprovider.

Aangezien we een WordPress-website bouwen, kan je een hostingplan kiezen van WordPress.com zelf, maar veel website-eigenaren geven de voorkeur aan een externe hostingprovider, bijvoorbeeld omdat die in je eigen land gevestigd is en dus je taal spreekt.

Laat me iets ophelderen voordat we verder gaan. Je hebt wordpress.com en wordpress.org. Het verschil is dat je op WordPress.com een ​​website kunt hosten en bouwen. Van WordPress.org haal je meestal thema’s en plug-ins voor je website. Je kunt de WordPres.com-hostingabonnementen hier vergelijken.

Ik ga er echter vanuit dat je een echt merk wilt opbouwen en volledige controle over je website wilt hebben. Via WordPress.com wordt dit lasting. Dit betekent dat je voor een externe hostingprovider moet kiezen.

Het verschil tussen shared hosting, VPS en managed hosting

Er zijn drie vormen hosting: shared hosting, VPS en managed hosting. In de eerste situatie worden de servercapaciteiten over meerdere sites verdeeld. Als deze sites op de lange termijn groeien, en ook die van jou, kan je website prestatieproblemen ondervinden (in andere woorden: je site zal langzaam laden). Het is daarom misschien beter om een VPS-service of een managed hostingplan te nemen.

Bij het kiezen van een hostingprovider moet je de vraag stellen: wat zijn je zakelijke doelen?

Als je kiest voor VPS-hosting, worden servercapaciteiten nog steeds gedeeld, maar krijg je er enige controle over. Je zal ook verbeteringen zien op het gebied van beveiliging en prestaties.

Managed hosting is een soort à la carte hostingservice. Je krijgt je eigen fysieke server helemaal voor jouw site en je zal zien dat de prestaties en beveiliging top zijn.

Zeker, het bovenstaande is een versimpelde weergave van hoe hosting werkt, maar ik wilde gewoon het grote plaatje schetsen.

Hostingbedrijven vergelijken

Nu je de drie opties van hosting kent, moet je verschillende hostingbedrijven vergelijken op:

 • Prijsstelling
 • Opslag
 • Ondersteuning
 • Prestatie

Sommige hostingproviders hebben in hun tarieven een aantal extra functies inbegrepen, zoals domeinaanbod, websitebouwer, e-commerce-opties, enzovoort. En als ze niet inbegrepen zijn, kunnen ze tegen een meerprijs worden aangekocht.

SSL-certificaat

Nu heb je waarschijnlijk al gemerkt dat sommige websites ‘HTTP’ en andere ‘HTTPS’ voor hun domeinnaam hebben staan wanneer je ze in je browseradresbalk bekijkt. Wat is daar aan de hand?

HTTP is de basis van het moderne web. Het verbindt de browsers en servers, en functioneert op verzoek-antwoordbasis. De extra ‘S’ die je er soms achter ziet staan, duidt aan dat de verbinding met die website gecodeerd is en dat de gegevens die met de website worden gedeeld, veilig zijn.

Stel dat een gebruiker een betaling uitvoert op je website of inlogt op een account. De informatie die de gebruiker invoert, is privé. Wanneer de gebruiker dit doet op een site die de extra ‘S’ heeft, zal hij dit alles veilig kunnen doen, zonder het risico gehackt te worden.

Websites met de extra ‘S’ maken gebruik van zogenaamde SSL-technologie, wat staat voor ‘Secure Sockets Layer’. Voor consumenten betekent het zien van “HTTPS” vertrouwen, omdat je hun gegevens en privacy kunt beschermen. Wil je een HTTPS-website? Dan zal je een SSL-certificaat moeten aanschaffen.

Veel hostingbedrijven hebben standaard een SSL-certificaat in hun pakketten zitten. Check dus altijd of dit het geval is.

Op het moment dat je je hostingplan aanschaft en je je inloggegevens hebt ingesteld, is WordPress zelf het enige dat nog ontbreekt. Bij de meeste hostingproviders kun je WordPress installeren vanaf hun dashboard of uit de wizard. Het is allemaal behoorlijk intuïtief. Althans, dat vind ik als WordPress-freak. Als je hulp nodig hebt, mag je me altijd om raad en daad vragen.

Inloggen in WordPress

Hoe je inlogt op je WordPress-website? Makkelijk. Typ gewoon in de browser je websiteadres in en voeg hieraan /wp-admin toe. Zo krijg je bijvoorbeeld bakkerijwillems.be/wp-admin. Volgens de basisinstellingen van WordPress bereik je op die manier je inlogscherm.

Maar let op: sommige websitebouwers (zoals ik zelf) plaatsen het inlogscherm achter een unieke URL, bijvoorbeeld /log-hier-in. Op die manier weten hackers en andere mensen met boze bedoelingen niet waar ze kunnen inloggen op jouw website. Heeft je websitebouwer deze uitzonderlijke veiligheidsstap echter niet aangebracht, dan moet je het inlogscherm op /wp-admin zoeken.

 

WordPress-website maken handleiding

Fotobron: cottonbro op Pexels

 

Stap 3: Leer de functies van WordPress kennen

Het WordPress-dashboard heeft standaard negen secties. Laten we ze eens bekijken.

WordPress-instellingen

WordPress-website maken Instellingen

In de sectie ‘Instellingen’ zijn er nog zeven menu-items. Ik zal hier kort de belangrijkste dingen beschrijven die gedaan moeten worden:

 1. Onder ‘Algemeen’ kan je de sitetitel, slogan, URL, tijdzone, tijd- en datumnotatie en taal instellen.
 2. Bij ‘Schrijven’ stel je reacties op blogberichten in.
 3. Onder ‘Lezen’ zal je WordPress aanduiden welke pagina als startpagina dient en welke je blog is. Dit is een belangrijke stap. Je kiest ook hoeveel blogberichten er op een pagina kunnen worden weergegeven of dat je website door Google wordt geïndexeerd.
 4. Onder ‘Discussie’ ga je de blogreacties instellen.
 5. Binnen ‘Media’ kan je de maximale afmetingen in pixels bepalen die je kunt gebruiken bij het toevoegen van een afbeelding aan de mediabibliotheek.
 6. In ‘Permalinks’ stel je de indeling van je URL’s in.
 7. Je kunt je privacybeleidspagina’s definiëren in ‘Privacy’.

De beste manier om het paneel ‘Instellingen’ te benaderen, is door al deze items in te voeren en de ontbrekende informatie in te vullen, zodat je niets belangrijks overslaat. De dingen zijn vrij eenvoudig, dus krijg geen angst. Alle instellingen kunnen in minder dan een half uur worden uitgevoerd.

WordPress-pagina’s en -berichten

Wanneer je content creëert voor je website, zal je 95% van je tijd doorbrengen binnen de secties ‘Pagina’s’ en ‘Berichten’.

De ‘Pagina’s’ zijn statisch. Of je nu een ‘startpagina’, ‘diensten’-pagina of ‘contacteer ons’-pagina hebt: ze blijven altijd op dezelfde plek staan (tenzij je bewust de volgorde verandert). Onder ‘Berichten’ kun je je laatste blogartikelen hebben, of misschien je portfolio. Dit zijn dynamische pagina’s omdat ze automatisch je nieuwste website-inhoud bovenaan plaatsen.

Als je ‘Berichten’ selecteert op het dashboard, kan je een bericht maken, een overzicht van alle berichten oproepen en tags en categorieën beheren.

WordPress-website maken Berichten

Je kunt een nieuw bericht maken als je ‘Nieuw bericht’ selecteert, of als je naar ‘Alle berichten’ gaat en vervolgens ‘Nieuw bericht’ aanklikt.

Dezelfde manier van werken is van toepassing op ‘Pagina’s’.

WordPress-website maken Pagina's

Wanneer je in een zojuist aangemaakte WordPress-website bij ‘Alle pagina’s’ of  ‘Alle berichten’ kijkt, zie je waarschijnlijk al enkele pagina’s en berichten staan, zelfs al heb jij er nog geen toegevoegd. Dit zijn zijn standaardpagina’s en -berichten die in je WordPress-thema zitten. Je kunt ervoor kiezen om deze pagina’s te bewerken en te houden, of om nieuwe te maken en de standaardexemplaren te verwijderen.

Nu, hoe kan je een bericht of een pagina bewerken?

Wanneer je de cursor door je pagina- of berichtenoverzicht beweegt, zie je bij ieder item enkele opties verschijnen: bewerken, snel bewerken, prullenbak, bekijken.

WordPress-website Berichten bewerken

Afhankelijk van het WordPress-thema dat je hebt gekozen, of de opties die je websitebouwer heeft toegevoegd, kunnen in dit rijtje meerdere opties verschijnen. Zelf vind ik de optie ‘dupliceer’ altijd erg handig. Daarmee kan je snel de opmaak van een bestaande pagina hergebruiken in een nieuwe. Klop aan bij je websitebouwer als je zulke bijkomende functies nodig hebt.

Media

Alle foto’s, video’s en andere documenten (zoals PDF’s) die je naar je website uploadt, zijn in een overzicht onder ‘Media’ te zien. Je kunt nieuwe toevoegen door ze vanaf je computer naar het overzicht te slepen en neer te zetten, of door op ‘Nieuw bestand’ te klikken.

WordPress-website Media

Ook vanuit een pagina of bericht dat je aan het maken (of bewerken) bent, kan je media toevoegen. Daarover verderop meer.

Reacties

Het volgende dashboardgedeelte heet ‘Reacties’. Hier kun je de reacties van je berichten beheren.

WordPress-website Reacties

Je ontvangt heel veel spamreacties die naar spam of prullenbak kunnen worden verplaatst. Je kunt de relevante goedkeuren, waarna ze bij je bericht verschijnen.

Weergave

WordPress-website maken Weergave

Op dit niveau kan je:

 • Een thema zoeken, installeren en activeren een thema (meer details hierover in deel 2 van deze serie).
 • Widgets aanpassen om blokken inhoud toe te voegen aan de zijbalken, footer en andere delen van je site.
 • De menu’s definiëren van je WordPress-website.
 • De code van Word-Press-thema aanpassen in “Thema-editor”. Dit is alleen aanbevolen als je een ontwikkelaar bent. In bovenstaande afbeelding staat dit element overigens niet omdat ik de screenshot heb gemaakt van een website die niet op een kant-en-klaar thema draait. (Soms is maatwerk nu eenmaal de beste oplossing.)

Staan er in jouw lijst bij ‘Weergave’ items die ik niet noem? Dat kan. Op het moment dat je bepaalde plug-ins activeert, verschijnen deze vaak onder ‘Weergave’.

Plug-ins

Er zijn veel websitefuncties denkbaar die niet in ieder WordPress-thema zitten inbegrepen, zoals zoekmachineoptimalisatie, websitebeveiliging en back-up, tabellen, formulieren, e-commerce en meer. Godzijdank bestaan er plug-ins om deze ontbrekende functionaliteiten te compenseren.

Mijn Nederlandse vakgenoot Paul Willems laat in onderstaand filmpje zien hoe het installeren, activeren en deactiveren van plug-ins werkt. Het is allemaal intuïtief en gebruiksvriendelijk.

Gebruikers

WordPress-website Gebruikers

Op dit niveau beslis je wie toegang heeft tot de achterkant van je website. Je kunt toegang verlenen aan bijdragers, gastauteurs, redacteuren en meer, afhankelijk van wat ze moeten doen op je site.

WordPress-website Gebruikers rol wijzigen

Gereedschap

Onder ‘Gereedschap’ heb je de mogelijkheid om gegevens te importeren en exporteren van en naar andere contentbeheersystemen (bijv. Blogger).

WordPress-website Gereedschap

Er is ook een gedeelte ‘Websitegezondheid’. Dit laat kritische informatie zien over je WordPress-configuratie en zaken die je aandacht vereisen.

Omdat we privacy moeten respecteren, kan je hier ook persoonlijke gegevens van gebruikers exporteren of wissen.

 

Meer WordPress-tips? Lees verder in deel 2!

We hebben gekeken hoeveel een WordPress-website kost, ik heb uitgelegd hoe je een domeinnaam registreert en een hostingbedrijf kiest, én we hebben de basisfuncties van WordPress onder de loep genomen.

Hiermee beëindigen we deel 1 van mijn miniserie ‘Hoe bouw je een WordPress-website in 2021?’.

Ontdek ook deel 2, waarin ik laat zien…

 • …hoe je een WordPress-thema installeert;
 • …hoe je een WordPress-website bouwt;
 • …en hoe je WordPress-plug-ins installeert.

Klik hier om deel 2 te lezen!

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill