Bedrijven bereiden zich voor op inhaalslag van consumenten

Zijn er, honderd jaar na de eerste keer, opnieuw roaring twenties op komst?

AdAge maakt de vergelijking tussen het einde van de Spaanse Griep en de naderende afloop van de Covid-19-pandemie: in beide gevallen gaat het om een periode van grote maatschappelijke onrust waarin de consument het gevoel opbouwt ‘iets in te moeten halen’.

Dit is hét moment voor ondernemers in België om voorbereidingen te treffen voor de inhaalslag die al enige tijd in de hoofden van consumenten borrelt.

Uitbundige Amerikanen

In de wereld van online marketing draait alles rond het inspelen op behoeften. Vraagt de consument een appel? Dan verkoop je hem een appel. Wil hij liever een maracuja? Dan verkoop je hem een maracuja. (Nadat je eerst gegoogeld hebt wat in hemelsnaam een maracuja is.)

De werkelijk slimme marketeers en bedrijven wachten echter niet tot de klant zelf aangeeft wat hij wenst. Nee, de ware bollebozen voorspellen wat de klant binnenkort nodig heeft en bereiden zich voor. Ze kopen voorraad in, zetten advertentiecampagnes klaar, maken zowel fysieke winkels als webshops gereed.

Het artikel van AdAge vermeldt dat het voorjaar van 2021 voor Amerikanen een soort verlate kerstperiode is. Mediabestedingen zijn hoog, consumenten kopen als zotten. De sfeer in hét consumentenland onder de consumentenlanden is gerust uitbundig te noemen. Amerikaanse ondernemers die dit geanticipeerd hadden, plukken daar nu de vruchten van.

Vandaar mijn oproep aan jou als Belgische ondernemer: loop niet achter de feiten aan. Later dit jaar worden restricties beetje bij beetje opgeheven, want steeds meer mensen worden gevaccineerd. Consumenten hebben miljarden aan opgepot spaargeld die met spoed hun portemonnees willen verlaten. Ook jouw klanten zitten daarbij.

 

Lees ook: Kan het hebben van een webshop jouw bedrijf redden tijdens de coronacrisis?

 

Na rampspoed komt feest

Wat er nu in de Verenigde Staten gebeurt (en hopelijk spoedig ook hier in ons kleine landje) is niet ongewoon. Wanneer we de geschiedenisboeken naslaan zien we dat oorlogen en pandemieën keer op keer worden gevolgd door periodes van euforie. Het ongebreidelde optimisme van de jaren vijftig was geen toeval: we hadden net een wereldoorlog achter de rug.

Met het naderende einde van de coronapandemie belanden we in een periode waarin reclamemakers niet meer op hun tenen hoeven te lopen. Communicatiebureaus zoals Motionmill stonden sinds begin 2020 voor een onmogelijke uitdaging: enerzijds moesten we als vanouds reclame maken voor onze klanten, anderzijds moesten we over alles tien keer nadenken om maar niemand te kwetsen. Alles wat ook maar enigszins aanstoot zou kunnen geven werd uit reclamecampagnes gesneden, tot er ultraneutrale communicatie overbleef waar niemand over kon struikelen. Veilig maar saai, dat was vaak het resultaat het afgelopen jaar. Ergens heb ik wel respect voor ondernemers die ondanks alles iets gewaagds deden. Ik denk aan de actie die een Brusselse Delhaize-supermarkt had op zijn bierassortiment: 2 Corona’s kopen, 1 Mort Subite gratis. Ja, het is macaber. Maar ik vind het grappig. Sorry als ik politiek incorrect ben.

Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, dringt gelukkig ook de luchtigheid en humor weer door in de marketingwereld. Grapjes maken mag weer zonder publiekelijk aan een schandpaal genageld te worden, constateren ook de bazen van Unilever en L’Oreal.

 

Inhaalslag consumenten na pandemie

Fotobron: Jazmin Quaynor op Unsplash

 

Unilever en L’Oreal zien verandering

Conny Braams, marketingverantwoordelijke bij Unilever, bevestigde de verandering vorige maand in een interview met Marketingweek. Nadat Unilever gedurende grote delen van de pandemie op zijn hoede was om in campagnes vooral geen controverses op te wekken, is er sinds kort weer ruimte voor vrolijkheid. Braams zegt dat mensen momenteel weer op zoek zijn naar plezier. Ze illustreert deze stelling met groeiende verkoopcijfers van ijs. Dit is voor haar een teken dat mensen eindelijk weer in staat zijn te ontspannen en zichzelf te trakteren.

Vanuit de cosmeticawereld klinkt er de verwachting van omzetgroei. In een interview met de Daily Mail vertelde L’Oreal-topman dat hij na de pandemie een ‘verkoopbonanza’ verwacht: ‘Dit wordt zoals de roaring twenties. Er komt een stormloop op make-up en parfums. Lippenstift opdoen wordt een symbool van terugkeren naar het normale leven.’

In hetzelfde artikel verklaart Leslie Blair van de British Association of Beauty Therapy And Cosmetology: ‘Er komt een absolute boom wanneer deze nachtmerrie over is. We zullen meer kopen dan we ooit eerder gekocht hebben.’

 

Terug tevoorschijn komen

Op Twitter kwam ik onderstaande poster tegen. Het is een reclameposters voor het biermerk Corona. It’s almost time to come out of hiding, staat er geschreven naast een half buiten beeld staand flesje Corona. Helaas is het geen echte campagne van Corona, maar een zogenaamde spec ad, een advertentie die een reclamemaker creëert om een klant binnen te halen (zonder de garantie dat hij ervoor betaald zal krijgen). Desondanks zie ik deze poster als een teken dat de tijden ten goede veranderen: als reclamemakers weer met gewaagde grapjes klanten durven binnen te halen, weet je zeker dat de commerciële wereld terug begint te ontspannen.

 

Corona-bier reclame Covid-19

Fotobron: Calvin Innes op Twitter

 

Bereid een strategie voor

Denk na over de behoeftes die jij bij je klanten gaat kunnen vervullen. Zit samen met je verkopers en marketeers en maak een actieplan. Welke middelen ga je inzetten: e-mailmarketing, Google Ads, social media, drukwerk?

Als je wilt dat ik met je meedenk, laat het me weten. Je kunt direct een videoafspraak inplannen in mijn agenda.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill