Mijn top 5 WordPress-websitetrends voor 2022

Als het gaat om het bouwen van websites, domineert WordPress over andere contentmanagementsystemen. Ongeveer 35 procent van de top één miljoen websites gebruikt WordPress!

Omdat ik als websitebouwer ook de voorkeur geef aan WordPress, en veel van de lezers van deze blog ondernemers zijn met een WordPress-website, wil ik je graag laten zien wat je in het nieuwe jaar kan verwachten op het vlak van website-ontwikkeling.

WordPress trends 2022

WordPress-trends: de voordelen van WordPress in het kort

Voor lezers die nog niet bekend zijn met de voordelen van WordPress, geef ik graag eerst een beetje uitleg. Daarna gaan we van start met de WordPress-trends.

Er zijn 4 hoofdredenen die dit contentmanagementsysteem (CMS) zo goed maken:

  • Het is gebruiksvriendelijk. Zelfs beginnende sitebeheerders en bedrijfseigenaren kunnen basisupdates maken. Denk aan het toevoegen van blogposts of het toevoegen van afbeeldingen en video’s.
  • WordPress biedt zijn gebruikers een enorme bibliotheek met plug-ins, waardoor het 100 procent aanpasbaar is aan jouw behoeften.
  • Het heeft een mobielvriendelijke lay-out.
  • WordPress-websites zijn erg geschikt voor zoekmachineoptimalisatie.

Als het gaat om het bouwen van je WordPress-website, begrijpen we dat je de nieuwste ontwikkelingen wilt integreren. Laten we eens kijken wat de verwachtingen voor het nieuwe jaar zijn.

 

WordPress-trends in 2022

Trend 1: Een toenemende populariteit van drag-and-drop pagebuilders

Hoewel er niets gaat boven de aanpasbaarheid en functionaliteit van een professioneel gebouwde website, zijn pagebuilders bijzonder populair aan het worden. In een pagebuilder kan je een websitepagina creëren door elementen erin te slepen en neer te zetten.

Pagebuilders geven beginnende websitebouwers en leken de mogelijkheid om hun eigen site te bouwen. Ze kunnen pagina’s samenstellen zonder code te hoeven gebruiken. Zelf begrijp ik de aantrekkingskracht van drag-and-drop-opties. Gebruikers waarderen de mogelijkheid om direct precies te zien hoe hun pagina eruit zal zien.

 

Pagebuilder WordPress

De pagebuilder Elementor

 

Ik wil je alleen meegeven dat websites die met een pagebuilder gemaakt zijn, de neiging hebben om veel langzamer te zijn dan websites die geen drag-and-drop-functie hebben. Dat komt omdat een pagebuilder technisch gezien een heel zwaar stukje software zijn. En elke keer wanneer je websitebezoeker een pagina opent, moet al die software geladen worden. Dit heeft twee grote nadelen:

  1. Een langzame website is frustrerend voor de gebruiker, wat je kan merken in een daling in je conversie.
  2. Een langzame website wordt minder hoog geïndexeerd door Google, waardoor jouw site lager in de zoekresultaten komt te staan. Niet goed voor je SEO dus!

Divi en Elementor zijn populaire plug-ins voor drag-and-drop-functionaliteiten in WordPress. Voor hobbyisten of beginnende ondernemers met weinig budget is het interessant om deze programma’s eens te testen.

 

Lees ook: ‘Pas op met plug-ins: ze maken je website vollediger, maar ook trager,’ waarschuwen webdevelopers

 

Trend 2: WordPress zal vaker gebruikt worden voor e-commerce

Dit is een ongelooflijk grote ontwikkeling onder de WordPress-trends. Het CMS WordPress zal meer en meer gebruikt worden voor e-commerce.

Veel websites bieden artikelen of diensten te koop aan op hun website. Soms gaat het om multinationals Bol.com en Coolblue die duizenden producten aanbieden. Maar het kan net zo goed een blogger zijn die een e-boek verkoopt. Met de plug-in WooCommerce kan je van elke WordPress-website een e-commercesite maken.

WooCommerce combineert WordPress’s SEO-functies en gebruiksgemak met betalingsgateways, voorraadonderhoud en marketingfuncties. Daarmee kan je je bedrijf effectiever runnen en de klantenservice verbeteren. WooCommerce beheert momenteel meer dan 70 miljoen e-commercewinkels. De pandemie heeft Belgische ondernemers geleerd dat het belangrijk is om producten ook online te kunnen verkopen, dus mijn verwachting is dat e-commerce nog belangrijker zal worden.

 

Wonderweekend

WooCommerce-webshop van Wonderweekend

 

Ben je benieuwd hoe een WooCommerce-webshop eruit kan zien? Dit zijn enkele webwinkels die mijn collega’s en ik gebouwd hebben:

Bij Fietsen De Geus is het interessant om te vermelden dat ze hun fietsen niet online verkopen, maar wél hun producten beheren in WooCommerce. Dit bewijst dat WooCommerce ook geschikt is voor websites waarop veel producten moeten komen, zelfs als ze niet online gekocht kunnen worden.

 

WooCommerce labels overzichtspagina

Uitsnede van de website van Fietsen De Geus

 

Als je besluit om WooCommerce te gebruiken om je online winkel mee op te zetten, bevind je je in goed gezelschap!

 

Trend 3: Augmented reality

Augmented reality (‘aangevulde realiteit’) is een toffe technologische ontwikkeling. Het verbetert de manier waarop mensen online winkelen door een computergegenereerde afbeelding toe te voegen aan een foto of een weergave van de echte wereld.

Augmented reality is een fenomeen dat zich rap over alle CMS’en verspreidt, maar het kan ook zeker genoemd worden in deze lijst met WordPress-trends.

Bedrijven kunnen de technologie van augmented reality in hun e-commercewebsites opnemen om klanten een praktischere kijk op de producten te geven. Een verfwinkel kan bijvoorbeeld een AR-plug-in voor hun mobiele app toevoegen. Of ze kunnen gebruikers in staat stellen om foto’s van een kamer te uploaden en met AR de verfkleuren van de kamer te veranderen, de verlichting aan te passen en decorideeën op te doen.

Met behulp van een eenvoudige WooCommerce-plug-in zoals Ozisti kunnen gebruikers naadloos communiceren met websites die AR gebruiken. Dit leidt mogelijk tot hogere verkopen en verbeterde klantervaringen.

Ook Ikea past inmiddels AR toe, wat je ziet op onderstaande foto.

 

Augmented reality voorbeeld

 

Trend 4: Spraakgestuurd zoeken voor WordPress-websites

Siri, Alexa en andere spraakgestuurde zoekassistenten groeien snel in populariteit. Experts schatten dat sinds 2020 de helft van alle online zoekopdrachten via spraakgestuurd zoeken wordt gedaan. Door plug-ins voor spraakgestuurd zoeken toe te voegen, kunnen bedrijven en organisaties de gemaksfuncties bieden die gebruikers gewend zijn.

Bovendien, omdat spraakgestuurd zoeken zo gangbaar wordt, moet je overwegen hoe je de SEO-functies van WordPress kan gebruiken voor optimalisatie van spraakgestuurd zoeken:

  • Gebruik trefwoorden die betrekking hebben op hoe mensen spreken versus hoe ze typen.
  • Beantwoord vragen in je content die mensen die zoeken waarschijnlijk zullen stellen.
  • Maak gebruik van inhoud die specifiek geschikt is voor optimalisatie van gesproken zoekopdrachten.

Dit alles zal je SEO-resultaten verbeteren. We vertellen er meer over in het artikel 7 winstgevende ideeën voor je copywriting die je in 2022 moet uitproberen.

 

Spraakgestuurde website

Alexa, het spraakbesturingssysteem van Amazon

 

Trend 5: Meer grote bedrijven maken de overstap naar WordPress

Dit is de laatste van de grote WordPress-trends. Ooit werd WordPress beschouwd als een platform voor kleine organisaties en blogs. Die tijd is echter voorbij: inmiddels is WordPress een CMS waar ook duizenden grote bedrijven op vertrouwen.

WordPress stelt iedereen in staat tekst en afbeeldingen toe te voegen. WordPress geeft iedereen de kan om een rol te spelen in de functionaliteit van een website. Daarom gebruiken meer grote bedrijven het dan ooit tevoren.

Enkele grote namen met WordPress-websites zijn BBC America, Mercedes-Benz, Time Magazine, Beyoncé, The Walt Disney Company en Vogue.

 

WordPress-trends: haal het maximale uit je website

Dit overzicht met WordPress-websitetrends helpt jou hopelijk om het maximale uit je online bedrijfsportaal te halen.

Haal je nog niet het maximale uit je WordPress-website? Of wil je de overstap maken naar dit CMS? De WordPress-webdesigners van Motionmill doen er alles aan om op de hoogte te blijven van de laatste updates en trends. Neem contact op met onze WordPress-experts via onze contactpagina.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill webdesign