Leestijd 4 minuten

Mijn top 5 WordPress-websitetrends voor 2022

Als het gaat om het bouwen van websites, domineert WordPress over andere contentmanagementsystemen. Ongeveer 35 procent van de top één miljoen websites gebruikt WordPress!

Ook ik als websitebouwer geef de voorkeur aan WordPress, en veel van de lezers van deze blog zijn ondernemers met een WordPress-website. Daarom wil ik je graag laten zien wat je in de toekomst kan verwachten op het vlak van website-ontwikkeling.

WordPress trends 2022

WordPress-trends: de voordelen van WordPress in het kort

Voor lezers die nog niet bekend zijn met de voordelen van WordPress, geef ik graag eerst een beetje uitleg. Daarna gaan we van start met de WordPress-trends.

Er zijn 4 hoofdredenen die dit contentmanagementsysteem (CMS) zo goed maken:

 • Het is gebruiksvriendelijk. Zelfs beginnende sitebeheerders en bedrijfseigenaren kunnen basisupdates maken. Denk aan het toevoegen van blogposts of het toevoegen van afbeeldingen en video’s.
 • WordPress biedt zijn gebruikers een enorme bibliotheek met plug-ins. Daardoor is het 100 procent aanpasbaar is aan jouw behoeften.
 • Het heeft een mobielvriendelijke lay-out.
 • WordPress-websites zijn erg geschikt voor zoekmachineoptimalisatie.

Als het gaat om het bouwen van je WordPress-website, begrijpen we dat je de nieuwste ontwikkelingen wilt integreren. Laten we eens kijken wat de verwachtingen voor het nieuwe jaar zijn.

 

WordPress-trends in 2022

Trend 1: Een toenemende populariteit van drag-and-drop pagebuilders

Er gaat niets boven de aanpasbaarheid en functionaliteit van een professioneel gebouwde website. Desondanks zijn pagebuilders bijzonder populair aan het worden. In een pagebuilder kan je ook als amateur een websitepagina creëren. Dat doe je door elementen erin te slepen en neer te zetten.

Het voordeel van pagebuilders

Pagebuilders geven beginnende websitebouwers en leken de mogelijkheid om hun eigen site te bouwen. Ze kunnen pagina’s samenstellen zonder code te hoeven gebruiken. Zelf begrijp ik de aantrekkingskracht van drag-and-drop-opties. Gebruikers waarderen de mogelijkheid om direct precies te zien hoe hun pagina eruit zal zien.

 

Pagebuilder WordPress

De pagebuilder Elementor

 

Het nadeel van pagebuilders

Websites die met een pagebuilder gemaakt zijn, hebben de neiging hebben om langzamer te zijn. Dat komt omdat pagebuilders technisch gezien heel zware stukjes software zijn. En elke keer wanneer je websitebezoeker een pagina opent, moet al die software geladen worden.

Dit heeft twee grote nadelen:

 1. Een langzame website is frustrerend voor de gebruiker, wat je kan merken in een daling in je conversie.
 2. Een langzame website wordt minder hoog geïndexeerd door Google. Daardoor komt jouw site lager in de zoekresultaten te staan. Niet goed voor je SEO dus!

Divi en Elementor zijn populaire plug-ins voor drag-and-drop-functionaliteiten in WordPress. Voor hobbyisten of beginnende ondernemers met weinig budget is het interessant om deze programma’s eens te testen. Maar over het algemeen genomen ben ik meer voorstander van websites die geen drag-and-drop-functie hebben.

 

Lees ook: ‘Pas op met plug-ins: ze maken je website vollediger, maar ook trager,’ waarschuwen webdevelopers

 

Trend 2: WordPress zal vaker gebruikt worden voor e-commerce

Dit is een ongelooflijk grote ontwikkeling onder de WordPress-trends. Het CMS WordPress zal meer en meer gebruikt worden voor e-commerce!

Veel websites bieden artikelen of diensten te koop aan op hun website. Soms gaat het om multinationals Bol.com en Coolblue die duizenden producten aanbieden. Maar het kan net zo goed een blogger zijn die een e-boek verkoopt. Met de plug-in WooCommerce kan je van elke WordPress-website een e-commercesite maken.

WooCommerce combineert e-commerce met de voordelen van WordPress:

 • Uitgebreide SEO-functies.
 • Enorm gebruiksgemak.
 • De flexibiliteit om je webshop te laten beheren door één van de duizenden WordPress-experts wereldwijd.

De meerwaarde van WooCommerce

Aan al deze pluspunten van WordPress voegt WooCommerce alle nodige zaken voor online verkoop toe:

 • Koppeling met betalingsgateways.
 • Veel opties voor voorraadonderhoud.
 • Commercieel interessante marketingfuncties.

Met al deze zaken kan je je bedrijf effectiever runnen en de klantenservice verbeteren. WooCommerce beheert momenteel meer dan 70 miljoen e-commercewinkels.

De pandemie heeft Belgische ondernemers geleerd dat het belangrijk is om producten ook online te kunnen verkopen. Het is om die reden mijn verwachting dat e-commerce nog belangrijker zal worden.

 

Wonderweekend

WooCommerce-webshop van Wonderweekend

 

Voorbeelden van WooCommerce-webshops

Ben je benieuwd hoe een WooCommerce-webshop eruit kan zien? Dit zijn enkele webwinkels die mijn collega’s en ik gebouwd hebben:

 • Pronti, een nationaal schoenenwinkelketen;
 • Flor Artes, een Antwerpse bloemenwinkel waar je online bloemstukken kan bestellen;
 • Wonderweekend, een kinderfestival met ticketverkoop via WooCommerce en Tickera;
 • Kiddi Kleurprenten, een site waar je kleurplaten kan downloaden;
 • FestiTent, een verhuurbedrijf van festivaltenten;
 • Fietsen De Geus, drie fietsenwinkels in Groot-Antwerpen.

Bij Fietsen De Geus is het interessant om te vermelden dat ze hun fietsen niet online verkopen, maar wél hun producten beheren in WooCommerce. Dit bewijst dat WooCommerce ook geschikt is voor websites waarop veel producten moeten komen, zelfs als ze niet online gekocht kunnen worden.

 

WooCommerce labels overzichtspagina

Uitsnede van de website van Fietsen De Geus

 

Als je besluit om WooCommerce te gebruiken om je online winkel mee op te zetten, bevind je je in goed gezelschap!

 

Trend 3: Augmented reality

Augmented reality (‘aangevulde realiteit’) is een toffe technologische ontwikkeling. Het verbetert de manier waarop mensen online winkelen. Het voegt een computergegenereerde afbeelding toe aan een foto of een weergave van de echte wereld.

Augmented reality is een fenomeen dat zich rap over alle CMS’en verspreidt, maar het kan ook zeker genoemd worden in deze lijst met WordPress-trends.

Bedrijven kunnen de technologie van augmented reality in hun e-commercewebsites opnemen. Op die manier geven ze hun klanten een praktischere kijk op de producten. Een verfwinkel kan bijvoorbeeld een AR-plug-in voor hun mobiele app toevoegen. Of ze kunnen gebruikers in staat stellen om foto’s van een kamer te uploaden en met AR de verfkleuren van de kamer te veranderen, de verlichting aan te passen en decorideeën op te doen.

Met behulp van een eenvoudige WooCommerce-plug-in zoals Ozisti kunnen gebruikers naadloos communiceren met websites die AR gebruiken. Dit leidt mogelijk tot hogere verkopen en verbeterde klantervaringen.

Ook Ikea past inmiddels AR toe, wat je ziet op onderstaande foto.

 

Augmented reality voorbeeld

 

Trend 4: Spraakgestuurd zoeken voor WordPress-websites

Siri, Alexa en andere spraakgestuurde zoekassistenten groeien snel in populariteit. Experts schatten dat sinds 2020 de helft van alle online zoekopdrachten via spraakgestuurd zoeken wordt gedaan. Door plug-ins voor spraakgestuurd zoeken toe te voegen, kunnen bedrijven en organisaties de gemaksfuncties bieden die gebruikers gewend zijn.

Omdat spraakgestuurd zoeken zo gangbaar wordt, moet je ook eens nadenken over de invloed ervan op je SEO. Overweeg bijvoorbeeld hoe je de SEO-functies van WordPress kan gebruiken voor optimalisatie van spraakgestuurd zoeken:

 • Gebruik trefwoorden die betrekking hebben op hoe mensen spreken versus hoe ze typen.
 • Beantwoord vragen in je content die mensen die zoeken waarschijnlijk zullen stellen.
 • Maak gebruik van inhoud die specifiek geschikt is voor optimalisatie van gesproken zoekopdrachten.

Dit alles zal je SEO-resultaten verbeteren. We vertellen er meer over in het artikel 7 winstgevende ideeën voor je copywriting die je in 2022 moet uitproberen.

 

Spraakgestuurde website

Alexa, het spraakbesturingssysteem van Amazon

 

Trend 5: Meer grote bedrijven maken de overstap naar WordPress

Dit is de laatste van de grote WordPress-trends. Ooit werd WordPress beschouwd als een platform voor kleine organisaties en blogs. Die tijd is echter voorbij: inmiddels is WordPress een CMS waar ook duizenden grote bedrijven op vertrouwen.

WordPress stelt iedereen in staat tekst en afbeeldingen toe te voegen. WordPress geeft iedereen de kan om een rol te spelen in de functionaliteit van een website. Daarom gebruiken meer grote bedrijven het dan ooit tevoren.

Enkele grote namen met WordPress-websites zijn BBC America, Mercedes-Benz, Time Magazine, Beyoncé, The Walt Disney Company en Vogue.

 

WordPress-trends: haal het maximale uit je website

Dit overzicht met WordPress-websitetrends helpt jou hopelijk om het maximale uit je online bedrijfsportaal te halen.

Doe jij nog niet het maximale met je WordPress-website? Of wil je de overstap maken naar dit CMS? De WordPress-webdesigners van Motionmill doen er alles aan om op de hoogte te blijven van de laatste updates en trends. We delen deze graag met je in een persoonlijk gesprek. Neem contact op met onze WordPress-experts via onze contactpagina.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill