Leestijd 16 minuten

Webshop starten in bijberoep: 11 dingen die je absoluut moet weten om succesvol te zijn

Wil je in België een webshop starten in bijberoep? En wil je weten waar je allemaal aan moet denken om er een succes van te maken? Blijf dan lezen, want als webshopbouwer in Antwerpen kan ik je 11 belangrijke tips geven voor het beginnen van een webshop.

Ik vertel je aan welke wettelijke vereisten je moet voldoen als zelfstandige in bijberoep, welke kosten je zal hebben, welke dingen je aan je webshopbouwer moet vragen, hoe je de online marketing van een webshop kan aanpakken, en veel meer.

Webshop starten in bijberoep Motionmill webdesign Antwerpen

1. Onderzoek de wettelijke vereisten om een webshop in bijberoep te mogen beginnen

Je wilt een webshop starten in bijberoep. Dat betekent dat je een zogenaamde zelfstandige in bijberoep wordt. Maar wat is een zelfstandige in bijberoep nu precies volgens de Belgische definitie?

Wanneer je werkt in bijberoep betekent het dat je naast je werk in loondienst ook een zelfstandige activiteit uitoefent. Dat kan bijvoorbeeld als ondernemer met een webshop. Je hebt dus als werknemer een arbeidsovereenkomst met een werkgever, maar daarnaast werk je ook nog voor eigen rekening. Dit doe je bijvoorbeeld na de werkuren of in het weekend.

Webshopondernemer: geen beschermd beroep

Wat alvast fijn is om te weten: webshopondernemer is geen beschermd beroep, zoals een dokter of advocaat dat wel is. Dat betekent dat je geen speciale diploma of iets dergelijks moet hebben om een webshop te mogen beginnen. Een uitzondering is als je bijvoorbeeld maaltijden gaat verkopen via je webshop. Dat moet volgens de juiste voorwaarden qua hygiëne en infrastructuur gebeuren. Als je alcohol wilt verkopen via je webshop, moet je een ‘Ethylalcohol en alcoholhoudende dranken’-vergunning aanvragen.

Wettelijke vereisten voor het starten van een webshop in bijberoep

Als je een webshop in bijberoep wil beginnen, moet je voor de wet echter wél aan een paar andere vereisten voldoen. Alleen als je aan die vereisten voldoet, kan je het benodigde statuut voor zelfstandige in bijberoep aanvragen:

 1. Je moet al een job hebben. Om specifieker te zijn:
  • Je moet als arbeider of bediende in loondienst zijn voor minstens de helft van een werkweek.
  • Als ambtenaar werk je ten minste de helft van het aantal arbeidsuren van een voltijdse betrekking. Een voltijdse betrekking loopt over ten minste 8 maanden of 200 dagen per jaar.
  • Als je in het onderwijs werkt en een vaste benoeming hebt, werk je minstens 6/10 van een volledig uurrooster. Als contractueel werk je minstens halftijds (minstens 5/10 van een volledig uurrooster).
  • Er bestaan uitzonderingen voor mensen die een socialezekerheidsuitkering ontvangen. Daarover lees je meer op vlaanderen.be/zelfstandige-in-bijberoep.
 2. Je moet btw-aangifte doen en btw-bijdragen betalen. Goed om te weten: als je inkomsten onder 25.000 euro blijven, dan kan je een vrijstelling van btw-verplichtingen vragen. Je hoeft dan geen btw-aangifte te doen en ook geen btw aan te rekenen op uitgaande facturen. Je mag dan ook geen btw recupereren van de inkomende facturen. De Federale Overheidsdienst Financiën vertelt er meer over.
 3. Je betaalt belastingen over je webshopinkomsten. De inkomsten uit je nevenactiviteit komen boven op je andere inkomsten, waardoor ze in een hogere belastingschijf terecht kunnen komen. Zoals elke zelfstandige moet je ook elke drie maanden voorafbetalingen doen, al naargelang het inkomen uit je bijberoep. Zo vermijd je belastingvermeerderingen.
 4. Je moet lid worden van het verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Dit moet binnen de 90 dagen gebeuren.

Voldoe je niet aan de voorwaarden die gesteld worden aan het beginnen van een webshop in bijberoep? Dan blijft altijd de optie over om voltijds als zelfstandige te beginnen. Ook kan je ervoor opteren om meer uren te gaan werken bij je vaste job.

Laat je informeren door experts

Let op: ik ben maar een simpele webshopbouwer. Hoewel ik persoonlijke ervaring heb met een webshop beginnen in bijberoep, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat de regels veranderen. Ook kan het zijn dat ik enkele regels vergeten ben te vermelden. Ik ben tenslotte ook maar gewoon een mens. Informeer je dus altijd goed via officiële overheidswebsites zoals vlaanderen.be en financien.belgium.be.

 

2. Overweeg alle voordelen én nadelen van een webshop starten in bijberoep

De voordelen

De voordelen van zelfstandige in bijberoep zijn:

 • Je verdient extra geld. Hoeveel dit is, hangt af van hoeveel je werkt, hoeveel je verkoopt en wat je verkoopt.
 • Je blijft gewoon pensioen opbouwen. Sommige mensen vrezen voor hun pensioen als ze als zelfstandige in bijberoep zouden beginnen. Geen zorgen! Je behoudt je socialezekerheidsrechten uit je vaste activiteit, dus je blijft pensioen opbouwen.
 • Beroepskosten zijn aftrekbaar. Wanneer je een webshop in bijberoep hebt, mag je je beroepskosten beginnen aftrekken. Zo kan je de belastingen die je moet betalen verminderen. Je mag de kosten van je webshop, je producten en je marketing volledig inbrengen als beroepskosten.

De nadelen

De nadelen van zelfstandige in bijberoep zijn:

 • Je krijgt geen extra sociale rechten. Je moet nog steeds het zelfde aantal jaren extra werken om van een volledig pensioen te genieten. De extra bijdragen die je betaalt geven je geen recht op een extra uitkering of iets degelijks.
 • Je moet meer belastingen betalen. De inkomsten die je krijgt van je webshop moet je rekenen boven op je inkomsten van je loondienst. Daardoor kan je in een hogere belastingschijf komen.
 • Een bedrijf runnen kost veel tijd en moeite. Zelfs het beheren van een kleinschalige webshop vergt doorgaans veel inspanningen. Natuurlijk kan je bepaalde zaken, zoals SEO, e-mailmarketing en copywriting, uitbesteden als je daar het budget voor hebt. Maar zelfs met een paar extra helpende handen moet je erop rekenen dat je webshop veel van je vrije avonden en weekenddagen zal innemen.

Voordat je de grote stap neemt om een webshop te starten in bijberoep, moet je al deze voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen. Het zou immers zonde van je geld zijn als je er na een tijdje achter komt dat je spijt hebt van je keuze. Het vergt heel wat toewijding om als zelfstandige in bijberoep te beginnen!

 

 

3. Bekijk de haalbaarheid van jouw e-commerceonderneming

Goed, je hebt besloten dat de nadelen van zelfstandige in bijberoep zijn jou niet kunnen tegenhouden. Top!

Maar stap nog niet direct naar een webshopbouwer. Het is verstandig om eerst eens goed te bestuderen hoe haalbaar jouw e-commerceonderneming is. Je moet onderzoek doen naar je doelgroep en je concurrenten. Je moet gaan berekenen hoeveel inkomsten realistisch zijn in de beginjaren. Ook zal je moeten berekenen of die inkomsten opwegen tegen de kosten die je gaat hebben wanneer je je webshop zal starten in bijberoep.

Om al deze zaken op een rijtje te krijgen, raad ik je aan om een goed ondernemingsplan te maken.

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan beschrijft je activiteit, je markt, je positie tegenover de concurrentie en eventuele obstakels. Het ondernemingsplan bevat een sterkte-zwakteanalyse en beantwoordt vragen als:

 • Wat wil je precies verkopen met je webshop?
 • Bij welke leveranciers ga je jouw producten inkopen? (Vind geschikte leveranciers voor elke stap in je productieproces. Dus niet alleen voor het materiaal om je product te maken, maar ook om het te verpakken!)
 • Welke rechtsvorm kies je?
 • Zijn er voldoende potentiële klanten voor je product?
 • Wie zijn je concurrenten en hoe kan je je van hen onderscheiden? (Bekijk niet alleen concurrenten in je eigen land, maar ook buitenlandse bedrijven die internationaal verkopen!)
 • Hoe ga je ervoor zorgen dat mensen je webshop gaan vinden?
 • Hoe ga je de logistiek aanpakken? (Je hebt een opslagruimte nodig voor je voorraad en een plek om je bestellingen in te pakken voor verzending.)
 • Met welke verzenddienst ga je samenwerken en hoeveel kost verzending via hen per bestelling?

 

Webwinkel beginnen verzenddienst kiezen

Fotobron: Manuel Alvarez op Pixabay

 

Waarom is een financieel plan belangrijk?

Een belangrijk onderdeel van een ondernemingsplan is het financieel plan. Daarmee laat je in cijfers zien dat je webwinkel kans van slagen heeft. Met je financieel plan zoek je antwoorden op vragen als:

 • Hoeveel geld heb je nodig om de webshop te laten bouwen en klanten te lokken?
 • Welke kosten en opbrengsten verwacht je?
 • Zijn je plannen financieel haalbaar en hoe rendabel zal de shop op korte en langere termijn zijn?

Werk verschillende scenario’s uit om een webshop te starten in bijberoep

Mocht je een beperkte hoeveelheid geld hebben (en die kans is groot als beginnend ondernemer), dan kan je eventueel in je ondernemingsplan verschillende scenario’s uitwerken. Maak er één waarin je zelf de webshop bouwt en dus kosten bespaart op een webshopbouwer, en een ander waarin je het uitbesteedt aan een professional. Mocht uit je berekeningen blijken dat het niet realistisch is om het uit te besteden, dan kan je de webwinkel zelf bouwen. Over het dilemma ‘zelf doen of uitbesteden’ zal ik verderop meer vertellen.

Je goed onderbouwde ondernemingsplan zal ook van pas komen in je communicatie met eventuele financiers die geld aan jou willen lenen voor het opstarten van je bedrijf. Je laat met je ondernemingsplan zien dat je goed nagedacht hebt over de overlevingskansen van je e-commercezaak.

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen heeft meerdere gratis tools, video’s en documenten die je kunnen helpen bij het bepalen van de haalbaarheid van je e-commercebedrijf.

 

Leestip: 10 adviezen van een webshopbouwer voor een sterke webshop

 

4. Richt je eigen zaak op

Voilà, je hebt je ondernemingsplan gemaakt en je bent tot de fantastische conclusie gekomen dat jouw webshop levensvatbaar is! Dan is het nu tijd om over te gaan tot de formele stappen voor het oprichten van je eigen zaak. Superspannend natuurlijk, maar als je weet wat je moet doen, valt het reuze mee.

Dit zijn de belangrijkste formele vereisten voor het oprichten van je eigen zaak:

 • Stap 1: Open een bankrekening. Voor je kan starten als zelfstandige, moet je een zichtrekening openen bij een bank.
 • Stap 2: Kies een rechtsvorm of juridisch statuut. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm is een belangrijke stap. Deze keuze heeft gevolgen op het gebied van inkomen, boekhouding, aansprakelijkheid, enzovoort. Je kan kiezen tussen een eenmanszaak of een vennootschap, zoals een bv, nv of vof.
 • Stap 3: Vraag een ondernemingsnummer aan. Elke onderneming in Vlaanderen moet zich inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. Je krijgt dan een ondernemingsnummer en je onderneming wordt opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
 • Stap 4: Vraag eventuele bijkomende vergunningen aan. In sommige sectoren heb je als ondernemer bijkomende vergunningen of erkenningen nodig. Eerder noemde ik al de bijkomende eisen voor het verkopen van maaltijden of alcoholhoudende drank. Ga na welke vergunningen je nodig hebt om definitief met je zaak van start te kunnen gaan.

 

Webshop oprichten in bijberoep naast loondienst

Fotobron: Liza Summer op Pexels

 

5. Zelf een webwinkel bouwen of het door een professional laten doen?

Je kan ervoor kiezen om zelf een webshop te laten maken of om dit uit te besteden aan een professional. Laten we de voordelen en nadelen van de beide opties eens bekijken.

Zelf een webwinkel bouwen

De voordelen van zelf een webwinkel bouwen zijn: ⁣⁣

 • Zelf aan de slag gaan is een goede manier om geld uit te sparen.⁣⁣
 • Je hebt alles in eigen handen. Je moet geen rekening houden met een webdesigner die ook bezig is met project voor andere klanten.
 • Als het meezit kan je in korte tijd je webwinkel online hebben staan.
 • Je leert iets nieuw bij. Het kan nooit kwaad om extra vaardigheden aan te leren!

De nadelen van zelf een webwinkel bouwen zijn:⁣

 • Er kan veel tijd in het bouwen kruipen omdat je alles zelf moet uitzoeken.⁣⁣
 • Je kan op niemand terugvallen wanneer er iets misloopt of niet werkt.
 • Als amateur-webshopbouwer kan het resultaat minder professioneel ogen.⁣⁣
 • Wanneer je webshop online is en je begint meer opdrachten te krijgen, heb je misschien geen tijd meer om de site inhoudelijk en technisch te updaten. Dat zou een slechte zaak zijn omdat dit juist zo belangrijk is.⁣⁣

Het bouwen van een webwinkel uitbesteden⁣⁣

De voordelen van uitbesteden aan een professional zijn:⁣⁣

 • Je weet dat je webwinkel tiptop is qua grafisch ontwerp en techniek.⁣⁣
 • Jij zal meer tijd overhouden om je op je eigen zaak te richten.
 • Je kan met vragen of problemen altijd bij je webdesigner terecht.⁣⁣
 • De webshopbouwer zal je leren om je website zelf te onderhouden, maar als je in de toekomst hulp nodig hebt bij het updaten, kan je op zijn hulp rekenen.

De nadelen van uitbesteden aan een professional zijn:⁣⁣

 • Een webshop laten bouwen kan duizenden tot tienduizenden euro’s kosten.⁣⁣
 • Je moet rekening houden met de werkuren van je webdesigner als je wilt overleggen. ⁣⁣

Als je besluit om je webshop door een professional te laten maken, dan kan je verderop lezen welke vragen je aan websitebouwers moet stellen om een goede offerte te krijgen.

Kies je er echter voor om zelf de webshop te bouwen, dan heb je de keuze uit veel softwaresystemen waarin je met kant-en-klaar-sjablonen aan de slag kan gaan:

Elk van deze systemen heeft voor- en nadelen op vlak van maandelijks terugkerende abonnementskosten, vindbaarheid in Google, opties voor toekomstige uitbreiding, enzovoort. Doe dus vooral goed onderzoek voordat je een keuze maakt. Lees niet alleen de officiële websites van de aanbieders, maar zoek ook naar beoordelingen van andere webshopeigenaars. Raadpleeg artikelen op websites over e-commerce: daarin worden regelmatig de prestaties en kosten van verschillende e-commerceplatformen onder de loep genomen.

 

Gerelateerd artikel: Een webshop kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?

 

6. Benader meerdere webshopbouwers wanneer je een webshop wil starten in bijberoep

Dus je hebt ervoor gekozen om het maken van de webshop aan een professional over te laten? Zoals we eerder al zagen is dat een slimme strategische keuze wanneer je een webshop wil starten in bijberoep.

De drie soorten webshopexperts

Als het aankomt op webshopbouwers, kan je grofweg kiezen tussen:

 1. Freelancers. Dit type webshopbouwer werkt solo. Ze zijn vaak qua uurtarief voordeliger dan webbureaus. Daar tegenover staat het nadeel dat ze zelden diepgaande kennis hebben van elk aspect dat bij e-commerce komt kijken: user experience, webdesign, branding, techniek, copywriting, online marketing, enzovoort. Soms heeft de freelancer andere vakmensen in zijn netwerk die daarbij kunnen helpen, maar pas op! Als dat betekent dat jij moet overleggen met een half dozijn verschillende personen, dan is het misschien verstandiger om voor een webbureau te kiezen. Daar zitten professionals van alle disciplines namelijk onder één dak.
 2. Kleine webbureaus. Websitebouwbedrijven tot tien medewerkers hebben een groot voordeel ten opzichte van freelancers: ze kunnen helpen in iedere fase van jouw ondernemerschap. Uiteraard kunnen ze een technisch sterke en mooie webshop in elkaar steken. Maar ook kunnen ze je helpen je conversie te optimaliseren met overtuigende copywriting, advertenties in Google Ads, gesponsorde socialmediaberichten en talloze andere slimme manieren.
 3. Grotere webbureaus. Grotere webbureaus met meer dan tien medewerkers hebben de eigenschap dat ze grote projecten van bekende internationale bedrijven kunnen aannemen. Voor jou als beginnende ondernemer is dit voordeel echter minimaal. Want je moet weten: hoe groter een webbureau, des te meer overheadkosten ze hebben aan bijvoorbeeld accountmanagers en dure kantoorgebouwen. Al deze kosten moeten op een of andere manier worden terugverdiend. Klanten zullen daarvoor indirect moeten betalen. Nu is dat voor een multinational niet zo erg, want daarvoor telt het voordeel van schaal en expertise zwaarder dan de hogere projectkosten. Maar voor jou als aspirant-webshopeigenaar is een groot webbureau misschien niet de beste match.

Mijn advies is om te kiezen voor een klein webbureau. Dit soort bedrijven hebben enerzijds alle benodigde expertise in huis, maar zonder de onnodige meerprijs die prestige met zich meebrengt.

 

Webshopondernemer in bijberoep

Fotobron: Annie Spratt op Unsplash

 

Stel webshopbouwers de juiste vragen

Of je nu freelancers, kleine bureaus of grote bureaus benadert, stel hen altijd de juiste vragen wanneer je een webshop wil starten in bijberoep:

Hoe groot is hun team en welke expertise hebben ze in huis?

Zelfs al heb je niet nu alle disciplines nodig, dan misschien wél in de toekomst. Want als je webshop in de komende jaren een succes blijkt te zijn, is het fijn dat je voor nieuwe plannen gewoon terecht kan bij het online bureau dat je shop destijds heeft gebouwd.

Werken ze met een beëindigingsclausule?

Want als het bureau te zijner tijd toch niet zo’n goede keuze blijkt te zijn, wil je de vrijheid hebben om een ander bureau te zoeken.

Wat is er in hun offerte inbegrepen?

De ene offerte van € 5000 kan heel andere werkzaamheden bevatten dan een andere offerte van diezelfde prijs. Het voorstel van bedrijf 1 kan SEO en responsive webdesign bevatten, het voorstel van bedrijf 2 niet. Evenzo kan het ene voorstel drie opgemaakte webpagina’s bevatten, terwijl een ander bureau er tien maakt. Vraag bij het aanvragen van voorstellen om een ​​gespecificeerde lijst van diensten en vergelijk de voorstellen per item.

Krijg je wel echt een op maat gemaakt website?

De webshopbouwer belooft misschien een maatwerkwebsite voor je te bouwen, maar gebruikt eigenlijk een standaardsjabloon. Men past deze slechts licht aan met je logo, fotografie en huisstijlkleuren en doet vervolgens alsof ze maatwerk hebben geleverd. Er worden kosten in rekening gebracht voor een unieke website waarmee je zou moeten opvallen tussen je concurrenten. In werkelijkheid krijg je echter een goedkope, op sjablonen gebaseerde website die het webbureau aan elke andere klant verkoopt.

Krijg je hergebruikte of speciaal voor jou geschreven teksten?

Een website bevat veel teksten. Er zijn niet alleen teksten om producten of diensten te beschrijven, maar ook om iets te vertellen over het team of om te inspireren met blogartikelen. Veel ondernemers vertrouwen op hun webdesignbedrijf om de teksten te creëren. Helaas gebeurt het weleens dat webbureaus content kopiëren uit andere, externe bronnen. Of ze hergebruiken de teksten die ze al eens hadden geschreven voor een ander bedrijf in jouw branche.

Welke doorlopende updates en ondersteuning kunnen ze bieden?

Je webwinkel heeft een bepaalde hoeveelheid van doorlopend onderhoud nodig. Wanneer je een online bureau inhuurt, kies er dan een die geschikt lijkt als langetermijnpartner. Zo is ook in de toekomst consistente en tijdige ondersteuning voor je website gewaarborgd. Je zal namelijk regelmatig hulp nodig hebben op het vlak van websiteback-ups, antivirusscans, serverupdates en ander routinematig onderhoud. De technische gezondheid van zowel jouw contentmanagementsysteem (zoals WordPress) als de server van je website moeten in de gaten gehouden worden.

In welk contentmanagementsysteem (CMS) bouwen ze je webshop?

Een CMS is de software waarin een website gemaakt wordt. Er bestaan CMS’en die door één specifiek webbureau gemaakt zijn en alleen door dat webbureau verkocht worden. Deze CMS’en hebben een immens nadeel. Want wat gebeurt er als je niet tevreden bent over je oude webshopbouwer? Omdat je overstapt naar een ander bureau moet je de hele website nabouwen en opnieuw moet vullen met producten. Klinkt dat als veel onnodig werk? Dat is het ook! Daarom opteer je beter voor een webwinkel die in een zogenaamde open source CMS is gebouwd. Voorbeelden hiervan zijn WordPress, Magento en Drupal. Een website die in zo’n CMS is gebouwd, kan gehost, onderhouden en uitgebreid worden door elk websitebedrijf.

 

Lees ook: De 25 mooiste webshops ter wereld: de keuzes van een webdesigner

 

7. Registreer een domeinnaam en kies een hostingbedrijf

De domeinnaam is je website-adres, zoals motionmill.com of google.com. Domeinnamen kunnen erg krachtig zijn, dus wees niet overhaast bij het kiezen ervan wanneer je een webshop wil starten in bijberoep.

Elke website die je ooit hebt bezocht, wordt gehost op een server. Dit betekent dat je webhosting moet aanschaffen bij een hostingprovider.

Hoe je een goede domeinnaam en hostingpartner kiest, hebben we uitgebreid beschreven in het artikel Hoe bouw je een WordPress-website in 2021? De 6 stappen naar succes (deel 1).

 

E-commerce bijberoep

Fotobron: StockSnap op Pixabay

 

8. Laat een webshop maken die past bij jouw zaak

Een webshop die 100% past bij jouw zaak voldoet aan de volgende eigenschappen:

 1. De webshop heeft voldoende functies om online mee te gaan. Je wilt dat je klanten snel en gemakkelijk hun weg kunnen vinden op je website. Je wilt dat er voldoende functies zijn die je conversie positief beïnvloeden. Welke functies passend zijn voor jouw zaak, hangt natuurlijk helemaal af van je product en je doelgroep. Het beste is om dit met je webwinkelbouwer te bespreken.
 2. De kosten van het laten maken passen binnen je budget. Trap niet in de valstrik om 1001 opties aan je webshop toe te voegen gewoon omdat ze nu eenmaal bestaan. Neem geen genoegen met te weinig functies, maar laat je zeker ook niet zo gek maken. Je hoeft echt geen fortuin uit te geven aan dingen die jouw webwinkel niet nodig heeft.
 3. Het webdesign moet je doelgroep aanspreken. Vraag aan je doelgroep wat voor soort websiteontwerpen hen aanspreekt. Val je zelf in de doelgroep? Dan is jouw eigen smaak misschien ook wel een goede graadmeter. Onderzoek ook eens wat voor stijl je concurrenten hanteren.  Als al je concurrenten pasteltinten hebben op hun website, dan is daar misschien wel een goede reden voor. Natuurlijk hoef je niet per se hun stijl over te nemen. Durf origineel te zijn!

Vergeet de puntjes op de i niet als je een webshop wil starten in bijberoep

Heeft je webwinkelbouwer een shop voor je gebouwd? Dan is het nu aan jou en hem om de puntjes op de i te zetten voordat je met je webshop kan starten in bijberoep. Zorg ervoor dat er teksten staan waar er teksten moet staan, dat je Google Analytics-account klaar staat om het bezoekersverkeer te meten, dat je privacy- en retourbeleid zijn ingevuld, dat je Google Mijn Bedrijf-profiel volledig is.

Een handige leidraad om te garanderen dat je niets over het hoofd ziet, is ons artikel Checklist voor bedrijven: zo maak je je website extreem goed (met GRATIS privacytemplate).

 

Webshop in bijberoep België

Fotobron: Carlos Muza op Unsplash

 

9. Zorg ervoor dat mensen je webshop kunnen vinden

Is je webwinkel klaar om online gezet te worden? Dan hoop ik dat je er ook over nagedacht hebt hoe mensen je webshop gaan vinden. Er bestaan miljoenen e-commercewebsites en je zal je best moeten doen om die van jou zichtbaar te maken.

Reclame maken, dat is de sleutel tot zichtbaarheid bij een webshop starten in bijberoep. Grofweg kan je op drie manieren reclame maken:

 • Mond-tot-mondreclame. Ken je mensen in je doelgroep persoonlijk? Vertel hen over je nieuwe webshop en spoor hen aan om het verder te vertellen!
 • Offline marketing. Offline marketing omvat vormen van reclame maken die niet via het internet gaan. Denk aan een advertentie in een krant of magazine, een folder die je huis aan huis laat verdelen, een poster in een bushokje, een billboard langs de snelweg.
 • Online marketing. Onder online marketing verstaan we alle vormen van reclame maken via het internet. Voorbeelden hiervan zijn search engine advertising, nieuwsbrieven, zoekmachineoptimalisatie en advertenties in Facebook. Het grote voordeel van online marketing is dat alles te meten is. Vrijwel elke klik naar je website en elke aankoop kan je herleiden naar een bepaalde advertentie op een specifiek kanaal. Zo kan je je campagnes optimaal bijsturen.

Denk er met een online marketeer over na hoe je zo veel mogelijk relevante bezoekers naar je site kan leiden tegen een zo laag mogelijk budget.

 

Lees ook: Wij vergeleken 8 e-mailmarketingtools en onthullen de winnaar [GRATIS KENNISBOEK]

 

10. Breid je webshop in stappen uit

Proficiat! Je webshop staat online, je reclamecampagnes brengen bezoekers binnen en alle bestellingen worden vlot door jou afgehandeld. Een webshop starten in bijberoep… je hebt die droom waargemaakt. Toch zou het mij niet verbazen als je dromen groter zijn dan dit.

Wellicht wil je je webshop laten groeien in productaanbod en/of omzet? Of je wilt een abandoned cart mails toevoegen, of een ander element dat van je shop een nog krachtiger verkoopapparaat zal maken?

Wat je ambities ook zijn, het is fijn om te weten dat je een open source webshop altijd modulair kan uitbreiden. Als je je webshopbouwer en online marketeer goed hebt gekozen, dan zullen ze zeker over de jaren met je meedenken over dit soort zaken. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het voor een online specialist een groot genoegen is om een webshopondernemer te zien groeien. Nog fijner is het om zelf aan die groei te mogen bijdragen!

 

Webshop bijberoep beginnen

Fotobron: Amy Hirschi op Unsplash

 

11. Laat je in elke fase goed adviseren wanneer je webshop wil starten in bijberoep

Een eigen zaak oprichten doe je niet alleen – dat geldt voor een webshop starten in bijberoep evenzeer als voor een winkel van bakstenen.

Laat je in elke fase begeleiden door mensen die verstand hebben van de zaken waarvan jij misschien iets minder afweet:

 • De bank, die je kan helpen je financiële situatie en ambities in te schatten.
 • Je boekhouder, die je het best niet als een louter administratieve hulp kan beschouwen, maar ook als een echte financiële partner.
 • Het socialeverzekeringsfonds, dat je op maat kan adviseren over je sociaal statuut en je sociale bijdragen.
 • Je webshopbouwer, die weet wat er komt kijken bij het opzetten en uitbreiden van een e-commercehandel.
 • Het hostingbedrijf, dat je bijstaat bij het updaten van je websitetechniek (mits je kiest voor een full-service hostingbedrijf zoals WPorters, want bij budgethosting moet je het zelf regelen).
 • Je online marketeer, die met je meedenkt over commerciële opportuniteiten.

Een webshop beginnen in bijberoep is zeker geen eenvoudige opgave, daarover ben ik eerlijk. Maar als je de juiste passie hebt, van je product houdt, je doelgroep kent en je laat bijstaan door vakmensen, dan heb je alle juiste bouwstenen om van jouw online winkel een groot succes te maken!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill