Een webshop moet aan hoge eisen voldoen
Voor een e-commercewebsite kijk je nog strenger naar bepaalde aspecten dan naar een informerende site. Want je genereert inkomsten via je webshop, en elke hapering merk je onmiddellijk aan je omzet en winst. Aan een webshop moeten dus hoge eisen gesteld worden:
- Veilig: je moet het vertrouwen van je klanten winnen en behouden;
- Stabiel: hij moet 100% bereikbaar zijn en alles moet vlot werken;
- Aantrekkelijk: je moet een mooie, aangename omgeving creëren die zin geeft om jouw producten te kopen.
WordPress is een stabiele, flexibele en veilige omgeving. Daar kan je gerust een online winkel in bouwen. Of je nu wil beginnen met enkele producten of een heel assortiment en daarna uitbreiden of bijsturen: beiden kan. De flexibiliteit van WordPress maakt het mogelijk om snel aanpassingen te doen op het moment dat dat voor jou het interessantst is.
Toepassingen voor e-commerce
Er zijn verschillende zelfstandige e-commercesystemen die je kan integreren met je WordPress-website. Magento en Shopify zijn bekende namen.
Daarnaast zijn er heel wat WordPress plug-ins die je kan gebruiken. Een van de populairste en meest handige is WooCommerce. Met WooCommerce tover je je website in een handomdraai om in een gebruiksvriendelijk webshop.

Fotobron: rupixen.com op Unsplash
Integratie van je webshop met andere systemen
Je kan e-commerce plug-ins heel gemakkelijk op zichzelf gebruiken. Je beheert dan zelf alle gegevens in je webshop intern in WordPress.
Maar je kan de inhoud van jouw webshop ook sturen via externe bronnen:
- De productgegevens worden ingevoerd via een andere website;
- De productgegevens worden ingevoerd uit een applicatie.
Voor enkele van onze klanten realiseerden we zo’n integratie reeds:
Meer dan technische integratie
Hoe structureer je een webshop? Welke informatie plaats ik waar? Wat vindt mijn publiek mooi? Wat vinden ze belangrijk? Hoe maak ik het betaalproces vlot(ter)? Hoe maak ik al die producten vindbaar via zoekmachines? Kan ik advertenties tonen aan mensen die mijn website bezochten?
Het zijn vragen die aantonen dat e-commerce niet alleen een technisch verhaal is. Er komt een hele strategie bij kijken. Je installeert niet simpelweg een systeem, gooit er dan al je producten in en ‘klaar is Kees’. Er is ook heel wat marketing, psychologie, creativiteit en analyse bij nodig om het het geheel succesvol en rendabel te maken. Voordat je een websitebouwer kiest, is het aan te raden om vooraf om referenties te vragen!