Leestijd 7 minuten

Zo geef je je merk een onweerstaanbare merkidentiteit [checklist]

Een sterk merk is niet alleen een website, een logo en een stapel visitekaartjes: het is een ervaring. Doordachte branding is daarom essentieel voor het succes van elk ambitieus bedrijf. Het geeft vorm aan elk aspect van de marketingstrategie en ondersteunt zowel de bedrijfsdoelstellingen als de klantervaring.

In dit artikel leg ik de fundamentele stappen uit die nodig zijn voor elke succesvolle merkidentiteit. Deze stappen vormen een complete checklist die je kan helpen bij jouw toekomstige (re)branding.

Merkidentiteit creëren

Check 1: Zakelijke doelen en merkpersoonlijkheid

Bij het maken van een nieuwe merkidentiteit is het van vitaal belang om rekening te houden met de doelen van je bedrijf en de persoonlijkheid van je merk. Deze twee factoren zouden een algemene richting voor je identiteit moeten bepalen en je een startpunt moeten geven.

Je merkidentiteit moet de algemene doelstellingen van je bedrijf ondersteunen. Vrijwel elk bedrijf heeft een belangrijk doel rond het verdienen van inkomsten (zelfs non-profitorganisaties moeten dit doen), maar wat wil je merk verder nog bereiken? Gaat het om het veranderen van de wereld? Marktleider worden? De beste klantervaring geven?

Ik zeg het tegen elke nieuwe klant die bij mij aanklopt voor een brandingproject:

‘Maak een schets van deze doelen voordat je verder gaat, zodat je ze kan beschouwen als je merkidentiteit.’

Je merkidentiteit moet bovendien de persoonlijkheid van je bedrijf weerspiegelen. Die persoonlijkheid definiëren kan op een paar manieren. De meest effectieve is om de belangrijkste stakeholders van je bedrijf te vragen om woorden op te sommen die ze met je merk associëren. Kijk welke belangrijke thema’s naar voren: dit is hoe zij jouw bedrijf zien.

 

UX-design gebruikersonderzoek tips en merkidentiteit

Je stakeholders ondervragen is een goede stap bij het bepalen van je merkidentiteit

 

Check 2: Doelgroep

Je merkidentiteit moet bijdragen aan je bedrijfsdoelen. De enige manier om dat te doen, is door je merk aantrekkelijk te maken voor potentiële klanten. Als je merk hen niet aanspreekt, zullen ze eerder je concurrenten kiezen.

Neem de tijd om onderzoek te doen naar je doelgroep voordat jij (of je grafisch ontwerper) begint met ontwerpen. Praat met huidige en potentiële klanten over wat ze zoeken in een merk dat vergelijkbare producten of diensten verkoopt. Besteed aandacht aan de taal die ze gebruiken bij het beschrijven van die merken. Kijk waar ze aansluiten bij de bestaande waarden van je merk. Dat geeft je inzicht in de potentiële concurrentiekracht van je merk.

Als ik je nog een tip mag geven: kijk ook wat de concurrentie doet. Ontdek elk aspect van hun merken, van het kleurenpalet tot de typografie tot de afbeeldingen die ze gebruiken. Let ook op hun copywriting en storytelling. Hoe praten ze over zichzelf en hun product? Hoe betrekken ze de noden van de doelgroep? Dat kan je inzicht geven in hoe zij zichzelf en hun klantenbestand zien.

Zoek naar trends bij je concurrenten. Gebruiken ze allemaal een bepaald kleurenpalet? Een bepaalde lettertypestijl? Of misschien bepaalde soorten afbeeldingen? Deze kunnen inzicht geven in wat mogelijk werkt voor de visuele identiteit van je merk. Wil je je juist volledig onderscheiden? Dan doe je het tegenovergestelde van wat de concurrenten doen!

 

Check 3: Visuele merkcomponenten

Nu je een merkstrategie hebt opgesteld, is het tijd om je merk te visualiseren. Dit gebeurt in een aantal substappen.

 

Merkkleurenpalet

Kleur is misschien wel het belangrijkste onderdeel van elke merkontwerp. Het kleurenschema van je merk heeft een grote invloed op de indruk die een klant van je merk krijgt en is over het algemeen het eerste wat ze opmerken. Een slecht kleurenpalet kan klanten wegjagen, terwijl een aansprekend palet juist voor positieve eerste gevoelens zorgt.

Denk aan de stemming en emoties die je wilt dat je klanten voelen met betrekking tot je merk,. Bepaal ook het gedrag dat je wilt bereiken. Werk vervolgens vanaf daar om een ​​geschikte primaire kleur te kiezen om het palet van je merk op te baseren. Lees ook vooral mijn artikel Zo kies je de juiste kleuren voor jouw merk.

 

Style guide laten maken Antwerpen

Kleurenpalet voor één van mijn meest recente brandingprojecten: Vastgoed De Koster

 

Typografie

De typografie van je merk heeft een directe impact op hoe je inhoud wordt geconsumeerd. Leren hoe je de juiste lettertypen voor je merk kiest is de eerste stap.

Houd rekening met de stemming, leesbaarheid, formaliteit en aanpasbaarheid van lettertypen om de juiste te kiezen. Bepaal vervolgens of je je typografische hiërarchie wilt maken met een enkel lettertype of dat je twee of meer lettertypen wilt combineren.

Als je besluit lettertypen te combineren, moet je ervoor zorgen dat je lettertypecombinaties goed samenwerken. Beide moeten de stemming en het imago van je merk ondersteunen. Zorg ervoor dat de stijl van je lettertypen overeenkomt met de stijl van andere visuele elementen, zoals je kleurenpalet, fotografie, illustraties, enzovoort.

Ben je benieuwd wat op het internet de meest gebruikte lettertypen zijn? Je ontdekt het in mijn artikel Dribble bestudeerde de meest gebruikte lettertypes op internet en dit is de conclusie.

 

merkidentiteit dmv goed gekozen lettertypes

Typografie voor het merk Naïve

 

Logo

Je logo staat op vrijwel elk communicatiemiddel van je bedrijf. Het is daarom zeker de moeite waard om tijd te besteden aan het maken van een logo dat de waarden van het merk nauwkeurig weerspiegelt. Bepaal welk logo-type je voorkeur heeft:

  • Typografisch logo. Dit soort logo bestaat alleen uit woorden of letters (het woordmerk). Er wordt geen pictogram gebruikt.
  • Figuratief logo. Dit is een combinatie van een woordmerk en een pictogram, waarbij het pictogram een figuratieve (dus niet-abstracte) weergave van iets is.
  • Abstract logo. Dit is een combinatie van een woordmerk en een pictogram. Deze keer is het pictogram echter geen realistische representatie van iets, maar een abstracte interpretatie ervan. Het pictogram staat voor een bepaald concept en het hoofddoel ervan is om een bepaalde sfeer op te wekken.
  • Een gecombineerd logo. Het zal je niet verrassen, maar men spreekt van een gecombineerd logo wanneer verschillende logotypes worden gecombineerd.

Lees alles over deze verschillende logotypes in het diepgaande artikel Wat zijn de componenten van een logo? En welke functie hebben ze?.

Logo’s zijn een van de weinige ontwerpelementen van een bedrijf die zelden zouden moeten veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het logo van onze nationale trots Stella Artois: het is grotendeels onveranderd gebleven sinds het midden van de jaren 1300.

 

Logo Stella Artois bier

Een logo is een herkenbaar icoon dat soms eeuwenlang nagenoeg identiek blijft

 

Check 4: Aanvullende merkelementen

Hoewel het kleurenpalet, de typografie en het logo-ontwerp de ruggengraat vormen van elk merk, zijn er andere elementen die je in overweging wilt nemen.

 

Fotografie

Foto’s zijn een topmanier om contact te maken met je publiek. Je fotografie moet zich daarom onderscheiden van die van je concurrenten. Bepaal de stijl van elk fototype die voor het merk wordt gebruikt. Productfoto’s hoeven niet exact dezelfde sfeer te hebben als foto’s voor online advertenties of foto’s voor social media. Denk aan de stemming, gebruikte kleuren, of foto’s mensen moeten bevatten of niet, en andere aspecten. Idealiter zouden potentiële klanten, wanneer ze de foto’s van je merk zien, jouw merk meteen moeten kunnen herkennen.

Een voorbeeld van krachtige fotografie zijn de beelden die mijn collega maakte van de Antwerpse zaalverhuurder The Floor: de foto’s zijn kleurrijk en tonen zowel de ruimtelijkheid als de knusheid van de zaal.

 

Geslaagde merkidentiteit voor zaal The Floor in Antwerpen

Ruimtelijke en toch knusse fotografie voor de Antwerpse zaalverhuurder The Floor

 

Illustraties

Niet elk bedrijf gebruikt illustraties, maar als je vaststelt dat dit de juiste keuze is voor je merkidentiteit, wil je een illustratiestijl maken die uniek is voor het merk. Besteed grote aandacht aan de stemming, het kleurenpalet en de inhoud van de illustraties. Neem de tijd om erachter te komen wat de meest relevante concepten zijn om te illustreren en hoe deze illustraties zullen worden gebruikt. Als we kijken naar bijvoorbeeld de illustraties die ik creëer voor fietsdeelsysteem Velo Antwerpen, zien we vrolijke kleuren en zorgeloze taferelen. Dit is exact wat Velo Antwerpen wil uitstralen.

 

De merkidentiteit van Velo is bijzonder herkenbaar

Illustraties die ik ontwierp voor Velo Antwerpen

 

Iconografie

Iconen worden vaak gebruikt in digitale interfaces zoals websites, mobiele apps en software. Als je iconen ontwerpt als onderdeel van een merk, kies dan een icoonstijl die de sfeer en waarden van het merk versterkt. Net als bij je logo-ontwerp, moet je je merkpictogrammen niet te ingewikkeld maken. Houd ze zo eenvoudig mogelijk, vooral bij kleinere formaten. De beste pictogramontwerpen zijn eenvoudige vormen die mensen direct kunnen herkennen.

 

Style guide laten maken Antwerpen

Richtlijnen voor iconengebruik in de huisstijlgids van Lamifil

 

Gerelateerd: Best practices voor webdesign en usability

 

Social media-items

Het laten maken van afbeeldingen voor social media omvat meestal het creëren van bewerkbare ontwerpsjablonen. Daarmee kan jouw bedrijf aan de slag zonder telkens een professionele grafische ontwerper in te hoeven schakelen. Zelf heb ik al voor enkele van mijn klanten sjablonen gemaakt in Canva. Deze software is zelfs voor leken makkelijk te gebruiken, wat garandeert dat elk socialmediabericht voldoet aan de huisstijlrichtlijnen die ik als designer heb bepaald.

 

Dankzij sjablonen in Canva kan het team van Velo Antwerpen zelfstandig professionele socialmediaberichten zoals deze maken

 

Check 5: Huisstijlgids

De identiteit van je merk moet duidelijk worden uiteengezet in een reeks merkrichtlijnen, ook wel bekend als een huisstijlgids. Zo’n merkhandboek is een document dat de visuele identiteit van een bedrijf beschrijft, zodat het altijd op consistente manier kan worden toegepast.

Een huisstijlgids bevat niet alleen de hierboven beschreven visuele elementen, maar ook hoe elk van deze elementen afzonderlijk of samen moet worden gebruikt.

Je huisstijlgids moet het volgende bevatten:

  • Het merkkleurenpalet, inclusief de exacte hexadecimale codes en Pantone-kleuren voor elke merkkleur. Meer hierover lees je in mijn schrijfwerkje De Kleurenbijbel: het verschil tussen RGB, CMYK, Pantone en Hex.
  • De gebruikte lettertypen en hoe ze moeten worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te specificeren welke lettertypen moeten worden gebruikt voor koppen versus paragraaftekst, de grootten en stijlen die moeten worden gebruikt, enz.
  • Instructies voor het gebruik van het logo, inclusief de minimale grootte, acceptabele kleuren en eventuele benodigde opvulling eromheen. Het kan een goed idee zijn om meerdere versies van het logo op te nemen en hoe ze elk moeten worden gebruikt.
  • Andere richtlijnen voor, waar van toepassing, het gebruik van foto’s, illustraties en pictogrammen.

Consistentie is de hoeksteen van een sterke merkidentiteit en een huisstijlgids helpt die consistentie te waarborgen. Deze merkrichtlijnen moeten gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen die ontwerpen voor je merk maakt, evenals voor iedereen die de logo’s van je merk gebruikt (zoals gelieerde ondernemingen).

 

Branding agency Antwerpen

Met deze huisstijlgids gaf ik softwarebedrijf Quinaptis een leidraad voor hun merkidentiteit

 

Merkidentiteit nodig? Vraag het aan een huisstijlontwerper in Antwerpen!

Zoek je een huisstijlontwerper in Antwerpen met meer dan twintig jaar ervaring voor het ontwerpen van je merkidentiteit? Neem contact met me op.

Je kan mij inschakelen voor grote en kleine opdrachten, variërend van het (her)ontwerpen van één specifieke element van je huisstijl tot het compleet herontwerpen van je gehele merkidentiteit. Ik nodig je uit om mijn portfolio te bekijken.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill