Leestijd 2 minuten

Wat zijn de componenten van een logo? En welke functie hebben ze?

Een logo kan verbazen en verwarren. Een logo kan al vanaf honderd meter herkenbaar zijn, maar soms zelfs vanaf een meter nog niet. Een logo kan vernieuwing uitstralen, of juist tradities. Sommige logo’s zijn na dertig jaar nog niet verouderd, terwijl anderen al gedateerd lijken op het moment dat ze van de tekentafel komen.

Om te weten hoe het komt dat logo’s zulke tegengestelde resultaten kunnen bereiken, moet je weten uit welke componenten een logo bestaat en welke functie die hebben.

Opbouw en onderdelen van logo's - Logo-ontwerp Antwerpen

Component 1: het woordmerk

Het woordmerk is, simpel gezegd, de naam van jouw bedrijf. Sommige logo’s bestaan uit niets meer dan een woordmerk:

 

Logo Google

 

Logo Sony

 

Logo Retailrocket

 

Het feit dat bovenstaande logo’s louter uit een woordmerk bestaan, betekent echter niet dat ze niet doordacht zijn. Juist omdat het logo geen bijkomende grafische elementen heeft, moet alle herkenbaarheid geput worden uit de opmaak van de letters.

Over logo’s met bijkomende elementen gesproken… laten we eens kijken naar het pictogram.

 

Component 2: het pictogram

Het pictogram van een logo is een grafisch element dat buiten het woordmerk in jouw logo bestaat:

 

Logo Delhaize

 

Logo Instagram

 

Logo Domino's Pizza

 

Sommige pictogrammen zijn voor de beoogde doelgroep zo herkenbaar dat ze zonder het woordmerk gebruikt kunnen worden. Zo’n simpelere versie van een logo noemen we een pictogramlogo:

 

Logo Albert Heijn

 

Logo Nike Swoosh

 

Logo Starbucks

 

Of je een logo moet willen met of zonder pictogram hangt van een aantal factoren. In de volgende gevallen is het beter om te kiezen voor een logo zonder pictogram:

  • Wanneer je bedrijf met een breed scala aan producten of diensten heeft. Stel dat je alle denkbare interieurartikelen verkoopt. Wat ga je in je logo plaatsen? Een sofa, een theepot, een kandelaar? Door een pictogram weg te laten voorkom je dat de doelgroep een verkeerd beeld krijgt van jouw bedrijf. Want als je een theepot in je logo toont, kan men denken dat je een theewinkel hebt.
  • Zakelijke dienstverleners. Advocaten en bedrijfsconsultants kiezen vaak voor logo’s met alleen letters omdat het moeilijk is om te visualiseren wat ze verkopen.
  • Software- en andere technologiebedrijven. Het is moeilijk om software of technologische processen te visualiseren. Ze zijn een beetje onzichtbaar. Google, HP en andere merken blijven dus bij hun naam of hun initialen.
  • Bedrijven waarvan het aanbod zal veranderen. Als jij je in een snel veranderend beroepsveld bevindt, wil je waarschijnlijk geen pictogram maken op basis van wat je nu doet of verkoopt, omdat het er snel achterhaald kan uitzien. Als Apple er bijvoorbeeld voor had gekozen om hun eerste computer als onderdeel van hun logo op te nemen, zou het logo snel achterhaald zijn geweest.

Als je al voor een pictogram kiest, is het dus sowieso goed om voor een abstract of neutraal element te kiezen. Dat heeft Nike bijvoorbeeld gedaan met zijn ‘swoosh’.

Sommige logo-ontwerpers menen zelfs dat het onnodig is om een pictogram in een logo te zetten omdat het zeer veel tijd en moeite zou kosten om een dergelijk element in het brein van de doelgroep te verankeren.

Ik ben het daar slechts gedeeltelijk mee eens. Ja, indien je een beperkt budget voor het laten maken van een logo hebt, kan je er beter voor kiezen om het pictogram achterwege te laten. De kans is groot dat een goedkope ontwerper er een rommeltje van maakt. Spendeer dan liever het geld dat je hebt aan een acceptabel woordmerklogo.

Maar als je wél het budget hebt om te investeren in een goed pictogram, kan dat zeker vruchten afwerpen. Kijk maar naar Nike!

 

Component 3: de slogan

De slogan (ook wel slagzin of tagline genoemd) is een korte uiting van de ideologie van jouw organisatie. Het omvat de essentie van jouw merk en maakt duidelijk waarin jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrenten:

 

Logo Subway met slogan Eat Fresh

 

Logo Acaza met slogan Thuis In Muurdecoratie

 

Logo TUI met slogan Discover Your Smile

 

De vier logotypes

De bovengenoemde drie componenten moeten gezamenlijk tot een duidelijke, herkenbare synopsis van je bedrijf verworden. (Al is het, zoals gezegd, mogelijk om niet ieder onderdeel in je logo te verwerken.)

Verschillende logotypes kunnen gemaakt worden, afhankelijk van de manier waarop je de drie componenten gebruikt.

  1. Typografisch logo. Dit soort logo bestaat alleen uit woorden of letters (het woordmerk dus). Er wordt geen pictogram gebruikt.
  2. Figuratief logo. Dit is een combinatie van een woordmerk en een pictogram, waarbij het pictogram een figuratieve (dus niet-abstracte) weergave van iets is.
  3. Abstract logo. Dit is een combinatie van een woordmerk en een pictogram. Deze keer is het pictogram echter geen realistische representatie van iets, maar een abstracte interpretatie ervan. Het pictogram staat voor een bepaald concept en het hoofddoel ervan is om een bepaalde sfeer op te wekken.
  4. Een gecombineerd logo. Het zal je niet verrassen, maar men spreekt van een gecombineerd logo wanneer verschillende logotypes worden gecombineerd.

Geef jezelf de denkoefening of jouw logo een passende weergave geeft van jouw bedrijf. Is dit het geval? Chapeau! Is dit niet het geval? Terug naar de tekentafel! Vraag desnoods een grafisch ontwerper om hulp.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill