Leestijd 7 minuten

Hoe je een goed logo maakt: de do’s en don’ts

Je bedrijfslogo heeft meer functies dan alleen een mooie afbeelding zijn. Je logo moet de essentie van de persoonlijkheid van je bedrijf vertegenwoordigen.

Optie 1 om dit te bereiken is je huisstijl laten ontwerpen door een goede grafisch designer (hoi, ik ben hier!). Maar durf ook eens voor optie 2 te kiezen: ga zelf aan de slag. Pak pen en papier (of Adobe Illustrator als je dat hebt) en probeer iets op papier te zetten. Welke vormen, kleuren en typografieën geven de ziel van jouw bedrijf weer? Zelfs als je later alsnog een professionele designer inhuurt, is dit een goede denkoefening.

Probeer je bij het maken van je logo-ontwerp in ieder geval aan de volgende 13 do’s en don’ts te houden.

Goed logo ontwerpen tips

1. Gebruik conceptuele pictogrammen

In deze paragraaf gebruik ik de termen ‘woordmerk’ en ‘pictogram’. Als je niet bekend bent met deze woorden, lees dan eerst even dit artikel: Wat zijn de componenten van een logo? En welke functie hebben ze?

Het is een veel voorkomende misvatting is dat je pictogram letterlijk een afbeelding moet zijn die toont wat je product of dienst is. Hoewel dit voor sommige bedrijven misschien goed werkt, hoeft dit niet voor alle merken het geval te zijn. Je kan meer conceptuele (of zelfs abstracte) pictogrammen ontwerpen om te benadrukken wat je bedrijf doet.

Denk bijvoorbeeld aan Nike. Het iconische ‘swoosh’-pictogram roept het gevoel van beweging en snelheid op. Het is heel passend voor een sportkledingmerk. Had Nike hetzelfde vlotte imago gehad als ze letterlijk een schoen of een ander kledingstuk in hun pictogram hadden gezet? Ik denk het niet.

 

Logo-ontwerp Abstract pictogram

 

Zie je pictogram als een symbool in plaats van een letterlijke afbeelding. Het moet zeer visueel en gemakkelijk herkenbaar zijn. Het voordeel van een meer abstract pictogram is dat het vaak meer visueel gewicht kan dragen. Idealiter zou je pictogram eenvoudig genoeg moeten zijn dat klanten het na één keer zien al kunnen herinneren.

 

Leestip: 5 redenen om je logo te veranderen

 

2. Gebruik de ruimte die je hebt

Voor de meeste bedrijven is een pictogram simpelweg niet genoeg om hun merkidentiteit volledig tot uitdrukking te brengen. Het ligt voor de hand om een naam en slogan toe te voegen. Taglines, ook wel een slogan genoemd, zijn memorabele zinnen die de toon en de belofte van een merk samenvatten.

Nu heeft niet elk bedrijf een slogan. En dat is oké, maar het betekent niet dat je deze waardevolle ruimte moet verspillen. Als je naam het toelaat, kan je het logo opsplitsen in twee regels terwijl je hetzelfde lettertype en dezelfde grootte voor beide regels behoudt. Hieronder zie je wat ik bedoel.

 

Logo-ontwerp

 

3. Speel met hoofdletters en kleine letters

Als het gaat om een ​​goed logo-ontwerp, zijn het soms de kleine details die het verschil maken. Iets eenvoudigs als spelen met hoofdletters en kleine letters kan je merk naar een hoger niveau tillen.

Traditioneel gezien stralen logo’s in hoofdletters een sterk gevoel van autoriteit uit, terwijl het gebruik van kleine letters een meer benaderbare, informele sfeer uitstraalt. Dat wil niet zeggen dat je geen hoofdletters kan gebruiken als je een zachte uitstraling wilt hebben. Je kan je logo namelijk iets ‘vriendelijker’ maken dankzij je kleurenkeuze. Het is allemaal een kwestie van evenwicht.

 

Goed logo-ontwerp

 

4. Overweeg handgeschreven lettertypen

Creatieve typografie blijft een van de belangrijkste trends in logo-ontwerp. Met name handgeschreven lettertypen zijn voor menig bedrijf perfect voor hun logo. Handgeschreven lettertypes bieden een eigenzinnig en authentiek gevoel dat veel klanten zeker zal bevallen.

Enkele tips wat betreft handgeschreven lettertypen:

  • Handgeschreven typografie is vooral effectief wanneer het wordt gebruikt als het lettertype van je slogan (al mag het zeker ook voor het woordmerk gebruikt worden).
  • Kies voor een handgeschreven lettertype dat goed leesbaar is. Ik zie regelmatig onleesbare logo’s voorbij komen omdat de designer iets té creatief is geweest.
  • Zet handgeschreven lettertypes niet volledig in hoofdletters, dit maakt je logo minder authentiek.

 

Logo Handgeschreven lettertypes

 

5. Maak je slogan niet te prominent

Laten we het hebben over je slogan. Een eenvoudige regel die je moet volgen, is dat je je slogan altijd ondergeschikt moet zijn aan je bedrijfsnaam. Dit zorgt voor visueel evenwicht en maakt duidelijk aan de klant waar je bedrijfsnaam eindigt en je slogan begint. Gebruik een dikker lettertype voor je naam en een dunner (of eenvoudiger) lettertype voor je slogan.

 

Logo Slogan

 

In bovenstaand voorbeeld is de slogan korter dan de bedrijfsnaam. Dat mag, want de slogan moet ondergeschikt zijn. Maar probeer eens om je slogan (bijna) even lang te maken als je bedrijfsnaam, zoals in volgend voorbeeld.

 

Logo Lengte slogan

 

Wat zie je hier? Het logo straalt een perfecte balans uit. Dit geeft je (potentiële) klanten een natuurlijk gevoel van harmonie.

In het geval dat je naam of slogan aanzienlijk langer is, kan je dat eenvoudig oplossen door het lettertype of de grootte van beide elementen aan te passen. Ik raad aan om niet meer dan 25 tot 30 tekens te gebruiken voor je slogan.

 

6. Laat je logo ademen

Net als de Mona Lisa zien sommige logo’s er het beste uit als ze worden omringd door een mooie lijst. Als je besluit om je logo zogezegd ‘in te kaderen’, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is tussen het frame en het logo. Geef je logo wat ademruimte. Als de dingen er een beetje krap uitzien, vergroot je gewoon het kader of verklein je de lettergrootte.

 

Logo-ontwerp

 

7. Zorg ervoor dat het leesbaar is

Je logo wordt gebruikt in al je communicatiemiddelen, van je website tot je visitekaartjes. Ongeacht waar je logo verschijnt, de tekst moet altijd leesbaar zijn. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de tekstgrootte en het lettertype. Test het eindresultaat op verschillende platforms (Facebook, Twitter, Instagram, enz.) en vanaf verschillende apparaten (desktop, smartphone, tablet, enzovoort).

Als je logo te moeilijk te lezen is, moet je terug naar de tekentafel.

 

Logo Leesbaarheid

 

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je logo altijd ‘gezien’ kan worden, is door een achtergrondkleur te kiezen die voldoende contrast geeft met je tekst. Als de kleur van je tekst wit is, ga dan voor een donkere achtergrondkleur, zoals zwart. Zo’n klein detail is bijzonder effectief.

 

Logo Achtergrondkleur

 

Het kleuraspect is vooral erg belangrijk voor de miljoenen kleurenblinden in België en Nederland. Mijn collega schreef al eens voor Frankwatching over webdesign voor kleurenblinden, dus ik raad je zeker aan zijn artikel te lezen.

 

8. Maak een schaalbaar logo

Zorg ervoor dat je volledige logo-ontwerp schaalbaar is. Groot of klein, waar je logo ook verschijnt, het moet er altijd scherp en herkenbaar uitzien. Dit omvat zowel de tekst als alle andere elementen.

Logo’s die te gedetailleerd of ingewikkeld zijn, kunnen een uitdaging zijn om te verkleinen.

Door ervoor te zorgen dat je logo een vector met hoge resolutie is die kan worden aangepast aan verschillende formaten en bestandstypen, ziet het er in elke situatie goed uit.

 

Schaalbaar logo

 

Lees ook: Wat is het voordeel van een logo in hoge resolutie en hoe maak je er één?

 

9. Zorg ervoor dat alle elementen in evenwicht zijn

We hebben al vastgesteld dat je slogan in verhouding moet zijn tot je bedrijfsnaam. Maar vergeet vooral niet om alle elementen in balans te brengen. Als jouw logo zowel een woordmerk, pictogram als slogan bevat, is het absoluut noodzakelijk dat ze als geheel goed in evenwicht zijn.

Hoewel er geen vaste regels zijn, raden we voor de zekerheid aan dat je al je elementen in dezelfde richting uitlijnt: links, in het midden of rechts.

 

Logo-ontwerp

 

10. Maak je pictogram niet te klein

De grootte van je pictogram is van invloed op de plaatsing van bepaalde andere elementen van je logo. Je pictogram mag nooit kleiner zijn dan je tekst. Vergroot je pictogram tot dezelfde hoogte als je tekst of maak hem zelfs iets groter.

 

Logo-ontwerp Pictogramgrootte

 

11. Ken je concurrentie

Kijk naar concurrerende merken om te zien welke logo’s erin slagen om met je doelgroep te connecteren en welke het doel missen. Door de logo’s van concurrenten te analyseren, kan je niet alleen strategische inzichten verkrijgen, maar kan je ook een logo maken waarmee je je onderscheidt van de rest.

 

Logo-ontwerp concurrentie-onderzoek

12. Maak een tijdloos logo

Designtrends komen en gaan. Het kan daarom verleidelijk zijn om de nieuwste rage te volgen. En hoewel ik het zeker aanraadt om op de hoogte te zijn van de logodesigntrends van dit moment (en ze toe te passen als je merk zich daarvoor leent), hoef je zeker niet iedere trend te omarmen die je pad kruist. Sommige trends kunnen ervoor zorgen dat je logo over een paar jaar al gedateerd lijkt.

Aangezien je logo de centrale as van je merkidentiteit is en in al je communicatiemiddelen zal verschijnen, is het de moeite waard om veel tijd en energie in je ontwerp te steken om tot een tijdloos ontwerp te komen. Op deze manier kan je er zeker van zijn dat je logo de tand des tijds zal doorstaan ​​en er over 5 of zelfs 10 jaar goed uit zal zien.

Dat gezegd hebbende: geen enkel logo is voor eeuwig. Zelfs het logo van Coca-Cola, waarvan je misschien denkt dat het al honderd jaar hetzelfde is, heeft wijzigingen ondergaan. Het gaat bij dit merk echter om kleine wijzigingen die de basis intact houden.

Maak je logo zo tijdloos mogelijk.

 

Tijdloos logo

 

Gerelateerd artikel: Waarom zien we nergens meer 3D-logo’s? En wat kwam ervoor in de plaats?

 

13. Maak je logo memorabel

Een van de beste tips voor het ontwerpen van logo’s die ik kan delen, is om je logo onvergetelijk te maken. Je wilt dat klanten je logo niet alleen opmerken, maar ook lang daarna onthouden. Probeer een aantal logo’s te bedenken die voor jou bijzonder gedenkwaardig zijn. Waarom vallen ze op? Het is waarschijnlijk de positieve associatie met het product van dienst die in je opkomt.

Dat gezegd hebbende, je wilt dat mensen positieve en betekenisvolle associaties met je merk creëren, en een goed logo is precies de manier om dat te doen. Enkele van de meest opvallende en gedenkwaardige logo’s (zoals McDonald’s, Coca-Cola en Apple) zijn eenvoudig, direct en vertegenwoordigen duidelijk het merk. Blijf trouw aan je merkwaarden en ontwerp een logo dat effectief communiceert wie je bent, dan zullen mensen zich je logo herinneren.

 

Memorabel logo-ontwerp

 

Dit zal jou ook interesseren

Wil je meer leren over grafisch ontwerp en branding in het algemeen? Mijn collega’s en ik hebben er al veel over geschreven:

Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van je logo? Bel of mail mij even. Ik heb ruim 15 jaar ervaring met grafisch ontwerp voor kleine én grote ondernemingen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill