Een website is het online visitekaartje dat jij aan jouw (potentiële) klant overhandigt. De website moet daarom grafisch goed in elkaar steken, technisch in orde zijn en inhoudelijk up-to-date zijn. De website moet echter ook qua huisstijl overeenstemmen met alle andere uitingen van jouw bedrijf: de brochures, de posters in de winkel, de belettering op jouw winkelruit.
En dat is waar het nogal eens misgaat. Een stijlgids biedt houvast voor alle betrokken partijen.
De inhoud van een stijlgids
Een stijlgids is een boekwerkje (fysiek en/of digitaal) dat garandeert dat jouw merk een uniforme, herkenbare en professionele uitstraling behoudt. Om dat te garanderen omvat een stijlgids de volgende elementen:
- De essentie van het merk of product van de klant wordt kort samengevat in een aantal sleuteltermen.
- Verder bevat de stijlgids het logo en de iconen van het bedrijf in verschillende variaties en formaten.
- Ook wordt aangegeven hoe het logo en de iconen gebruikt moeten worden. Mag het beeldmerk bijvoorbeeld los van de letters gebruikt worden?
- Ook omvat de stijlgids de nodige aanwijzingen op vlak van spacing, kleurgebruik en fonts.
- Tenslotte geeft de styleguide een indicatie van de toon of ‘tone of voice’ van de website, zowel op vlak van content als beeldmateriaal.
De stijlgids als leidraad voor je toekomst
In een ideale wereld laat je een stijlgids maken voordat iemand anders met jouw huisstijl aan de slag gaat (jijzelf inclusief!). Het moet dus gemaakt worden door degene die jouw branding verzorgd heeft, ongeacht of jouw branding is gedaan door een brandingbureau, een webdesigner of door jouw nichtje.
Het is tenslotte de maker van jouw branding die het beste zicht heeft op datgene wat het moet uitstralen. Ziet degene die jouw branding gemaakt heeft het niet zitten om een stijlgids te maken? Dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen bij jou. Dat betekent waarschijnlijk dat de branding niet volgens een strategie is vervaardigd, maar eerder willekeurig. En dat is, zoals je al vermoedt, niet goed voor jouw merk.
Een merk dat willekeurig is samengesteld zorgt voor onverschilligheid bij de doelgroep!