Leestijd 3 minuten

Wat is het voordeel van een logo in hoge resolutie en hoe maak je er één?

Het was laatst weer zo ver, en om het niet verder te laten komen, schrijf ik deze blog.

Voor een klant maakte ik een kleurrijke brochure die – al zeg ik het zelf – een plaatsje verdient in het Louvre, vlak naast de Mona Lisa. Het enige dat nog ontbrak aan dit meesterstuk van grafisch ontwerp was het logo van de klant. Ik vroeg het logo in hoge resolutie aan mijn contactpersoon bij het bedrijf. Wat ik per e-mail ontving was een ruim assortiment aan logo’s: diapositief, dianegatief, als JPEG, PNG en PDF, velen klein, de meesten in medium formaatje. Yep, geen enkele was in hoge resolutie.

De klant gaf het uiteindelijk toe: ze waren niet in bezit van hun eigen logo in hoge resolutie. En aan de ontwerper die het logo had gemaakt konden ze niets vragen, want die was geëmigreerd naar Paaseiland of een ander ver oord.

Dus… wat is precies een logo in hoge resolutie? Waarom is het belangrijk dat je er een hebt? En is er een oplossing als je er geen bezit?

Logo laten maken

Wanneer heeft een logo een hoge resolutie?

Wanneer we spreken over hoge resolutie, verwijzen we naar naar de resolutie van een drukwerkgeschikte afbeelding, die wordt aangegeven in het aantal dots per inch (dpi). De dots staan voor het aantal puntjes die binnen een inch (2,54 centimeter) passen. Denk aan pixels op een computerscherm. Dat is niet helemaal hetzelfde omdat schermen in pixels per inch (ppi) worden gerekend, maar het idee is gelijk: hoe meer van die minuscule puntjes er binnen een inch zijn, hoe gedetailleerder de afbeelding (het logo dus) is, en hoe hoger de resolutie.

Dus… hoeveel dpi moet een logo hebben om te kwalificeren als ‘hoge resolutie’?

Het dpi van een logo in hoge resolutie kan variëren van 300 dpi tot 2500 dpi. 300 dpi is het minimum, meer mag altijd.

De Engelse term high res wordt vaak kort gebruikt voor zulke logo’s.

 

Het ideale logo in hoge resolutie: vectors

 • Vector-bestandstypes: .ai, .eps of .pdf;
 • Software om vectorbestanden in te maken: Adobe Illustrator is mijn favoriet, maar er bestaan vele andere programma’s.

Vectorbestanden worden gemaakt met lijnen en curven in plaats van punten en zijn niet resolutie-afhankelijk. Omdat vectorbestanden niet resolutie-afhankelijk zijn, kunnen ze eindeloos worden geschaald. Het logo blijft helder en schoon, zelfs als u het vergroot tot twintig bij twintig meter.

Als je je logo hebt laten ontwerpen door een professioneel ontwerpbureau, dan hadden ze je een vectorafbeelding van je logo moeten bezorgen, of je zou het aan hen moeten kunnen vragen. Werken ze niet mee, dan heb je het volle recht om boos op ze te worden.

De twee onderstaande logo’s laten het verschil tussen vector en niet vector zien. De bovenste afbeelding is een vector die perfect scherp blijft bij het vergroten; het logo eronder is een niet-vector die onscherp wordt bij vergroting:

Logo laten maken Antwerpen

De tussenoplossing die misschien werkt: een gerasterd logo

 • Raster-bestandstypes: .jpeg, .bmp, .tiff;
 • Software om rasterbestanden in te maken: Adobe Photoshop, Gimp, Paint, Windows Picture Manager en vele andere.

In computergraphics is een rasterafbeelding of bitmap een gegevensstructuur die een in het algemeen rechthoekig raster van pixels of kleurpunten vertegenwoordigt, zichtbaar via een monitor, papier of ander weergavemedium.

De onderstaande afbeelding visualiseert hoeveel scherper een afbeelding wordt naarmate de DPI toeneemt:

Logo-ontwerper Antwerpen

 

Hoe controleer je of jouw logo in hoge resolutie is?

Zoek eerst op je pc naar dat halfvergeten mapje waarin je ooit, jaren geleden, alle logo’s hebt gedumpt. Er zijn een aantal dingen om te controleren of die logo’s high res zijn:

 • Bestandstype: Kijk naar de afbeeldingsextensie. Een vectorbestand wordt doorgaans opgeslagen als .ai, .eps of .pdf. Een rasterafbeelding als .jpeg, .bmp, .tiff.
 • Bestandsgrootte: Hoe groter de bestandsgrootte, hoe groter de kans dat je het logo kunt gebruiken. Hoe groot is groot? De ervaring heeft mij geleerd dat bestanden van minimaal 1 mb bruikbaar zijn voor printdoeleinden. Natuurlijk hangt het ervan af hoe groot het logo geprint moet worden. Gebruik in een brochure vergt een minder groot bestand dan gebruik op een billboard.
 • Afbeeldingsgrootte: Open de afbeelding. Is het erg groot op je scherm (zeg ongeveer 20 x 40 cm)? Hoe groter het beeld, hoe groter de kans dat een ontwerper het opnieuw kan opbouwen naar de juiste resolutie.

Als je geen bestand kunt vinden dat aan een van de bovenstaande parameters voldoet, is je laatste redmiddel het opnieuw laten tekenen van het logo. Hieronder meer daarover.

 

Wat kan je doen als je geen logo in hoge resolutie bezit?

Er zijn opties, de hemel zij geprezen:

 • Vraag aan de ontwerper van je logo of hij of zij er alsnog een aanlevert;
 • Indien optie 1 geen optie is: vraag aan een grafisch ontwerper (hoeft niet de oorspronkelijke ontwerper te zijn) of hij jouw logo als vector kan overtrekken. De ontwerper bouwt jouw logo dan opnieuw op op basis van de versies in lagere resolutie die jij aanlevert.

Contacteer mij gerust als je wilt weten of het logo dat je bezit geschikt is voor drukwerk. En trek ook aan de bel als je wilt dat ik je logo opnieuw opbouw als vector.

Wanneer ik jouw logo opnieuw opbouw als vector, gaan we als volgt te werk:

 1. Jij bezorgt mij een afbeelding van jouw logo;
 2. Indien beschikbaar geef je ons het lettertype van jouw logo en de kleurcodes (Pantone of CMYK);
 3. Ik teken het logo na in Adobe Illustrator en zo dicht mogelijk bij het origineel houden;
 4. Als je het lettertype en de kleurcodes van jouw logo niet bij de hand hebt, zoek ik naar een lettertype dat lijkt op het lettertype dat in het logo wordt gebruikt. De kleuren worden samen met jou geselecteerd door een Pantone-waaier te raadplegen.

Aan het einde van dit proces bezit je een vectorgebaseerd logo, schaalbaar zoveel je wilt, met haarfijne lijntjes en scherpe kleuren, perfect voor alle printtoepassingen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill