Leestijd 11 minuten

10 sympathieke merken en waarom ze sympathiek zijn

Mijn lieftallige vrouwelijke levensgezel (over wie ik verder niets slechts zou kunnen zeggen) heeft nogal eens de neiging om, tja… hoe zal ik het eens zeggen? Om verliefd te worden!

Nee, nee, ze flirt er niet op los met andere mannen. En evenmin houdt ze er amoureuze weekenden op na wanneer ik niet thuis ben. Niets van dat alles.

Wat ik bedoel is dat ze o zo snel verliefd wordt op merken. Op producten. Op snoezige, schattige dingetjes die op o zo sympathieke manier verpakt zijn: handtassen, jurken, hoedjes, zonnebrillen, waterkokers, huidcrèmes, olijfolie, noem maar op.

Coca-Cola

Laatst attendeerde ze mij op Loqi. Dit Berlijnse bedrijf maakt superstevige, übertrendy boodschappentasjes met opvallende prints in felle kleuren. ‘Kijk deze eens,’ riep mijn teerbeminde, ‘deze heeft een print van René Magritte. En deze hier, die heeft een print van een of andere Chinese vogel in een rijstveld.’

‘Maar je hebt niets met vogels. Niet met Belgische, niet met Chinese,’ bracht ik er tegenin.

‘Maakt niet uit!’ repliceerde ze. ‘Ik wil hem hebben!’

Ach, we hebben allemaal zo onze zwaktes, zal ik maar denken. We leven in een maatschappij waarin merken de nieuwe goden zijn. Heb je de rijen weleens gezien voor de Apple-winkels in de eerste week dat er een nieuwe iPhone op de markt is?

Wat maakt het dat de ene persoon zo verliefd wordt op een telefoon en de ander op een linnen zakje? Ik ben eens te rade gegaan bij mijn collega’s. Ik vroeg hen: wat is jouw favoriete sympathieke merk? En waarom?

Ik wilde de kwestie tot in het kleinste detail onderzoeken. En dat heb ik gedaan.

 

Wat doet een merk opvallen?

Maar voordat we naar de antwoorden van mijn briljante collega’s gaan, duiken we eerst in de theorie. Want natuurlijk heerst er bij ons, de marketeers van deze wereld, een algemene theorie over wat een merk doet opvallen. Ja, ik zeg opvallen. Je kunt zeggen dat dit iets anders is dan sympathiek zijn. Daarop zeg ik: de manier waarop een merk positief opvalt, bepaalt de mate van sympathie die men ervoor heeft. Voilà.

De theorie beschrijft dat een opvallend merk voldoet aan één of meerdere van de volgende karakteristieken (bij voorkeur allemaal).

 

1. Originaliteit

Jouw merk moet origineel zijn. Ben je een zwakke imitator van een concurrent? Je doelgroep prikt er doorheen. Wanneer jouw boodschap slechts bestaat uit voorgekauwde verkooppraatjes en clichés, dan zal geen enkele potentiële klant jouw merk omarmen. Probeer een insteek te vinden die je concurrenten niet hebben. Ontwikkel als merk je eigen stem en uitstraling. Investeer in goede branding.

 

2. Oprechtheid

Jouw merk moet een mate van oprechtheid tonen. Wanneer je bedrijf alleen op social media of e-mails reageert met gestandaardiseerde berichten, dan zal je al snel worden gezien als een machine zonder ziel. Wees menselijk. Spreek je klanten aan zoals je een vriend zou aanspreken. Weet je als bedrijf niet hoe je deze zaken goed aanpakt? Volg een training.

 

3. Begrip

De meest populaire merken zijn de merken die hun doelgroep begrijpen. Dit begrip komt naar voren door onderwerpen aan te kaarten die spelen bij de doelgroep. Ben je een bedrijf dat automatisering voor zwembaden aanbiedt? Schrijf in de herfst een blog over de moeilijkheden die zwembadeigenaren ondervinden met bladeren in hun zwembad. Je schept een band met je doelgroep. Dit leidt uiteindelijk tot meer interactie, hetgeen verkeer naar je website of winkel leidt. En dat zorgt voor een hogere conversie.

 

4. Durf

Als het om branding gaat, leidt het tonen van durf vaak tot een beloning. De dapperste merken durven met nieuwe technieken te experimenten. Ze durven een controversieel standpunt in te nemen of moeilijke onderwerpen aan te snijden. Er is het risico dat je een deel van de potentiële klanten van je vervreemdt. Maar de mensen die wél voor jou kiezen, zijn trouwe klanten die een groot respect voor je hebben.

 

5. Consistentie

Zorg ervoor dat je je boodschap consistent naar voren brengt. Durf altijd te spreken met de stem die je in stap 1 gekozen hebt. Laat altijd je ware gezicht zien. Doe je dat niet, dan haakt je doelgroep af. Zorg er daarom voor dat je je merkstandaarden vastlegt en communiceert naar alle medewerkers van je bedrijf. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt waarom ze op die manier moeten communiceren. Ze moeten jouw stem overnemen.

 

6. Zichtbaarheid

Wanneer (potentiële) klanten jouw merk niet zien, zullen ze er op geen enkele wijze op kunnen reageren. Zeker wanneer je je merk pas begint, moet je het zo zichtbaar mogelijk maken. Maak gebruik van alle mogelijkheden om je strategie kracht bij te zetten. Publiceer bijvoorbeeld op gerenommeerde, externe websites die gerelateerd zijn aan jouw branche. (Motionmill doet dit ook.) Maak gebruik van de kracht van social media. Investeer in adverteren of brochures en ander grafisch materiaal. Zo lang je er maar voor zorgt dat mensen jou zien.

Tip! Lees het artikel Wat is participatiemarketing en wat heb je er als ondernemer aan?

 

7. Meerwaarde

Er zijn verschillende manieren waarop je meerwaarde kunt toevoegen aan jouw merk. Bied betere producten of diensten aan. Heb je een product dat in kwaliteit vergelijkbaar of beter is dan dat van de concurrent, maar bied je het goedkoper aan, dan duurt het niet lang voor er wachtrijen voor jouw winkelpand staan.

Helaas is het voor de meeste merken niet mogelijk om op die manier te werken zonder in de winstmarges te snijden. In de plaats daarvan kun je je klanten de beste klantenservice geven. Of je kunt kwalitatief hoogwaardige content (zoals blogartikelen) aanbieden op je website. Heb je een reisbureau? Schrijf verhalen over de tofste bestemmingen. Heb je een communicatiebureau in Antwerpen? Schrijf artikelen die ondernemers helpen om meer geld te verdienen. Veel bedrijven investeren in storytelling om hun merk een meerwaarde te verschaffen.

 

Tot zover…

…de theorie. Nu is het tijd voor de praktijk. In hoeverre komt het bovenstaande overeen met de antwoorden van mijn collega’s?

 

De meest sympathieke merken ooit (volgens mijn collega’s)

Mark  | Ideeënkanon en mede-eigenaar

Favoriete sympathieke merk: Tenkara USA

Mark zegt: ‘Tenkara USA maakt eenvoudige producten voor sportvissers, maar ze zijn supergoed in het opwekken van sfeer en emoties door middel van verhalen. In hun online magazine, MounTEN, combineren ze storytelling met praktische tips voor vissers zoals ik. Wat ik bewonder, is het feit dat ze hun uitstraling ook in hun social media doortrekken. Dit merk spreekt écht in één stem in al hun communicatie!’

Mijn evaluatie: Uit het betoog van Mark merk ik dat hij Tenkara USA waardeert vanwege meerdere karakteristieken uit de theorie:

  • Tenkara USA toont begrip voor zijn doelgroep door praktische tips te delen.
  • Het merk is consistent in de manier waarop ze communiceren.
  • Het merk heeft meerwaarde omdat het kennis deelt in zijn online magazine.

 

 

Hannelore  |  Programmerend wereldwonder

Favoriete sympathieke merken: Hoodlamb, Beyond Meat en Oatly

Hannelore zegt: ‘Als veganist ben ik begaan met dierenwelzijn en maak ik mij zorgen om de leefbaarheid van de planeet. Er zijn maar weinig merken die dat écht begrijpen. Hoodlamb doet dat wel. Zij maken veganistische, fair trade kleding die goed is voor mens, dier en planeet. Beyond Meat maakt waardige alternatieven voor vlees zodat ook de echte vleeseter zo nu en dan veganistisch eet. (Wat dringend nodig is gezien de klimaatverandering!) Oatly is sympathiek om dezelfde redenen én heeft heel unieke campagnes die to the point zijn (“It’s like milk but made for humans!”.)’

Mijn evaluatie: Hannelore kiest voor merken die originaliteit tonen en vooral ook veel oprechtheid. Het zijn merken die begrip voor de zorgen van hun klanten hebben en durf tonen door anders te zijn.

 

Wil je weten waarom en hoe je betekenis moet geven aan jouw merk? Lees dit artikel:

Ondernemen in de betekeniseconomie: hoe doe je het?

 

Dirk  |  De baas die de boel op rails houdt

Favoriet sympathieke merk: (vol overtuiging!) Apple

Dirk zegt (nee, roept! nee, oreert!): ‘Apple is het meest coole, eigentijdse, excentrieke en ja, ook sympathieke merk dat deze planeet kent! Apple doet wat ze zelf willen en ze doen dat vooral erg goed! Toen ik ooit een foto van de Apple Concept Store naar een vriendin doorstuurde, was haar reactie: “Wie wil er nu niet bij zo’n club horen?” She nailed it!’

Mijn evaluatie: Als ik onze Dirk los hoor gaan over Apple, wordt het mij duidelijk dat vooral de durf van dit Amerikaanse merk wordt gewaardeerd. Maar ook de originaliteit van Apple is voor Dirk een reden tot verafgoding. Tja, als ik ga doorvragen (en dat heb ik gedaan, waarop een liefdesspeech van een half uur volgde van Dirk aan Apple), wordt duidelijk dat Apple alle eigenschappen van een sterk merk bezit: ze zijn oprecht, tonen begrip, zijn consistent en (bijzonder) zichtbaar, en voegen enorme meerwaarde toe aan hun producten door, tja… simpelweg Apple te zijn. Ik begrijp Dirk wel een beetje.

 

Apple op kop bij de sympathieke merken

Fotobron: Michał Kubalczyk op Unsplash

 

Jennifer  |  Tovert websites uit haar (getalenteerde) mouw

Favoriete sympathieke merken: Coup de chocolatHNST en Pela Case

Jennifer zegt (met een traantje in haar ooghoek): Het is prachtig dat er meer en meer duurzame merken komen. Neem bijvoorbeeld Coup de chocolat: zij verkopen lokaal gemaakte Belgische chocolade. De bonen komen CO2-neutraaal met de zeilboot tot Amsterdam en worden dan met de fiets naar Antwerpen gebracht. Het lef dat ervoor nodig is om op deze manier een zaak te runnen! Ze zijn zonder twijfel de enige chocoladefabrikant die zo te werk gaat. Ik bewonder het enorm! Ook voor HNST heb ik groot respect: zij maken jeansbroeken van oude jeansbroeken. Pela Case creëert originele gsm-hoesjes van plastic dat uit zee is gehaald. Dit zijn bedrijven die écht aan MVO doen en het niet slechts als marketingpraatje benutten!

Mijn evaluatie: Ja, origineel zijn de favoriete merken van Jennifer zeker! Er zit veel durf in wat ze doen: ze kiezen niet voor de makkelijkste weg, maar geloven oprecht in iets en voeren hun overtuiging consistent door in al hun daden. Net als de producten die collega Hannelore noemde, hebben de merken van Jennifer een enorme meerwaarde. Chocolade maken doen wel meer bedrijven, maar wie gebruikt een zeilboot en fietsen om in het proces het milieu te ontzien?

 

Floor  |  Maakt schitterende websites (en heeft een zaal in Antwerpen naar zich vernoemd gekregen)

Favoriete sympathieke merk: Coca-Cola

Floor zegt glimlachend: Coca-Cola straalt blijheid uit. Ik was laatst op een festival, daar stond een grote glijbaan van Coca-Cola. Knalrood, zo herkenbaar. Je kan ieder willekeurig object in die kleur schilderen en mensen zullen direct denken: “Da’s Coca-Cola!”. Ze zorgen voor fun. Denk maar eens aan die kerstreclame. Het grappige is: ik drink niet eens graag Coca-Cola. En toch houd ik van het merk!

Mijn evaluatie: Als er één ding is waar Coca-Cola goed in is, dan is het consistent zijn. Jaar in jaar uit word je in reclames op tv, op internet en op straat bestookt met het herkenbare rode kleurtje en de zwierige letters uit het logo. Hersenspoeling? Ja, maar op een aangename manier. Kijk maar naar onze Floor: ze vindt het drankje vies, maar bewondert het merk!

 

Coca-Cola

Fotobron: Karolina Grabowska op Pexels

 

Determine who you are and what your brand is, and what you’re not. The rest of it is just a lot of noise.

Geoffrey Zakarian

 

Té sympathiek?

Het bovenstaande citaat zegt veel over de perceptie die mijn collega’s hebben van de genoemde merken. Scherp in beeld hebben waar je als merk voor staat én eraan trouw blijven zijn essentieel voor succes op de korte en lange termijn.

Succes… kunnen we er te veel van hebben? Als je het aan ondernemers vraagt niet. Als je het aan de planeet Aarde vraagt wel.

Neem de duurzame tasjes van Loqi als voorbeeld. Supertof idee, om mensen te laten stoppen met het gebruik van vervuilende plastic zakjes. Maar wat is het gevolg van alle hipheid rond het merk? Waar hebben de tientallen sprankelende ontwerpjes toe geleid? Mensen willen een verzameling beginnen. Tja, niet alleen mijn teerbeminde wondervrouw krijgt de kriebels in haar buik van sympathieke merken. Resultaat: het milieuvriendelijke aspect van de tasjes wordt volledig teniet gedaan, want geen mens op aarde heeft een stapel herbruikbare, onverwoestbare tasjes nodig.

 

Opnieuw verliefd

Mijn vriendin heeft inmiddels een dozijn Loqi’s in haar bezit. Tenzij ze voor veertig man inkopen moet doen én verandert in een veelarmige octopus zal ze die tasjes lang niet allemaal gebruiken. (‘Maar ze zijn zo leuk!’)

Zal ze ooit veranderen? Nee. Zal de mensheid ooit veranderen? Nee. (En gelukkig maar, want als marketeer leef ik van het creëren van sympathieke merken!)

Laatst wandelden mijn vriendin en ik over de Meir langs een juwelier. Geen budgetjuwelier uiteraard, maar eentje met een gelikt logo en prachtige vitrines. Met glinsterende ogen staarde ze naar een collectie trouwringen. ‘Die zouden mij mooi staan,’ zwijmelde ze.

Ik denk dat ze weer eens verliefd is geworden…

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill