Velo Antwerpen

Vlotte branding en marketing voor onze fietsvrienden

Om je product in de kijker te zetten, zijn een goede branding en online marketing onmisbaar. De stad Antwerpen wilde Velo Antwerpen, haar sympathieke fietsdeelsysteem, een herkenbare huisstijl geven en promoten op het internet. Ze gingen op zoek naar een communicatiebureau die ervaring heeft met zowel offline design als internet. Wie vonden ze? Motionmill natuurlijk. In de wereld van design en internet voelen wij ons namelijk als een fiets… eh, een vis in het water.

Wat we voor Velo Antwerpen deden:

Branding Online Marketing

Geen WordPress? Geen probleem

Antwerpen kan minder auto’s en meer fietsers gebruiken. Daarom vinden we Velo Antwerpen een prachtig initiatief. Dus toen ze een partner zochten voor hun communicatie, knepen we met plezier een oogje toe voor het feit dat hun website in Drupal gebouwd is in plaats van WordPress. (Grapje hoor. Trouwens, alhoewel we ons in dit geval geen expert mogen noemen, we kunnen ook met Drupal overweg.)

We begonnen te brainstormen en zagen onmiddellijk veel manieren om Velo Antwerpen te helpen: met de huisstijl, de visuals, de fotografie, de social media en het zoekmachine-adverteren.

Herkenbare visuals

De eerste stap was een serie herkenbare visuals creëren voor Velo Antwerpen. Het gaat om een serie stickers en borden voor de fietsstations en camionettes. Bovendien worden de afbeeldingen gebruikt in brochures en op de website van Velo Antwerpen. Onze grafisch ontwerper zorgde voor een herkenbare stijl in kleur en vormen. Voor de instructies van het fietssysteem letten we goed op de begrijpelijkheid. Veel ruimte, weinig tekst en veel iconen zorgen ervoor dat het huren van een fiets zeer eenvoudig is.

Om ervoor te zorgen dat Velo Antwerpen zelf aan de slag kan met de huisstijl, hebben we voor hen een huisstijlgids gemaakt met alle afbeeldingen en richtlijnen.

Geïllustreerde karakters die passen bij Antwerpen

Eén van de getalenteerde mensen bij Motionmill is een kei in illustreren. We lieten haar een concept uitwerken rond herkenbare personages. Het zijn deze karakters die communiceren met de klanten van Velo Antwerpen. Het cartoonesque karakter van deze getekende personages past helemaal bij Antwerpen. (Waar is Willy Vandersteen geboren? Op slechts een paar kilometer van de kantoren van Velo Antwerpen!) De personages zorgen voor herkenbaarheid en wekken een glimlach op bij de klanten van Velo Antwerpen. En dat is precies wat we willen.

Fotoshoot

Alle media waarmee Velo Antwerpen zich promoot zijn bijzonder visueel. Dat geldt voor de brochures, de website, de bebording en de social media. Goede afbeeldingen zijn daarom belangrijk. Wist je dat social mediaposts met een afbeelding altijd een hoger interactiepercentage hebben? We stuurden Raf Balrak, onze fotograaf, op pad om aan de hand van enkele scenario’s het gebruik, de gebruikers en de aanwezigheid van Velo in het Antwerpse straatbeeld vast te leggen.

Het zijn beelden die gebruikt worden in alle communicatie om een uniforme beeldvorming en uitstraling te behouden.

Meer fotografisch werk vind je op onze fotografiewebsite Controlled Focus.

Social media

Velo Antwerpen is alom tegenwoordig in het Antwerpse straatbeeld. De herkenbare fietsen zijn erg populair. Toch kan Velo Antwerpen het niet veroorloven om te rusten. Een product moet constant onder de aandacht gebracht worden.

We zagen dat Velo Antwerpen op vlak van social media nog niet ver stonden. Dat was een kans, want met een goeie, positieve aanwezigheid op de social media is het immers mogelijk een mooi verhaal rond een dienst te vertellen. Want welke Antwerpenaar is er nu niet fier op ‘ons fietskes’?

Social media zijn bovendien een manier om snel te communiceren met je fans en hen te blijven betrekken bij je dienst of product. Op die manier kan Velo Antwerpen een community bouwen bij de gebruikers van de Velo-fietsen, ongeacht of ze een jaarkaart hebben of sporadisch een dag- of weekkaart kopen.

 

Welke Antwerpenaar is er nu niet fier op ‘ons fietskes’?

 

Samen zetten we hun sociale mediakanalen voor Twitter en Facebook op het spoor (of moeten we zeggen: op het fietspad?). We trainden hen in de do’s en don’ts op de social media om zoveel mogelijk interactie te genereren. Daarnaast startten we de hieraan gekoppelde advertentieaccounts op om, wanneer nodig, wat extra buzz te creëren rond bepaalde posts, nieuws of om extra verkeer naar de website te genereren.

De verkoop van dag- en weekpassen stimuleren was ook een van de vereisten. Dit is via social media mogelijk, maar moeilijker te meten.

Desondanks moet de invloed van social media op de verkoop niet onderschat worden:

  • Hoe meer reacties of vermeldingen er zijn, hoe meer Velo Antwerpen in beeld komt;
  • Hoe meer likes van berichten of de pagina, hoe meer de gebruikers zich betrokken voelen;
  • Hoe meer ‘amplification’ er is (elke like en vermelding), hoe meer mensen Velo kennen.

Daardoor blijft de naam op leuke manier in beeld en is Velo Antwerpen ‘top of mind’ bij mensen die een dagje of weekendje naar Antwerpen komen. En bij Antwerpenaren zelf die snel een handig vervoermiddel in de stad zoeken.

Conversies meten = succes weten

De weg vanuit de sociale media naar een aankoop van een dag- of weekpas (een macroconversie) is niet eenvoudig aan te tonen. Door ook andere doelen te meten (micro conversies zoals likes en gedeelde berichten) hebben we echter wel een indicatie.

In Google Analytics zetten we zo een gedetailleerde conversiemeting op. Aan de hand van QR-codes en UTM-tagging weten we nu precies langs welke kanalen conversies gebeuren. We kunnen zelfs zien aan welke Velo-stations de meeste mobiele conversies plaats vinden!

 

Belangrijke basisregel: zoveel mogelijk meten en weten is uitermate belangrijk om een doordachte online marketingstrategie te ontwikkelen en voortzetten.

Search Engine Marketing

In de organische zoekresultaten van Google scoorde de website matig. Vooral op de naam ‘Velo Antwerpen’ werd de site gevonden. Maar dat is niet goed genoeg om mensen die Velo Antwerpen nog niet kennen aan te trekken. En dat is het interessante doelpubliek om meer dag- en weekkaarten aan te verkopen.

Daarom zetten we ook Google Ads in.

We beslisten om een campagne in drie delen op te zetten:

1. Mobiel

Dit deel is gericht op verblijfstoeristen en dagjesmensen die zoeken naar fietsverhuur of transportmogelijkheden. Dat doen ze op mobiele apparaten, vandaar de mobiele campagne. En dat is natuurlijk dé doelgroep voor een dag- of weekpas.

Dankzij de gekoppelde conversiemeting kunnen we in Google Ads perfect opvolgen hoeveel advertentiekosten we betalen om tot de verkoop van 1 dagpas te komen. Dit mag niet te hoog worden om rendabel te blijven ten opzichte van een product dat maar € 3,80 kost. Dat was een goeie evenwichtsoefening, met als resultaat dat we (variërend per seizoen) een CPA (Cost Per Aquisition / kost per aankoop) ruim onder de 10% van dit bedrag hebben bereikt.

2. Display

We maakten voor Velo Antwerpen beeld- en tekstadvertenties (vooral beeldadvertenties) die we lieten plaatsen op websites met thema reizen + keyword antwerpen en zelfgekozen plaatsingen van websites over Antwerpen.

Doel: toeristen of mensen die informatie zoeken over Antwerpen meteen al laten kennis maken met dé handigste manier om je in Antwerpen te verplaatsen.

3. Remarketing

Het is buitengewoon effectief om eerdere bezoekers van de website nog eens advertenties te tonen. We kozen er wel voor om deze ook enkel op websites met onderwerp ’reizen’ te tonen, zodat de advertenties toch nog steeds in relevante context te zien zouden zijn. En ook niet te pas en te onpas. Daarom kozen we er ook voor om een strikte ‘frequency cap’ in te stellen, een maximaal aantal keer dat een persoon advertenties kan te zien krijgen per dag.

We legden hiervoor ook enkele doelgerichte lijsten aan van bezoekers die deze advertenties wel of niet te zien zouden krijgen. Advertenties tonen aan mensen met een jaarkaart is uiteraard overbodig. En mensen die op de wachtlijst staan, wil je daar niet nog eens mee confronteren. (Op zich ‘kan’ het wel, want zij zouden voor dag- of weekpas kunnen gaan, maar we vonden het toch niet gepast). Ook mensen die al eerder een dagkaart kochten, hoeven we niet meer te overtuigen.

Als extraatje legden we enkele remarketinglijsten aan om te gebruiken in tijdelijke acties. Zo kunnen we bijvoorbeeld regelmatige of recente Velo-gebruikers via display-advertenties attent maken op een pop-up-actie aan een bepaald station of de Fiets op Rollen-wedstrijd.

Onze samenwerking met Velo Antwerpen is er één voor de lange termijn. Nog steeds verzorgen wij hun online marketing.

Nieuwsgierig? Ga naar de website van Velo Antwerpen

www.velo-antwerpen.be

Online marketingbureau voor jou

Het traject met Velo Antwerpen is tot op de dag van vandaag zeer divers. Het geeft ons buitengewoon genoegen om ons creatief en strategisch te kunnen uitleven op (naar ons idee) het beste vervoerinitiatief in jaren.

Ben je ook op zoek naar een bureau voor branding en online marketing in Antwerpen? Heb je behoefte aan een partner om een volledige campagne uit te tekenen? Wij zijn graag van voor jou van de partij. Je weet ons te vinden!

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill