Vlotte branding en marketing voor onze fietsvrienden

Om je product in de kijker te zetten, zijn een goede branding en online marketing onmisbaar. De stad Antwerpen wilde Velo Antwerpen, haar fietsdeelsysteem, een herkenbare huisstijl geven en online promoten. Als WordPress-specialisten nemen we de Drupal website van Velo niet voor onze rekening, maar zijn we wel een vast aanspreekpunt voor de huisstijl, de visuals, de fotografie, de social media en het zoekmachine-adverteren.

(bijna) 360 marketing voor Velo Antwerpen

Velo Is ondertussen al sinds 2014 klant bij Motionmill en die tijd bedachten wij samen met hen een hele boel online en offline campagnes, visuals, en gadgets.

 

Herkenbare visuals

De eerste stap was een serie herkenbare visuals creëren voor Velo Antwerpen. Het gaat om een serie stickers en borden voor de fietsstations en camionettes. Bovendien worden de afbeeldingen gebruikt in brochures en op de website van Velo Antwerpen. Onze grafisch ontwerper zorgde voor een herkenbare stijl in kleur en vormen. Voor de instructies van het fietssysteem letten we goed op de begrijpelijkheid. Veel ruimte, weinig tekst en veel iconen zorgen ervoor dat het huren van een fiets zeer eenvoudig is.

Om ervoor te zorgen dat Velo Antwerpen zelf aan de slag kan met de huisstijl, hebben we voor hen een huisstijlgids gemaakt met alle afbeeldingen en richtlijnen.

Geïllustreerde karakters die passen bij Antwerpen

Eén van de getalenteerde mensen bij Motionmill is een kei in illustreren. We lieten haar een concept uitwerken rond herkenbare personages. Het zijn deze karakters die communiceren met de klanten van Velo Antwerpen. Het cartoonesque karakter van deze getekende personages past helemaal bij Antwerpen. (Waar is Willy Vandersteen geboren? Op slechts een paar kilometer van de kantoren van Velo Antwerpen!) De personages zorgen voor herkenbaarheid en wekken een glimlach op bij de klanten van Velo Antwerpen. En dat is precies wat we willen.

Fotoshoot

De media waarmee Velo Antwerpen zich promoot zijn bijzonder visueel. Dat geldt voor de brochures, de website, de bebording en de social media. Goede afbeeldingen zijn daarom belangrijk. Wist je dat social mediaposts met een afbeelding altijd een hoger interactiepercentage hebben? We stuurden onze fotograaf, op pad om aan de hand van enkele scenario’s het gebruik, de gebruikers en de aanwezigheid van Velo in het Antwerpse straatbeeld vast te leggen.

Het zijn beelden die gebruikt worden in alle communicatie om een uniforme beeldvorming en uitstraling te behouden.

Fotograaf nodig?

Social media

Velo Antwerpen is alom tegenwoordig in het Antwerpse straatbeeld. De herkenbare fietsen zijn erg populair. Toch kan Velo Antwerpen het niet veroorloven om te rusten. Een product moet constant onder de aandacht gebracht worden.

Met positieve aanwezigheid op de social media is het mogelijk een mooi verhaal rond hun dienst te vertellen. Want welke Antwerpenaar is er nu niet fier op ‘ons fietskes’?

Social media zijn voor Velo bovendien een manier om snel te communiceren met hun fans en hen te blijven betrekken bij hun dienst of product. Op die manier kan Velo Antwerpen een community bouwen bij de gebruikers van de Velo-fietsen, ongeacht of ze een jaarkaart hebben of sporadisch een dag- of weekkaart kopen.

Conversies meten = succes weten

De weg vanuit de sociale media naar een aankoop van een dag- of weekpas (een macroconversie) is niet eenvoudig aan te tonen. Door ook andere doelen te meten (micro conversies zoals likes en gedeelde berichten) hebben we echter wel een indicatie.

In Google Analytics zetten we zo een gedetailleerde conversiemeting op. Aan de hand van QR-codes en UTM-tagging weten we nu precies langs welke kanalen conversies gebeuren. We kunnen zelfs zien aan welke Velo-stations de meeste mobiele conversies plaatsvinden!

Search Engine Marketing

In de organische zoekresultaten van Google scoorde de website matig. Vooral op de naam ‘Velo Antwerpen’ werd de site gevonden. Maar dat is niet goed genoeg om mensen die Velo Antwerpen nog niet kennen aan te trekken. En dat is het interessante doelpubliek om meer dag- en weekkaarten aan te verkopen.

Daarom zetten we ook Google Ads in.

We beslisten om een campagne in drie delen op te zetten:

Mobiel

Dit deel is gericht op verblijfstoeristen en dagjesmensen die zoeken naar fietsverhuur of transportmogelijkheden. Dat doen ze op mobiele apparaten, vandaar de mobiele campagne. En dat is natuurlijk dé doelgroep voor een dag- of weekpas.

Dankzij de gekoppelde conversiemeting kunnen we in Google Ads perfect opvolgen hoeveel advertentiekosten we betalen om tot de verkoop van 1 dagpas te komen. Dit mag niet te hoog worden om rendabel te blijven ten opzichte van een product dat maar € 3,80 kost. Dat is een goede evenwichtsoefening, met als resultaat dat we (variërend per seizoen) een CPA (Cost Per Aquisition / kost per aankoop) ruim onder de 10% van dit bedrag hebben bereikt.

Display

We maakten voor Velo Antwerpen beeld- en tekstadvertenties (vooral beeldadvertenties) die we lieten plaatsen op websites met thema reizen + keyword ‘antwerpen’ en zelfgekozen plaatsingen van websites over Antwerpen.

Doel: toeristen of mensen die informatie zoeken over Antwerpen meteen al laten kennis maken met dé handigste manier om je in Antwerpen te verplaatsen.

Remarketing

Het is buitengewoon effectief om eerdere bezoekers van de website nog eens advertenties te tonen. We kozen er wel voor om deze ook enkel op websites met onderwerp ’reizen’ te tonen, zodat de advertenties toch nog steeds in relevante context te zien zouden zijn. En ook niet te pas en te onpas. Daarom kozen we er ook voor om een strikte ‘frequency cap’ in te stellen, een maximaal aantal keer dat een persoon advertenties kan te zien krijgen per dag.

We legden hiervoor ook enkele doelgerichte lijsten aan van bezoekers die deze advertenties wel of niet te zien zouden krijgen. Advertenties tonen aan mensen met een jaarkaart is uiteraard overbodig. En mensen die op de wachtlijst staan, wil je daar niet nog eens mee confronteren. (Op zich ‘kan’ het wel, want zij zouden voor dag- of weekpas kunnen gaan, maar we vonden het toch niet gepast). Ook mensen die al eerder een dagkaart kochten, hoeven we niet meer te overtuigen.

Als extraatje legden we enkele remarketinglijsten aan om te gebruiken in tijdelijke acties. Zo kunnen we bijvoorbeeld regelmatige of recente Velo-gebruikers via display-advertenties attent maken op een pop-up-actie aan een bepaald station of de Fiets op Rollen-wedstrijd.

Onze samenwerking met Velo Antwerpen is er één voor de lange termijn. Nog steeds verzorgen wij hun online marketing.

Velo Antwerpen: klant sinds 2014!

Onze allereerste opdracht: een volledige fotoshoot!

We stuurden onze fotograaf op pad om aan de hand van enkele scenario’s het gebruik, de gebruikers en de aanwezigheid van Velo in het Antwerpse straatbeeld vast te leggen.
Het zijn beelden die gebruikt worden in alle communicatie.

Fotograaf inhuren

2014
Kerstwebbanners

Om Velo tijdens de Kerstperiode te promoten bij toeristen, ontwikkelden we aantal webbanners in verschillende formaten die door middel van slimme remarketingstrategieën het wereldwijde web werden ingestuurd.

Online marketing nodig?

December 2015
App-afbeeldingen

Een web app moet gebruiksvriendelijk, duidelijk en visueel aantrekkelijk zijn. We ontwierpen het startscherm en de prijzenpagina om de verschillende tarieven helder weer te geven.

Web app nodig?

2016-2017
Bestickering

Velo is verankerd met Antwerpen en dus werd al snel beslist dat de stad in de bestickering van de Velo-wagens geïntegreerd zou worden. Onze grafisch ontwerper ontwierp een ‘skyline’ met iconische gebouwen uit het Antwerpse straatbeeld.

Grafische kunstenaars

Januari 2017
Rebranding: Meet the Velo family

Tijdens de rebranding van Velo Antwerpen werd de ‘Velo family’ geboren. Een verzameling van persona’s die de verschillende doelgroepen van Velo vertegenwoordigen. Door deze een gezicht en herkenbare visuele stijl te geven, creëerden we een uniforme branding waar we tal van boodschappen mee kunnen communiceren.

Onze brandingspecialist

September 2017
Wireframes website

Velo Antwerpen liet bij een Drupal-specialist (niet ons, aangezien wij in WordPress werken) een nieuwe website maken. Omdat wij echter zowel Velo als hun klanten goed kennen, werd ons gevraagd om de user experience van de website uit te tekenen in wireframes.

Wij ontwerpen websites

2019
Socialmediasupport

Regelmatig vraagt Velo ons om bij te springen bij het uitwerken van socialmediacontent. Deze was voor een editie van de autovrije zondag.

Hulp voor social media

ongoing
Mailings

Gedurende al die jaren verzorgen we eveneens de mailings van Velo Antwerpen. Onze copywriter schrijft een leuke tekst en we maken een leuke visual in de stijl van de Velo family. Eens de basis goed zit, is zo’n nieuwsbrief in no time opgezet!

Mailings werken!

ongoing

Online marketingbureau voor jou

Ben je ook op zoek naar een bureau voor branding en online marketing in Antwerpen? Heb je behoefte aan een partner om een volledige campagne uit te tekenen?  Contacteer ons.

motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill