Social media campagnes, fotoshoot, Google analytics én een AdWords campagne voor Velo Antwerpen

Velo Antwerpen

We zijn gespecialiseerd in WordPress. Maar zelfs zonder WordPress gaan we geen interessante online marketing opdracht uit weg. Integendeel.

De Velo Antwerpen fietsen vinden we een cool project, dus toen ze een partner zochten voor hun online marketing, knepen we met plezier een oogje toe voor het feit dat hun website in Drupal gebouwd is. (Grapje hé. Trouwens, alhoewel we ons in dit geval geen expert mogen noemen, we kunnen ook met Drupal overweg)

We zijn gespecialiseerd in WordPress. Maar zelfs zonder WordPress gaan we geen interessante online marketing opdracht uit weg. Integendeel.

De Velo Antwerpen fietsen vinden we een cool project, dus toen ze een partner zochten voor hun online marketing, knepen we met plezier een oogje toe voor het feit dat hun website in Drupal gebouwd is. (Grapje hé. Trouwens, alhoewel we ons in dit geval geen expert mogen noemen, we kunnen ook met Drupal overweg)

We zagen onmiddellijk veel manieren om hen te helpen.

Social media

Velo Antwerpen is natuurlijk alom tegenwoordig in het Antwerpse straatbeeld en is een momenteel zo populair dat er een lange wachtlijst is voor jaarkaarten. Wat willen zij nog meer?

Op vlak van sociale media stonden zij nog niet ver toen. Maar wel ver genoeg om te beseffen hoe belangrijk deze de laatste jaren geworden zijn.

Met een goeie, positieve aanwezigheid op de sociale media is het immers mogelijk een mooi verhaal rond een dienst te vertellen. Want welke Antwerpenaar is er nu niet fier op ‘ongs’ fietskes.

Het is een manier om snel te communiceren met je gebruikers en hen te blijven betrekken bij je ‘dienst’ of ‘product’. Een community bouwen bij de gebruikers van van de Velo-fietsen. Of ze nu een jaarkaart hebben of sporadisch een dag- of weekkaart kopen.

Samen zetten we hun sociale media kanalen zoals Twitter en Facebook pagina’s op het spoor. Trainden hen in de do’s en don’t’s op de social media om zoveel mogelijk interactie te genereren. En startten de hieraan gekoppelde advertentie accounts op om -wanneer nodig- wat extra buzz te creëren rond bepaalde posts, nieuws of om extra verkeer naar de website te genereren.

De verkoop van dag- en weekpassen stimuleren, was ook een van de vragen. Dit via sociale media realiseren is een moeilijkere vraag. Moeilijker te ‘meten’ alleszins. Dat is beter verwoord.

Op zich is het vrij logisch:

  • Hoe meer reacties of vermeldingen er zijn, hoe meer velo in beeld komt.
  • Hoe meer likes van berichten of de pagina, hoe meer de gebruikers zich betrokken voelen.
  • Hoe meer ‘amplification’ er is… elke like, vermelding,… verschijnt weer in het het netwerk van diegene die iets deelt, hoe meer mensen Velo kennen.

Daardoor blijft de naam op leuke manier in beeld en is Velo ‘top of mind’ als mensen een dagje of een weekendje naar Antwerpen komen. Of als men snel een handig vervoermiddel in de stad zoekt.

Conversies meten

De weg vanuit de sociale media naar een aankoop van een dag- of weekpas, een macroconversie is niet eenvoudig aan te tonen. Door ook andere doelen te meten, micro conversies zoals likes, delen,…  hebben we wel een indicatie.

Zo veel mogelijk meten en weten is uitermate belangrijk om een doordachte online marketing strategie te ontwikkelen.

In Google analytics zetten we zo een gedetailleerde conversiemeting op. Aan de hand van Qr-codes en UTM-tagging weten we nu precies langs welke kanalen conversies gebeuren. We kunnen zelfs zien aan welke Velo-stations de meeste mobiele conversies plaats vinden.

Fotoshoot

Sociale media zijn een buitengewoon visueel medium. Posts met een beeld er bij hebben altijd een hoger interactiepercentage. Daarom stuurden we Raf, onze fotograaf, op pad om aan de hand van enkele scenario’s het gebruik, de gebruikers en de aanwezigheid van Velo in het Antwerpse straatbeeld op een plezierige manier vast te leggen.

Beelden die niet alleen bruikbaar zijn voor sociale media, maar ook in advertenties of brochures om zo een uniforme beeldvorming en uitstraling aan te houden.

Meer fotografisch werk vind je trouwens op onze Controlled Focus website

Search Engine Marketing

Organisch scoort de website heel goed, maar toch vooral op de naam ‘Velo Antwerpen’. Maar mensen die Velo Antwerpen nog niet kennen, dat is het interessante doelpubliek om meer dag- en weekkaarten te verkopen.

Daarom zetten we ook Adwords in.

We beslisten om een campagne in 3 delen op te zetten.

1. Mobiel

Gericht op toeristen, dagjesmensen,… die in antwerpen zijn en op hun mobiel zoeken naar fietsverhuur of transportmogelijkheden. Dat doen ze op hun mobiele apparaten, vandaar de mobiele campagne. En dat is natuurlijk dé doelgroep voor een dag- of weekpas.

Dankzij de gekoppelde conversiemeting kunnen we  in AdWords perfect opvolgen hoeveel advertentiekosten we betalen om tot de verkoop van 1 dagpas te komen. Dit mag niet te hoog worden om rendabel te blijven ten opzichte van een product dat maar 3,8€ kost. Dat was een goeie evenwichtsoefening, met als resultaat dat we -het varieert per seizoen- een CPA (Cost Per Aquisition / kost per aankoop) ruim onder 10% van dit bedrag hebben momenteel.

2. Display

Beeld en tekstadvertenties (vooral beeldadvertenties) die we targeten op websites met thema reizen + keyword antwerpen en zelfgekozen plaatsingen van websites over Antwerpen.

Doel: toeristen of mensen die informatie zoeken over Antwerpen meteen al laten kennis maken met dé handigste manier om je in Antwerpen te verplaatsen.

3. Remarketing

Eerdere bezoekers van de website nog eens advertenties tonen. We kozen er wel voor om deze ook enkel op websites met onderwerp ’reizen’ te tonen. Zodat de advertenties toch nog steeds in relevante context te zien zouden zijn. En ook niet te pas en te onpas. Daarom kozen we er ook voor om een strikte ‘frequency cap’ in te stellen, een maximaal aantal keer dat een persoon advertenties kan te zien krijgen per dag.

We legden hiervoor ook enkele doelgerichte lijsten aan van bezoekers die deze advertenties wel of niet te zien zouden krijgen. Deze tonen aan mensen met een jaarkaart is uiteraard overbodig. En mensen die op de wachtlijst staan, wil je daar niet nog eens mee confronteren. (op zich ‘kan’ het wel, want zij zouden voor dag- of weekpas kunnen gaan, maar we vonden het toch niet gepast). En ook mensen die al eerder een dagkaart kochten, hoeven we niet meer te overtuigen.

Als extraatje legden we enkele remarketinglijsten aan om te gebruiken in tijdelijke acties. Zo kunnen we bijvoorbeeld regelmatige of recente Velo-gebruikers via display advertenties attent te maken op een pop-up actie aan een bepaald station of de fiets op rollen-wedstrijd.

Integrale aanpak

Dit keer geen WordPress website dus. Daarbuiten wel een zeer divers, maar consistent online marketing traject waar we ons met veel plezier creatief en strategisch in kunnen uitleven.

Ben je dus op zoek naar hulp bij je online marketing hulp of een partner om een volledige campagne uit te tekenen? Wij zijn graag van voor jou van de partij. Je weet ons te vinden!

Motionmill