Webdesign en usability

Plaats de gebruiker centraal in je webdesign! Want het is de bezoeker die zal maken of jouw website werkt of niet. Enkele tips voor webdesign en usability.

Gebruikservaring staat meer en meer centraal bij webdesign. En dat is een goede zaak. Want uw website is er eigenlijk eerst en vooral voor de bezoekers.

Uiteraard wil je naar buiten komen met je merk, je realisaties, jouw stijl,… maar van die bezoekers op je website wil je ook jouw toekomstige klanten maken. Dus komt het er op aan hen zo goed en gemakkelijk mogelijk de weg te tonen naar jouw diensten of producten.

Dat is voor elke website, elke sector anders. Het is dus goed eens na te gaan wat jouw bezoeker verwachten, zoeken,… en je webdesign daar op af te stemmen.

Vraag je af:

 • Wat zoekt mijn doelpubliek?
 • Vinden bezoeker snel de informatie die ze zoeken?
 • Is het design en de structuur van de website gemakkelijk te begrijpen?
 • Zijn er niet relevante elementen of inhoud die de bezoeker afleiden?
 • Komt je webdesign overeen met de stijl en de verwachtingen van je bezoekers

Enkele best practices voor een gebruiksvriendelijk webdesign

Witruimte

Zorg dat het luchtig blijft. Een overvolle blok informatie en beelden is zelden aantrekkelijk. Nodigt weinig uit tot verder lezen.

Door genoeg witruimte te voorzien, samen met goede punten van herkenning zoals titels en iconen, is een pagina snel scanbaar. Gebruikers kunnen snel de structuur van de inhoud ‘lezen’, ze zijn minder afgeschrikt door een blok tekst (en/of afbeeldingen), waarvan ze moeilijk kunnen inschatten of het wel de informatie zal bevatten die ze zoeken. En dus hun kostbare tijd waard is.

Door genoeg ruimte te voorzien, oogt je website open, fris en modern. Je website is voor veel bezoekers de eerste visuele kennismaking met je merk. Een open, leesbaar, professioneel design met voldoende ruimte creëert geloofwaardigheid en vertrouwen.

Hou het simpel

Gebruik kleur, maar niet teveel door elkaar. Gebruik een mooie lettertypes, maar zorg dat ze leesbaar zijn. En ook weer niet te veel. Maximum 3 lettertypes en 3 verschillende groottes
En wees er consequent mee doorheen heel je website.

Goeie visuele elementen zijn essentieel, let er op dat ze bijdragen tot je boodschap, niet afleiden

Navigatie

Maak de navigatie duidelijk. Zo weten mensen waar ze zich bevinden en weten ze wat ze nog mogen verwachten. Een goed menu reflecteert de hoofdstructuur van je website.
Daarom zijn ook breadcrumbs handig en overweeg om ’gerelateerde’ producten of artikels te tonen. Als mensen gemakkelijk doorheen je website kunnen browsen is je ‘bouncerate’ minder. En dat is dan weer een element dat je kan helpen om beter te scoren in zoekmachines.

Waak er over dat je bij het opmaken van je websitestructuur je inhoud maximum 3 levels diep zet, dan kunnen jouw bezoekers nooit verloren lopen.

Oldschool, maar kan ook helpen: een sitemap

Call to actions

Met je website wil je je bezoekers verleiden om een actie te ondernemen. Jou contacteren, je producten kopen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief,…

Als je je bezoeker met jouw inhoud hebt overtuigd van jouw diensten, zorg dan dat er een overduidelijke ‘contacteer ons’ knop staat, zodat hij dat meteen kan doen. Optimaliseer je pagina’s zodat er je bezoekers beter converteren.

Tip: test je call to actions. Soms maakt een woord verschil, een andere kleur, een andere plaatsing een enorm verschil voor de ‘conversieratio’

Snelheid

Lang wachten tot een pagina volledig geladen is? Nee, dat doet niemand meer. Je website moet er dus snel staan. Het mag zeker niet meer dan 3 seconden duren, anders haken heel veel mensen af.

Hoe zorg je er voor dat je website snel laadt?

 • Zet hem bij een goeie hosting provider.
 • Beperk de scripts die geladen worden in je pagina
 • Gebruik geoptimaliseerde afbeeldingen

Google heeft trouwens een tool om de snelheid van je website te testen.

We werken ook aan een andere blogpost over het optimaliseren van de snelheid van je WordPress website. Hoe deze blog in de gaten.

Conventies

Soms wil je eens iets anders doen. Er uit springen. Daar kan een webdesign alleen maar beter van worden. Maar er zijn toch enkele conventies zo ingeburgerd ondertussen dat je je bezoekers alleen maar zou verwarren als je er een eigen draai aan geeft

Zoals:

 • Een menu bovenaan
 • Een aanklikbaar logo, links bovenaan, dat terug naar de homepage leidt
 • Links in een andere kleur zetten
 • Het hamburger icoontje voor het mobiele menu
 • een winkelkarretje als symbool voor je -euh- winkelkarretje als je aan e-commerce doet.

Kruip echt eens in de huid van de bezoeker van de website om over je webdesign na te denken. Beter nog: praat met de bezoekers, vraag wat ze er van vinden. Laat ze testen. Soms zit het in kleine elementen, die je eerst niet opvallen.

Nog webdesigntips om het je bezoekers aangenamer te maken? We horen ze graag hieronder!

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*