Leestijd 5 minuten

Best practices voor webdesign en usability

Gebruikservaring staat meer en meer centraal bij webdesign. En dat is een goede zaak. Want je website is er eigenlijk eerst en vooral voor de bezoekers.

Uiteraard wil je naar buiten komen met je merk, je realisaties en jouw stijl, maar van die bezoekers op je website wil je ook jouw toekomstige klanten maken. Dus komt het er op aan hen zo goed en gemakkelijk mogelijk de weg te tonen naar jouw diensten of producten.

Dat is voor elke website, en elke sector, anders. Het is dus goed eens na te gaan wat jouw bezoeker verwachten en zoeken, en je webdesign daar op af te stemmen.

Webdesign Antwerpen

Vraag je af:

  • Wat zoekt mijn doelpubliek?
  • Vinden bezoeker snel de informatie die ze zoeken?
  • Is het design en de structuur van de website gemakkelijk te begrijpen?
  • Zijn er niet-relevante elementen of inhoud die de bezoeker afleiden?
  • Komt je webdesign overeen met de stijl en de verwachtingen van je bezoekers?

 

Enkele best practices voor een gebruiksvriendelijk webdesign

1. Voorzie witruimte

Zorg dat het luchtig blijft. Een overvol blok informatie en beelden is zelden aantrekkelijk. Het nodigt weinig uit tot verder lezen.

Door genoeg witruimte te voorzien, samen met goede punten van herkenning zoals titels en iconen, is een pagina snel scanbaar. Gebruikers kunnen snel de structuur van de inhoud ‘lezen’. Ze zijn minder afgeschrikt door een blok tekst (en/of afbeeldingen), waarvan ze moeilijk kunnen inschatten of het wel de informatie zal bevatten die ze zoeken. En dus hun kostbare tijd waard is.

Door genoeg ruimte te voorzien, oogt je website open, fris en modern. Je website is voor veel bezoekers de eerste visuele kennismaking met je merk. Een open, leesbaar, professioneel design met voldoende ruimte creëert geloofwaardigheid en vertrouwen.

2. Hou het simpel

Gebruik kleur, maar niet teveel door elkaar. Gebruik mooie lettertypes, maar zorg dat ze leesbaar zijn. En ook weer niet te veel. Maximum 3 lettertypes en 3 verschillende groottes.
En wees er consequent mee doorheen heel je website.

Goede visuele elementen zijn essentieel. Let erop dat ze bijdragen aan je boodschap, niet afleiden.

3. Maak de navigatie makkelijk

Maak de navigatie duidelijk. Zo weten mensen waar ze zich bevinden en weten ze wat ze nog mogen verwachten. Een goed menu reflecteert de hoofdstructuur van je website.
Daarom zijn ook breadcrumbs handig. Overweeg om ’gerelateerde’ producten of artikels te tonen. Als mensen gemakkelijk doorheen je website kunnen browsen is je ‘bounce rate’ minder. En dat is dan weer een element dat je kan helpen om beter te scoren in zoekmachines.

Waak erover dat je bij het opmaken van je websitestructuur je inhoud maximum 3 levels diep zet; dan kunnen jouw bezoekers nooit verloren lopen.

Old school, maar het kan helpen: implementeer een sitemap.

4. Plaats call to actions

Met je website wil je je bezoekers verleiden om een actie te ondernemen. Jou contacteren, je producten kopen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief, noem maar op.

Als je je bezoeker met jouw inhoud hebt overtuigd van jouw diensten, zorg dan dat er een overduidelijke ‘contacteer ons’ knop staat. Optimaliseer je pagina’s voor conversie.

Tip: test je call to actions. Soms maakt een woord, een andere kleur, een andere plaatsing een enorm verschil voor de conversieratio.

5. Zorg voor snelheid

Lang wachten tot een pagina volledig geladen is? Nee, dat doet niemand meer. Je website moet dus snel in beeld staan. Het mag zeker niet meer dan drie seconden duren, anders haken veel mensen af.

Hoe zorg je ervoor dat je website snel laadt?

  • Breng hem onder bij een goede hosting provider;
  • Beperk de scripts die geladen worden in je pagina;
  • Gebruik geoptimaliseerde afbeeldingen.

Google heeft trouwens een tool om de snelheid van je website te testen.

6. Respecteer conventies

Soms wil je eens iets anders doen. Eruit springen. Daar kan een webdesign alleen maar beter van worden. Maar enkele conventies zijn zo ingeburgerd dat je je bezoekers alleen maar zou verwarren als je er een eigen draai aan geeft:

  • Een menu bovenaan;
  • Een aanklikbaar logo, links bovenaan, dat terug naar de homepage leidt;
  • Links in een andere kleur zetten;
  • Het hamburgericoontje voor het mobiele menu;
  • Een winkelkarretje als symbool voor je – euh – winkelkarretje als je aan e-commerce doet.

 

Geef aandacht aan je online aanwezigheid

Kruip echt eens in de huid van de bezoeker van de website om over je webdesign na te denken. Beter nog: praat met de bezoekers, vraag hen wat ze ervan vinden. Laat ze testen. Soms zit de fout in kleine elementen die je eerst niet opvallen.

Meer webdesigntips om het je bezoekers aangenamer te maken? Vraag ze aan ons persoonlijk.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill