Leestijd 6 minuten

Belgische ondernemers hebben post-coronastress en deze 10 tips kunnen helpen

‘De economische gevolgen van de coronacrisis hakken er mentaal zwaar in bij ondernemers. Twee op de drie klagen over zware stress en vermoeidheid.’ Dit lazen we al in december 2020 op nieuwsblad.be.

Inmiddels zijn we bijna een stressvol jaar verder. Mijn collega’s en ik (webdesigners, marketeers, programmeurs) hebben in die tijd met eigen ogen de stressniveaus van Belgische ondernemers nog verder zien stijgen. COVID-19 heeft ondernemingen beschadigd en zaakvoerders hebben daardoor regelmatig een onredelijke compensatiedrang. Wonderen worden verwacht, doch wonderen bestaan niet, lieve mensen.

Maar hoe moet je als ondernemer omgaan met die post-coronastress? Ik zal je mijn inzichten geven.

Stress ondernemers COVID-19

Hoeveel stress krijgen ondernemers van COVID-19?

Hr-dienstverlener Liantis ondervroeg in 2020 ondernemers. De ondervraagden gaven aan dat ze het meest bezorgd zijn om de volgende zaken:

  • Mijn persoonlijke financiële situatie gezond houden en alles kunnen blijven betalen (63%).
  • Mijn zaak financieel gezond houden (61%).
  • Mijn eigen gezondheid (40%).

Het is niet vreemd dat die zorgen hun impact hebben op de mentale gezondheid van de ondervraagde ondernemers:

  • Bijna 70% was het afgelopen jaar regelmatig tot altijd vermoeid.
  • Driekwart had regelmatig tot altijd last van stress.
  • 36% van de ondernemers zegt dat ze het afgelopen jaar minder productief waren.

Voel jij als ondernemer dat de pandemie op je schouders ligt als een blok beton? Je bent zeker niet de enige die aan post-coronastress lijdt.

 

coronastress ondernemers België

 

Onze praktijkervaring: Belgische ondernemers voelen zich machteloos

Als sinds het jaar 2000 doen wij aan webdesign, online marketing, branding en storytelling voor Belgische ondernemers. Natuurlijk zijn er altijd wel eens ups en downs in een samenwerking – dat is volledig natuurlijk. Maar nog nooit eerder hebben we zoveel zaakvoerders en managers gezien die zich machteloos voelen. Deze machteloosheid uit zich op velerlei wijzen: als korte lontjes, als onredelijke verwachtingen, als gemopper waarvan men later spijt heeft. De drang om te overcompenseren lijkt enorm bij velen.

En weet je wat? We kunnen er niet eens echt boos om worden. De post-coronastress en de manieren waarop deze zich uit zijn voor ons herkenbaar. Alles wat we kunnen doen is praten met ondernemers, met jou dus. Het doel van Motionmill is al twintig jaar hetzelfde: bedrijven helpen om méér te verdienen. Ook in crisistijden staan we achter die missie.

 

Post-coronastress ondernemers België

Fotobron: Dylan Gillis op Unsplash

 

Alternatieven voor post-coronastress zoeken

In een onderzoek van Unizo kwam naar voren dat 60% van de ondernemers meer financiële problemen ervaart sinds de pandemie begon. Dat lijkt een incentive om je bedrijfsactiviteiten terug te schalen. Doe dat echter niet, zeggen wij, of doe het althans niet roekeloos. In lastige periodes gaat het er vaak om dat je je aanpast aan de nieuwe werkelijkheid. Webshops kunnen soelaas bieden aan teruglopende inkomsten uit fysieke winkels, een intranet kan je team verbinden in tijden van thuiswerken.

Hoe kunnen we je helpen? Vertel het ons.

 

corona stress ondernemers België

 

10 tips voor het omgaan met post-coronastress

Als online bureau in Antwerpen werken we voor ondernemers, maar we zijn ook zélf ondernemers. De post-coronastress is ons, zoals gezegd, zeker niet vreemd. Ons zevenkoppige team heeft sinds het begin van de pandemie verschillende tactieken geprobeerd voor het omgaan met de situatie. De onderstaande 10 tips zijn, naar onze ervaring, het meest effectief.

 

Tip 1: Wees transparant

Hoe simpel het ook klinkt, accepteren dat je het moeilijk hebt, is de eerste stap in het overwinnen van je angsten. Door je zorgen en persoonlijke uitdagingen te uiten met vrienden, familie, een vertrouwde professional en je collega’s, open je de deur naar een extern perspectief. Je ontdekt mogelijk oplossingen waar je alleen niet aan zou hebben gedacht. We weten dat het lastig is om kwetsbaar te zijn richting je team, want je wilt tegelijkertijd veiligheid voor hen creëren. Je wilt hen laten weten dat alles onder controle is. Maar als niet alles onder controle is, mag je dat erkennen. Je team heeft heus wel in de gaten dat er wat hapert. Het gesprek beginnen is het meest uitdagende deel, maar je moed zou anderen kunnen aanmoedigen hetzelfde te doen.

 

Tip 2: Neem af en toe een stap terug

Sinds het begin van de pandemie en de daaropvolgende chaos hebben we geleerd dat stabiliteit en consistentie slechts een weerspiegeling zijn van onze innerlijke toestand. Nu, twee jaar later, worden we geconfronteerd met nog grotere uitdagingen terwijl we ernaar streven om ons elke dag aan te passen. We hebben allemaal de verlammende paniek ervaren toen er lockdown-beperkingen werden ingevoerd, waarbij we allemaal probeerden zo up-to-date mogelijk te blijven. Soms is het beste wat je kan doen, een stap terugnemen. Sluit je gerust even af voor die paniekerige e-mails die ‘s avonds laat tussen jou en je managementteam worden verstuurd. Ze zullen je alleen maar uitputten.

 

Tip 3: Bereid je voor op meerdere scenario’s

Ook al is het noodzakelijk om soms een stapje terug te nemen, het blijft belangrijk om je voor te bereiden op wat komen gaat. Plan voor het ergste en hoop op het beste. Als deze pandemie ons iets heeft geleerd, is het dat je voorbereid moet zijn op elke eventualiteit. Wat gaat jouw bedrijf doen als er weer een complete lockdown komt? Wat als er dit jaar de zoveelste golf of mutatie van het virus komt? Maak plannen voor alle omstandigheden nog voordat ze realiteit worden.

 

Tip 4: Blijf verbonden

Netwerken is noodzakelijk om te overleven, pandemie of geen pandemie. Door in contact te blijven met andere ondernemers en managers via platformen zoals LinkedIn of Facebook, kan je ontdekken hoe anderen zich voelen. Je zal te weten komen wat zij doen om de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, aan te pakken. Daarnaast is het cruciaal om te blijven communiceren met je interne team, zelfs als het merendeel thuis werkt. Tools als intranet, Zoom en Whereby kunnen hierbij helpen.

 

Screenshot-van-Whereby-team-van-Motionmill-Antwerpen

Tools als Whereby helpen je team om in contact te blijven tijdens de pandemie

 

Tip 5: Hou verwachtingen realistisch

In een snel veranderend en evoluerend maatschappelijk klimaat is het belangrijk om de verwachtingen van je klanten realistisch te houden door middel van duidelijke communicatie. Te veel beloven kan reeds aanwezige gevoelens van stress en angst versterken. Let ook goed op je eigen verwachtingen. Sta erbij stil dat je niet op magische wijze alle gemist omzet van de afgelopen jaren kan compenseren door onredelijke druk te leggen op je team of op externe leveranciers. Daarmee vervreemd je hen alleen maar van je, met alle contraproductieve gevolgen van dien.

 

Tip 6: Neem kleine stappen

Hoe eet je een olifant? Eén hap tegelijk. Soms lijkt het onmogelijk om een ​​obstakel te overwinnen of een doel te bereiken. Maar zolang je vooruit blijft gaan, ligt de overwinning binnen handbereik. Door grote doelen op te splitsen in kleinere stappen, kan je die schijnbaar onmogelijke taken behapbaar maken. Elke stap voorwaarts, hoe groot of klein ook, is een stap in de goede richting om post-coronastress te overwinnen.

 

Tip 7: Ken je sterke punten

Ken de sterke punten van jezelf en van je teamleden. Maak hiervan gebruik om een ​​gemeenschappelijke taak te volbrengen of een nieuwe strategie te bedenken. Als baas moet je weten wie wat kan doen en die individuele talenten optimaal benutten.

 

Tip 8: Neem een ​​time-out van het werk

Als het lezen van het nieuws je ‘s nachts wakker houdt, beperk dan je schermtijd voordat je naar bed gaat. Als je moeite hebt om afstand te nemen van je werktaken, meld je dan aan voor een dagelijkse cursus die je dwingt een pauze te nemen. Beantwoord geen zakelijke telefoontjes na 17:00 uur als ze niet dringend zijn. Schakel e-mailmeldingen uit op je gsm. Maak tijd voor leuke dingen, zoals lezen, wandelen, koken of tijd doorbrengen met dierbaren.

 

Tip 9: Vraag om hulp

Er zijn altijd manieren om de last die we als bedrijfseigenaren ervaren, te verminderen. Schakel hulp in wanneer je die nodig hebt. Misschien kan je wel bepaalde overheidssubsidies aanvragen in crisistijden? Misschien is er wel een particuliere investeerder die gelooft in je zaak? Door externe steun aan te vragen, krijg je toegang hebben tot extra kapitaal om te groeien, apparatuur te onderhouden, huurkosten te dekken, salarissen te betalen of aandelen aan te schaffen. Dit kan de druk op jou en je zaak verminderen. Met extra budget kan je bovendien nieuwe kansen aangrijpen, zoals het starten van een e-commerce-afdeling, het aannemen van nieuw talent, het upgraden van je website, en het opzetten van franchising.

 

Tip 10: Maak geestelijke gezondheid bespreekbaar

Binnen te veel ondernemingen blijven geestelijke gezondheidsproblemen een taboe. Gezondheid en welzijn op het werk spelen een belangrijke rol bij zakelijk succes. Een bedrijf is immers maar zo gezond als zijn mensen. Het openen van discussies over geestelijke gezondheid binnen je eigen bedrijf kan een kettingreactie hebben in de KMO-sector als geheel. Dingen die je kan doen zijn onder meer:

  • E​en bedrijfscoach inhuren.
  • Effectief gebruik maken van kantooruren om de werkdruk buiten kantooruren te verminderen (er zijn talloze apps voor het beheren van tijd en prioriteiten).
  • Het aanbieden van workshops voor effectieve strategieën voor stressvermindering.

 

Post-corona stress ondernemers België

Fotobron: Alex Green op Pexels

 

Vraag hulp aan onze online experts

Zijn er bepaalde doelen die jij met je bedrijf op online vlak wilt bereiken? Leg ze in een vrijblijvend, gratis kennismakingsgesprek aan ons voor. Boek hier een afspraak met onze bedrijfsstrategist en zaakvoerder Mark. Hij vertelt je graag welke online middelen er bestaan om jouw doelen te verwezenlijken.

Daarnaast hebben we vele kosteloze kennisartikelen waarin we tips en tricks geven over het online ondernemersschap in lastige tijden:

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill