E-mailmarketing deel 2: content- en designtrends
Twee weken geleden beschreef ik het Covid-effect, oftewel de invloed die de pandemie heeft op e-mailmarketing in 2021.
Het is een veilige conclusie om te zeggen dat de uitdagingen van 2020 nog niet achter ons zijn. Reden te meer dus voor marketeers en ondernemers om hun resultaten te optimaliseren.
Met het diepgaande artikel van Sendinblue als leidraad, kijken we vandaag naar de content- en designtrends die experts uit de online marketing verwachten.
Contenttrends voor e-mailmarketing
Huiswerk gedaan? Mijn vorige artikel is gelezen? Top! Nu je weet hoe je e-mailmarketing dit jaar moet benaderen, is het tijd om te kijken naar de inhoud van je e-mails.
Deze inhoud noemen we in ons marketingjargon ‘content‘. Je abonnees hebben hoge verwachtingen van deze content. Alleen merken waarvan de e-mails echt op hun behoeften zijn gericht, zullen hun aandacht krijgen.
E-mails die meer doen dan verkopen
De abonnees van tegenwoordig willen meer in je e-mails zien dan eindeloze promotie van je bedrijf. Daarom adviseren Rob en Kennedy, het duo van Email Marketing Heroes, een andere aanpak:
In 2021 moeten we het idee laten varen dat sommige e-mails niet-promotioneel zijn en andere commerciële aanbiedingen bevatten; we moeten ze samensmelten tot één ding.
Denk er eens over na: als iemand je alleen e-mailt om je te vertellen welke nieuwe producten of diensten ze hebben, dan voel je je alleen geroepen om die e-mails te openen als je ofwel wilt weten wat ze verkopen, of als je concreet van plan bent om iets te kopen.
Dat verklaart waarom de open-rates zo jammerlijk laag zijn voor de meeste e-mails, toch?
De beste manier om dit te bestrijden, is ervoor te zorgen dat er een goede reden is om je e-mails te openen, ongeacht of je iets verkoopt of niet.
De manier om het te doen? Zorg ervoor dat je e-mails waardevol zijn voor je lezer.
Relevante educatieve inhoud, zoals tips en inspiratie, kan de interesse van abonnees vasthouden en tegelijkertijd vertrouwen in je merk opbouwen. Stel hun verwachtingen vanaf het begin in door de waarde te benadrukken die je biedt als iemand zich voor je nieuwsbrief zou inschrijven. Als je je vervolgens aan je belofte houdt, krijg je een lijst met betrokken abonnees die je kunt converteren wanneer de tijd rijp is.
Empathische e-mails schrijven
Een onmiddellijke afknapper voor abonnees is verkeerd ingeschatte berichten. Emily McGuire, eigenaar van e-mailmarketingbureau Flourish & Grit, ziet dit als een probleem dat dit jaar moet worden aangepakt:
Toondoof zijn kost geld. In 2020 zagen we niet-authentieke e-mailmarketingberichten die het echte lijden van de pandemie en een luidere roep om raciale gerechtigheid verdoezelden.
Hoe komt dat?
Hoe je het ook wilt noemen (een gebrek aan perspectief, een misverstand over je toehoorders of je hoofd in het zand steken), het is allemaal een gebrek aan empathie.
Emoties zijn krachtig. Het is hoe we veel van onze beslissingen nemen (of je het nu wilt toegeven of niet). Als je berichten je publiek letterlijk ‘jakkes’ tegen zichzelf laten zeggen, ontbreekt het je aan empathie.
Als je dit jaar je abonnees leert kennen en ontdekt waar ze op afhaken, voorkom je onderweg misstappen.
Empathie betekent het creëren van ervaringen en content die ervoor zorgen dat je publiek zich goed voelt. Dat vertaalt zich in betere een betere bedrijf-klantrelatie, wat je vervolgens op positieve wijze zal voelen in je portemonnee.
Vergeet niet dat achter elk e-mailadres een echt persoon schuilgaat. Door rekening te houden met hun unieke behoeften, kan je voorkomen dat je e-mail overkomt als generiek en daarom niet authentiek. Je copywriting moet dit weerspiegelen door “u” of “jij” te gebruiken om de lezer rechtstreeks aan te spreken. Als de focus op jezelf ligt met teveel “ik”, “wij” en “onze”, zou dat voor de klant een rode vlag kunnen zijn.
Designtrends voor e-mailmarketing
Naarmate de e-mailmarketingtechnologie evolueert, veranderen ook de behoeften en verwachtingen van ontvangers. Als we kijken naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van e-mailontwerp, gaat het niet alleen om wat er mogelijk is, maar ook om wat zal zorgen voor een betere gebruikerservaring.
Een nieuw designproces
De gebeurtenissen van 2020 en 2021 zorgen voor nieuwe prioriteiten, en dit verandert de manier waarop e-mailmarketeers design. Anne Tomlin, oprichter van e-mailprogrammeerservice Emails Y’all, denkt bijvoorbeeld dat merken meer aandacht zullen gaan besteden aan de donkere modus:
Momenteel houden de meeste merken helemaal geen rekening met de donkere modus bij het ontwerpen van e-mails. Er zijn niet veel ontwikkelaars die de besturingselementen gebruiken die we hebben voor sommige renderings in de donkere modus. Ik geloof dat de meeste mensen in de branche een afwachtende houding hebben aangenomen en harde cijfers nodig hebben over de acceptatie van de donkere modus door abonnees.
Dit jaar verwacht ik dat die statistieken worden verzameld en gepubliceerd, en ze zouden moeten aantonen dat veel abonnees de donkere modus gebruiken. Zodra de acceptatiegraad bekend is, zullen merken een afzonderlijk ontwerp in de donkere modus maken of ontwerpen aanpassen om in zowel de lichte als de donkere modus te werken.
Hier zijn enkele tips om je te helpen e-mails te maken die geschikt zijn voor de donkere modus:
- Gebruik transparante afbeeldingsachtergronden om witte blokken eromheen te vermijden.
- Voeg een witte omtrek toe aan afbeeldingen met donkere tekst, inclusief logo’s, zodat ze zichtbaar blijven.
- Test hoe je e-mail eruitziet in de donkere modus voordat je deze verzendt.
Ondertussen hoopt Mark Robbins, e-mailontwikkelaar bij Salesforce, dat toegankelijkheid een vereiste wordt bij het goedkeuren van ontwerpen:
Ik ben er terughoudend in om toegankelijkheid een trend te noemen, omdat het als een standaard moet worden beschouwd. Maar ik denk dat er een groeiend respect en begrip is voor toegankelijkheid in e-mail. Het vereist samenwerking en compromis tussen tekst, ontwerp, development en kwaliteitscontrole. Dat is misschien de reden waarom de vooruitgang traag maar gestaag verloopt. Naar mijn mening ligt de eindverantwoordelijkheid bij degene die de kwaliteitscontrole binnen je bedrijf doet: als een e-mail niet toegankelijk is, moet de e-mail teruggestuurd worden naar copywriter, designer en developer voor wijzigingen.
Dit zijn enkele basiscontroles die je kunt uitvoeren om de toegankelijkheid van je e-mailontwerpen te verbeteren:
Kies een duidelijk lettertype, een grote lettergrootte en voldoende regelafstand.
- Lijn teksten links uit.
- Vermijd grote blokken tekst.
- Gebruik contrasterende kleuren, vooral tussen teksten en achtergronden.
- Vermijd tekst in afbeeldingen en gebruik alt-teksten.
- Gebruik grote knoppen voor links.
Om deze trends op het gebied van e-mailontwerp succesvol te implementeren, mogen ze niet zomaar een bijzaak zijn. In plaats daarvan onderstreept Annett Forcier, oprichter van Email Boutique, de noodzaak om ze als standaard in je designproces te integreren:
Ik denk dat dit een goed moment is voor merken om branding– en huisstijlrichtlijnen te herzien. De technologie is vooruitgegaan. De donkere modus is een tijdje geleden uitgerold en toegankelijkheid is een groot aandachtspunt. Developers kunnen helpen om de gebruikerservaring te verbeteren, maar het zou veel gemakkelijker zijn als technische mogelijkheden en beperkingen al in het ontwerpproces zouden worden overwogen.
Een balans tussen innovatie en eenvoud
Met toenemende mogelijkheden in e-mailontwerp, moedigt e-mailstrateeg en tekstschrijver Samar Owais je aan om nieuwe manieren te verkennen om abonnees aan te trekken:
E-mails die content delen om te verkopen, zijn geweldig. Maar verkoopgerichte mails die interactief en leuk zijn? Nog beter! Je kunt zoiets eenvoudigs als een poll gebruiken om de e-mailervaring van een abonnee aan te passen.
Mark Robbins is het ermee eens dat interactieve e-mails niet complex hoeven te zijn om impact te hebben:
Na de eerste grote belangstelling voor interactieve e-mail in 2014, is het de laatste tijd wat stil geweest rond dit thema. Maar sinds kort heb ik het gevoel dat er een verschuiving in de aanpak heeft plaatsgevonden.
Aanvankelijk leek de focus meer te liggen op eenmalige e-mails, flitsende custom-made ontwerpen die er geweldig uitzagen, maar veel werk vergden om te produceren. Meer recent is er een groeiende trend om interactieve elementen te gebruiken in herbruikbare sjablonen. Deze alledaagse e-mails zijn op het eerste gezicht misschien niet zo flitsend of indrukwekkend, maar ze bereiken een veel groter publiek en voegen een betere gebruikerservaring toe voor die gebruikers, wat leidt tot betere algemene resultaten voor jou als afzender. En met de groeiende ondersteuning voor AMP, wordt het nu voor afzenders sneller en gemakkelijker om interactieve e-mail te gebruiken.
Hier zijn enkele ideeën om eenvoudige interactieve e-mailelementen uit te proberen:
- Beeldcarrousels om meerdere producten te laten zien.
- Accordeons om lange tekst samen te vatten.
- Enquêtes, peilingen en quizzen om je publiek te leren kennen.
- Verzoeken om beoordeling en beoordeling na aankopen.
- Verborgen inhoud zoals aanbiedingen waarop gebruikers klikken om ze te onthullen.
Als het gaat om het uitproberen van nieuwe ontwerpelementen, moeten ze verstandig worden gebruikt. Ryan Phelan waarschuwt:
Overdrijf niet met alle fancy ontwerpelementen die er zijn. Zeker, ze hebben hun plaats in de marketingwereld, maar wanneer ze worden gebruikt als dagelijkse technologieën, kun je je e-mail ook op andere manieren laten opvallen. Test en vind het publiek dat open staat voor jouw content.
In sommige gevallen is vasthouden aan old-school formaten de beste keuze. Samar Owais legt bijvoorbeeld uit waarom we de waarde van e-mails met alleen tekst niet moeten negeren:
Ja, bij e-commerce draait alles om goed ontworpen e-mails, maar er gaat niets boven een e-mail die eruitziet als een persoonlijke mail. Want terwijl elk ander merk hun opgepoetste e-mails versturen, praat jij een-op-een met ze. En dat zal ervoor zorgen dat je abonnee oplet op wat je te zeggen hebt.
Welke trends op vlak van e-mailmarketing neem jij serieus in 2021?
Nu je kennis hebt van de ontwikkelingen die de toekomst van e-mailmarketing bepalen, is het aan jou om te beslissen welke het meest relevant zijn voor jouw bedrijf en publiek.
Om samen te vatten, hier zijn enkele van de belangrijkste trends die jouw e-mailmarketing mogelijk beïnvloeden in 2021:
- Blijf wendbaar in tijden van aanhoudende onzekerheid.
- Besteed veel aandacht aan betere leverbaarheid.
- Gebruik technologieën zoals automatisering en AI om resultaten te maximaliseren.
- Zorg ervoor dat de behoeften van abonnees leidend zijn bij het maken van de content en het ontwerp van de e-mails.
Is er nog iets anders waarop e-mailmarketeers en bedrijven zich in 2021 moeten concentreren? Laat mij weten wat je aan de lijst zou toevoegen via een kort berichtje.