Leestijd 8 minuten

LinkedIn voor dummies: een stappenplan voor ondernemers

Wie ben ik als simpele marketeer om een ervaren ondernemer de les te lezen over LinkedIn? Tja, blijkbaar ben ik daarvoor exact de juiste persoon!

LinkedIn handleiding

Aan het einde van de gang in ons kantoorgebouw hoorde ik een gesprek tussen mijn baas Mark en een klant. Ik was niet uitgenodigd voor het gesprek, maar ik kon het niet laten om mijn hoofd om de hoek te steken en mijn mond open te trekken. Want wat een onzin kwam er uit de mond van de klant!

Hij zei: ‘LinkedIn is niets voor mij. Ik zit er nu al twee jaar op en nog nooit is er een klant uit voortgekomen. LinkedIn deugt niet voor ondernemers zoals ik.’

FIY: de beste man was een groothandelaar in matrassen. Voor hem is LinkedIn perfect! (Je moet alleen weten hoe je het moet aanpakken.)

Ik vertelde de man in het kort wat ik verderop in dit artikel ook schrijf: dat LinkedIn het ideale social medium is voor professionelen en (B2B) bedrijven. Want ga maar na: met niet minder dan 600 miljoen gebruikers staat LinkedIn op de eerste plaats van de meest gebruikte social media voor deze doelgroep. Het is de perfecte marketingtool om je online professionele prestaties te optimaliseren. Aarzel dus zeker niet om LinkedIn te implementeren in je marketingstrategie!

‘Lang leve de jeugd,’ zei mijn baas Mark met een grijns toen ik uitgepraat was.

‘Lang leve de jeugd,’ herhaalde de klant met een berustende zucht. (Een zucht die zei: ik zat goed fout!)

Toen de klant het pand had verlaten fluisterde Mark in mijn oor: ‘Misschien moet je je kennis over LinkedIn eens in een fijn artikel gieten.’

En dat is wat ik nu doe. In dit artikel bespreek ik kort wat LinkedIn nu precies is, waarom je het zou moeten gebruiken en hoe je het platform gebruikt.

Succes!

 

LinkedIn?

Oorspronkelijk werd LinkedIn gecreëerd voor het aanwerven van personeel, maar tegenwoordig lijkt het op traditionele social media zoals Facebook. Dit neemt niet weg dat LinkedIn nog altijd niet bedoeld is, of gebruikt wordt, voor persoonlijke contacten of ontspanning en vermaak. LinkedIn wordt dus puur gebruikt voor het opbouwen van een professioneel netwerk door in contact te komen met andere professionelen zoals bedrijven, partners, werkgevers, werknemers, enzovoort.

 

LinkedIn handleiding

Fotobron: Greg Bulla op Unsplash

 

Waarom  LinkedIn inzetten voor jouw bedrijf?

1. Gebruik LinkedIn om leads te genereren

LinkedIn staat op de eerste plaats wat betreft het genereren van leads. Volgens een intern onderzoek door Hubspot, genereert LinkedIn ongeveer 2,74% conversie. Dit is bijna drie keer meer dan Twitter en Facebook.

 

2. LinkedIn-pagina’s zijn goed gerefereerd op Google

Je profiel wordt geïndexeerd door zoekmachines. Dit zorgt ervoor dat er kan gezocht worden naar je profiel op het internet. Zodra je een LinkedIn-profiel aanmaakt, zal je openbare versie van je profiel gepubliceerd worden in de ledenlijst van LinkedIn. Deze ledenlijsten worden gebruikt door zoekmachines zoals Google om geüpdatete informatie te kunnen weergeven in de zoekresultaten.

 

3. Promoot jouw bedrijf met LinkedIn Ads

LinkedIn Ads is de perfecte tool om jouw marketingplan te vervolledigen met reclame. Als het nu gaat om tekstadvertenties, gesponsorde inmail (inmail is een ingebouwd mailprogramma op LinkedIn) of gesponsorde content, LinkedIn Ads is zeker een optie. Daarbij,  Ads helpt je met de targeting dankzij de mogelijkheid gericht te focussen op specifieke zaken zoals functie van de persoon, de sector, enzovoort.

 

4. Beheer jouw advertenties met Campaign Manager

Campaign Manager is het advertentieplatform van LinkedIn en is perfect voor het creëren, meten en optimaliseren van je campagnes.

 

5. Verbeter je reputatie en vergroot jouw awareness

Elke seconde maken minstens 2 professionelen een LinkedIn-account aan. Dit wil zeggen dat jij als professioneel of bedrijf perfect de kans krijgt om je netwerk uit te breiden met een groot aantal relevante contacten. LinkedIn is dus perfect om je online aanwezigheid te vergroten.

 

Hoe gebruik je LinkedIn?

1. Het aanmaken van een bedrijfsprofiel

Om een pagina aan te maken voor jouw bedrijf moet je eerst een eigen profiel aanmaken. (Als je al een eigen profiel hebt mag je onmiddellijk naar de volgende alinea gaan.) Zo begin je eraan: klik op lid worden, geef een e-mailadres in, maak een wachtwoord aan, vul jouw voor- en achternaam in, kies jouw land/regio en vul jouw postcode in, vul jouw functietitel en bedrijf in en vervolgens de bedrijfstak, enzovoort.

LinkedIn homepage

Nu je een eigen profiel hebt aangemaakt, kunnen we een pagina aanmaken voor jouw bedrijf:

  • Ga naar de menubalk en klik op ‘werk’;

LinkedIn pagina maken

 

  • Vervolgens klik je op ‘bedrijfspagina maken +’;

LinkedIn bedrijfspagina maken

 

  • Dan moet je jouw bedrijfsnaam invoeren en een URL kiezen.

LinkedIn URL maken

 

Voilà, je hebt de eerste stap voltooid, maar je bezit nu een lege pagina. Die moet je natuurlijk aanvullen met content.

 

LinkedIn

 

2. Toevoegen van content

2.1 Paginagegevens

Eerst moet je jouw bedrijfslogo uploaden en een foto toevoegen op de achtergrond. Daarna kan je een korte beschrijving of slogan van jouw bedrijf plaatsen. Dit kan je doen door te klikken op de potloodjes.

 

LinkedIn bedrijfspagina beheren

 

Je kan ook de knoppen van de pagina aanpassen door op ‘aangepaste knop’ of het potloodje te klikken.

 

2.2 Overzicht

Onder overzicht vind je de details terug die op jouw pagina worden weergegeven. Deze kan je zelf bewerken door bijvoorbeeld een website of telefoonnummer toe te voegen. Je kan hier ook duidelijk aanduiden wat bijvoorbeeld jouw services zijn door ‘specialismen’ toe te voegen.

 

LinkedIn

 

LinkedIn

 

2.3 Locaties

Wil je dat jouw kantoorlocatie makkelijk vindbaar is? Dan kan je één of meerdere kantoorlocaties toevoegen. Dit doe je door te klikken op ‘locaties’ en vervolgens op ‘locatie toevoegen’.

 

LinkedIn locaties

 

2.4 Hashtags

Het is aangeraden om relevante hashtags te linken aan jouw pagina. Voeg maximaal 3 hashtags toe die relevant zijn voor jouw bedrijfspagina. Klik op ‘hashtags’ en vervolgens op ‘hashtag toevoegen’.

 

LinkedIn hashtags gebruiken

 

2.5 Uitgelichte groepen

Hier kan je groepen toevoegen die een link hebben met jouw bedrijfsactiviteit. Deze worden dan uitgelicht op jouw homepage. Je kan er maximaal 10 toevoegen.

 

LinkedIn uitgelichte groepen toevoegen

 

2.6 Talen beheren

Als je klikt op ‘talen beheren’ kan je jouw paginanaam en -beschrijving in andere talen schrijven en beheren.

 

LinkedIn talen beheren

 

2.7 Updates en links delen

Op jouw homepagina kan je ook updates en links delen.

Op de homepage vind je 4 icoontjes in de schrijfbalk. Wil je iets schrijven of bijvoorbeeld een artikel delen, klik dan op ‘bijdrage schrijven’. Klik op de camera om foto’s te delen. Je kan ook video’s delen door op de videocamera te klikken. Wil je een document delen? Klik dan op het icoontje dat een document voorstelt.

 

LinkedIn bijdrage schrijven

 

2.8 Contentsuggesties

Ik raad je aan gebruik te maken van ‘contentsuggesties’. Hier helpt LinkedIn jou om onderwerpen en artikelen te ontdekken waarop jouw doelgroep reageert. Deze informatie kan je gebruiken om de juiste content te plaatsen op jouw pagina.

 

LinkedIn contentsuggesties

 

3. Vergeet niet jouw bedrijfspagina te optimaliseren

Het belangrijkste is het gebruik van de (juiste) keywords. Mensen gaan op LinkedIn zoekopdrachten uitvoeren en als je op verschillende plaatsen op jouw profiel de juiste keywords plaatst helpt dit jouw pagina beter te positioneren in de zoekmachine van LinkedIn.

 

Laatste woorden

Ziezo, met dit artikel kan je zeker aan de slag met LinkedIn. Hopelijk heb ik jou laten inzien dat LinkedIn een tal van voordelen aanbiedt voor jezelf en jouw bedrijf. Heb je nog geen profiel of bedrijfspagina? Klik dan hier: homepage LinkedIn.

Zijn er toch nog een paar onduidelijkheden of zit je met vragen? LinkedIn heeft zelf ook een eigen helpdesk met duidelijke informatie.

Lukt het nog altijd niet? Dan kan je ons altijd even bellen of mailen, wij helpen jou met plezier.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill