Leestijd 7 minuten

Trap jij als website-eigenaar in deze genadeloze valkuilen?

Ik had deze blog graag willen beginnen met de woorden: ‘Een website-eigenaar vroeg mij laatst welke fouten mensen zoals hij het vaakst maken.’

Geef toe: het zou een zinnige vraag zijn om te stellen aan mij, een websitebouwer.

Het probleem is dat geen enkele website-eigenaar mij dit ooit gevraagd heeft. Maar waarom eigenlijk niet? Uit trots? Omdat ze denken alles wel te weten? Website-eigenaren zouden er goed aan doen om kritiek te vragen aan een webdesigner. Website-eigenaren zouden er geld en tijd mee besparen.

Weet je wat? Het feit dat geen website-eigenaar het bovenstaande ooit vraagt, bewijst alleen maar dat het erg nodig is dat is deze blog schrijf.

Dit zijn dé 3 valkuilen van webdesign waarin website-eigenaren het vaakst trappen.

Valkuilen website laten maken Motionmill webdesign Antwerpen

Valkuil 1: Genoegen nemen met een niet-gedetailleerde offerte

We beginnen deze lijst met valkuilen voor webdesign met een persoonlijke anekdote, dus val niet in slaap. Vorig jaar besloot de Vereniging van Eigenaars van mijn appartementengebouw dat het tijd werd om ons oude, lekkende dak een oplapbeurt te geven. Er werden daarom offertes opgevraagd bij vijf dakdekkers. Twee van de dakdekkers gaven vervolgens een offerte die extreem gedetailleerd was. Ze specificeerden het merk en type isolatiemateriaal, de dikte ervan, en onder welk beschermingsmiddel deze isolatie zou komen. Ze vertelden bovendien over de hoogte en het houtsoort van de opstaande randen, dat de regenpijp in zink zou zijn. Tot slot vermeldden ze dat de kosten voor een hoogwerker op hun rekening zou komen.

De drie andere dakdekkers daarentegen waren zeer summier met hun offerte. Ja, ze gaven aan dat er isolatie op het dak zou komen. Maar hoe dik? En welk materiaal? Daarover zwegen ze. Ook veel andere details ontbraken. Er werd geschreven ‘plaatsing regenpijp’ in plaats van ‘verwijderen en afvoeren oude regenpijp + plaatsen nieuwe regenpijp (hoogwaardig zink)’.

Welke offerte zou jij kiezen?

Het zal je niet verbazen dat we uiteindelijk voor één van de dakwerkers kozen die wél een gedetailleerde offerte gaven. Hun offertes straalden professionaliteit uit. Wij als woningeigenaren kregen dankzij die offertes de geruststelling dat het goed zou komen.

Maar wat als we, bij toeval, alleen offertes hadden opgevraagd bij de drie dakdekkers die een incomplete offerte gaven? Ik en de andere mensen in mijn gebouw weten niets van dakwerken, dus we hadden gewoon gekozen uit een van die drie. En als we achteraf teleurgesteld waren geweest omdat er niet de juiste dikte isolatie was geplaatst, hadden we geen poot om op te staan. De dakwerker heeft immers nooit beweerd dat hij voldoende isolatiemateriaal zou gebruiken.

Slechte offertes accepteren is een van de grootste valkuilen van webdesign

Ik vertel het bovenstaande niet voor niets. Ik reken slechte offertes accepteren namelijk tot een van de grootste valkuilen van webdesign. Wanneer jij een website laat maken, moet je óók vragen om een zeer gedetailleerde offerte.

De offerte moet zeker de volgende informatie bevatten:

 • Hoeveel templates de websitebouwer maakt. Krijg je 1 template die op iedere pagina op je site herhaald wordt? Of zijn er  verschillende templates voor bijvoorbeeld de homepage, de productpagina’s, de ‘Over Ons’ en de contactpagina?
 • In welk content management systeem (CMS) de website wordt gemaakt. Gebruikt de websitebouwer WordPress of een ander CMS? Ga je zelf gemakkelijk pagina’s kunnen aanpassen of nieuwe content kunnen toevoegen?
 • Het verloop van het creatieproces. Worden er eerst wireframes gemaakt die je ter goedkeuring te zien krijgt, of gaat de sitebouwer direct over tot een finaal grafisch design? Hoeveel correctierondes zijn in de prijs inbegrepen voor het geval je wijzigingen wilt zien?
 • Cookies en disclaimers. Installeert de websitebouwer een cookie-plug-in, hetgeen wettelijk verplicht is in verband met de AVG? Maakt hij een privacypagina aan waar je sitebezoekers meer informatie kunnen vinden over hoe je hun gegevens gebruikt? Zonder dit soort functies en pagina’s kan je als website-eigenaar in de problemen komen!
 • Kosten voor plug-ins. Kijk of de websitebouwer plug-ins die hij extern inkoopt open boek aanrekent. Sommige websitemakers willen winst maken op extern ingekochte software, terwijl andere alleen de uren die ze maken aanrekenen.
 • Responsiviteit van de website. Het is tegenwoordig de standaard, maar check toch maar even of jouw toekomstige website responsive gaat zijn. Een website die responsive is, wordt niet alleen op een pc goed weergegeven, maar ook op gsm’s en tablets.
 • Het vullen van de website. Wie voorziet de website van inhoud? Er zijn webdesigners die alleen het design en de techniek opzetten, maar die het verdere vullen van de site overlaten aan de klant. Dit kan natuurlijk schelen in de kosten, maar als je zelf geen websitegenie bent (of niet veel tijd hebt) kan het fijn zijn dat de websitebouwer de site vult met teksten en afbeeldingen. Check ook wie er verantwoordelijk gaat zijn voor het aanleveren van deze content. Wordt er verwacht dat jij teksten schrijft en afbeeldingen aanlevert? Of heeft de webdesigner een copywriter die dit op zich neemt?
 • SEO. Wordt de website voorzien van (basic) SEO? Dankzij SEO, of zoekmachineoptimalisatie, zal jouw website in de zoekresultaten van Google terecht kunnen komen.
 • Bijzondere noden. Misschien moet jouw website voorzien worden van enkele bijzondere functionaliteiten, zoals een kalender, een koppeling met Mailchimp of Sendinblue, of een boekingspagina. Controleer of deze zaken in de offerte zijn opgenomen. Zo niet, dan kan je later voor onverwachte kosten komen te staan wanneer je ze alsnog toegevoegd wilt zien.
 • Hosting en domeinnaamregistratie. Zodra de website af is, zal deze ergens gehost moeten worden. En voordat hij gehost kan worden, moet er een domeinnaam geregistreerd worden. Mocht je de domeinnaam zelf nog niet vastgelegd hebben en heb je nog geen hostingbedrijf gevonden, kijk dan wat de websitebouwer voor je kan betekenen.
 • SSL-certificaat. Is er bij de hosting een SSL-certificaat inbegrepen? Dit heb je nodig om jouw website als ‘veilige website’ in de browserbalk te laten komen. Meer hierover lees je in dit artikel.

Tot slot: zorg er ook voor dat de websitebouwer een verwachte opleverdatum geeft. Laat hem dit in een e-mail of in de offerte vastleggen. Het laatste wat je wilt is een website die pas over een jaar klaar is.

Laten we snel verdergaan met de volgende valkuilen van webdesign!

 

webdesign Antwerpen

Fotobron: Daria Shevtsova op Pexels

 

Valkuil 2: Overschatten hoe vernieuwend je wilt zijn

Ach, hoe vaak heb ik al niet een klant tegenover mij gehad die zei ‘Jennifer, ik wil een website die helemaal anders is dan alle andere’? En die, nadat ik een out of the box-design had voorgesteld, zeiden: ‘Oei, maar dat is wel heel gewaagd. Nee, zo’n website durf ik toch niet aan mijn klanten voor te leggen!’

Mijn ervaring is dat (toekomstige) website-eigenaren vaker conservatiever zijn dan ze zelf denken. Toch hoor je zelden iemand spreken over deze en andere valkuilen van webdesign. Het zal met de terughoudende aard van de Belg te maken hebben misschien?

Wanneer je je verwachtingen uitlegt aan je webdesigner, moet je dus écht realistisch zijn. Ga bij jezelf na of je wel een website wilt die heel hard afwijkt van die van je concurrenten. De kans is groot dat je een beetje ‘gewoonheid’ helemaal niet erg vindt.

Wil je een vernieuwende, opvallende website? Perfect! Maar kijk dan niet raar op als je webdesigner een voorstel maakt dat erg anders is dan wat je gewoon bent…

 

Valkuil 3: Onverschilligheid of micromanagement als werkwijze hebben

We zijn aangekomen bij de laatste van de valkuilen van webdesign. Deze tip gaat over de werkwijze van jou als ondernemer.

Onder mijn klanten onderscheid ik drie types van ondernemers:

 1. De onverschilligen. Deze ondernemers hebben niet veel voeling met de digitale wereld en begrijpen soms zelfs niet waarom een bedrijf nu eigenlijk een website nodig heeft. De reden dat ze toch met mij, een websitebouwer, in aanraking komen, is omdat ze door een partner/kind/zakenpartner aangespoord werden om toch maar eens een website te laten maken. Als websitebouwer is het moeilijk om een project van de grond te krijgen met onverschillige mensen. Ze hebben geen visie over wie ze online willen bereiken, waardoor het voor mij lastig is om een passende website te creëren. Voorstellen worden met een schouderophalen ontvangen. Omdat er zo weinig zinnige input uit onverschilligen komen, is het eindproduct vaak ondermaats. Ironisch genoeg hebben onverschilligen dan ineens wel een mening. ‘Die website heeft geen meerwaarde voor mijn bedrijf, zie je wel dat het een verspilling van tijd was,’ zullen ze denken. Ze krijgen de bevestiging dat hun onverschilligheid terecht was.
 2. De micromanagers. Micromanagers zijn het volledige tegenovergestelde van de onverschilligen. De micromanagers zijn obsessief bezig om zich met ieder detail van hun website te bemoeien. Ze betwisten iedere streep en kleur die de grafisch ontwerper zet, en herschrijven iedere tekst die de copywriter hen voorlegt. De micromanagers zijn bang om op de kennis en kunde van anderen te vertrouwen en denken dat zij alleen een project tot een goed einde kunnen brengen. Ook met micromanagers is het onprettig samenwerken. Ze maken het werk van vakmensen (designers, programmeurs, copywriters) ongedaan omdat ze denken het beter te kunnen. Guess what? Tenzij de micromanager zélf een designer, programmeur of copywriter is, is de kans klein dat hij beter werk zal verrichten dan deze vaklui. Dankzij hun obsessieve bemoeienis maken ze het eindproduct slechter. Micromanagers zijn zelf hun grootste vijand.
 3. De balanceerders. Balanceerders zijn ondernemers die in ieder aspect van hun werk de juiste balans proberen te vinden tussen zelf doen en uitbesteden. Een balanceerder weet dat zijn input nodig is om een project op gang te krijgen, maar hij heeft ook de bescheidenheid om te weten dat er mensen zijn die sommige dingen beter kunnen dan hij. Hij houdt weliswaar altijd een oogje in het zeil bij ieder project, maar hij durft eveneens op de beslissingen van vakmensen te vertrouwen. Wanneer een vakman iets doet wat de balanceerder niet begrijpt, vraagt hij hem: ‘Waarom heb je dat gedaan?’, in plaats van direct te zeggen: ‘Dat klopt niet. Ik zal het zelf wel doen, anders komt er toch niets goed van.’ Voor een websitebouwer is het erg fijn samenwerken met een balanceerder. Je krijgt voldoende inzichten over het bedrijf en de verwachtingen van de website, maar tegelijkertijd krijg je de ruimte om creatief en probleemoplossend te werk te gaan. Wanneer de balanceerder niet helemaal tevreden is over je werk, zal hij niet tot onverschilligheid of micromanagement overgaan, maar je constructieve feedback geven. Het resultaat is een website die aansluit bij de noden van het bedrijf.

Ontwijk de valkuilen van webdesign

Het zijn de balanceerders waarmee langetermijnsamenwerkingen tot stand komen. Met hen kan je een relatie van wederzijds vertrouwen opbouwen en een jarenlang groeiproces inzetten.

Wat voor ondernemer ben jij? Val je onder de onverschilligen? Ben je een kei in overcompensatie? Of weet je de perfecte balans te vinden tussen zelf doen en uit handen geven? Denk hier eens kritisch over na. Durf het aan om collega’s te vragen hoe ze jou ervaren. Het kan confronterend zijn, maar het kan alleen maar een betere ondernemer van je maken. En dat zorgt ervoor dat je een betere website krijgt, waarmee je jouw doelgroep optimaal weet te bereiken!

Hopelijk ben jij met deze tips in staat om de valkuilen van webdesign te ontwijken.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill