Leestijd 6 minuten

12 populaire websitetypes die je door ons kan laten bouwen

Als het internet een dierentuin was en iedere website een zebra, dan zou het een dierentuin zijn van het formaat van Europa die tot in iedere uithoek gevuld is met schattige gestreepte paarden.

Wat is wil zeggen is dit: er zijn héél véél websites. Bijna 2 miljard, om je een idee te geven.

In de veertien jaren dat ikzelf als webdesigner in Antwerpen werk, heb ik honderden zebra’s… eh, websites gebouwd. Het viel mij laatst op dat ik deze sites in twaalf categorieën kan indelen. Als web nerd kan ik geen enkel webgerelateerd inzicht voor mezelf houden. Dus voilà, hier volgt een blogje erover.

Webdesigner Antwerpen

populaire websitetypes die wij bouwen

1. E-commercewebsite

Op een e-commercewebsite kan men jouw product niet alleen bekijken, maar ook direct kopen. Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal webwinkels geëxplodeerd in België. En gelukkig maar is dit websitetype heel polulair geworden! België liep wat achter op vlak van e-commerce, waardoor er veel omzet naar buitenlandse webshops als Bol.com en Zalando vloeide.

Overweeg je om een webshop te laten bouwen? Ontdek wat er allemaal bij komt kijken door deze checklist in te vullen: Webshop laten maken: 29 essentiële aspecten om over na te denken [CHECKLIST]

 

populaire websitetypes die wij bouwen

2. Bedrijfswebsite

Een bedrijfswebsite is het online visitekaartje van één specifiek bedrijf. Het heeft dezelfde branding als het offline deel en communiceert de diensten of producten die het bedrijf aanbiedt.

Wanneer een bedrijf geen bedrijfswebsite heeft, wordt dat vandaag de dag als eigenaardig beschouwd. Een professioneel uitziende website maakt je bedrijf legitiemer.

Een bedrijfswebsite kan een e-commerce-element hebben, maar dat is niet noodzakelijk. Vaak spoort een bedrijfswebsite de bezoeker aan om een contactformulier in te vullen of om een fysieke winkel te bezoeken.

 

populaire websitetypes die wij bouwen

3. Entertainmentwebsite

Als je eens bij je eigen surfgedrag stilstaat, kan je vast wel een paar entertainmentwebsites noemen die je regelmatig bezoekt. (En voor mijn mannelijke lezers: ik heb het niet over de entertainmentwebsites die jullie bezoeken wanneer er niemand kijkt.)

Populaire websites als Geenstijl en Buzzfeed vallen in de categorie van entertainment. Ze zijn gevuld met blogs, video’s, quizzen, comics en meer vermakelijk spul.

Deze sites verkopen weliswaar geen product of dienst, maar hebben desondanks het doel om geld te verdienen. Ze doen dat door het tonen van advertenties en middels affiliate links. Laatstgenoemde zijn hyperlinks naar externe websites. Voor iedere persoon die op zo’n link klikt, krijgt de entertainmentwebsite een klein bedrag.

 

populaire websitetypes die wij bouwen

4. Portfoliowebsite

Portfoliowebsites zijn dan weer een heel ander websitetype: zij hebben als doel om gerealiseerde projecten aan de wereld te tonen. Grafisch ontwerpers, muzikanten, architecten en andere creatievelingen kunnen baat hebben bij zo’n website.

Portfoliowebsites zijn gemakkelijker en sneller te bouwen dan bedrijfswebsites omdat ze één duidelijke focus hebben: het tonen van een portfolio.

 

populaire websitetypes die wij bouwen

5. Mediawebsite

Mediawebsites verzamelen nieuwsberichten en andere rapportages. Mediasites overlappen voor een deel met entertainmentwebsites, maar bij een mediawebsite is er sprake van een journalistieke insteek.

Een mediawebsite kan heel algemeen zijn, zoals de websites van je favoriete krant, of juist een heel specifieke focus hebben. Van die laatste groep is Transportmedia een goed voorbeeld, een website die ik heb helpen bouwen. Deze site heeft als doelgroep professionals in de transportwereld en deelt uitsluitend berichten over dit onderwerp.

 

mediawebsite

6. Brochurewebsite

Een brochurewebsite is een vereenvoudigde versie van een bedrijfswebsite. Ze zijn de perfecte keuze voor bedrijven die weten dat ze een online visitekaartje nodig hebben, maar niet bereid zijn om er een grote som geld in te investeren. (Omdat ze er bijvoorbeeld zeker van zijn dat ze genoeg klandizie via andere kanalen kunnen vinden.)

Een brochurewebsite bevat slechts basisinformatie over je bedrijf, zoals een korte uitleg over je product of dienst plus de contactgegevens.

Brochurewebsites hebben als voordeel dat ze niet veel kosten om te laten bouwen. Als nadelen kan ik noemen:

  • Ze zijn minder goed te optimaliseren voor Google, want het aantal pagina’s is beperkt waardoor je weinig ruimte hebt om je keywords voldoende terug te laten komen.
  • Een potentiële klant kan de gegeven informatie als te summier ervaren, waarna hij kiest voor een concurrent die zijn bedrijf uitgebreider in de verf zet.

 

populaire websitetypes die wij bouwen

7. Non-profitwebsite

Non-profitorganisaties hebben net zo goed een webstek nodig als commerciële bedrijven. Op een non-profitwebsite kan een (potentiële- donor meer informatie over het goede doel vinden. Sommige non-profitsites maken het bovendien mogelijk om direct online een donatie over te maken.

Heb je een non-profitorganisatie en wil je dat mensen via je website donaties kunnen maken? Let erop dat je website veilig genoeg is voor online betalingen. Een SSL-certificaat is onmisbaar!

 

populaire websitetypes die wij bouwen

8. Educatieve website

In deze categorie vallen de websites van educatieve instellingen en commerciële aanbieders van educatief materiaal. Educatieve websites kunnen twee doelen hebben:

  1. Informatie verschaffen over de instelling.
  2. Het aanbieden van educatief materiaal (zoals bij e-learning gebruikelijk is).

Sommige educatieve websites hebben advertenties zoals je die ook op entertainment- en mediawebsites ziet. Andere educatieve sites hebben abonnementsformules of verkopen educatieve producten.

 

website van een interieurarchitect

9. Infopreneurwebsites

Infopreneurs ontwikkelen en verkopen informatieve, educatieve producten. Die kunnen de vorm hebben van cursussen, tutorials, video’s en e-boeken. Er is bij infopreneurwebsites sprake van overlap met bedrijfswebsites en e-commercewebsites.

In welke vorm de infopreneur zijn materiaal ook giet, hij zal altijd veel moeite moeten doen om zijn product onder de aandacht van zijn doelgroep te krijgen (en deze doelgroep vervolgens overtuigen dat het product het geld waard is).

Omdat er sprake van online betalingen is, moet de infopreneur investeren in een veilige betaalomgeving. Wanneer de infopreneur veel producten verkoopt, zal hij ook moeten investeren in bepaalde e-commercesoftware, zoals een payment gateway.

Leestip: Een website laten maken: waar moet je aan denken?

 

10. Persoonlijke website

Niet alle websites bestaan om geld te verdienen. Duizenden mensen beginnen jaarlijks een website puur en alleen om hun passie te delen. Ze creëren daarvoor vlogs, blogs en fotogalerijen.

Soms gebeurt het dat een persoonlijke website uitgroeit tot iets dat geld oplevert.

Een persoonlijke website opzetten is gemakkelijker dan de andere websitetypes in deze lijst omdat er geen winstoogmerk is. Een persoonlijke website mag je helemaal vormgeven zoals jij dat wilt, zonder rekening te houden met de voorkeuren van een doelgroep.

 

portaalwebsites

11. Portaalwebsite

Portaalwebsites zijn vaak bestemd voor intern gebruik binnen een bedrijf, organisatie of instituut. Ze zijn een centrale vergaarbak van informatie in vele verschillende vormen en uit verschillende bronnen. Vaak is alleen de inlogpagina van de portaalwebsite voor iedereen toegankelijk; alle achterliggende informatie kan alleen geraadpleegd worden als je inloggegevens hebt.

Het is een optie om afhankelijk van de bezoeker bepaalde informatie wel of niet te tonen. Dat is handig voor grote bedrijven of onderwijsinstellingen waar niet iedereen alle info hoeft te kunnen zien.

Doet dit alles je aan een intranet denken? Bingo! Een portaalwebsite kan toegang geven tot een intranetachtige omgeving. Het kan zelfs een intranet zijn.

Het bouwen van een portaalwebsite vergt doorgaans meer programmeervaardigheden dan de meeste andere websitetypes in deze lijst. Ik adviseer daarom om de creatie van een portaalwebsite over te laten aan alleen de meest ervaren programmeur.

 

wiki is een populair type site

12. Wiki- of communitywebsite

De meeste mensen kennen wikiwebsites alleen dankzij de Koningin der Wiki’s: Wikipedia.

Er bestaan echter duizenden andere wikiwebsites, die vaak toegewijd zijn aan één specifiek onderwerp. Er zijn wiki’s die stambomen verzamelen, informatie geven over liften, of alles vertellen over de computerspellen van Grand Theft Auto.

Een wiki is eender welke website waar meerdere gebruikers kunnen samenwerken aan het maken van content en daaraan naar eigen inzicht aanpassingen kunnen doen.

Een wiki beginnen is relatief eenvoudig wanneer je bestaande software gebruikt.

 

Welk websitetype heb je nodig?

Wanneer je overweegt om een website te (laten) maken, moet je goed nadenken over wat de site moet bereiken:

  • Wil je informeren, inspireren of verkopen?
  • Wil je dat alleen jouw team de site kan beheren of mogen er aanpassingen door eender wie worden gedaan?
  • Wil je de website zelf bouwen of huur je er een webdesigner voor in?

De antwoorden op deze vragen bepalen welk websitetype aansluit bij jouw plannen.

Het is tijd om jouw zebra de dierentuin in te sturen. Succes!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill