Een website laten maken. Waar moet je aan denken?

Wat wil je met je website bereiken?

“Een website laten maken”… hmmm Dat is heel ruim. Dat is een one-page website met in grote lijnen jouw activiteiten en gaat tot een webshop met een hele database aan producten die veilig online kunnen gekocht worden. Wat je wil bereiken zal bepalen hoeveel je website zal kosten en wie je zal moeten aanspreken om hem voor je te maken. In het eerste geval kan een webdesigner alleen je helemaal helpen in het tweede geval zullen er ook nog webdevelopers bij komen. En een online marketeer, want je wil niet alleen een webshop die mooi is en die werkt, je wil ook dat mensen de shop vinden en hij zoveel mogelijk opbrengt.

 • bepaal wat je wil bereiken. SMART: specific, measurable, achievable, realistic, time bound
 • wanneer is jouw website een succes? probeer er cijfers op te plakken: x-aantal bezoekers / x-aantal leads / zoveel omzet aan online verkoop
 • hoe past je website in je algemene marketing strategie?
 • welke features moet jouw website hebben om dat te bereiken?

Je hoeft dat niet alleen te doen. Een goede website bouwer zal hierover van in het begin met je meedenken en je adviseren. Zo kunnen de verwachtingen ook mooi afgestemd worden.

Een goeie website vertelt wat je klanten willen weten

Wie zijn je klanten? Welke informatie zoeken ze? Langs welke kanalen?

Waarom zouden ze jouw bedrijf zoeken en wat heb jij hen te bieden?

Allemaal vragen die essentieel zijn als je een website laat maken. Want jouw klanten, jouw bezoekers, dat zijn diegenen die zullen bepalen of je website succesvol zal zijn. Alleen door je website op hen af te stemmen, kan je je doelstellingen halen.

Hoe?

 • bij klanten polsen welke informatie zij belangrijk vinden.
 • een keyword onderzoek doen naar de meest gebruikte zoektermen
 • vragen die vaak terugkomen in gesprekken met klanten

als je al een bestaande website hebt:

 • kijken welke pagina’s al vaak bezocht worden (Google Analytics)
 • zoekopdrachten in de zoekfunctie op je website analyseren als je die hebt
 • onderzoeken welke pagina’s die veel organisch zoekverkeer genereren

Neem een goeie website bouwer onder de arm

Evident. Motionmill bijvoorbeeld 😉

Kies voor een webdesign bureau dat jouw plannen kan realiseren, binnen jouw budget. Maak daar goeie afspraken over, bepaal samen hoe je daarover waakt. Ga voor een partner die met je mee denkt in alle stappen van het proces en je uitdaagt om verder te denken. Als experts op hun terrein is dat hun taak zelfs. Kijk of de samenwerking klikt op vlak van design, inhoud,… En persoonlijk, want een goed contact maakt alles gewoon 10 keer aangenamer. Ook als er vervelende onderwerpen aangepakt moeten worden.

En pas op met ‘gratis’ of ‘een website voor 1€’ of zo. Niets is gratis…  de kosten zullen achteraf met een omweg wel komen. Dat hoeven je niet te zeggen waarschijnlijk. Een goede website heeft zijn prijs, maar als hij voldoet de doelen die je gesteld hebt dan overtreffen de resultaten de investering (ROI).

Eerst de inhoud en dan het webdesign

Over het algemeen denkt men bij het maken van een website vooral aan grafisch en technisch werk. En ja, uiteraard moet jouw website er mooi uit zien. Er visueel uitspringen. En moet hij passen in jouw huisstijl.

Alleen… laat het design en de functionaliteiten niet jouw inhoud bepalen. Maar omgekeerd. Zie de eerste 2 punten. Denk na over wat je verhaal is en hoe je dat het beste naar buiten kan brengen. Onderzoek wat je klanten willen weten. Waarnaar ze op zoek zijn en hoe ze dat het liefst gepresenteerd krijgen. Zorg dat deze info voorhanden is wanneer je aan het webdesign begint. Aan de hand van een keywordonderzoek stel je een sitestructuur op en werk je wireframes uit. Dat wordt de ruggengraat van je website. En daarop kan dan een prachtig webdesign gebouwd worden.

Heb je die inhoud voor handen of kan je hem zelf aanmaken? Perfect! Indien niet, overweeg dan een copywriter onder de arm te nemen. Want inhoud is essentieel. Het is die inhoud die zal bepalen of zoekmachines je website zullen tonen voor bepaalde zoekopdrachten. En die er voor zal zorgen dat je bezoekers je website appreciëren en de actie ondernemen die je voor ogen hebt.

website laten maken

waaraan denken als je een website laat maken?

Een website in nooit af

Jammer, maar helaas? Nee, dat is een goede zaak! Want wie wil er nu een website met verouderde inhoud? Een website moet leven.

Er zal altijd wel iets te veranderen zijn. Nieuws over je bedrijf. Nieuwe producten. Er komen nieuwe mensen bij in je bedrijf. Je verandert van logo….

Je hebt dus best een website met een goed CMS (Content Management Systeem) waar je zelf gemakkelijk in kan werken, zodat je voor eenvoudige aanpassingen niet steeds je websitebouwer moet aanspreken. Inhoud toevoegen, inhoud veranderen… WordPress is zo een systeem waarin dit heel simpel kan. Een korte uitleg, je bent er zo mee weg. Je kan je inhoud voor een groot stuk zelf beheren.

Kies zeker voor een open source systeem. Zo zit je niet vast aan 1 bedrijf. Als je niet tevreden bent van het werk van 1 bedrijf, of ze hebben geen tijd voor jouw wijzigingen, dan kan een ander het overnemen. Weer behoort WordPress tot deze categorie. Maar evengoed Drupal, Joomla,…

En een webdesign is niet voor altijd

Kijk maar naar hoe websites er amper 5 jaar geleden uitzagen. Dat is al helemaal anders dan websites van nu die volop aangepast zijn aan de trends en technologieën van vandaag. Websites die helemaal afgestemd zijn op steeds meer mobiele bezoekers bijvoorbeeld. Er is dus helemaal niets mis mee om af en toe eens te sleutelen aan jouw webdesign.

1001 andere dingen

Dit zijn grote lijnen. Als je een website laat maken zijn er veel specifieke zaken waar je rekening mee moet houden. Misschien geen 1001,  maar toch nog veel -geloof ons. Wat komt er nog zoal bij kijken:

 • zorgt je websitebouwer ook voor hosting?
 • als je online aankopen op je website mogelijk wil maken, met welke payment provider ga je in zee?
 • worden er statistieken / conversies bijgehouden
 • hoe kan je je website best optimaliseren om op Google getoond te worden
 • is je domeinnaam goed geregistreerd?
 • wat met beelden, design en copyrights
 • cookies

We kunnen nog even doorgaan… maar als kiest voor een full service webdesign bureau, zoals Motionmill dat is, dan zullen zij je met plezier door al deze zaken heen loodsen. Door ze voor jou op te lossen of je er in het hele proces van het maken van een website bij te staan.

Eens over jouw website praten? Met plezier!

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*

Motionmill