Een website laten maken: waar moet je aan denken?

“Een website laten maken”. Mmmm… dat is heel ruim. Aan de ene kant van het spectrum heb je een one-page website met in grote lijnen jouw activiteiten. Aan de andere kant staat een webshop met een hele database aan producten die veilig online kunnen gekocht worden.

Wat je wil bereiken zal bepalen hoeveel de website zal kosten en wie je zal moeten aanspreken om hem voor je te maken. In het eerste geval kan een freelance webdesigner je helpen, in het tweede geval zullen er ook nog webdevelopers bij komen. Je klopt dan al snel aan bij een bureau. Bovendien heb je voor de moeilijke klussen een online marketeer nodig. Want je wil niet alleen een webshop die mooi is en die werkt, je wil ook dat mensen de shop vinden. Alles draait om winstgevendheid.

 

Wat wil je met je website bereiken?

Voordat je aan de slag gaat of iemand in de hand neemt, vraag je jezelf het volgende af:

 • Bepaal wat je wil bereiken. Maak het SMART: specific, measurable, achievable, realistic, time bound;
 • Wanneer is jouw website een succes? Probeer er cijfers op te plakken: x-aantal bezoekers / x-aantal leads / zoveel omzet aan online verkoop;
 • Hoe past je website in je algemene marketingstrategie?;
 • Welke eigenschappen moet jouw website hebben om dat te bereiken?

Je hoeft dat niet alleen te doen. Een goede websitebouwer zal vanaf het begin met je meedenken en je adviseren. Zo kunnen de verwachtingen afgestemd worden op de mogelijkheden.

 

Een goede website vertelt wat je klanten willen weten

Wie zijn je klanten? Welke informatie zoeken ze? Langs welke kanalen? Waarom zouden ze jouw bedrijf zoeken en wat heb jij hen te bieden?

Allemaal vragen die essentieel zijn als je een website laat maken. Want jouw klanten, jouw bezoekers, dat zijn diegenen die zullen bepalen of je website succesvol wordt. Alleen door je website op hen af te stemmen, kan je je doelstellingen halen.

Hoe?

 • Door bij klanten te polsen welke informatie zij belangrijk vinden;
 • Via een keywordonderzoek naar de meest gebruikte zoektermen;
 • Door te luisteren naar vragen die vaak terugkomen in gesprekken met klanten.

En als je al een bestaande website hebt:

 • Door te kijken welke pagina’s al vaak bezocht worden (Google Analytics is hiervoor het middel);
 • Door zoekopdrachten in de zoekfunctie op je website te analyseren (als je die hebt);
 • Door te onderzoeken welke pagina’s veel organisch zoekverkeer genereren.

 

Website laten maken in Antwerpen

Fotobron: Format op Pexels

 

Neem een goede websitebouwer in de arm

Evident. Motionmill bijvoorbeeld ?

Kies voor een webdesignbureau dat jouw plannen kan realiseren, binnen jouw budget. Maak daar goede afspraken over. Bepaal samen hoe je over het budget waakt. Ga voor een partner die met je meedenkt in alle stappen van het proces en je uitdaagt om verder te denken. Als experts op hun terrein is dat hun taak. Kijk of de samenwerking klikt op vlak van design en inhoud. En check of er een persoonlijke klik is, want een goed contact maakt alles veel aangenamer. Ook als er vervelende onderwerpen aangepakt moeten worden, zal er dan het onderlinge vertrouwen zijn dat het opgelost gaat worden.

En pas op met ‘gratis’ of ‘een website voor 1€’ en dergelijke misleidende verkooppraatjes. Niets is gratis. De kosten zullen achteraf met een omweg wel komen. Dat hoeven we je waarschijnlijk niet te zeggen. Een goede website heeft zijn prijs, maar als hij voldoet aan de doelen die je gesteld hebt, dan overtreffen de resultaten de investering.

 

Eerst de inhoud en dan het webdesign

Over het algemeen denkt men bij het maken van een website vooral aan grafisch en technisch werk. En ja, uiteraard moet jouw website er mooi uit zien. Er visueel uitspringen. En moet hij passen bij jouw huisstijl.

Alleen… laat het design en de functionaliteiten niet jouw inhoud bepalen. Maar omgekeerd. Zie de eerste twee punten. Denk na over wat je verhaal is en hoe je dat het beste naar buiten kan brengen. Onderzoek wat je klanten willen weten. Waarnaar ze op zoek zijn en hoe ze dat het liefst gepresenteerd krijgen. Zorg dat deze info voorhanden is wanneer je aan het webdesign begint. Aan de hand van een keywordonderzoek stel je een sitestructuur op en werk je wireframes uit. Dat wordt de ruggengraat van je website. En daarop kan dan een prachtig webdesign gebouwd worden.

Heb je die inhoud voor handen of kan je hem zelf aanmaken? Perfect! Indien niet, overweeg dan een copywriter in de arm te nemen. Want inhoud is essentieel. Het is die inhoud die zal bepalen of zoekmachines je website zullen tonen voor bepaalde zoekopdrachten. En die ervoor zal zorgen dat je bezoekers je website appreciëren en de actie ondernemen die je voor ogen hebt.

 

Lees ook: Maak eerst de inhoud van je website, daarna pas het ontwerp

 

Een website is nooit af

Jammer maar helaas? Nee, het is een goede zaak! Want wie wil er nu een website met verouderde inhoud? Een website moet leven.

Er zal altijd wel iets te veranderen zijn. Nieuws over je bedrijf. Nieuwe producten. Er komen nieuwe mensen bij in je bedrijf. Je verandert van logo.

Om gemakkelijk je website te updaten, kies je voor een goed CMS (Content Management Systeem). Zo hoef je niet voor eenvoudige aanpassingen steeds je websitebouwer aan te spreken. Inhoud toevoegen, inhoud veranderen… WordPress is zo’n systeem waarin dit heel simpel kan. Een korte uitleg, je bent er zo mee weg.

Kies zeker voor een open source systeem. Zo zit je niet vast aan 1 bedrijf. Als je niet tevreden bent van het werk van 1 bedrijf, of ze hebben geen tijd voor jouw wijzigingen, dan kan een ander het overnemen. Weer behoort WordPress tot deze categorie. Andere CMS’en die open source zijn, zijn Drupal en Joomla.

 

Website laten maken Antwerpen

Fotobron: KOBU Agency op Unsplash

 

En een webdesign is niet voor altijd

Kijk maar naar hoe websites er amper vijf jaar geleden uitzagen. Dat is helemaal anders dan websites van nu: die zijn volop aangepast aan de trends en technologieën van vandaag. Websites die helemaal afgestemd zijn op steeds meer mobiele bezoekers bijvoorbeeld. Er is dus helemaal niets mis mee om af en toe eens te sleutelen aan jouw webdesign.

 

1001 andere dingen

Dit zijn de grote lijnen. Als je een website laat maken zijn er veel specifieke zaken waar je rekening mee moet houden. Misschien geen 1001,  maar toch nog veel. Geloof ons. Wat komt er nog zoal bij kijken:

 • Zorgt je websitebouwer ook voor hosting?
 • Als je online aankopen op je website mogelijk wil maken, met welke payment provider ga je in zee?
 • Worden er statistieken / conversies bijgehouden?
 • Hoe kan je je website optimaliseren voor Google?
 • Is je domeinnaam goed geregistreerd?
 • Wat met beelden, design en copyrights?
 • Hoe zit het met cookies?
 • Heb je al een SSL-certificaat?

We kunnen nog even doorgaan. Maar als je kiest voor een full service webdesign bureau, zoals Motionmill, dan zullen zij je met plezier door al deze zaken heen loodsen. Door ze voor jou op te lossen of je er in het hele proces van het maken van een website bij te staan.

Eens over jouw website praten? Met plezier!

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill