Het is al enkele jaren duidelijk: e-mailmarketing is een zeer sterk marketinginstrument

Iedereen die op de dag van vandaag met een half oor meeluistert op de digitale snelweg komt wekelijks meerdere malen in contact met e-mailmarketing. Dat contact kan op vele manieren: als ontvanger, als verantwoordelijke of als schrijver.

Het gros van de mensen vervult de rol van ontvanger: of het nu gaat om de wekelijkse nieuwsbrief van de sportclub of om een uitbreiding van het assortiment van de bakker op de hoek, de e-mails komen in de mailbox en worden gelezen of gedeleted. De verantwoordelijke voor de nieuwsbrief wil natuurlijk dat de ontvanger de nieuwsbrief leest en onthoudt wat er geschreven staat. Weggegooide nieuwsbrieven zijn weggegooid geld.

En net daar zit de taak van de schrijver van de nieuwsbrief: zorgen dat zijn nieuwsbrieven opvallen in de massa, gelezen worden, bewaard worden en doorgestuurd worden. Helaas gebeurt het vaker dan gehoopt dat e-mailmarketing een maat voor niets is: ontvangers zien je zorgvuldig samengesteld bericht als spam en willen er zo snel mogelijk vanaf.
De moeite die je stak in de opmaak is tevergeefs want je ontvanger leest geen html e-mails…

Gelukkig bestaan er een aantal simpele regels die gegarandeerd tot betere (en misschien ook meer) lezers leiden.

Afbeelding worden steeds vaker geblokkeerd

Aangezien ook bepaalde afbeeldingsformaten virussen kunnen bevatten, spelen de grote e-mailprogramma’s op veilig. Thunderbird, Outlook en Gmail blokkeren elke afbeelding tot de gebruiker zijn toestemming geeft. Uw e-mail wordt dus eerst gezien als een mislukte website… En dat is jammer.

Een uitgebalanceerde mix van html en afbeeldingen is hier een oplossing voor. Zorg ervoor dat u nooit alle informatie in een afbeelding verwerkt. Zo hebben uw lezers ook effectief iets te lezen, zelfs zonder afbeeldingen. Maak de inhoud ook beschikbaar in platte tekst: bepaalde e-mailprogramma’s negeren elke opmaak en geven dan gewoon de code weer.

Een klein overzicht:

  • Belangrijke inhoud wordt weergegeven als tekst, niet als afbeelding. Niet te verwaarlozen zaken zijn de hoofdpunten, een vraag tot actie en links
  • Maak aan het begin van je e-mail een link naar de webversie van uw nieuwsbrief
  • Vraag of uw ontvangers u aan hun adresboek willen toevoegen: zo aanziet het e-mail programma u niet als spam
  • Test de lay-out zonder afbeeldingen voordat u uw e-mail de deur uitstuurt.

 

Een interessante boodschap in een leuk jasje dat de aandacht trekt. Hoe doe je dat?

Waar we op het internet zijn geëvolueerd naar een design zonder tables, leven e-mail programma’s nog steeds een beetje in the good old nineties.

Wanneer u een design hebt met iets anders dan een enkele kolom met tekst, gebruikt u best een table om alles netjes uit te lijnen. En uitgelijnd te houden.

Zó 1998…

Er zijn zelfs een aantal programma’s die de CSS uit de header van een e-mail halen. Gmail, de e-mailopossing van Google, haalt álle CSS weg. Behalve inline styles.

Wanneer u klaar bent met het opstellen van uw nieuwsbrief, moet u dus het geheel overlopen en overal inline CSS toepassen.
Wij bij Motionmill staan u graag bij met raad én daad.

Offline tekst

Ondanks het feit dat html en css hip en cool zijn, willen een heleboel van uw lezers liever alleen de tekst.
Mensen met een Blackberry of een ander mobiel toestel zullen vaak geen speciale opmaak te zien krijgen.

Wees u dus bewust van het feit dat er naast het maken van een volledig gedesignde html brief, ook nog een onopgemaakte versie de deur uit moet.

Gelukkig hebt u in Motionmill Mailer de optie om te kopiëren en te plakken als platte tekst. Een maximaal resultaat met een minimum inspanning.

Geschreven door
Dirk Verbeeck
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill