Leestijd 6 minuten

Leer in 5 minuten de basics van zoekmachinemarketing

Hoger in Google komen met je bedrijfswebsite is te vergelijken met het veroveren van het hart van je geliefde: het gebeurt nooit zomaar vanzelf.

Net als op het amoureuze vlak moet je op zoekmachinegebied strategisch werken en veel tijd investeren. Is het je ambitie om de top van vriend Google te bereiken? Dan is zoekmachinemarketing (of search engine marketing zoals onze Angelsaksische vrienden zeggen) wat je nodig hebt.

Zoekmachinemarketing Antwerpen

Wat is zoekmachinemarketing?

Zoekmachinemarketing is een vorm van online marketing die erop gericht is om jouw website zichtbaarder te maken in zoekmachines zoals Google.

Zoekmachinemarketing is onder te verdelen in twee principes:

  • Zoekmachineoptimalisatie, of search engine optimization (SEO);
  • Zoekmachineadverteren, of search engine advertizing (SEA).

Heb je een bedrijf, dan wil je veel bezoekers naar je website leiden. En van die bezoekers wil je nieuwe klanten maken. Wat je nodig hebt is kennis van online marketing.

Hoger in Google komen gebeurt niet zomaar, geloof me.

 

Een bestaande website optimaliseren

Voor het maken van een website komen verschillende vakmensen samen:

  • Een grafisch designer voor het ontwerp;
  • Een ontwikkelaar voor het technische werk;
  • Een copywriter om de website van inhoud te voorzien.

Vrijwel iedere klant ziet het belang van de eerste twee personen in. De derde wordt echter weleens vergeten. De taak van het tekstschrijven wordt verwaarloosd of (een beetje overmoedig soms) op zich genomen door iemand ‘die er wel wat van kent’. Nochtans is inhoud zo belangrijk.

Het is voor een websitebouwer helaas niet altijd mogelijk om vanaf het begin bij de ontwikkeling van een website betrokken te zijn. Soms wordt hem gevraagd om te werken met een bestaande site. Men vraagt hem bijvoorbeeld om de vindbaarheid ervan te verbeteren. Ik zie dit regelmatig: de klant heeft een gloednieuwe website, of één die enkele maanden oud is. Het design is goed, er is inhoud en hij lijkt helemaal te werken. Toch komen er nauwelijks bezoekers en dus ook geen aanvragen. En daar had men toch wel op gerekend. Wie niet? Tijd om deze website eens grondig door te lichten en zoekmachinevriendelijker te maken.

Eerst en vooral is het op dat moment de taak van de websitebouwer om zijn klant gerust te stellen. Het duurt altijd wel even vooraleer een nieuwe website opgepikt wordt en begint te scoren in de zoekresultaten. Maar je kan het proces natuurlijk wel wat versnellen. De 8 optimalisatiestappen van search engine marketing bieden uitkomst.

 

1. Technische optimalisaties

Eerst kijkt de websitebouwer of er geen technische problemen zijn die het indexeren van de website bemoeilijken. Blokkeert de robots.txt geen delen van de website bijvoorbeeld? Het is goed om je website tijdens de ontwikkeling op ‘noindex’ te zetten, maar je moet het natuurlijk weghalen eens hij live gaat. Zijn alle pagina’s goed bereikbaar? Zijn er gebroken links? Reageert de website snel en zit er niet te veel overtollige code in? Worden de ‘no-follow’-links niet verkeerd gebruikt?

Even een tip tussendoor. Wil je een snelle site? Zorg dan ook voor razendsnelle hosting. Hosting op maat van WordPress laat je site nog beter presteren.

Terug naar de materie. Vervolgens neemt de websitebouwer acties om het indexeren wat te vlotter te laten verlopen. Hij maakt onder andere xml-sitemaps aan en dient ze in via Google Webmaster Tools. Wanneer hij dit doet, kan de site op een dag zomaar van 10 naar 60 geïndexeerde pagina’s gaan!

 

Zoekmachinemarketing België

Fotobron: Lukas op Pexels

 

2. Keyword research

Als tweede stap onderzoekt de websitebouwer op er interessante keywords zijn waarop de pagina’s van de website geoptimaliseerd kunnen worden. Niet te breed, want dat wordt moeilijk om (snel) te scoren. De websitebouwer moet op zoek naar interessante ‘long tail’-zoekwoorden, die interessante bezoekers en conversies kunnen opleveren. Je kan beter mikken op een zoekwoord als pakweg “glazen binnendeuren laten plaatsen” dan op “glazen binnendeuren” of “binnendeuren”. Zo krijg je bezoekers op je website die specifiek naar jouw dienst op zoek zijn en dus sneller klant zullen worden. Houd je het te breed, dan is de concurrentie groter. Je bent dan minder zichtbaar tussen een grote groep websites. Bovendien heb je meer kans op bezoekers die op zoek zijn naar wat algemene informatie, in plaats van bezoekers die klaar zijn om een aankoop te doen.

 

3. Sitestructuur maken

Met die zoekwoorden tekent de websitebouwer een optimale sitestructuur uit. Zijn de keywords te gebruiken binnen de huidige websitestructuur en -inhoud? Zo niet, dan kan de structuur geoptimaliseerd of uitgebreid worden met nieuwe pagina’s rondom deze zoekwoorden. De websitebouwer voorziet extra pagina’s aan de hand van door de klant geschreven inhoud (of inhoud die geschreven is door een copywriter).

 

4. On-page SEO

De bestaande en nieuwe pagina’s worden door de websitebouwer geoptimaliseerd aan de hand van het keywordonderzoek en de input van de klant. On page SEO heet dit. De bouwer verwerkt de zoekwoorden een aantal keer op de pagina, op de juiste plaatsen. De titels en metabeschrijvingen worden geoptimaliseerd. Er wordt voor gezorgd dat de belangrijkste pagina’s meer interne links krijgen en dat het navigeren gebruiksvriendelijk wordt.

Vaak is er bij het maken van een website niet goed nagedacht over de opbouw van de URLs. Deze zijn meestal wel beschrijvend, maar soms ellenlang en bevatten nauwelijks de juiste zoekwoorden. De websitebouwer kiest er dan voor om de meeste aan te passen en de oude te redirecten, zodat de (beperkte) autoriteit die ze opgebouwd hebben niet verloren gaat.

 

Zoekmachinemarketing Antwerpen

Fotobron: Richy Great op Unsplash

 

5. Off-page SEO

De volgende stap van search engine marketing is off-page SEO. Hoewel er over de jaren dat het internet bestaat heel wat veranderd is op het vlak van linkbuilding, blijft het belangrijk om enkele goede links naar je website te hebben. Ervoor zorgen dat jouw merk of bedrijf vermeld wordt op verschillende websites, is nog steeds essentieel. Daarom onderzoekt de websitebouwer de mogelijkheden hiervoor in de sector van de klant: lokaal, media, klanten, partners. In principe zijn er altijd wel vrij snel enkele interessante opties te vinden. Het kan bijvoorbeeld blijken dat de gemeente waar een bedrijf gevestigd is, een soort bedrijvengids op de gemeentewebsite heeft. Eén mail volstaat doorgaans om een link te verkrijgen van een domein met hoge autoriteit.

Ook vult de websitebouwer de Google My Business-pagina zo goed mogelijk aan. Zo verhoogt hij de lokale zichtbaarheid van jouw website.

 

6. Concurrentie-analyse

Een goede websitebouwer kijkt ook altijd even hoe jouw concurrentie het doet. Je kan maar best weten tegen wie je op moet boksen. Als de concurrenten zich allemaal richten op bepaalde zoekwoorden of diensten, dan is de resultatenpagina rond die termen misschien al overbevolkt. Je geraakt er vervolgens moeilijk tussen. Het is cruciaal om je zoekmachinemarketing hierop af te stemmen.

 

7. Google Ads-campagne

Een website optimaliseren is één ding. Zoals gezegd duurt het wel even voordat je aanpassingen effect hebben. Jij als ondernemer wilt echter meestal al snel resultaten, want resultaten betekenen nieuwe klanten. Op basis van het keywordonderzoek bouwt een online marketeer een Google Ads-campagne. Google Ads is het vroegere AdWords. Zo’n campagne is vrij flexibel en kan voor snelle resultaten zorgen. En later (stel dat de SEO tegen die tijd resultaat oplevert) kan de Google Ads-campagne weer afgebouwd worden.

Vaak ziet de online marketeer dat het advertentiebudget beperkt is en de bedrijfsactiviteiten ruim. Dus splitst hij alles mooi op in verschillende campagnes die hij laat roteren in de advertentieplanning. Zo identificeert hij de advertentiegroepen die binnen dit beperkte budget de beste resultaten opleveren. Meer klikken, een lage kost per klik én hoge conversiepercentages (15 – 18% ) is waar een degelijke marketeer minimaal naar moet streven (dat is althans mijn mening). De succesvolle advertentiegroepen moeten meer ruimte en budget krijgen, terwijl de andere verder verbeterd worden.

 

 

8. De opvolging van de resultaten van je zoekmachinemarketing

Daar hebben de websitebouwer en de online marketeer Google Analytics voor. Zij stellen conversiemeting en enkele automatische rapporten in die wekelijks worden doorgestuurd. Daarmee volgen ze het verloop van zowel SEA als SEO op. Ze sturen bij indien nodig.

Mijn eigen ervaring heeft voor mij duidelijk gemaakt dat het niet onrealistisch is om te streven naar de volgende resultaten:

  • Het organisch verkeer verdubbelt;
  • Het totale verkeer, met de Google Ads-campagne erbij, verdriedubbelt;
  • Het aantal conversies verveelvoudigt.

Interesse in begeleiding bij jouw search engine marketing? Laat het mij weten.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill