Hoe krijg ik mijn website bovenaan in Google?

Iedereen die een website heeft, heeft zich wel al eens de vraag gesteld: “hoe kom ik bovenaan in Google? ”

Want bovenaan in Google staan, dat is dé garantie voor veel bezoekers, veel potentiële klanten.

Het korte antwoord op die vraag is: bouw een goeie website!

 • Een website die technisch goed opgebouwd en gestructureerd is, zodat de googlebot hem snel en gemakkelijk kan lezen.
 • Lever topkwaliteit inhoud, die beter, origineler en nuttiger is dan die van je concurrent
  • Inhoud die afgestemd is op je potentiële klant en wat en hoe ze zoeken,
  • Inhoud waar bezoekers van houden en je belonen met links vanop hun website
  • Door de juiste keywords op de juiste plaatsen in je pagina’s te gebruiken
 • Installeer analytics en andere tools op je website zodat je kan zien welke van je inspanningen resultaat hebben opgeleverd en welke niet. En blijf verder optimaliseren.

Zoekwoorden

Laten we met die zoekwoorden beginnen. Want dat is waar het voor veel mensen toch om draait als ze het over SEO (Search Engine Optimization) hebben. Al is SEO ondertussen een stuk breder en boeiender geworden dan gewoon de juiste zoekwoorden op de juiste plekken in je website verwerken.

Het begint met de keuze van de zoekwoorden. Op welke zoekwoorden ga je je richten?Je hebt brede zoekwoorden die veel gezocht worden, maar waar er veel concurrentie is (bv T-shirt). Anderzijds kan je je ook op “long tail keywords” richten, zoekopdrachten die veel specifieker zijn (bv blauw heren T-shirt met quote van Albert Einstein). Die laatste zal veel minder gezocht worden, dus minder potentiële bezoekers. Als je je pagina goed optimaliseert op die specifieke term zal je wel sneller bovenaan de zoekresultaten in Google komen. Bovendien bereik je zo ook meer bezoekers met koopintentie, want zij weten wat ze willen. Iemand die meer met algemene zoektermen zoekt, is op zoek naar informatie of inspiratie.

Enkel optimaliseren op long tail keywords dan? Nee, het is misschien moeilijker op brede zoekwoorden te scoren, het is -zeker voor producten met een langer aankoopproces- nuttig om mensen al te bereiken in hun informatie fase. Als hen in die fase al een goede service levert, dan is de stap voor een aankoop bij jou ook gemakkelijker.

Je moet dus een goeie mix vinden tussen brede en specifieke keywords. Een goed keywordonderzoek zal helpen om de goeie zoekwoorden te selecteren.

Website

De website waarop de pagina staat is belangrijk. Een pagina staat niet op zichzelf.

Een website met hoge autoriteit in de sector, met veel andere goed inhoud en die al jaren bestaat, scoort makkelijker dan één goed geoptimaliseerde pagina op een verder beperkt website. Google zal zo een website met hoge autoriteit en veel links veel frequenter crawlen op zoek naar nieuwe interessante inhoud. Op een beperkte of nieuwe website komt de googlebot niet zo vaak langs en zal het dus langer duren en moeilijker zijn om een hoge positie te bekomen.

Als je met een nieuwe website start, duurt het dus wel even voor je er bovenaan in de zoekresultaten geraakt. Via Google Search Console kan je je website aanmelden bij Google en vragen om hem te indexeren. Je kan er ook je xml-sitemaps indienen zodat de Googlebot weet welke pagina’s er allemaal zijn op je website.

Sitestructuur

Google crawlt immers het hele web via zijn Googlebot en indexeert de pagina’s die zij interessant vinden. Met de sitemap kan je al een overzicht aangeven van al je pagina’s. Een goede websitestructuur is dus belangrijk. Daar hebben we al een een uitgebreide pagina aan gewijd hier. Het komt er op neer dat je de pagina’s op je website op een logische en gebruiksvriendelijke manier structureert. Van homepage over categorie over subcategorie naar productpagina. Zo weten bezoekers en de Googlebot perfect waar ze zich in je website bevinden.

Via een goede sitestructuur zorg je er ook voor dat je pagina’s goed naar elkaar linken. Links zijn immers belangrijk, het is via die links dat de Googlebot je website crawlt. Laat je hoofdpagina’s naar de onderliggende pagina’s linken en waar mogelijk ook tussen pagina’s van hetzelfde niveau van je sitestructuur in. Link naar belangrijke pagina’s ook meteen vanaf de homepagina. Een diepe link, zoals dat heet. Zo geef je aan dit een belangrijke pagina is in je website.

Inhoud

De kwaliteit van je inhoud is een van de belangrijkste factoren voor een goede ranking in Google. Vertel niet alleen wat jij doet of hoe fantastisch je producten of diensten zijn. Beantwoordt de vragen van je potentiële klanten. Verplaats je in hun hoofd en vraag je af wat en hoe zij zoeken. Want de antwoorden daar op, die moeten op je website staan. Stem je inhoud daar op af en haal daarmee alle mogelijke hinderpalen tussen jou en je klant weg.

Oh ja, gebruik je keywords op de juiste plaatsen. Toch nog steeds belangrijk. Niet alleen voor Google ook voor je bezoekers. Als iemand de term die hij net gezocht heeft ziet terugkomen in de titel van je pagina tussen de Google resultaten, zal hij sneller op jouw website aan klikken (betere CTR, Click Through Rate of doorklikratio). Ziet die bezoeker die zoekterm ook weer snel terugkomen in de inhoud op de pagina, dan zal is hij zeker dat de pagina handelt over wat hij zoekt, zal hij ze beginnen lezen en zal hij niet meteen weer terug naar Google gaan. (Betere time on page. Als de bezoeker daarna ook nog eens wat verder op je website kijkt: een lagere bounce rate)

 Links naar je website

Heb je een link naar je inhoud van op een website met hoge autoriteit, dan zal Google je pagina niet alleen sneller vinden, het zal ook een indicatie zijn dat jouw inhoud de moeite waard is. Heb je meerdere links vanuit zulke websites dan zal jouw content alsmaar waardevoller geacht worden. En dus beter sneller bovenaan in Google geraken.

Hoe zorg je er voor dat je links krijgt op zulke website? Dat is een heel vak apart binnen de zoekmachine marketing. Linkbuilding, outreach, guest blogging,… PR en netwerken dus

Je kan om links vragen of je inhoud zo aantrekkelijk maken dat ze ‘linkwaardig’ is. Zodat je vanzelf links krijgt op interessante websites. Je moet de inhoud ook doen opmerken aan journalisten, bloggers, …. Dat kan door

 • Hen rechtstreeks aan te spreken
 • Hen info verschaffen via de resultaten van een onderzoek of survey
 • Hen hapklare informatie te bezorgen via een infographic
 • Een incentive ‘geven’ kan ook altijd

Of via omwegen, door hen te volgen op sociale media, te reageren op hun artikels, in discussie te gaan,… zo een eigen reputatie op te bouwen.

Je hoeft niet steeds te flemen om links te krijgen. Soms kan controversiële inhoud creëren of mensen tegen haren in strijken ook helpen. Daar zag ik laatst deze interessante video over: how content can succeed by making enemies.

Content marketing

Het in de SEO wereld alom gekende “content is king” is nog steeds geldig. Zonder inhoud is er helemaal niets om te optimaliseren. Dat is duidelijk.
Maar een goeie content strategie gaat niet alleen om optimaliseerbare content. Het gaat ook om infographics die kunnen helpen met link building. Inhoud je misschien achter een formulier zet, en dus niet ‘optimaliseerbaar’ is, maar die jouw klanten zoeken en in ruil daarvoor hun e-mailadres bij je willen achterlaten. Inhoud die van jou een autoriteit in je sector maken…
Zaken die niet niet altijd rechtstreeks met je ranking te maken hebben, maar onrechtstreeks ook weer wel.

Social media

Social media hebben ook een onrechtstreeks effect op je vindbaarheid. Alleen het hebben van sociale profielen en er actief op zijn zal je niet helpen. Maar doordat je ook op de sociale media een publiek bereikt, door bijvoorbeeld het delen van een artikel, zullen veel mensen je inhoud lezen en appreciëren. Je website wordt bekend en ze zullen er ook later rechtstreeks hun weg naar vinden. Of er misschien van op hun website naar toe linken. En een extra link levert wel een SEO voordeel. Merkbekendheid ook.

AdWords

Uiteraard de snelste manier om bovenaan in Google te staan. De eerste 3 -soms 4- plaatsen reserveert Google voor advertenties. Je betaalt weliswaar een bedrag per klik op je advertentie, maar een AdWords campagne is relatief snel opgezet. Relatief, want aangezien je geld investeert in klikken, kan je best ook eerst een goeie strategie, doelen en budget uit tekenen. Zodat je een doelgerichte campagne opzet. Bovendien moet je website ook hiervoor tiptop in orde zijn. Omdat Google een kwaliteitsscore in rekening brengt en omdat je niet wil dat je die bezoeker waar je net voor betaalde niet meteen weer weg is.

Jouw website bovenaan in Google ? Het zal dus wat inspanning vragen. We nodigen je graag eens uit om samen die inspanningen zo efficiënt mogelijk te organiseren.

Motionmill