Leestijd 9 minuten

Hoe krijg ik mijn website bovenaan in Google?

Iedereen die een website heeft, heeft zich wel al eens de vraag gesteld: ‘Hoe kom ik bovenaan in Google?’ Want bovenaan in Google staan, dat is dé garantie voor veel bezoekers en dus veel potentiële klanten.

Hoe krijg ik mijn website bovenaan in Google?

Het korte antwoord op die vraag is: bouw een goede website!

 • Een website moet technisch goed opgebouwd en gestructureerd zijn, zodat de Googlebot hem snel en gemakkelijk kan lezen;
 • Lever inhoud van topkwaliteit, die beter, origineler en nuttiger is dan die van je concurrent:
  • Inhoud die afgestemd is op je potentiële klant en wat en hoe ze zoeken;
  • Inhoud waar bezoekers van houden en je belonen met links vanop hun website;
  • Door de juiste keywords op de juiste plaatsen in je pagina’s te gebruiken.
 • Installeer Google Analytics en andere tools op je website zodat je kan zien welke van je inspanningen resultaat hebben opgeleverd en welke niet. En blijf almaar optimaliseren.

 

Zoekwoorden: breed of long tail?

Laten we met die zoekwoorden beginnen. Want dat is waar het voor veel mensen toch om draait als ze het over SEO (Search Engine Optimization) hebben. (Al is SEO ondertussen een stuk breder en boeiender geworden dan gewoon de juiste zoekwoorden op de juiste plekken in je website verwerken.)

Het begint met de keuze van de zoekwoorden. Op welke zoekwoorden ga je je richten? Je hebt brede zoekwoorden die veel gezocht worden, maar waar er veel concurrentie is (bijvoorbeeld ‘T-shirt’). Anderzijds kan je je ook op long tail keywords richten, zoekopdrachten die veel specifieker zijn (bijvoorbeeld ‘blauw heren T-shirt met quote van Albert Einstein’). Die laatste zal veel minder gezocht worden, dus er zijn minder potentiële bezoekers voor. Maar er is ook een veel grotere kans dat jouw website naar voren komt wanneer iemand het intypt. Bovendien bereik je zo ook meer bezoekers met koopintentie, want zij weten wat ze willen. Iemand die meer met algemene zoektermen zoekt, is op zoek naar informatie of inspiratie.

Enkel optimaliseren op long tail keywords dan? Nee. Het is misschien moeilijker op brede zoekwoorden te scoren, maar het is (zeker voor producten met een langer aankoopproces) wel degelijk nuttig om mensen te bereiken in hun informatiefase. Als je hen in die fase al goede service biedt, dan is de stap voor een aankoop bij jou ook gemakkelijker.

Je moet dus een goede mix vinden tussen brede en long tail keywords. Een goed keywordonderzoek zal helpen om de goeie zoekwoorden te selecteren.

 

SEO-expert Antwerpen

Fotobron: Benjamin Dada op Unsplash

 

Website: inhoud en autoriteit

De website waarop de pagina staat is belangrijk. Een pagina staat nooit op zichzelf.

Een website met hoge autoriteit in de sector, met veel andere goede inhoud en die al jaren bestaat, scoort makkelijker dan één goed geoptimaliseerde pagina op een verder beperkte website. Google zal zo’n website met hoge autoriteit en veel links veel frequenter crawlen op zoek naar nieuwe interessante inhoud. Op een beperkte of nieuwe website komt de Googlebot niet zo vaak langs en zal het dus langer duren en moeilijker zijn om een hoge positie te bekomen.

Als je met een nieuwe website start, duurt het dus wel even voor je er bovenaan in de zoekresultaten geraakt. Via Google Search Console kan je je website aanmelden bij Google en vragen om hem te indexeren. Je kan er ook je xml-sitemaps indienen zodat de Googlebot weet welke pagina’s er allemaal zijn op je website.

 

Sitestructuur: logisch en gebruiksvriendelijk

Google crawlt het hele web met zijn Googlebot en indexeert de pagina’s die zij interessant vinden. Met de sitemap kan je een overzicht aangeven van al je pagina’s. Een goede websitestructuur is dus belangrijk. Daar hebben we al een een uitgebreide pagina aan gewijd. Het komt erop neer dat je de pagina’s op je website op een logische en gebruiksvriendelijke manier structureert. Van homepage naar categorie naar subcategorie naar productpagina. Zo weten bezoekers en de Googlebot perfect waar ze zich in je website bevinden.

Via een goede sitestructuur zorg je er ook voor dat je pagina’s goed naar elkaar linken. Links zijn immers belangrijk; het is via die links dat de Googlebot je website crawlt. Laat je hoofdpagina’s naar de onderliggende pagina’s linken en waar mogelijk ook tussen pagina’s van hetzelfde niveau van je sitestructuur in. Link naar belangrijke pagina’s ook meteen vanaf de homepagina. Maak een diepe link, zoals dat heet. Zo geef je aan dit een belangrijke pagina is in je website.

 

Inhoud: niet louter zelfpromotie

De kwaliteit van je inhoud is een van de belangrijkste factoren voor een goede ranking in Google. Vertel niet alleen wat jij doet of hoe fantastisch je producten of diensten zijn, maar beantwoord ook de vragen van je potentiële klanten. Verplaats je in hun hoofd en vraag je af wat en hoe zij zoeken. Want de antwoorden daarop, die moeten op je website staan. Stem je inhoud daarop af en haal daarmee alle mogelijke hinderpalen tussen jou en je klant weg.

O ja, gebruik je keywords op de juiste plaatsen. Toch nog steeds belangrijk. Niet alleen voor Google, maar ook voor je bezoekers. Als iemand de term die hij net gezocht heeft ziet terugkomen in de titel van je pagina tussen de Google resultaten, zal hij sneller op jouw website aan klikken (betere CTR, Click Through Rate of doorklikratio). Ziet die bezoeker die zoekterm ook weer snel terugkomen in de inhoud op de pagina, dan zal is hij zeker dat de pagina handelt over wat hij zoekt. Hij zal beginnen lezen en niet meteen weer terug naar Google gaan. (Betere time on page. Als de bezoeker daarna ook nog eens wat verder op je website kijkt: een lagere bounce rate.)

 

 

Links naar je website: alleen als je het waard bent

Heb je een link naar je inhoud vanaf een website met hoge autoriteit, dan zal Google je pagina niet alleen sneller vinden, maar ook als een indicatie zien dat jouw inhoud de moeite waard is. Heb je meerdere links vanuit zulke websites, dan zal jouw content alsmaar waardevoller geacht worden. En dus zal je sneller bovenaan in Google geraken.

Hoe zorg je er voor dat je links krijgt op zulke website? Dat is een heel vak apart binnen de zoekmachinemarketing. Je moet je bezighouden met linkbuilding, outreach, guest blogging. PR en netwerken dus.

Je kan om links vragen of je inhoud zo aantrekkelijk maken dat ze ‘linkwaardig’ is, zodat je vanzelf links krijgt op interessante websites. Je moet de inhoud ook doen opmerken aan journalisten en bloggers. Dat kan door:

 • Hen rechtstreeks aan te spreken;
 • Hen info verschaffen via de resultaten van een onderzoek of survey;
 • Hen hapklare informatie te bezorgen via een infographic;
 • Een incentive ‘geven’.

Of via omwegen, door hen te volgen op sociale media, te reageren op hun artikels, in discussie te gaan, en zo een eigen reputatie op te bouwen.

Je hoeft niet steeds te flemen om links te krijgen. Controversiële inhoud creëren of mensen tegen de haren in strijken kan ook helpen. Daar zag ik laatst deze interessante video over: how content can succeed by making enemies.

 

Contentmarketing: de koning van het internet

Het in de SEO-wereld alom gekende “content is king” is nog steeds geldig. Zonder inhoud is er helemaal niets om te optimaliseren. Dat is duidelijk. Maar een goede contentstrategie gaat niet alleen om optimaliseerbare content. Het gaat ook om infographics die kunnen helpen met linkbuilding. Het betreft dan inhoud je misschien achter een formulier zet, en dus niet ‘optimaliseerbaar’ is, maar die jouw klanten zoeken en in ruil daarvoor hun e-mailadres bij je willen achterlaten. Inhoud die van jou een autoriteit in je sector maken. Zaken die niet niet altijd rechtstreeks met je ranking te maken hebben, maar onrechtstreeks ook weer wel.

We noemen contentmarketing ook wel inbound marketing. De website van Motionmill draait rond dit principe. En het werkt. Jij leest dit artikel nu toch?

 

SEO-tips

Fotobron: William Iven op Unsplash

 

Social media: goed om inhoud te delen

Social media hebben ook een onrechtstreeks effect op je vindbaarheid. Alleen het hebben van sociale profielen en er actief op zijn zal je niet helpen. Maar doordat je ook op de sociale media een publiek bereikt, door bijvoorbeeld het delen van een artikel, zullen veel mensen je inhoud lezen en appreciëren. Je website wordt bekend en ze zullen er ook later rechtstreeks hun weg naar vinden. Of er misschien vanaf hun website naartoe linken. En een extra link levert wel een SEO-voordeel. Merkbekendheid doet dat ook.

 

Google Ads: de snelste manier

Dit wil ik je tot slot meegeven: uiteraard is adverteren met Google Ads (het vroegere Google AdWords) de snelste manier om bovenaan in Google te komen. De eerste drie (soms vier) plaatsen reserveert Google voor advertenties. Je betaalt weliswaar een bedrag per klik op je advertentie, maar een Ads-campagne is relatief snel opgezet. Relatief, want aangezien je geld investeert in klikken, kan je best ook eerst een goede strategie, doelen en budget uittekenen. Zo zet je een doelgerichte campagne op. Bovendien moet je website ook in dit geval tiptop in orde zijn: Google geeft een kwaliteitsscore aan je advertentie en je website. Bovendien wil je niet dat die bezoeker waar je net voor betaalde niet meteen weg is. Conversie is waar je naar streeft!

Jouw website bovenaan in Google? Het zal wat inspanning vragen. We nodigen je graag eens uit om te zien hoe we die inspanningen zo efficiënt mogelijk kunnen organiseren.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill