Leestijd 11 minuten

Het storytelling inzicht dat ik kreeg na een droom over aliëns en kruidenkaas

Ruim een jaar geleden lag ik op een vrieskoude winterdag koortsig in bed met een warme kruik en een dozijn volgesnoten zakdoeken.

Dit is de plek waar mijn storytelling-inzicht ontstond.

Het storytelling inzicht dat ik kreeg na een droom over aliens en kruidenkaas Motionmill storytelling

Tijdens mijn woelige halfslaap droomde ik dat ik met de Vlaamse presentatrice Evy Gruyaert over een camping wandelde. (Waarom Evy Gruyaart? Waarom een camping? Het zijn de mysteries van ons onderbewustzijn waarom we over schijnbaar willekeurige zaken dromen.)

‘Ik moet je iets belangrijks vertellen, Mark,’ begon Evy haar verhaal. ‘Steeds meer wetenschappers zijn het erover eens dat we een dezer dagen door buitendimensionale wezens gecontacteerd gaan worden. Ik heb het over aliëns uit een parallelle dimensie die naar aarde komen om op telepathische manier de mensheid over te nemen en ons tot hun slaven te maken.’

Ik zal ‘Oei, en nu?’ hebben geantwoord, of iets in die trant.

Evy vervolgde: ‘Wat je vooral niet moet doen, Mark, als de aliëns er eenmaal zijn, is agressie tonen. Dan doden ze je direct. Je moet ze juist vriendelijk benaderen. Je moet ze een geschenk aanbieden waarmee je laat zien dat je niet vijandig bent.’

Evy had mijn interesse gewekt, dat begrijp je wel. Zonder dat ik mij ervan bewust was, was ik al lange tijd in gevaar. Ik vroeg haar wat voor soort geschenk ik moest aanbieden.

‘Kruidenkaas,’ antwoordde ze met een doodserieuze blik in haar ogen.

‘Kruidenkaas,’ herhaalde ik. (Zoals dat alleen in dromen kan, vond ik haar antwoord helemaal niet vreemd; natuurlijk kan je buitendimensionale creaturen blij maken met een doosje Boursin!)

Evy en ik hielden halt bij het toiletgebouw van de camping. Tegen de muur van het gebouw leunde een vreemdsoortig wezen van ruim twee meter lang. Hij had een grijze huid. Hij droeg een T-shirt, maar geen broek. (Een beetje zoals Donald Duck.)

‘O, help,’ zei Evy, ‘ze zijn er al. Neem deze kruidenkaas en bied het aan. Maar wees vooral zeer nederig.’

Ik nam een verpakking met kruidenkaas aan van Evy (had ze die standaard op zak, of alleen nu?) en benaderde met gebogen hoofd het mysterieuze wezen. Wat er gebeurde? Helemaal niets. De aliën doodde mij niet en probeerde ook niet om mijn ziel over te nemen. Hij keek zelfs niet naar mij.

Ik draaide mij om naar Evy en zei: ‘Deze heeft denk ik geen honger.’ Op dat moment stak het rare wezen zijn lange vinger in mijn oor en nam hij mijn brein over. Mijn hoofd voelde steeds leger, tot ik geen eigen wil meer had. Ik was een onderdaan geworden van hem en zijn soortgenoten.

Daar eindigt de droom. En nu, een jaar later, deel ik het storytelling-inzicht dat ik sindsdien bevestigd heb gezien: dat een bijzonder verhaal memorabel is. Dat je een bijzonder verhaal nooit vergeet.

Dit inzicht wil ik als basis gebruiken om jou te vertellen hoe je als merk ogenschijnlijk waanzinnige verhalen kan inzetten om onverwachte resultaten te bereiken.

 

De basiselementen van verhalen vertellen

Natuurlijk is mijn warrige koortsdroom alles behalve een commercieel inzetbaar verhaal. Mijn droom is niet het verhaal dat ergens op de website van een bedrijf zal komen. (Behalve nu bij Motionmill.) Het lijkt daarom vergezocht om een link te leggen met storytelling voor bedrijven.

Maar dat is het niet.

Een verhaal (ook dat van jouw bedrijf) bevat altijd 4 basiselementen:

  • De held (de persoon die verandert);
  • Het plot (de acties die verandering veroorzaken);
  • De locatie (waar de actie plaatsvindt);
  • Het einde (de resulterende verandering).

De held in mijn miserabele droom ben ik. Het plot en de locatie zijn duidelijk: een dreigende aliëninvasie op een camping. De verandering is niet zozeer het feit dat ik word overgenomen door een buitendimensionaal wezen, maar dat ik het inzicht krijg dat ik in gevaar ben en er (met kruidenkaas) iets tegen wil doen.

Ook het verhaal van jouw bedrijf zou opgebouwd moeten zijn met de bovengenoemde vier basiselementen.

Hoe de basiselementen van het verhalen vertellen op jouw bedrijf kunnen worden toegepast, zal ik verderop behandelen. Eerst wil ik echter een voorbeeld geven van een persoon en organisatie die storytelling al vanaf hun prille begin toepassen. (En nu een wereldberoemde multinational zijn met de meest blitse elektrische auto’s ooit.)

 

 

Vertel niet jouw verhaal, maar het verhaal van je klanten

Ineens was hij daar: de man met de futuristische naam Elon Musk die beloofde om met zijn futuristisch klinkende automerk Tesla de wereld te veranderen. Musk vertelde een verhaal dat velen niet konden geloven, maar dat desondanks fascineerde. Hij beloofde onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Hij beloofde dat elektrische wagens snel en sexy konden zijn.

Wat velen niet beseften, was dat Tesla in hun storytelling niet zozeer het verhaal van hun eigen merk vertelt, maar het verhaal van de klanten. Waar Tesla naartoe werkt is een wereld waarvan hun klanten altijd hebben gedroomd (bewust of onbewust), doch nooit hebben gedacht dat ze werkelijkheid zou worden. (Auto’s die elektrisch zijn én stoer? Onmogelijk!)

Als merk moet je het verhaal vertellen waar je klant reeds aan begonnen is of aan beginnen wil, en vervolgens duidelijk maken dat jullie samen (de klant en het merk) het verhaal tot een goed einde gaan brengen.

Moet je bedrijf van het kaliber van Tesla zijn om storytelling toe te passen? Nee. (Tesla was overigens zelf nog een start-up toen ze hun verhaal begonnen te vertellen.)

Dit is mijn persoonlijke overtuiging:

Ieder merk kan een verhaal vertellen.

 

Je moet geen Elon Musk zijn om een verhaal te vertellen

Vorige week sprak ik met de eigenaren van een regionaal verzekeringskantoor in Kalmthout. Op het eerste zicht is er geen groter verschil met een futuristisch, multinationaal automerk uit Californië te bedenken.

‘Dat hele principe van storytelling waar jij het zo vaak over hebt in je blogs,’ zei één van de twee eigenaren (Jef is zijn naam), ‘dat zou ik willen toepassen op onze nieuwe website.’

‘We zijn een kantoor met een oprechte interesse in onze klanten,’ zei zijn collega, Chris. ‘We bedienen een lokale markt. We kennen al onze klanten persoonlijk. Dat is onze kracht, en dat verhaal zou op onze site verteld moeten worden.’

Deze mannen zagen het juist: ook zij als kleine ondernemer zijn perfect in staat om storytelling toe te passen om een connectie te maken met hun klanten. Met de hulp van een goede copywriter moet dat zeker kunnen.

Ik legde aan de heren uit dat ieder verhaal helden nodig heeft. ‘Zijn wij de helden?’ vroegen ze hoopvol. Ik moest hen teleurstellen: de eigenaar van het merk is niet de held van het verhaal. Die rol is al aan iemand anders toebedeeld…

 

De klant is de held van het verhaal

Mensen (of bedrijven) die verhalen vertellen, concentreren zich vaak te veel op de verteltechniek en te weinig op de inhoud van het verhaal. Dat is vreemd, nietwaar, want het lijkt vanzelfsprekend dat de inhoud van het verhaal het belangrijkst is.

Je verhaal is het belangrijkst en de held moet in de schijnwerpers staan. Maar die held is niet jij als bedrijf, maar je klant.

De beste manier om de klant als held te positioneren (dit is ook de manier die Elon Musk gebruikt) is om een ​​verhaal te delen in plaats van het te vertellen. Hij heeft zich als vrijwilliger opgeworpen om ons te begeleiden op een bijna mythische reis naar energieonafhankelijkheid en krachtige batterijprestaties.

(Misschien moet storytelling eigenlijk story sharing heten?)

 

Storytelling Antwerpen

Fotobron: Brooke Cagle op Unsplash

 

Welk verhaal deel jij met je klanten?

Terwijl je contentmarketing en branding creëert, en terwijl je webpagina’s, toespraken, whitepapers en blogartikelen schrijft, moet jij je perspectief verschuiven van het promoten van jouw verhaal naar het delen van een verhaal waarin jouw klant de centrale held is.

Je rol is de verteller, de gids. Je vertelt niet; je deelt een verhaal vanuit een kennispositie.

Het meest voor de hand liggende voorbeeld van een bedrijf dat dit doet, zijn wij zelf. Bij Motionmill zijn de klanten de absolute helden. (Dat zijn jullie!) Onze klanten zijn ondernemers uit Vlaanderen en Nederland. Wij delen een verhaal waarin deze ondernemers (deze helden!) toewerken naar meer financieel succes dankzij betere branding, webdesignonline marketing en storytelling. In alles wat Motionmill communiceert (blogartikelen, nieuwsbrieven, social mediaberichten, intakegesprekken) staat dit verhaal met deze helden centraal.

Wat is het verhaal dat jij wilt delen? Hoe kun jij jouw helden helpen om hun doelen te bereiken?

 

Maak je verhaal memorabel, ook zonder aliëns

Wanneer we naar een standaardpresentatie of saaie lezing luisteren, wordt het hersengebied van Broca gestimuleerd. Dit gebied behandelt taal en logica. Wanneer ons daarentegen een verhaal wordt verteld met een rijke betekenis en vele visuele signalen, veranderen de dingen dramatisch. Zowel de rechter- als de linkerzijde worden geactiveerd. De rechterkant (creatieve kant) is betrokken en wordt gestimuleerd.

De reden dat ik mij een jaar na dato nog steeds de droom over de buitendimensionale wezens herinner, is de rijkheid aan creatieve, ongelooflijke elementen. Verhalen grijpen ons aan en helpen ons emoties te ervaren.

Nu is het tijd voor jou om een creatief, ambitieus verhaal te delen met je klanten. Het gaat je een gigantisch voordeel opleveren ten opzichte van je concurrenten, dat beloof ik je.

 

De voorsprong die jij gaat hebben op je concurrentie

Zoals gezegd kun je je klanten alleen begeleiden bij het bereiken van hun doelen wanneer je jezelf profileert als begeleider of gids. Om dit te kunnen doen, moet je een expert in je vakgebied zijn. Tesla is dat. Motionmill is dat. Jij zeer waarschijnlijk ook.

Terwijl Tesla het verhaal deelt komt constant hun positie van expert naar voren. Tesla helpt jou om niet zomaar snel te gaan, maar supersnel. Tesla geeft jou geen gewone batterijduur, maar een superlange. Niemand twijfelt er inmiddels meer aan dat Elon en zijn vrienden meer weten over batterijstroom dan iemand anders. Hij gebruikt die expertise en ervaring om ons te prikkelen om zijn held te worden. Dat is ook wat jouw bedrijf kan doen, wanneer je een verhaal deelt in plaats van het aan jouw klanten te vertellen. Maak helden van je klanten door een verhaal te delen waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze het zelf zouden ervaren.

Ik geef je enkele voorbeelden hoe je dit concreet kan doen:

  • Heb je een fietsenwinkel in Antwerpen? Laat al je bedrijfscommunicatie draaien rond een verhaal waarin wordt toegewerkt naar minder auto’s op straat, meer mensen op de fiets, minder milieuvervuiling en een gezonder leven.
  • Heb je een reisbureau voor zeilreizen? Vertel het verhaal waarin jouw klanten (jouw helden!) worden meegenomen naar schijnbaar onbereikbare verre oorden, waarvan jouw helden nooit hadden gedacht dat ze ze zouden bezoeken.
  • Heb je een kunstuitleen? Het verhaal dat jij vertelt gaat over helden die nimmer hadden durven dromen dat ze ooit prachtige, exclusieve kunstwerken aan hun muren zouden hebben hangen.

Hulp nodig met het uitwerken van jouw bedrijfsverhaal? Neem contact met ons op.

Tot later. Ik ga een broodje kruidenkaas eten.

 

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill