Als SEO, search engine optimization, je beroep is, krijg je soms de vraag:

Waar moet ik die keywords dan zetten?

En:

Ken je wat trucs om een website hoger in Google te krijgen?

Omdat men denkt dat dat zo werkt. Of hoopt alleszins. Dat er een snelle, eenvoudige oplossing is, die men zelf wel eens tussen de soep en de patatten kan doen. Alleen werkt het zo niet. Jammer. Snelle oplossingen (als ze er al zijn) zijn net als in andere vakgebieden meestal niet zo duurzaam.

Content marketing

Dan antwoord ik al eens dat dé truc het aanbieden van unieke, waardevolle content is. En dat die keywords op een natuurlijke manier in de content moeten staan. (Al zijn een goede sitestructuur en beetje onpage SEO ook wel essentieel. Maar mensen die je vragen naar trucs zitten niet te wachten op nuance.)

Er is een goede reden voor dat content marketing al een tijdje hot is. Iedereen zoekt tegenwoordig namelijk eerst informatie via zoekmachines voor eender welke aankoop. Ook jouw potentiële klanten doen dat. Dat is dus de kans om je klanten al van in het begin van het aankoopproces te onderscheppen en te begeleiden.

Als jij (ja jij, in de rol van andermans potentiële klant) naar informatie of inspiratie zoekt, dan heb je toch graag dat een zoekmachine jouw zoekopdracht omzet tot een resultatenpagina met daarop websites die nuttige en attractieve inhoud aanbieden met betrekking tot wat jij zoekt.

Als die zoekmachine jou dat levert, dan ben je tevreden en blijf je die zoekmachine gebruiken. Goed voor die zoekmachine, want hoe meer gebruikers, hoe meer zoekopdrachten, hoe meer advertenties ze kan tonen. (Eventueel ook van jou, heel specifiek gericht op bepaalde zoekopdrachten. Maar dat is weer een ander verhaal, dat zou ons te ver leiden nu.)

Het resultaat van goede content marketing?

 • Klanten content;
 • Zoekmachines content;
 • Jij content.

Iedereen content!

Inhoud schrijven

Maar je moet die inhoud nog maken.

(zucht) Ik heb niet zo veel te vertellen, alleen dat wij de beste producten leveren en de snelste, compleetste service bieden.

Ten eerste: dit soort zelfpromotie is niet wat mensen zoeken via zoekmachines. Laat eerder door het aanbieden van goede informatie blijken dat je een autoriteit bent in jouw discipline.

Ten tweede: je hebt echt veel meer te vertellen dan dat.

Inspiratie vind je overal. Je hoeft het niet eens ver te zoeken. De interessantste inhoud vind je zelfs heel dicht bij jou. Je kijkt erover omdat het je zo evident lijkt, maar dat is het niet voor jouw publiek. En die kennis die zo dicht bij jou ligt, dat is waar jij je perfect in thuis voelt, de expert in bent. Dat is net datgene wat mensen zoeken.

Contentideeën

Er zijn er veel, maar hier alvast 10 om mee te beginnen:

 1. Welke vragen stellen klanten jou als ze je contacteren?
 2. Heb je een zoekfunctie op je website, kijk dan eens welke dingen mensen zoeken en die nog ontbreken op je website.
 3. Laat ballonnetjes op via sociale media en kijk welke de meeste interactie genereren.
 4. Integreer realisaties of testimonials in je website en vertel het hele verhaal. Wat men zocht? Hoe vond men jou? Welke oplossing had jij en hoe kwam uiteindelijke resultaat tot stand?
 5. Nieuws, trends en events in je industrie. En jouw visie erop.
 6. Doe een keywordonderzoek. (Sowieso aangeraden voor iedereen die een website bouwt.)
 7. Inspiratie, ideeën rond je producten of diensten. Van heel praktische tot de gekste toepassingen.
 8. Stap-voor-stap handleidingen.
 9. Kijk eens waarover invloedrijke figuren in jouw vakgebied het hebben.
 10. Een enquête. Vraag gewoon aan je klanten welke informatie zij graag zouden hebben. Tijdens een livegesprek, op je website, via social media of e-mail.

Houd daar bij in het achterhoofd wie je publiek is, wat ze zoeken, hoe ze zoeken, wat hen het meeste aanspreekt, enzovoort.

Analyseer welke inhoud de meeste bezoeken genereert, het meest geapprecieerd wordt, en men vaak deelt. Niet te vergeten: welke inhoud uiteindelijk leidt tot een verkoop?

En als je deze inhoud hebt, ga dan nog een stapje verder. Bied nog wat extra inhoud aan in ruil voor een registratie of via remarketing. Zo is content marketing een deel van jouw hele online marketingstrategie.

Inspiratie nodig?

Op zoek naar een apart idee voor een artikel? Maak als startpunt hier een random titel aan: http://www.portent.com/tools/title-maker.

Ga op zoek naar (jouw) ideeën aan de hand van The book of (your) ideas:

Geïnteresseerd in een fysiek exemplaar van het boek? We hebben er enkele voor jou. Stuur ons gewoon een mail.

Nog een allerlaatste tip, uit persoonlijke ervaring: houd altijd een notitieboekje of een elektronisch equivalent bij je. Evernote is een bijvoorbeeld van dat laatste. Want de beste ideeën komen net als je er niet meer gefixeerd op zoek naar bent, als je het even los laat. En dan is het handig iets bij de hand te hebben om ze te noteren. Denk aan de volgende wijze woorden:

All truly great thoughts are conceived while walking.

Friedrich Nietzsche

Geschreven door
Dirk Verbeeck
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill