Leestijd 4 minuten

Een goede mobiele website begint met hoge laadsnelheid, maar eindigt daar niet

Een langzame mobiele website is de 21ste eeuw not done voor bedrijven. Ik laat je zien waarom je laadsnelheid belangrijk is en ik geef je bijkomende tips om je bezoeker de ultieme mobiele browse-ervaring te geven.

Mobiele websitesnelheid verbeteren

Je mobiele websitesnelheid verbeteren: waarom is het belangrijk?

Als de lange laadtijd van je mobiele website klanten wegjaagt, kan een verbeterde mobiele ervaring helpen om ze weer aan te trekken en te behouden.

In het eerste kwartaal van 2021 genereerden mobiele apparaten (tablets niet meegerekend) 54,8 procent van het wereldwijde websiteverkeer, laat een studie van Statista zien.

Google benadrukt het belang van snelle laadtijd:

‘Vierenvijftig procent van de mensen zegt dat naarmate de laadtijd voor de mobiele site van een merk toeneemt, ook hun frustratie toeneemt. In de detailhandel hebben we gezien dat een vertraging van één seconde in mobiele laadtijden de conversieratio’s tot 20% kan beïnvloeden.’

Je mobiele websitesnelheid bepaalt hoeveel je verkoopt – zowel online als offline. Dáárom is het belangrijk dat je je laadtijd zo goed mogelijk maakt!

 

Leestip: Checklist voor bedrijven: zo maak je je website extreem goed

 

Inhaalslag voor de boeg

Google benadrukt dat er voor retailers een inhaalslag te plegen is qua mobiele conversie. En dat begint bij de laadtijd van je mobiele website. In deze video vertelt Nacia Walsh, dat ‘64% van alle online retailtraffic van mobiele apparaten komt, maar de conversieratio’s op mobiele apparaten maar half zo hoog zijn als op desktop’.

Wat dit betekent? Dat er meer mensen browsen op mobiele apparaten, maar minder mensen een aankoop doen. Clem noemt dit terecht ‘not a great recipe for success‘.

Hoe je van die mobiele bezoekers toch klanten maakt? Adrienne Clem, directeur Search Ads Growth & Optimization, verwoordt het perfect in de video: door je websitebezoekers een goede mobiele ervaring te geven.

 

 

Hoe creëer je een goede mobiele website-ervaring?

Adrienne Clem vertelt ons dat een goede mobiele webervaring begint met de laadtijd van een mobiele website. Maar ze legt ook uit dat er meer bij komt kijken. In de video geeft ze ons de volgende tips, die (uiteraard) beginnen met de snelheid:

 • Optimaliseer de laadsnelheid.

  Een goede mobiele website-ervaring begint bij de laadsnelheid. Het is namelijk dit element dat de eerste indruk van jouw website op de bezoeker bepaalt. De laadsnelheid is een signaal richting de bezoeker over:

  • de browse-ervaring die hij kan verwachten tijdens zijn websitebezoek;
  • de kwaliteit van je merk en producten. Als je webpagina’s er lang over doen om te laden, mis je misschien zelfs de kans om de bezoeker te laten zien wat je verkoopt, omdat hij vroegtijdig wegklikt.
 • Maak navigeren makkelijk.

  Zorg ervoor dat het voor de bezoeker zo makkelijk mogelijk is om te vinden wat hij zoekt en te converteren. Goed UX-design draait om anticiperen op wat de websitebezoeker nodig heeft. Bovendien moet je de bezoeker zo goed mogelijk laten weten wat jij van hem nodig hebt om te kunnen converteren. Functies als automatische aanvulling en one-tap login maken het eenvoudiger voor jou om de benodigde gegevens te krijgen van de bezoeker.

 • Personaliseer de website-ervaring voor terugkerende bezoekers.

  Wanneer een eerdere bezoeker terugkeert naar je website, is dit een ideale kans om hem de ultieme wow-ervaring te geven. Dat doe je door hem een meer gepersonaliseerde ervaring te geven. Gebruik de informatie die je over de klant te weten bent gekomen tijdens zijn vorige bezoek om hem bijvoorbeeld met zijn naam aan te spreken (‘Leuk dat je terug bent, Alexander!’), of door in je webshop items te tonen waarin hij geïnteresseerd kan zijn.

 • Pas machinaal leren toe.

  Vanwege toenemende privacymaatregelen op het wereldwijde web, hebben marketeers minder data waarmee ze mediacampagnes moeten evalueren. Machinaal leren kan een goede manier zijn om meer conclusies te kunnen trekken uit de voorhanden data, wat leidt tot beter presterende online marketingcampagnes.

 • Ontwerp een website waarmee je makkelijker first-party data kan capteren.

  Deze data gebruik je vervolgens om de UX te verbeteren. Om first-party data te verkrijgen, kan je bijvoorbeeld een zeer persoonlijke topervaring creëren voor ingelogde bezoekers. Dat zal mensen aanmoedigen om een account aan te maken. Vanaf dat moment beginnen de first-party data binnen te stromen.

 • Benader testen en optimaliseren als een blijvend iets.

  Het gebeurt nogal eens dat testen en optimaliseren als een eenmalig ding wordt gezien in het maken van een website. Het wordt bijvoorbeeld gedaan in de eerste maand nadat een website online is gegaan, of na een jaar. Je zou testen en optimaliseren echter beter zien als iets dat altijd moet blijven gebeuren. Alleen op die manier kan je zo veel mogelijk problemen onderscheppen die gebruikers kunnen ervaren op jouw site.

 • Moedig bezoekers aan om naar je website terug te blijven keren.

  Tijdens de pandemie hebben veel mensen de voordelen van e-commerce ontdekt die er anders niet mee in aanraking zouden zijn gekomen. Zet nieuwsbriefmarketing, Google Ads en andere online marketingmiddelen in om deze en andere klanten terug te laten komen naar je website. Hoe meer bezoekers je krijgt, hoe meer financiële middelen jij hebt om te blijven investeren in een goede mobiele website-ervaring. En hoe beter de mobiele website-ervaring, hoe meer bezoekers en conversies je krijgt. Dit is een erg wenselijke vicieuze cirkel.

 

Snelle laadtijd van je mobiele website leidt tot omzetstijging

Nacia Walsh sluit de video af met de resultaten van een onderzoek dat Google heeft gedaan:

Goed webdesign voor mobiele apparaten leidt gemiddeld tot een omzetstijging van 32%.

Denk daar maar aan de volgende keer dat je weer met je websitebouwer rond de tafel zit.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill