Leestijd 7 minuten

Doet ook Google aan krimpflatie?
Wat de nieuwste zoekalgoritme update voor jouw site betekent

Je bent mogelijk al bekend met Google’s regelmatige updates van zijn zoekalgoritme. De nieuwste Google Core update van maart 2024 heeft echter een bijzonder grote impact. Er zijn al honderden websites uit de zoekresultaten van Google verwijderd. Krijgen we nu minder zoekresultaten voor ons geld?! Niet noodzakelijk, want de update richt zich specifiek op het tegengaan van websites van lage kwaliteit, met een bijzondere focus op door AI gegenereerde content. Dit kan je ranking in de zoekresultaten van Google echter aanzienlijk beïnvloeden.

Het doel van de update is om de zoekervaring te verbeteren door gebruikers toegang te geven tot informatie van hogere kwaliteit, en dat is positief. Maar bestaat er een risico voor jouw site?

Wat de nieuwste Google Core Update voor jouw website betekent

Google snoeit in het aantal websites in de zoekresultaten. Dit zijn de belangrijkste veranderingen en hun impact op jouw website.

De Google Core Update van maart 2024 brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee die van invloed kunnen zijn op de ranking van je website. Met een focus op het verminderen van “onbehulpzame” inhoud, introduceert deze update algoritmeaanpassingen die de kwaliteit van zoekresultaten horen te verbeteren. Ook last Google nieuwe spambeleidsmaatregelen in, die gericht zijn op manipulatieve praktijken op het web. Wat betekent dat concreet voorde  websitebeheerders en schrijvers van webteksten onder ons? We leggen het uit in dit artikel.

 

De Google Core Update zorgt voor een verbetering van de kwaliteitsrangschikking

Google heeft zijn rangschikkingssystemen verbeterd om de meest nuttige informatie op het web beter te kunnen weergeven. Dit omvat het beter begrijpen of webpagina’s onbehulpzaam kunnen zijn, een slechte gebruikerservaring hebben, of lijken te zijn gecreëerd voor zoekmachines in plaats van mensen. Google claimt dat deze inspanningen de aanwezigheid van onbehulpzame content in zoekresultaten met 40% verminderen.

Er is geen magisch systeem waarmee je kunt checken of je webteksten behulpzaam zijn volgens Google, want het bedrijf is, zoals altijd, lekker vaag. Je gaat dus gewoon goede teksten moeten schrijven voor je klanten en niet alleen voor een goede SEO. Vervolgens ga je het aantal bezoekers in de gaten houden en kun je kijken of je pagina’s worden opgepikt door Google Search. Tools zoals Google Analytics zullen je hiermee helpen.

 

De Google Core Update brengt nieuwe spambeleidsmaatregelen met zich mee

Maatregelen tegen misbruik van ‘geschaalde’ content:

Google verstrengt zijn beleid tegen het gebruik van automatisering om op grote schaal inhoud te genereren. Artikels van een lage kwaliteit of onoriginele content worden hiermee tegengegaan.Google richt zich nu op elke vorm van massaproductie van inhoud die bedoeld is om zoekrangschikkingen te manipuleren — of er nu automatisering, mensen of een combinatie daarvan bij betrokken zijn. Een site die elke dag honderden artikels publiceert, zal dus al zeker verdacht zijn. Artikels die gekopieerd lijken te zijn van andere bronnen ook. De laatste maanden duiken er meer en meer websites op die met door AI geschreven artikels proberen te ranken op Google. Deze maatregel zou dus dit moeten tegengaan. We raden jullie aan om ervoor te zorgen dat je artikels door en voor mensen geschreven zijn en unieke inzichten aanbieden.

Maatregelen tegen site-reputatie misbruik:

Inhoud van derden wordt vaak gepost op populaire websites met een goede reputatie. Deze teksten zijn vaak van een lage kwaliteit en zijn primair bedoeld om zoekrangschikkingen te verbeteren, het wordt ook wel parasite SEO genoemd. Dit wordt vanaf nu als spam beschouwd. Ook bij Motionmill worden we regelmatig gevraagd of we geen artikels zouden posten op onze website tegen betaling, of in ruil voor backlinking, een vorm van linkbuilding die juist voor een betere zoekranking hoort te zorgen. We deden er al niet aan mee en raden je vanaf nu al zeker aan om het te vermijden.

Maatregelen tegen misbruik van vervallen domeinen:

Soms worden vervallen domeinen gekocht en opnieuw gebruikt met de bedoeling om de zoekranking van inhoud van lage kwaliteit te verbeteren. Het kopen van zulke domeinen om er je eigen website op te plaatsen, kon tot voor kort een flinke boost geven aan je ranking, maar je kon er ook bezoekers mee verwarren of zelfs misleiden. Deze techniek om je zoekranking te manipuleren, wordt daarom vanaf nu beschouwd als spam. Niet doen, dus!

 


AI-inhoud en het nieuwe spambeleid

Hoewel AI-inhoud niet expliciet wordt getarget, legt deze Google Core-update de nadruk op “scaled content abuse”. Eigenlijk verwijst dit vooral naar door AI geschreven inhoud.

Ik merkte zelf ook al dat AI-tools hebben gezorgd voor een kwaliteitsprobleem op het internet. Iedereen lijkt tegenwoordig webteksten te schrijven met AI. Dit zou je kunnen zien als democratisering, maar het heeft ook geleid tot een overvloed aan inhoud die enkel geschreven is om geld binnen te rijven. Of je teksten kwalitatief zijn doet er niet meer toe als je er elke dag honderd kunt schrijven. Vaak klopt de info zelfs niet. Als dit zo doorgaat, kunnen we binnenkort niet meer behoorlijk googelen naar antwoorden! Google is het hier dus ook mee eens.

Als je afhankelijk bent van laagwaardige, AI-gegenereerde inhoud, is het tijd om van koers te veranderen. Zelfs als je denkt dat je het massaal publiceren van AI-inhoud hebt kunnen verbergen, richt deze update zich op jou. Het is nog af te wachten hoe succesvol Google hierin zal zijn, maar met de nieuwe update zouden ze het beter kunnen detecteren.

Betekent dit dat alle gebruik van AI door Google verbannen wordt? Nee. Natuurlijk kun je nog steeds gebruikmaken van ChatGPT om ideeën op te doen of een zin te laten herschrijven. Maar je eindproduct moet van hoge kwaliteit zijn, en niet het resultaat van massaproductie. Je zult dus voldoende tijd moeten besteden aan het schrijven van je artikelen.

 


Ons advies voor contentmakers

Gezien de recente Google Core Update, is het cruciaal voor websitebeheerders en contentmakers om hun strategieën te herzien en zich aan te passen aan de nieuwe richtlijnen van Google. Dit betekent terugkeren naar het creëren van nuttige, originele en kwalitatief hoogwaardige inhoud. Websites moeten inhoud schrijven die gericht is op het beantwoorden van de daadwerkelijke behoeften van gebruikers. Dit betekent een verschuiving weg van clickbait-tactieken naar het produceren van inzichtelijke en boeiende content. Misschien moet je hierdoor minder schrijven, maar je lezers zullen genieten van een betere kwaliteit. Er hoeft dus niet per se sprake te zijn van digitale krimpflatie.

 

Zo kun je jouw contentstrategie wel verbeteren:

  1. Focus op de gebruiker: Voer grondig zoekwoordonderzoek uit om te begrijpen waarnaar je doelgroep zoekt en pas je inhoud aan hun behoeften aan. Op die manier verbeter je zowel je score op Google als de beantwoording van de vragen van je bezoekers. Win-win!
  2. Creëer hoogwaardige inhoud: Investeer in het creëren van goed geschreven teksten die waarde bieden aan je lezers. Houd het informatief en boeiend! Je kunt hier natuurlijk ook onze copywriters voor inschakelen. Hier lees je meer over de verhalen die we vertellen voor onze klanten.
  3. Originaliteit is belangrijk: Streef ernaar unieke en originele inhoud te creëren die zich onderscheidt van de concurrentie. Het is prima om te schrijven over iets dat je zelf hebt gelezen, maar zorg voor een unieke insteek. Wat weet jouw onderneming erover te zeggen dat anderen niet weten?
  4. Vergeet de gebruikerservaring niet: Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is, snel laadt en een goede gebruikerservaring biedt. Google waardeert deze aspecten worden nog altijd. En wij waarderen dit ook in de websites die we maken.
  5. Optimaliseer nog altijd voor zoekmachines: Optimaliseer je inhoud nog steeds voor relevante trefwoorden, maar focus op het natuurlijk gebruik van trefwoorden door je inhoud heen. Er is niets mis met het gebruik van wat SEO, want je wilt toch dat je goede content goed gevonden wordt?

 

Door je aan deze richtlijnen te houden, kun je ervoor zorgen dat je website goed gepositioneerd is. Zo kun je juist profiteren van de veranderingen die door de Google Core Update van maart 2024 zijn doorgevoerd.

Schrijf je al kwalitatieve webteksten? Proficiat! Je hoeft niets te veranderen. Denk je dat er ruimte is voor verbetering? Overweeg dan zeker om contact met ons op te nemen. We hebben al meer dan 20 jaar ervaring met het schrijven van content die kwalitatief is én goed scoort.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill