Leestijd 4 minuten

Het einde van cookies?
Online Marketing zonder trackingcookies van Google: zo doe je het

Google kondigde aan dat het in 2024 third-party cookies zal uitfaseren. Jammer, want deze kleien stukjes data waren een belangrijk onderdeel in de tracking setup van veel online marketing strategieën. Door groeiende bezorgdheid en steeds striktere regelgeving voelt de internetgigant zich genoodzaakt in te grijpen.

Dit kan ook jouw campagnes beïnvloeden! Maar geen nood, Motionmill ging opzoek naar oplossingen voor het leven na het cookie-tijdperk.

Online Marketing zonder de trackingcookies van Google Motionmill Online Marketing Antwerpen

Google plant om in 2024 te stoppen met het gebruik van third-party cookies, wat nu?

Het einde is nabij! Nee, niet het einde der tijden (al zijn misschien niet alle marketeers het daarmee eens), maar wel het einde van third party cookies. Google kondigde aan dat het het gebruik van cookies zal terugschroeven en als jij aan online marketing doet, zal je dat voelen in je omzet. Gelukkig blijven we niet helemaal met lege handen achter. We bekijken wat je moet doen met je online marketing zonder de trackingcookies van Google.

 

Wat zijn third-party cookies

Third-party cookies zijn kleine stukjes data die op je toestel worden geplaatst en beheerd worden door derde partijen. Ze worden voornamelijk gebruikt voor trackingdoeleinden en om het gedrag van gebruikers over verschillende websites te volgen. Zo kon bijvoorbeeld Facebook/Meta jou volgen wanneer je de app verliet.

Slimme marketeers konden third-party cookies inzetten om advertentie-interacties bij te houden, doelgroepen samen te stellen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Zoals die schoenen die je gisteren opzocht en vandaag op Facebook verschijnen. Nu deze tool wegvalt, zullen marketeers dit voelen in hun campagnes en ondernemers in hun omzet.

 

Waarom stopt Google

Handig als cookies zijn voor marketeers, zo onbekend waren ze voor bezoekers van websites en apps. Zo ontstonden terechte bedenkingen rond privacy. Er ontstond nieuwe regelgeving om het gebruik van third-party cookies te beperken. Denk bijvoorbeeld aan de iOS 14 privacy update.

Ook Google onderneemt actie. Chrome schroefde het gebruik van cookies al terug voor 1% van de gebruikers. Dat lijkt misschien niet veel, maar dat zijn alvast 30 miljoen gebruikers. De gigant plant dit uit te breiden tot 100% in 2024.

 

Wat nu?

Nu we steeds minder kunnen rekenen op third-party cookies moeten we op zoek naar nieuwe manieren om efficiënt en effectief te blijven adverteren. Marketing zonder de trackingcookies van Google die we al jarenlang gebruiken is niet even gemakkelijk, maar er bestaan oplossingen. Bij Motionmill gebruiken we de volgende strategieën:

 1. First-party data: ontwikkel een werkwijze om zelf data van jouw klanten en leads te verzamelen. Hier kan je vervolgens mee aan de slag voor het bouwen van sterke doelgroepen en het leveren van gerichte advertenties. Een goed CRM-systeem kan hierbij helpen.
  Voorbeeld: implementeer de optie om in te schrijven op een nieuwsbrief. Het e-mailadres dat je verkrijgt is first party data waar je vervolgens mee aan de slag kan. (Let op de juiste toestemming!)
 2. Contextuele targeting: richt je niet langer op individuele gebruikers, maar zorg dat je op de juiste plaatsen aanwezig bent om jouw doelgroep te bereiken. Met contextuele targeting zorg je dat de inhoud van de pagina past bij de gebruiker die je wilt bereiken en doe je dit niet langer op basis van zijn online gedrag.
  Voorbeeld: je verkoopt racefietsen en zorgt dat je banner-advertenties aanwezig zijn op websites en pagina’s voor wielerfans.
 3. Data-sharing: werk samen concullega’s of bedrijven in andere sectoren, maar met gelijkaardige doelgroepen om first-party data uit te wisselen en in te zetten. Dit toont nogmaals het belang aan van het verzamelen van je eigen data. Let wel op dat je de juiste toestemmingen van de gebruikers vraagt en krijgt voor je data gaat delen!
  Voorbeeld: een tuinarchitect en hovenier kunnen e-mailadressen uitwisselen die ze verzamelden uit offertes, nieuwsbrieven en andere acties. (Let op de juiste toestemming!)
 4. Het belang van waarde en relevantie: Het belang van waarde en relevantie: cookies of niet, het leveren van waarde aan gebruikers helpt bij het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit bij je doelgroepen (het creëren van zogenaamde ‘brand evangelists’). Goed voor je reputatie en je omzet , zelfs zonder het gebruik van third-party cookies.
  Voorbeeld: Push niet enkel jouw nieuwe collectie op alle platformen, maar trek je doelgroep aan met leuke stijltips!
 5. Alternatieve technologieën: de Privacy Sandbox, momenteel nog volop in ontwikkeling, zorgt ervoor dat websites ook zonder functies kunnen blijven functioneren en biedt een nieuwe methode voor Google Ads targeting. Daarnaast werpt generative AI zich op als alternatief voor online marketing zonder cookies. De technologie lijkt eindeloze mogelijkheden te hebben.
  Het is dus niet ondenkbaar dat AI binnenkort ook koopbereidheid kan inschatten en je de geschikte advertentie kan voorschotelen. Op dit moment zijn we zover echter nog niet…

 

Marketing zonder de trackingcookies van Google: het kan dus.

Hulp nodig met het voldoen aan wetgeving, cookie banners instellen of een data strategie uitwerken? Motionmill stelt zijn expertise graag ter beschikking. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Wordt vervolgd!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill