Leestijd 4 minuten

Hoe kan je je webshop duurzamer maken? [9 essentiële tips]

Heb je een webshop en wil je je zaak zo duurzaam mogelijk runnen? Prima idee. E-commerce kan behoorlijk belastend zijn voor het milieu, dus als duurzame webshopbouwers in Antwerpen moedigen we elk initiatief aan om een webwinkel eco friendly te maken.

Ik beloof je: als je deze 9 tips om je webshop duurzamer te maken toepast, zullen het milieu én je klanten je dankbaar zijn.

Webshop duurzamer maken tips

1. Zorg ervoor dat je klanten een goede keuze kunnen maken

Je webshop duurzamer maken begint ermee dat je het aantal retourzendingen zo laag mogelijk houdt. Want elke bestelling die wordt teruggestuurd, wordt met een milieuvervuilend voertuig vervoerd.

Om het aantal retourzendingen te minimaliseren, moet je webshop zo ingericht zijn dat klanten de beste keuze kunnen maken. Er zijn meerdere methodes waar je aan kan denken:

  • Beschrijf zo gedetailleerd mogelijk alle eigenschappen van het product. Ga ultra-specifiek. Door je tekst te lezen moet de klant als het ware het product al kunnen voelen.
  • Plaats zoveel mogelijk foto’s. Gebruik niet alleen algemene foto’s van het product, maar ook close-ups. Laat de details zien.
  • Zet een keuzetool bij elk product. Bekijk met je webshopbouwer of er een keuzetool te creëren is die klanten helpt een goede beslissing te nemen.

 

2. Gebruik duurzaam verpakkingsmateriaal

Gebruik je papier als verpakkingsmateriaal, ga dan voor papier met het FSC-keurmerk. Ook een goede keuze is gerecycleerd papier.

Wist je dat er tegenwoordig zelfs plastics bestaan die gerecycleerd kunnen worden bij het compost? (Al is dit product enigszins omstreden omdat het eigenlijk alleen in compostfabrieken goed afgebroken kan worden.)

Vergeet ook niet om op het verpakkingsmateriaal recyclage-instructies te geven. Zo weten je klanten hoe ze zelf het afval moeten weggooien. Gelukkig wordt zelfs plastic in Vlaanderen tegenwoordig gescheiden ingezameld!

 

Leestip: De 25 mooiste webshops ter wereld: de keuzes van een webdesigner

 

3. Reduceer de hoeveelheid papier en plastic

Gebruik niet meer verpakking dan echt nodig is. Ik heb al meegemaakt dat mijn bestelling, een polshorloge, in een grote doos zat, waarin veel piepschuim zat, waarin een papieren zak zat, waarin een plastic zakje zat met daarin een gesealed horloge. Ik waardeer het dat de fabrikant mijn bestelling intact wil laten aankomen, maar je kan overdrijven.

 

Vergelijking-verzendplatformen-webshops-Webwinkelbouwer-Motionmill-Antwerpen-1024x748 (1)

Beperkt de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tot het uiterst noodzakelijke

 

4. Moedig klanten aan om naar een afhaalpunt te gaan

Het is minder milieubelastend om een grote hoeveelheid pakketjes naar een afhaalpunt te brengen, dan om ze bij elke individuele klant thuis te bezorgen. (Zeker als de helft van alle klanten op dat moment niet thuis zijn en alsnog naar het afhaalpunt moeten gaan.)

Communiceer daarom richting je klanten waarom het belangrijk is dat ze de optie ‘ophalen bij een afhaalpunt’ aanvinken wanneer ze hun bestelling plaatsen.

 

5. Ga in zee met een groene leverdienst

Groene leverdiensten, zoals De Fietskoerier, zijn niet of nauwelijks belastend voor het milieu. Typ eens ‘groene koerier’ in op Google en je krijgt tientallen potentiële bezorgdiensten. Ga eens met zo’n bedrijf in gesprek om te zien wat ze voor je kunnen betekenen.

 

Meer inspiratie: 5 onderschatte marketingtactieken die Belgische ondernemers vaker moeten benutten

 

6. Geef geen gratis retour (of maak de beslisperiode langer)

Gratis retours aanbieden zorgt ervoor dat veel mensen hun keuze niet goed doordenken. Ze redeneren: ‘Ik zal maar gewoon bestellen, want ik kan het toch terugsturen.’ De bittere waarheid is dat gratis retours ertoe geleid hebben dat veel webshopbestellingen worden teruggestuurd.

Geef dus geen gratis retours. Of (en dit zal contra-intuïtief voelen) maak de retourneerperiode juist langer.

Consumenten retourneren een product namelijk minder snel als de retourtermijn langer is. Daarvoor bestaan twee redenen:

  • Als de retourperiode langer is, is de kans groter dat ze zich hechten aan een aankoop.
  • De urgentie ontbreekt om iets snel terug te sturen waardoor ze uiteindelijk vergeten dat ze iets terug moeten sturen.

Thuiswinkel.org onderbouwt dit met cijfers uit onderzoek:

Webshops die klanten binnen 14 dagen laten retourneren, hebben een gemiddeld retourpercentage van 47%. Dit daalt naar 37% als de retourtermijn wordt verlengd naar 30 dagen en 25% als de termijn langer dan 30 dagen is.

 

Webshop oprichten in bijberoep naast loondienst

Bestelling retourneren? Maak het je klant niet te makkelijk!

 

7. Zet alleen duurzame producten in je assortiment

Wil je je webshop duurzamer maken? Bied dan alleen duurzame producten aan. Dit klinkt als een inkoppertje, maar toch staan veel e-commerce-ondernemers er niet bij stil dat voor duizenden producten ook duurzame alternatieven bestaan.

Door alleen duurzame producten te verkopen maak je een duidelijk statement dat je in heel je branding kan laten terugkomen: ‘Wij geven om deze planeet.’

 

Lees ook: 11 bedrijven die op een originele manier een belangrijke boodschap overbrengen

 

8. Investeer in groene bedrijfsgebouwen

Bedrijfsgebouwen slurpen energie en vragen daarom veel brandstof om te blijven draaien. Ik geef je enkele tips om je bedrijfslocatie te vergroenen:

  • Kies duurzame energie. Neem elektriciteit af van een energiemaatschappij die investeert in duurzame energie. Plaats zonnepanelen op de daken van je gebouwen. Heb je een groot terrein? Zet een windmolen in je tuin.
  • Laat geen energie verloren gaan. Isoleer muren en laat dubbel glas plaatsen.
  • Plant bomen. Heeft je bedrijf een groot terrein met onbenutte buitenruimte? Plant bomen. Het vergroenen van je bedrijf mag je gerust letterlijk nemen!

 

Een webshop maken in WooCommerce en WordPress

Onderzoek wijst uit: gratis retour aanbieden verhoogt het aantal retours

 

9. Laat de wereld weten dat je je webshop steeds duurzamer maakt

Als je wilt dat mensen vaker bij duurzame webshops kopen, moeten de duurzame webshops aan de wereld laten weten dat ze bestaan. Hou je groene initiatieven dus zeker niet geheim. Vertel prominent op je webshop over de stappen die jouw bedrijf onderneemt om milieuvriendelijker te worden. Communiceer het op je social media. Vertel het aan iedereen die je kent.

Heb je hulp nodig bij het duurzamer maken van je webshop? Denk aan Motionmill.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill