Leestijd 5 minuten

5 onderschatte marketingtactieken die Belgische ondernemers vaker moeten benutten

“Ik heb niet gefaald. Ik heb alleen 10.000 manieren gevonden die niet werken.”
– Aldus sprak Thomas Edison.

En hoewel het citaat zeker inspirerend is, wil jij als ondernemer of marketeer liever niet 10.000 keer falen voordat jouw bedrijf eindelijk succes kent. Een mens heeft niet het eeuwige leven.

Onderschatte marketingtechnieken

Het is om die reden dat je jezelf probeert te onderwijzen door het lezen van kennisartikelen (zoals het artikel dat nu op jouw beeldscherm prijkt). Veel is echter al gezegd over marketing; de meeste websites herhalen slechts wat andere websites zeggen.

Mijn collega-marketeers van Motionmill en ik hebben daarom deze week overlegd: over welke specifieke marketingtactieken lees je nooit (of veel te weinig) in blogs?

We delen deze lijst vandaag met jou. Opdat je niet 10.000 keer hoeft te falen voordat je succes behaalt.

 

Wees een guerrilla

Dit is wat Wikipedia zegt over guerrillamarketing:

Guerrillamarketing is een marketingtechniek die poogt om met beperkte middelen een groot resultaat te bereiken. Guerrillamarketing is erop gericht om in een zeer korte tijd veel media-aandacht of aandacht van publiek te behalen.

De kosten van guerrillamarketing zijn vaak een fractie van de kosten die dure campagnes met zich meebrengen. Omdat het vaak om ludieke, veelzeggende acties of een bijzondere stunt gaat, is guerrillamarketing snel en effectief.

Doe inspiratie op aan de hand van dit voorbeeld van guerrillamarketing: hoe Burger King invloedrijke mensen inzette om hun friet te promoten – zonder dat deze mensen het wisten (Engelstalig artikel).

En wat dacht je van deze opvallende (meer visuele) guerillamarketingcampagnes:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grootste vereiste voor een succesvolle guerillamarketingcampagne is een zotte geest die bruist van de creativiteit.

De grootste opbrengst is ongekend veel gratis publiciteit.

 

Positioneer jezelf als branche-expert

De wereldwijde omarming van het internet heeft ervoor gezorgd dat informatie makkelijker te verkrijgen is dan ooit tevoren. Over eender welk onderwerp kan je honderden standpunten vinden. Het internet verkondigt daarom veel waarheden, maar ook veel leugens. En mensen weten dat. Daarom zijn consumenten kritischer geworden op alles wat een bedrijf beweert.

Dit is een gevaar voor ondernemingen die aan elkaar hangen van halve waarheden en niet in te lossen beloftes.

Het is echter een kans voor eerlijke bedrijven met diepgaande kennis van hun branche.

Die tweede groep heeft er baat bij om zich neer te zetten als branche-expert door gratis informatie te delen via het internet. Dat mag via een eigen website zijn, maar ook via externe sites die relevant zijn voor jouw vakgebied. (Om die reden schrijf ik graag op Frankwatching en Marketingfacts over marketingonderwerpen.)

Je gaat omgekeerd te werk: je prijst je diensten of producten niet zozeer aan, maar je probeert iemand te helpen of begeleiden in zijn zoektocht naar de oplossing van een vraag of probleem. Hij zoekt jouw dienst, je wint zijn vertrouwen, maakt hem tot tevreden klant en uiteindelijk een uithangbord dat reclame maakt voor jou. Een ‘ambassadeur’ van jouw merk.

Je hanteert een ‘pull strategie’ in de plaats van een ‘push strategie’. Inboud marketing, zo noemen we deze aanpak.

Krijg meer inzicht in inbound marketing via de volgende artikelen:

 

Onderschatte marketingtactieken

Fotobron: Daniele Levis Pelusi op Unsplash

 

Doe wat de grote jongens doen

Er wordt over het algemeen op neergekeken: het nadoen van je concurrenten. En in zekere zin is dat terecht, want het is belangrijk om anders dan de rest te zijn.

Maar wanneer je begint met een onderneming kan het een goede strategische keuze zijn om jouw merk op een manier te positioneren die vergelijkbaar is met jouw grotere, meer bekende concurrenten. En ondertussen communiceer je in welk opzicht je anders bent dan die concurrenten; het is dat verschil waarom mensen bij jou zullen kopen.

Een merk verkopen is vaak inspelen op de psychologie van jouw doelgroep. Het kan daarom slim zijn om de website-structuur, het verkoopproces en het betalingsplan van leidende bedrijven uit jouw branche na te bootsen.

 

Verstuur je nieuwsbrief in het weekend

GetResponse en Dan Zarrella ontdekten in een onderzoek dat op zaterdag en zondag het hoogste aantal e-mails werd geopend en geklikt.

De meeste bedrijven zijn er echter huiverig voor om hun digitale nieuwsbrieven in het weekend te versturen. Waarom? Geen idee. Misschien verkeert men in de veronderstelling dat men in weekends alleen op niet-zakelijke berichten klikt?

Nu, ik zeg er wel bij dat jouw mail het klikken waard moet zijn. Zorg daarvoor als volgt:

  • Maak het onderwerp relevant voor de doelgroep (werk met segmentatie indien jouw contactenlijst dat toestaat);
  • Geef de nieuwsbrief een pakkende titel;
  • Plaats duidelijke call-to-actions op relevante plekken.

Of weekendverzending voor jouw bedrijf werkt is te testen. Splits je contactenlijst op in twee. Stuur je nieuwsbrief naar de ene helft op een doordeweekse dag, naar de andere helft op een weekenddag. Doe dit een paar keer achter elkaar om zinnige testresultaten te krijgen.

 

Onderschatte marketingtechnieken

Fotobron: Noah Frohn op Pexels

 

Probeer minder Belgisch te zijn

Als in Nederland geboren marketeer die inmiddels al tien jaar onder de Belgen vertoeft, heb ik geleerd dat Belgische bedrijven conservatief en braaf in hun aanpak zijn. Vaak wankelen ze op het randje van oubollig of achterhaald. Ik zeg dit niet om mijn Belgische landgenoten een slecht gevoel te geven, maar om een inzicht te verschaffen.

En dat inzicht is als volgt: jouw doelgroep is zeer waarschijnlijk klaar voor een vlottere, frissere aanpak.

Als ik kijk naar mijn Vlaamse vriendin en mijn Vlaamse vrienden, dan stel ik vast dat al hun favoriete merken niet-Belgisch zijn. Het merendeel van de lievelingsmerken is Nederlands. Bol.com en Coolblue worden vaak genoemd; Ace & Tate komt ter sprake bij de brillendragers; het eigenwijze deodorantmerk Nuud kan ook op veel waardering rekenen.

Wanneer ik naar de redenen achter deze keuzes vraag, wordt vaak gezegd: ‘Ze zijn zo sympathiek, zo vrolijk’, of: ‘Ze communiceren als vrienden, niet als bedrijven.’

De aandacht die deze merken aan de details geven wordt gewaardeerd:

  • Wanneer je een pakje of envelop van Coolblue ontvangt, vallen direct de grappige tekstjes op;
Coolblue

Fotobron: Coolblue

  • Ook Nuud weet op te vallen met hun copywriting: ‘We live for fresh armpits; fresh as a polar bear garden party’. Ook de bijzondere vormgeving van de huisstijl wordt vaak genoemd.
  • In het geval van Ace & Tate wordt ook de ongebruikelijke manier van communiceren genoemd. Bij het winkelbezoek valt ook de opgewekte amicale manier van communiceren van het personeel in de smaak, alsmede de ongewone winkelinrichting (ga er maar eens kijken).

Het is voor mij al jaren glashelder dat het tijd wordt dat Belgische bedrijven het stof van het verleden beginnen af te schudden. De consument is toe aan nieuwe ervaringen en vooralsnog vindt hij die bijna uitsluitend bij buitenlandse bedrijven.

Durf jij het aan om minder Belgisch te zijn?

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill