Leestijd 6 minuten

11 bedrijven die op een originele manier een belangrijke boodschap overbrengen

Beeld je eens in: je hebt een bedrijf dat zijn kwetsbare producten in dozen verzendt. Je wilt dat de bezorgers er voorzichtig mee zijn. Wat doe je dan? Precies, je schrijft ‘Pas op, breekbaar!’ op de doos.

Tot je beseft dat zo’n tekst misschien wegvalt tussen de andere teksten op de doos. Of dat de bezorger misschien geen Nederlands kan lezen.

Fietsenmerk VanMoof zag de oplossing: op de dozen waarin ze hun fietsen verzenden, drukten ze een afbeelding van een enorme televisie. Het resultaat? Elke bezorger is voorzichtig met de pakketjes.

Het is slechts één voorbeeld van originele bedrijfscommunicatie. Laten we naar nog een paar goede kijken.

Originele bedrijfscommunicatie

1. Albert Heijn: € 55 voor een boete versus € 3 voor een fietslamp

Dit topvoorbeeld van originele bedrijfscommunicatie werd door Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn, op haar LinkedIn-pagina geplaatst. Het is een perfect staaltje copywriting, al omvat de gehele boodschap niet meer dan tien woorden.

 

 

Wat betaal je liever: een boeten voor fietsen zonder licht van € 55 of een fietslampje van maar een paar euro? Zonder een uitgebreid verhaal te gebruiken waarin alle voordelen van fietsverlichting worden opgenoemd, weet Albert Heijn in één oogopslag het grote unique selling point van de fietslamp duidelijk te maken. Top!

 

2. Safari Resort Beekse Bergen: korting voor een glimlach

Hoe kan je als restaurant vriendelijkheid vanuit de klant aanmoedigen en belonen? Je zou ze een schep extra friet kunnen geven. Of je doet wat Beekse Bergen doet: je geeft korting voor een glimlach en communiceert dit op de kassabon.

 

 

Tien cent per glimlach is natuurlijk meer een symbolisch iets dan een grote financiële gift. Dat is echter helemaal niet erg. Het gaat erom dat je als klant het restaurant met een nog grotere glimlach verlaat.

Deze afbeelding werd op LinkedIn gedeeld door de zakelijke coach Hanneke Wessel. Merci!

 

3. Bored Panda: zet je adblocker uit, alsjeblieft

Net als duizenden andere gratis websites verdient Bored Panda zijn geld met advertenties. Wanneer mensen het vertonen van advertenties blokkeren met een adblocker, worden dit soort websites in hun bestaan bedreigd. Bored Panda schreef een stukje briljante microcopy om op sympathieke manier te vragen of je je adblocker wilt uitzetten.

 

Briljante bedrijfscommunicatie

 

‘Het valt ons op dat je een adblocker gebruikt,’ lezen we. ‘Panda werkt hard om je de beste gratis content te geven. Een adblock steelt helaas alle bamboe van panda. Overweeg alsjeblieft om je adblocker uit te zetten.’

De boodschap van Bored Panda is respectvol richting de websitebezoeker, maar weet (geheel in stijl van de rest van de site) toch het belang van advertentie-inkomsten duidelijk te maken. Mooi gedaan!

 

4. Dribble: een 404-pagina waar je wat aan hebt

Waar andere 404-pagina’s niet meer dan een vervelend, doodlopend pad zijn in de UX van een website, is die van designplatform Dribble nét een tikje anders. Dribbble heeft een 404-pagina die 100% aansluit bij de branding van de website:

  • De 404-pagina heeft een kleurenpalet waarmee je kunt spelen.
  • Creaties in de specifieke kleur die je kiest, vormen het 404-teken.
  • Elk ontwerp dat het 404-teken maakt, is aanklikbaar, zodat je direct die pagina kan bezoeken.

 

Originele bedrijfscommunicatie

 

Dribble is een website voor creatieve koppen, dus het is eigenlijk heel logisch dat zelfs hun foutmeldingen een artistieke insteek heeft.

 

5. Coolblue: microcopy tot in de puntjes

Coolblue heeft de kunst van microcopy in zo’n grote mate geperfectioneerd, dat het onmogelijk is om slechts één voorbeeld te geven van hun originele bedrijfscommunicatie. Dus geven we er vier.

Wat dacht je van deze opdruk op hun dozen: ‘Waarschuwing: Dit pakketje heeft een grote aantrekkingskracht op katten.’

 

 

En doet deze je niet grinniken? De loze ruimte op de flap van de doos wordt ingevuld met een pakketjesbingo.

 

Originele communicatie organisaties

Fotobron: Dikke Titels

 

Het leesplezier op de Coolblue-dozen houdt niet op! Op de onderkant van de doos vind je een opsomming van een aantal zeer bijzondere ingrediënten.

 

 

Op de onderkant van andere dozen vind je geen ingrediënten, maar een nogal overbodig (maar toch hilarisch) statement.

 

Coolblue-copywriter bodem doos

Fotobron: Erik Dams

 

Zelfs de kantoren van Coolblue zijn doordrenkt van hun eigenzinnige copywriting. De reporters van Vance schreven er een uitgebreid artikel met veel foto’s over.

 

6. Tony’s Chocolonely: ongelijke rechten, dus ongelijke chocolade

Het überhippe chocolademerk Tony’s Chocolonely bewijst dat je ook zonder woorden een belangrijke boodschap over kan brengen als bedrijf. Tony’s Chocolonely maakt chocolade waar geen slavernij aan te pas is gekomen. Om de ongelijke verdeeldheid in de chocolade-industrie te benadrukken, is iedere reep in ongelijke delen verdeeld.

 

Verrassende bedrijfscommunicatie

 

Tony’s Chocolonely maakt met elke reep een immens krachtig statement. De vorm van hun chocoladerepen zegt meer dan 1000 woorden!

 

7. Fairphone: 0% korting op Black Friday

Fairphone verkoopt mobiele telefoons. Tot zover het gewone deel. Het bijzondere aan Fairphone is echter, dat ze meer dan andere fabrikanten doen om leveranciers en medewerkers goed te betalen en om de impact op het milieu te verkleinen. Ze zijn, net als Tony’s Chocolonely, een speler die in een gevestigde markt een ethisch alternatief aanbieden.

In 2021 hadden ze in aanloop naar Black Friday een wel heel bijzondere banner op hun homepage.

 

Opvallende bedrijfscommunicatie

 

Dit is originele bedrijfscommunicatie ten top! ‘0% korting op alles,’ lezen we. ‘Koop deze Black Friday wat je nodig hebt. Niet was er in de promo is.’

In plaats van mee te gaan in de verkoopbonanza die Black Friday is, benadrukken ze dat Black Friday tegenstrijdig is met hun missie.

Wil jouw bedrijf met Black Friday ook liever niet met kortingen strooien? Dan heb ik een leestip voor je: Zo verkoop je meer tijdens Black Friday en Cyber Monday ZONDER kortingen te geven [10 tips].

 

8. Chlachain Inn: kindermenu dat écht kindvriendelijk is

Als je kinderen hebt, is een restaurant bezoeken geen evidentie:

  • ‘Wat wil je eten, lieverd?’
  • ‘Weet ik niet.’
  • Denk er dan even over na. Wat zou je lekker vinden?’
  • ‘Maakt me niet uit.’
  • ‘Zou je een pasta willen?’
  • ‘Dat wil ik niet.’

Enzovoort tot in de eeuwigheid.

Chlachain Inn, een restaurant in Schotland, speelt slim in op de onverschillige antwoorden van kinderen. Ze hebben elk gerecht op hun kindermenu vernoemd naar iets wat een kind zou kunnen antwoorden op de vraag ‘Wat wil je eten?’.

 

 

Hun menukaart bevat onder andere een ‘Whatever’, wat een boterham met soep is, een ‘I don’t know’, oftewel een hamburger, en een ‘I’m not hungry’, wat gewoon een kaaspasta is in de grotemensenwereld.

Dit stukje originele bedrijfscommunicatie heeft zijn vruchten afgeworpen voor de Chlachain Inn. Niet alleen is de bovenstaande afbeelding tienduizenden keren gedeeld op social media, maar ook kranten als The Scottish Sun en The Mirror hebben aandacht besteed aan het opvallende kindermenu.

 

9. Cards Against Humanity: jij geeft ons $5, wij geven jou niets

Cards Against Humanity is, zo zeggen ze zelf, ‘een gezelschapsspel voor vreselijke mensen’. Het spel is eenvoudig. Elke ronde stelt één speler een vraag van een zwarte kaart en alle andere deelnemers antwoorden met hun grappigste witte kaart.

In hun Black Friday-nieuwsbrief kwam Cards Against Humanity met een deal die perfect past bij hun imago. In duidelijke woorden legt het bedrijf de Black Friday-promo uit: jij als klant geeft ons $5 en wij geven je er niets voor terug.

 

Cards Against Humanity Black Friday deal

 

Weet je wat het bijzondere is? Deze nieuwsbrief was een doorslaand succes! Fans van Cards Against Humanity gaven het bedrijf ruim zeventigduizend dollar.

Het bedrijf heeft inmiddels een reputatie opgebouwd met hun absurde Black Friday-deals. In 2018 bijvoorbeeld maakten ze een complete website, 99percentoffsale.com, waarop ze tientallen items verkochten met 99 procent korting, variërend van mahoniehouten doodskisten tot tweedehands auto’s en van een discobal tot een negentiende-eeuwse boterton.

 

10. THV Group: ‘Sorry, our entire budget went to excellent customer service’

THV Group, een leverancier van industriële machines uit Waregem, wilde op hun gevel langs de A17 groots communiceren dat hun klantendienst tiptop is. Maar… ze wilden tegelijkertijd niet arrogant klinken. De oplossing? Humor uiteraard!

 

 

Een leuk detail is het Windows-icoon linksboven die zegt ‘Afbeelding niet gevonden’. Goed gedaan, THV Group!

 

11. VanMoof: de fietsdoos met een tv

De Nederlandse fietsfabrikant VanMoof is niet alleen gekend vanwege hun trendy fietsen: ook hun verpakkingsmateriaal is je aandacht waard.

 

Bijzondere bedrijfscommunicatie

Fotobron: VanMoof

 

In hun blog leggen ze uit wat het verhaal achter hun bijzondere verpakking is:

‘In 2015 begonnen we fietsen naar Amerika te verzenden. Het enige probleem was dat veel fietsen beschadigd arriveerden. Moesten we stevigere dozen maken? Toen kregen we een aha-moment. Onze dozen zijn even groot als die van een platbeeldtelevisie. Dus we drukten een foto van een tv op iedere doos.’

Van het ene op het andere moment daalde het percentage beschadigde goederen met 70 tot 80 procent!

Originele bedrijfscommunicatie die écht goed is, doet niet alleen de klant verrassen, maar lost ook een prominent probleem op. VanMoof en vele andere bedrijven uit dit artikel zijn daarvan het ultieme bewijs.

In vrijwel elke branche zijn data en resultaten meten belangrijk, maar laten we vooral de impact van creativiteit niet vergeten. Creatief zijn is een inspanning, maar het effect ervan is soms veel effectiever dan platte euro’s uit te geven aan advertenties. Denk alleen al aan de keren dat je iets leuks zag op het internet en je collega of familielid erbij riep. Creatieve bedrijfscommunicatie heeft een enorme potentie om gedeeld en onthouden te worden. Durf origineel te zijn.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill