Leestijd 6 minuten

De belangrijkste ingrediënten om een succesvol merk op te bouwen

Een succesvol merk opbouwen begint bij het hebben van een briljant idee. Daarmee kan ik je niet helpen (klop daarvoor eens aan bij mijn collega Mark en zijn project Business Brainstorm). Wél kan ik je vertellen over stap 2: de branding.

Branding is wat je bedrijf nodig heeft om op te vallen tussen de concurrenten en de aandacht van je ideale klant te trekken. Het is wat nieuwe kopers verandert in levenslange klanten en wat een onverschillig publiek verandert in merkevangelisten. Het is wat je nodig hebt om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Maar succesvolle branding creëer je nu niet meer op dezelfde manier als dertig jaar geleden.

Succesvol merk opbouwen - Branding Antwerpen

De basics om een succesvol merk op te bouwen: wat is branding?

Een succesvol merk opbouwen begint bij de branding!

Goed, ik geef toe, misschien begint het bij het bedenken van een goed product of een fantastische dienst. Maar desalniettemin is de branding überbelangrijk! Maar wat is het precies?

Branding is de marketingpraktijk om je merk actief vorm te geven.

Dat is de basisdefinitie, maar er komt zoveel meer bij kijken:

 1. Missie en merkwaarden. Je missie en merkwaarden vormen de basis voor je branding. Beschouw je missie als het brein van de operatie – een korte en bondige verklaring die de huidige toestand en het doel van je organisatie definieert. Ondertussen vormt de visie van je bedrijf het hart en biedt een inspirerende en motiverende momentopname van wat je op de lange termijn wilt bereiken.
 2. Merkrichtlijnen. Met de missie en visie als de pijlers van je organisatie, omvat je merkstrategie alles daartussenin. Dit zal de vorm aannemen van merkrichtlijnen (ook wel je ‘merkbijbel’ genoemd). Deze richtlijnen zijn samengevat in een tastbaar document dat je bedrijfsdoelen weerspiegelt en ondersteunt, je onderscheidt van concurrenten, resoneert met klanten, een sjabloon biedt voor besluitvorming en ideeën opdoet voor toekomstige marketingcampagnes. Het bevat ook alle stilistische elementen van je branding, inclusief je kleurenpalet, lettertypen en een indicatie van je tone of voice.
 3. Logo. Je logo is het gezicht van je bedrijf. Het ontwerpen van een logo is misschien wel de belangrijkste branding die je voor je bedrijf zult doen. Denk tijdens het ontwerpproces na over wie je als merk bent en hoe je door je klanten gezien wilt worden. Gebruik dat om je ontwerp de juiste kant op te sturen.
 4. Website. Het ontwerpen van je website is ook een belangrijke stap voor je merk. Je website is het digitale onroerend goed van je merk en wanneer je klanten een bezoek brengen, moet deze visueel aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en vooral een weerspiegeling zijn van wie je als merk bent. Net als bij het maken van je logo raadpleeg je je ‘merkbijbel’ om je website-elementen te kiezen (zoals lay-out en lettertypen).
 5. Extra activa. Er is geen eenduidige benadering van branding. Afhankelijk van je bedrijf en branche heb je mogelijk extra middelen nodig, zoals visitekaartjes, productverpakkingen of flyers. Neem je bedrijf onder de loep en zoek naar jouw specifieke behoeften.

 

Lees ook: Wat zijn de componenten van een logo? En welke functie hebben ze?

 

 

Waarom is branding belangrijk?

Branding is belangrijk omdat het niet alleen een gedenkwaardige indruk maakt op de consument, maar ook omdat het je klanten laat weten wat ze van je bedrijf kunnen verwachten. Het is een manier om je te onderscheiden van de concurrenten en om duidelijk te maken dat hetgeen jij aanbiedt de beste keuze is.

Als we het bovenstaande uitsplitsen, komen we tot vier duidelijke redenen waarom branding belangrijk is:

 1. Branding helpt jou je te onderscheiden van de concurrentie. Het maakt niet uit wat voor soort bedrijf je hebt, in welke branche je actief bent of wat voor soort klant je zoekt: als je zaken doet, heb je serieuze concurrentie. Met branding kan je duidelijk maken op welke manieren je anders, speciaal en uniek bent. En het laat je klanten zien waarom ze met je zouden moeten samenwerken in plaats van met je concurrenten.
 2. Branding bouwt merkherkenning op. Als je een succesvol merk wilt bouwen, moet je herkenbaar zijn. De juiste branding (inclusief het ontwerpen van een indrukwekkend logo, website en andere merkactiva) helpt je een onderscheidende stijl te creëren en het vergroot je merkherkenning in de markt.
 3. Branding creëert een consistente merkbeleving voor je klanten. Om je bedrijf te laten slagen, moet je je klanten een consistente ervaring bieden, ongeacht de manier waarmee ze met je in contact komen: via je website, op een persoonlijk evenement of door je social media te volgen. Met branding kan je bepalen hoe mensen je merk waarnemen en ervaren, en je kunt ervoor zorgen dat de perceptie en ervaring consistent blijven.
 4. Branding creëert een band met je publiek en maakt van dat publiek loyale klanten. De meest succesvolle bedrijven zijn de bedrijven die een emotionele band met hun publiek opbouwen. Die emotionele connectie is wat een prospect in een klant verandert en een klant in een merkenthousiasteling. En hoe creëer en bouw je die verbinding? Branding. Verschillende merkstrategieën (zoals gebruik maken van kleurenpsychologie) kunnen je helpen om op een dieper niveau met je publiek in contact te komen en een gevoel van loyaliteit aan je merk te creëren.

Zonder een sterke branding is een succesvol merk opbouwen zo goed als onmogelijk.

 

Branding Antwerpen

Fotobron: Budgeron Bach op Pexels

 

Branding anno 2022: waarin verschilt het met vroeger?

Nu we hebben uitgeklaard wat branding is en welke aspecten komen kijken bij branding, kunnen we dieper in de materie duiken. Want waarin onderscheidt branding anno 2022 zich van branding twintig jaar geleden? Hoe verschilde toen een succesvol merk opbouwen met vandaag de dag een topmerk creëren? Op drie manieren, heeft mijn ervaring mij geleerd.

1. Een goede website is onmisbaar voor het opbouwen van een succesvol merk

Ah, de nachtmerrie genaamd ‘de goede website’. Het lijkt zo ontzettend subjectief!

Toch kan ik je wel degelijk zeggen wanneer een website goed is:

Een website is goed wanneer hij op positieve wijze bijdraagt aan het bereiken van jouw doelen.

Is jouw doel meer elektrische fietsen verkopen, dan is jouw website goed wanneer hij positief bijdraagt aan het verkopen van elektrische fietsen (bijvoorbeeld doordat de website mensen stimuleert om in de fysieke winkel een testrit te maken). Is jouw doel het verhuren van cementmixers, dan is jouw website goed wanneer hij positief bijdraagt aan het verhuren van cementmixers (bijvoorbeeld doordat de website mensen aanspoort om een offerte aan te vragen).

Anno 2022 is een website simpelweg onmisbaar. Beschouw je website als je online visitekaartje dat 24/7 beschikbaar is. Heb je al eens een bedrijf willen googelen om vervolgens te moeten concluderen dat die zaak geen website heeft? Ik haak af als consument. Een bedrijf zonder site? Dat klinkt niet heel legitiem. En zo denken nog miljoenen andere consumenten.

Je hoeft zelfs niet een heel uitgebreide website te hebben, als je er maar één hebt. En als die maar positief bijdraagt aan het bereiken van je doelen.

Om meer te leren over het maken van een superwebsite, beveel ik je het volgende leesvoer aan: Checklist voor bedrijven: zo maak je je website extreem goed (met GRATIS privacytemplate).

populaire websitetypes die wij bouwen

2. Je moet je klant deel laten uitmaken van je verhaal

We hebben allemaal gehoord over de kracht van verhalen vertellen. Als verhalen correct worden gebruikt, kunnen ze een publiek boeien en gedenkwaardige ervaringen creëren.

Maar wat heeft dat te maken met jouw merk, met jouw branding? Bekijk het op deze manier:

Jouw branding is een krachtig hulpmiddel om je verhaal te communiceren.

Laat niets aan de interpretatie over. Word één met je bedrijfsverhaal en deel het met je klanten. Storytelling moet prioriteit zijn voor jouw bedrijf, ongeacht wat je verkoopt:

 • Storytelling stelt bedrijven in staat om een ​​diepere band met het publiek te ontwikkelen.
 • Verhalen vertellen is een krachtige methode om als bedrijf meer te leren over je markt en doelgroep.
 • Storytelling is een belangrijk tactisch instrument waarmee bedrijven consumenten beter kunnen bereiken in een sterk gefragmenteerde mediawereld.

Je ziet in bovenstaande argumenten een overlap met de redenen waarom je moet investeren in je branding. Vandaag de dag zijn storytelling en branding dan ook onlosmakelijk met elkaar verweven.

Meer leren over een succesvol merk opbouwen met storytelling? Ik geef je een leestip: Een schrijver vertelt: hoe zet je storytelling in om meer te verkopen?

 

Storytelling Antwerpen

Fotobron: Rain Bennett op Unsplash

 

3. Je moet bewijzen laten zien

Vroeger kon je als bedrijf nog makkelijk wegkomen met holle beloftes en gepoch over successen die je al dan niet hebt gehad. Nu het internet met al zijn beoordelingsfuncties de wereld transparanter heeft gemaakt, kom je er echter niet meer zo makkelijk van af. Afhankelijk van de aard van je bedrijf kan je op verschillende manieren bewijzen wat je kunt:

 • Visueel bewijs. Dit is vooral een goede manier voor ondernemingen die iets doen wat zich makkelijk op een foto laat tonen. Een klusbedrijf kan foto’s op zijn website plaatsen van de projecten die het al uitgevoerd heeft. Ik als grafisch ontwerper en webdesigner laat in mijn portfoliopagina’s zien voor welke bedrijven ik al meerwaarde heb gecreëerd.
 • Cijfermatig bewijs. Kan je jouw meerwaarde in cijfers uitdrukken? Doe dat dan! Heb je bijvoorbeeld een incassobureau? Vraag je klanten of je hun naam en enkele cijfers mag noemen, bijvoorbeeld: ‘In 2019 heeft ons bureau voor Bedrijf X 201.600 euro aan onbetaalde facturen geïnd.’ Wees zo concreet mogelijk, want je geloofwaardigheid schuilt in de details.
 • Testimonials. Testimionals zijn sterk bewijsmateriaal voor bedrijven in vele branches. Vraag je klanten om hun mening en plaats die meningen op je website.

Om anno nu een succesvol merk te kunnen opbouwen, moet je transparant zijn!

 

Visueel bewijsmateriaal: mock-ups van een drukwerkproject voor Lamifil (mijn eigen creaties)

 

Succesvol merk opbouwen: investeer in branding én houd hem up-to-date

Wil je een succesvol merk creëren én behouden? Dan geef ik je tot slot nog even dit advies:

Investeer blijvend in je branding. Consumenten veranderen, de markt verandert, dus ook jij mag beetje bij beetje veranderen.

Door over de jaren in je branding te blijven investeren, geef je je klanten het gevoel dat je meegaat met hun verschuivende behoeften.

Wil je eens met mij praten over je merk? Bel of mail me.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill