Zo zet je met de feestdagen Google Ads in om klanten aan te trekken en meer te verkopen

‘De detailhandel kende het afgelopen jaar een seismische verschuiving in het winkelgedrag van de consument, wat zowel e-commerce als digital first omnichannel-retailervaringen naar voren heeft gekatapulteerd. Het is geen verrassing dat in 2021 de hoogste retailuitgaven in bijna vier decennia verwacht worden, geschat op $ 4,5 biljoen.’

Met bovenstaande woorden begint Bill Ready, directeur commerce van Google, zijn dertig pagina dikke e-boek Capture the comeback this holiday with Google, waarin hij aan retailers en merken uitlegt hoe je voor de komende feestdagen Google Ads kan inzetten om meer omzet te maken.

Ik destilleer zijn belangrijkste lessen uit alle vier hoofdstukken tot een compact overzicht. Laten we beginnen!

Biljoen, niet miljard: de immense kansen van e-commerce met de feestdagen

Het is tijd voor actie: ik laat zien hoe je tijdens de feestdagen Google Ads inzet om meer te verkopen.

Maar eerst en vooral moeten we het cijfer dat Bill Ready noemt eens onder de loep nemen. In de oorspronkelijke Engelstalige tekst gebruikt Ready het woord trillion, wat in het Nederlands gelijk staat aan een biljoen, niet aan een Nederlandstalige triljoen. Hij verwacht dat er in 2021 4,5 biljoen zal worden uitgegeven in de detailhandel.

Laat mij 4,5 biljoen dollar even voor je uitschrijven:

$ 4.500.000.000.000

Niet 4,5 miljoen. Niet 4,5 miljard. Maar 4,5 biljoen. En dat zijn alleen nog maar de verwachtingen voor de Verenigde Staten.

Als we zouden moeten inschatten hoeveel de verwachte uitgaven wereldwijd zouden zijn, dan zouden zowel mijn brein als mijn computer crashen.

Waar het om gaat is:

 • Er is voor jouw onderneming veel geld te verdienen dit jaar.
 • Een groot deel daarvan zal via e-commerce plaatsvinden.
 • Er zal een grote piek in verkopen zijn tijdens de feestdagen.

Stroop je mouwen op!

 

Gerelateerd artikel: It’s the most wonderful time of the year – ook op social media

 

Hoofstuk 1: Bereik klanten terwijl ze browsen

Terwijl klanten browsen, pikken ze jouw merknaam en informatie over je producten of diensten op. Of het nu is terwijl ze bladeren door de Ontdek-sectie van Google of productreviews op YouTube bekijken, je klant zal jouw bedrijf leren kennen. Dat wil zeggen: mits je je best hebt gedaan om aanwezig te zijn op Google-producten als Google Search, Google Ads en YouTube.

 

Kerstmis omzet verhogen met Google tips

Via de Ontdek-sectie van Google en reviews op YouTube kan je je doelgroep bereiken

 

De cijfers uit het rapport van Ready bewijzen dat nu het ultieme moment is om aanwezig te zijn op Google:

‘81% van de consumenten in onderzochte landen over de hele wereld zegt dat ze tijdens COVID-19 online nieuwe merken hebben ontdekt.’

Tips om nieuwe klanten te bereiken

Voor het bereiken van nieuwe klanten geeft het document twee sterke tips:

 1. Maak een connectie met klanten via videomarketing. YouTube is geëvolueerd van een eendimensionaal entertainmentplatform naar een plaats waar mensen komen om te leren, te streamen en inspiratie op te doen voor hun volgende aankoop. Bij het bekijken van video’s kunnen klanten overschakelen van passief browsen naar actief winkelen indien ze de juiste trigger krijgen: ze moeten geconfronteerd worden met een product dat hen interesseert en ze moeten aangemoedigd worden om meer over het product te weten te komen. YouTube is een geweldig hulpmiddel om te bouwen aan bewustwording en mensen aan te sporen om die acties te ondernemen die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Je kan zelfs je videoadvertentie transformeren tot een digitale etalage door productfeed toe te voegen die klikken aanmoedigt en conversies verhoogt.
 2. Analyseer statistieken en optimaliseer je campagnes. Voordat je met je online marketing begint, kan de Bereikplanner je helpen om je marketindoelen te bereiken door je vooraf te laten zien welke doelgroepen en videoadvertenties het meest effectief zijn voor jouw bedrijf. Na de lancering kan Brand Lift je laten zien hoe je campagne de meningen van mensen over je product beïnvloed heeft. Dat wordt gedaan met behulp van statistieken over merkherinnering, merkbekendheid en aankoopoverweging.

 

Lees ook: E-commerce-technieken die doen verkopen: 19 waardevolle tips

 

Google Ads kerstmis omzet verhogen tips

Fotobron: Pavel Danilyuk op Pexels

 

Hoofdstuk 2: Blijf in contact met klanten terwijl ze onderzoek doen

Klanten doen op Google onderzoek naar producten voordat ze een aankoop doen. Ze bekijken welk product de beste is binnen zijn categorie en vergelijken prijzen, zoeken aanbiedingen en lezen de laatste klantenbeoordelingen.

 

Google meer verkopen kerstmis feestdagen

Klanten gebruiken Google om onderzoek te doen naar producten

 

Dat steeds meer mensen Google gebruiken om onderzoek te doen naar producten, benadrukt Ready cijfermatig in zijn rapport:

‘Meer dan de helft van de consumenten in onderzochte landen zeggen dat ze Google Search gebruiken om vooraf aankopen in winkels te onderzoeken.’

Tips om met klanten in contact te blijven

Zijn drie goede adviezen zijn het opvolgen waard:

 1. Wees het antwoord wanneer ze zoeken. Klanten hebben niet altijd een specifiek product in gedachte wanneer ze in een bepaalde categorie zoeken. Zo is bijvoorbeeld wereldwijd het aantal zoekopdrachten met ‘best betaalbare’ jaar na jaar met 60% gestegen. Wanneer mensen op zo’n manier zoeken, is het goed wanneer jij responsieve zoekadvertenties hebt lopen die op dat moment getoond kunnen worden.
 2. Laat je product zien aan ‘etalageshoppers’. 91% van de gebruikers van de Google-feed zeggen dat ze een winkel- op productgerelateerde actie hebben ondernomen direct na het ontdekken van nieuwe producten, diensten of merken op hun feed. Blijf aanwezig bij deze mensen terwijl ze content ontdekken op Discover, video’s bekijken op YouTube of kerstdeals zoeken in Gmail. Discovery-campagnes kunnen je helpen om met één enkele campagne op Google- en YouTube-feeds ruim 3 miljard mensen te bereiken.
 3. Vind klanten die zoeken naar producten zoals die van jou. Kies de juiste doelgroeptargeting voor je advertentiecampagnes. Om merkbewustzijn te creëren bij potentiële nieuwe klanten, gebruik je affiniteitsdoelgroepen. Dit helpt je om mensen te bereiken op basis van interesses, passies en gewoontes. Om er vervolgens voor te zorgen dat mensen met aankoopintentie jouw product zullen overwegen, gebruik je in-market-segmenten. Op die manier worden advertenties vertoond aan hen die gezocht hebben naar producten of diensten zoals die van jou. Om zowel bestaande als nieuwe klanten vervolgens aan te sporen tot actie, gebruik je een combinatie van klantenmatch en vergelijkbare doelgroepen. Met klantenmatch kan je first-party data, zoals loyaliteitsinformatie, uploaden, waardoor je merk zichtbaar blijft over het hele web. Vergelijkbare doelgroepen zorgt er tot slot voor dat je nieuwe klanten vindt met interesses die gelijkaardig zijn aan die van de personen in de al bestaande doelgroeplijsten.

Laten we gauw kijken naar het volgende hoofdstuk in Ready’s gids om met Google Ads meer te verkopen tijdens de feestdagen!

 

Google advertenties kerstmis feestdagen tips

Fotobron: Andrea Piacquadio via Pexels

 

Hoofdstuk 3: Converteer klanten met aankoopintentie

Klanten verwachten te kunnen shoppen op eender welke plek die aan hun behoefte voldoet. Ze willen (vooral met Google Ads tijdens de feestdagen!) een product online kunnen aankopen zodra ze het vinden of zien of een nabije winkel het op voorraad heeft.

 

Feestdagen omzet verhogen Google

Direct online kopen of oppikken in een nabije winkel: de klant wil de keuze hebben

 

7 tips om conversie te verbeteren

Zoekopdrachten met ‘in de buurt beschikbaar’ zijn in het afgelopen jaar met 100% gestegen! Bill Ready geeft in zijn rapport maar liefst zeven toptips over dit thema. Ik raad je zeker aan om zijn boekje te lezen om alle beschikbare informatie te krijgen, maar ik geef je hier alvast een korte samenvatting:

 1. Creëer een online shoppingervaring zonder hindernissen. Een paginalaadtijd die 0,1 seconde sneller is, kan je conversie met 5% doen stijgen! Benchmark je website met die van andere retailers in je branche en upgrade je gebruikerservaring.
 2. Bereik mobiele shoppers. App-campagnes kunnen hierbij helpen.
 3. Toon je producten gratis op Google. Sinds 2020 kan je gratis producten laten zien in het shoppingtabblad op Google Search. Door je productfeed automatisch te synchroniseren met Google Merchant Center, wordt het makkelijker om je producten in relevante zoekopdrachten vertoond te krijgen.
 4. Bereik nieuwe klanten en koopjesjagers. Mensen shoppen via verscheidene Google-media: Search, YouTube, Gmail en het shoppingtabblad. Slimme Shopping-campagnes geven je toegang tot al deze kanalen.
 5. Verhoog het aantal bezoeken aan je fysieke winkel. Consumenten bekijken vaak eerst product- en bedrijfsinformatie voordat ze een fysieke winkel bezoeken. Het is daarom belangrijk dat je je Google Mijn Bedrijf-profiel up-to-date en compleet houdt.
 6. Promoot online producten uit je fysieke winkel. Met lokale campagnes promoot je je fysieke winkels via alle Google-kanalen.
 7. Optimaliseer je campagnes op basis van data. Hierbij komen de Prestatieplanner en de opties voor slim bieden van pas.

 

Leestip: Op deze manier krijg je je kleine, lokale onderneming hoger in Google

 

 

Hoofdstuk 4: Bereid je voor om met Google Ads je verkoop te boosten tijdens de feestdagen

Dit jaar zal de detailhandel feestdagen met de grootste omzet ooit kennen, meldt Ready. Cyber ​​Monday en Black Friday zullen alleen in de Verenigde Staten al ruim $ 10 miljard aan e-commerceverkopen opleveren. Nu vrijwel alle retailers zulke goede zaken doen, zullen digitale communicatiemiddelen voor jouw merk een cruciale rol kunnen spelen om gezien en gehoord te worden, en consumenten te bereiken tijdens hun aankooptraject.

Klanten doen hun kerstinkopen vroeger dan ooit

Enkele zaken zijn belangrijk om te onthouden:

 • 58% van de Amerikaanse shoppers zei in juni dat ze komende feestdagen meer online zullen winkelen dan in voorgaande jaren. (Cijfers voor België of Europa geeft Bill Ready niet, maar gezien het feit dat België tijdens COVID-19 een inhaalslag heeft gepleegd, zal het percentage voor ons eigen land niet veel verschillen.)
 • Shoppers vertrouwen op omnichannel-ervaringen om bevestigd te krijgen dat artikelen op voorraad zijn of in een winkel de buurt beschikbaar zijn. Zoekopdrachten op Google Maps
  voor termen gerelateerd aan ‘afhalen’ en ‘pick-up’ zijn wereldwijd gestegen met 5.000% – jaar op jaar.
 • Kortingen en verzendkosten zijn zware beïnvloeders. 78% van de Amerikaanse feestdagenshoppers zegt dat ze zullen winkelen in winkels die gratis verzending aanbieden, en 80% zegt dat ze in winkels zullen winkelen die kortingen bieden.

 

Google Shopping Ads korting

Voorbeeld van Shopping-advertenties die korting communiceren

 

Begin je vroeg voor te bereiden op de feestdagen

Mensen die inkopen doen voor de feestdagen beginnen zich vroeg te oriënteren en zijn prijsbewust. Al in juni was 31% van de ondervraagde shoppers begonnen met hun inkopen voor de feestdagen, en 59% van de ondervraagden gaf aan dat ze vroeg beginnen te kopen om te voorkomen dat een product uitverkocht is.

Begin daarom nu al met het opzetten van een strategie, het uploaden van je kerstdeals en het communiceren van verzend- en retourvoorwaarden.

Google kan je op meerdere manieren helpen met je voorbereidingen:

 

Google Shopping Ads gratis verzendkosten

Voorbeeld van gratis verzending in Shopping-advertenties

 

Google Ads en de feestdagen: wees zichtbaar

Digitaal etalageshoppen is immens populair geworden op zowel Google Search als Google Afbeeldingen. Voor jou als retailer is het belangrijk om deze mensen te engageren wanneer ze inspiratie aan het zoeken zijn.

Dit is hoe Google je hierbij kan helpen:

 

YouTube doorbladerbare product feed

Doorbladerbare productfeed bij een videoadvertentie

 

Betrek je fans bij je merk

Geef fans van je merk een reden om loyaal te blijven. Biedt daarbij een vloeiende shoppingervaring aan op het web en in apps. 75% van de smartphonegebruikers geeft aan dat ze waarschijnlijk eerder bij merken zullen kopen waarbij je direct in de app een aankoop kan doen.

Google geeft je enkele handige tools waarmee je dit kan bewerkstelligen:

 

Wees flexibel als je Google Ads inzet voor de feestdagen

Geef je doelgroep online inzicht in je voorraden en je bezorg- en ophaalopties, zodat de winkelervaring zo eenvoudig mogelijk wordt:

 

Voorbeeld van een lokale Google Ads-campagne

Voorbeeld van een lokale Google Ads-campagne

 

Omarm verandering

Nu ze geconfronteerd worden met veranderende manieren van werken en wonen, evolueren de verwachtingen van consumenten constant en dat zullen ze blijven doen richting de feestdagen in december. Merken en detailhandelaars moeten bereid zijn om mee te veranderen:

 • Inventarissen en prijzen kunnen snel wijzigen vlak voor en tijdens de feestdagen. Automatische artikelupdates garanderen dat je de correcte prijs laat zien in je Shopping-advertenties en dat je geen uitverkochte items promoot.
 • Plan je productassortiment door de populairste merken en producten in Shopping-advertenties te kennen. Het rapport Bestsellers helpt je hierbij.
 • Blijf evalueren of je de vraag aankan met de pagina Inzichten.

 

Google Ads en de feestdagen: plan je campagne met een Google-marketeer

Ga alleen met bovenstaande tips aan de slag of vraag hulp aan een marketeer met ervaring in Google-producten. Bel of mail mij als ik kan helpen. Niet alleen denk ik met je mee over de middelen die voor jouw bedrijf ingezet moeten worden, maar ook zet ik de campagnes op, evalueer ik ze én optimaliseer ik ze.

De feestdagen komen eraan en je klanten wachten op je. Zet jij de volgende stap?

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill