Leestijd 6 minuten

Op deze manier krijg je je kleine, lokale onderneming hoger in Google

Hoe won David van Goliath? Hoe win je als kleintje van een grote reus?

Die vragen stellen veel KMO’ers zich wanneer ze zuchtend denken aan concurrentie van multinationals.

Maar winnen is mogelijk. Je moet alleen slim zijn. En dat begint bij goed gevonden worden in Google op lokale zoekopdrachten.

Lokaal scoren in Google

Rankingfactoren

Hoe goed (of niet) je vindbaar bent in Google wordt bepaald door verschillende rankingfactoren die de zoekmachine hanteert. Rankingfactoren zijn zaken waar Google rekening mee houdt bij het bepalen van de positie van een URL in de zoekresultaten. Waar je naar streeft is positie 1 op pagina 1 van Google, maar het is niet eenvoudig om daar te geraken.

Er zijn veel rankingfactoren, waarvan de meeste kenmerken van de URL en de website zijn, maar er zijn ook factoren die samenhangen met je verdere online aanwezigheid. Een voorbeeld van een rankingfactor is paginasnelheid: een snel ladende pagina scoort waarschijnlijk hoger dan een langzame pagina.

Lokale rankingfactoren

In dit artikel zullen we ons concentreren op de factoren die van invloed zijn op de positie van je websitepagina’s in lokale zoekopdrachten. Zoals je hier kunt lezen, geeft Google zelf aan dat lokale rankingfactoren samenhangen met:

  • Relevantie: ben jij het relevante resultaat voor de gebruiker? Komt jouw website overeen met wat de gebruiker zoekt?
  • Afstand: hoe ver bevindt je bedrijf zich van de locatie van de zoeker? Als je relevant en dichtbij bent, is de kans groot dat je een goede ranking krijgt.
  • Prominentie: dit gaat hoe bekend je bedrijf is. Daarover meer aan het einde van dit artikel.

Je moet dus laten zien dat je relevant bent, dat je dichtbij bent en dat je bekend bent. Laten we eens kijken hoe je aan deze factoren kunt werken.

 

Wees relevant

Relevant zijn betekent dat je de service of het product aanbiedt waarnaar de zoeker op zoek is. Hoewel dit misschien eenvoudig lijkt, kunnen ondernemers soms te cryptisch worden op hun website. Zorg er dus voor dat als je duidelijk op je site vermeldt wat je bedrijf of beroep is, wat voor soort producten en services je aanbiedt, en zorg ervoor dat je dit doet in de bewoordingen die je publiek gebruikt.

Ik sprak ooit met een horeca-ondernemer die trots zei: ‘Ik heb geen restaurant, maar een gastronomische proeverij.’ Even voor de goede orde: hij had gewoon een restaurant. Punt. Zijn afwijkende bewoording had tot gevolg dat zijn website nauwelijks vindbaar was wanneer je zocht op het woord ‘restaurant’ in combinatie met de plaatsnaam.

Om erachter te komen waar jouw doelgroep op zoekt, voer je een zoekwoordonderzoek uit. Of eenvoudiger nog: praat gewoon met je klanten om erachter te komen welke termen zij gebruiken bij het zoeken naar een dienst zoals die van jou.

Op de site van Yoast vind je een goed Engelstalig artikel dat vertelt hoe je door middel van content je lokale vindbaarheid kunt verbeteren.

 

Google Mijn Bedrijf

Om een goede lokale positie in Google te veroveren, heb je een solide Google Mijn Bedrijf-vermelding nodig. Je moet je aanmelden, al je vestigingen toevoegen, deze verifiëren en enkele foto’s delen. Google Mijn Bedrijf staat ook klantrecensies toe, en je moet er echt naar streven om er enkele op je Google Mijn Bedrijf-pagina te krijgen. Positieve recensies (vraag gewoon tevreden klanten om een ​​recensie achter te laten) helpen de manier waarop Google en zijn bezoekers naar je bedrijf kijken. Vergelijk het met een lokale supermarkt. Als mensen positief over je supermarkt praten, zullen meer mensen geneigd zijn om naar je winkel te komen.

Heeft iemand een beoordeling achtergelaten? Vergeet dan niet om het gesprek gaande houden door te reageren. En, zoals Google het verwoordt, probeer als een vriend te klinken, niet als een verkoper.

 

Lokale vindbaarheid Google Mijn Bedrijf SEO

Fotobron: henry perks op Unsplash

 

Gestructureerde NAT-gegevens

NAT staat voor ‘Naam, Adres, Telefoonnummer’.

Als je een lokaal bedrijf hebt en voornamelijk lokale klanten bedient, voeg je natuurlijk je adres toe aan je website. Om Google en andere zoekmachines te helpen begrijpen dat dit je hoofdadres is, kan je deze gegevens het beste in een bepaald structuur aanbieden die leesbaar is voor zoekmachines. Hiervoor bestaand verschillende tools. Schema.org is er één van.

Als de zoekmachine ziet dat jij het beste resultaat voor de gebruiker bent (omdat je het dichtstbij bent), dan komt jouw bedrijf sneller naar voren in de ranking.

Zorg ervoor dat je één hoofd-NAT hebt

Zelfs als je bedrijf meerdere locaties heeft, moet je ervoor zorgen dat het hoofd-NAT (naam, adres, telefoonnummer) op je website overeenkomt met het Google Mijn Bedrijf-NAT. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat Google de juiste link tussen beide kan leggen. Voeg het hoofdadres op elke pagina toe (je bent een lokaal bedrijf, dus je adres is belangrijk genoeg om op elke pagina te vermelden). Maak één pagina waarop je alle locatie vermeldt, met daarbij alle adressen van de vestigingen.

 

Facebook-vermelding en -recensies

Wat voor Google Mijn Bedrijf geldt, geldt ook voor Facebook. Voeg op Facebook je bedrijf toe als pagina voor een lokaal bedrijf. Mensen zoeken veel op Facebook, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je vermelding in orde is. Facebook staat ook beoordelingen toe, en die kunnen je bedrijf helpen. Houd die recensies in de gaten! Als je recensies niet goed zijn, zorg er dan voor dat je betere producten of services aanbiedt. Laat sowieso altijd in je antwoorden blijken dat je de feedback die je krijgt serieus neemt.

Even een zijsprong: ook voor je Facebook-advertenties is het cruciaal dat je Facebook-beoordelingen goed zijn.

 

Lokaal scoren Google Facebook SEO

Fotobron: Kaboompics .com via Pexels

 

Stad en/of land in paginatitel

Een voor de hand liggende: voor je lokale ranking helpt het toevoegen van je stad of land aan je paginatitel(s). Vergeet niet: een H1 weegt zwaarder dan een H2 of H3. Deze actie maakt deel uit van je on-page SEO.

 

Stad en/of land in je webteksten

Niet alleen in je titels, moet je je stad of land vermelden. Ook in de overige webteksten moet je je locatie terug laten komen. Leg uit wat jouw link is met die locatie. Op die manier krijg je een goed gevulde websitepagina waarin de stad of het land veelvuldig wordt genoemd. Zo’n pagina kan rap opgepikt worden door zoekmachines.

Dit kunnen enkele redenen zijn waarom jouw website een link heeft met een specifieke plaats:

  • Je hebt er een vestiging.
  • Je levert er producten of diensten.
  • Je bent er geboren en wilt vertellen hoeveel je van die plek houdt.

Wat ik wil zeggen is dit: zorg ervoor dat je stad of land niet alleen een enkele keer klein in de footer vermeld wordt.

 

Lokale bedrijfsverzamelwebsites

Behalve je Google Mijn Bedrijf-vermelding gebruikt Google de lokale Yelps en Gouden Gidsen en andere regiogebonden bedrijfsverzamelwebsites om te bepalen hoe belangrijk en lokaal je bent. Alhoewel ik het meestal afraad om je website-URL op een pagina met een heleboel niet-gerelateerde links te plaatsen, kan het plaatselijke aspect van lokale vermeldingspagina’s wel degelijk een goed signaal geven aan zoekmachines.

Dus zet je team (of jezelf) aan het werk, zoek de belangrijkste lokale bedrijfsverzamelwebsites en zet je gegevens daar op. Ik schrijf specifiek gegevens en niet alleen een link. Extra informatie kan aan zowel Google als aan bezoekers bevestigen dat jouw bedrijf inderdaad lokaal is.

 

Links van verwante, lokale bedrijven

Het loont om een ​​link uit te wisselen met gerelateerde lokale bedrijven. Backlinks worden deze linkjes genoemd. Dit artikel van onze vakgenoot Axl gaat er dieper op in, maar kort gezegd komt het erop neer dat het krijgen van backlinks voor Google een signaal is dat jij een autoriteit in je vak bent. Anders zouden anderen immers niet zo vaak naar je linken.

Maar van wie moet je backlinks krijgen en aan wie moet je ze geven? Als jullie samen in dezelfde productieketen zitten of gerelateerde producten verkopen, kan je gerust links uitwisselen. Als jij bijvoorbeeld in Antwerpen een Siciliaans restaurant hebt en je koopt je wijnen bij een Antwerpse importeur van Siciliaanse wijnen, dan is dat een goede uitwisseling.

Wissel echter niet zomaar links uit met eender welk lokaal bedrijf dat je kent, aangezien je dan mogelijk links van lage kwaliteit naar je website krijgt. Voor de vindbaarheid van jouw Siciliaanse restaurant is het weinig bevorderlijk om links van fietsenmakers of stoeptegelfabrikanten te krijgen.

 

Socialmediavermeldingen van lokale accounts

Mensen praten over bedrijven, nieuwe ontwikkelingen en interessante producten op Twitter, TikTok, Instagram, Facebook en andere social media. Al deze sociale vermeldingen vinden ook hun weg naar Google. De zoekmachine pikt positieve of negatieve vibes op en gebruikt deze om te bepalen hoe hoog jouw lokale bedrijf in de ranking komt. Als veel mensen over je bedrijf praten en/of naar je website linken, moet je wel relevant zijn. Houd deze vermeldingen in de gaten en ga het gesprek aan met hen die over je praten.

 

Lokale vindbaarheid website verbeteren Google

Fotobron: Solen Feyissa op Unsplash

 

Geef niet snel op

Hoger in Google komen is een langetermijnklus. Afhankelijk van je branche, concurrentie en eigen inspanningen kan het maanden of zelfs jaren duren voordat je een topplek krijgt in een zoekmachine.

Een hindernis op je pad is mogelijk de prominentie van een concurrent. Prominentie betekent dat Google de website van een groot, bekend merk of bedrijf bijna altijd boven je zal plaatsen. En dat ondanks al jouw moeite om je lokale ranking te verbeteren.

Als je merkt dat dit het geval is, moet je niet opgeven. Ten eerste omdat op plek 2 staan nog altijd beter is dan een slechtere positie. En ten tweede omdat het wel degelijk mogelijk is om die grote naam van zijn plek te stoten. Blijf consequent investeren in je webdesign, in je SEO, in je branding, en Google zal het uiteindelijk opmerken.

Het gevolg? Jij komt op plek 1 voor dat felbegeerde lokale zoekwoord!

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill