Leestijd 7 minuten

It’s the most wonderful time of the year – ook op social media

Yes, it’s that time of the year again. De periode waarvan iedereen vrolijk wordt. Waarin mensen vrijgevig en hoffelijk zijn. Heerlijk. Dit gebeurt maar één keer per jaar, dus voor bedrijven moet de marketing op volle toeren draaien.

Tijdens de feestperiode doen mensen twee dingen: kopen en zich zat drinken. (Of spreek ik nu te veel uit eigen ervaring?) Met het tweede kan je niet veel doen, behalve als je een wijnhandelaar bent. Maar het eerste klinkt als muziek in de oren voor ondernemers en marketeers.

In het aankoopproces spelen social media een belangrijke rol. Waarom? Om dezelfde redenen als voor Black Friday en Cyber Monday, of de zomersolden. Iedereen wil er als eerste bij zijn wanneer het gaat om exclusieve kerstdeals.

Hieronder vind je een lange lijst met tips om je social media Christmas proof  te maken.

Tips voor social media voor bedrijven met kerstmis

Kerstvideo

Video blijft de meest populaire vorm van content. En goede content is van belang voor ieder merk – en cruciaal wanneer je afhankelijk bent van inbound marketing.

Als je bijvoorbeeld een YouTube-kanaal hebt is het leuk om kerstvideo’s te maken voor je klanten. Ook al is het een promotionele video over je producten of diensten: door gewoon een paar kerstelementen toe te voegen krijg je al een leuke kerstvideo. Je kan die video’s natuurlijk ook posten op je andere sociale platformen.

 

Kerstvideo YouTube MS

 

Kerstfoto

Op Kerstmis is het altijd leuk om kaartjes te ontvangen. Ook van bedrijven ontvangen de mensen graag kerstkaarten. Een simpele kerstfoto van je team met een korte tekst geeft de klant het gevoel dat hij of zij meer is dan een nummer. Maar op social media kan je natuurlijk niet een kaart aan iemand geven. Wat je wel kan doen is een leuke foto maken en deze op social media plaatsen, samen met kerstwensen natuurlijk.

 

Kerst-UGC

User-generated content is altijd een go-to geweest voor veel bedrijven. Tijdens Kerstmis is het perfect om een UGC-campagne te lanceren. Niet alleen krijg je op die manier enorm veel creatieve content binnen waaruit je kan kiezen, maar zorgt dit ook voor meer engagement en zichtbaarheid.

Meer over UGC? Steek je neus eens in het artikel Op deze manier kunnen jouw social media mooi en meeslepend zijn.

 

Starbucks UGC Kerstmis Instagram

 

Kerstadvertenties op Instagram en Facebook

Allemaal leuk en wel dat kerstgebeuren, maar voor bedrijven is het niets anders dan dé periode om de omzet te verhogen. Reclamecampagnes en advertenties moeten dus goed uitgedacht worden. Adverteren in social media is een vakmanschap; als je eraan begint zonder te weten wat je doet, kost het alleen maar geld.

De meest succesvolle advertenties op Kerstmis geven je een echt kerstgevoel. Positieve emoties en vrijgevigheid staan centraal.

 

Kerstwedstrijden

Giveaways en wedstrijden hebben altijd succes omdat ze geassocieerd worden met vrijgevigheid. Welk beter moment om wedstrijden te organiseren dan tijdens Kerstmis? Hieronder vind je voorbeelden van kerstwedstrijden:

  • Kerstfoto: Je kan een wedstrijd organiseren waarbij mensen creatieve (kerst)foto’s moeten trekken met je producten. Degenen die de beste foto’s maken krijgen een geschenkje. Dit is een manier om viraal te gaan en dit helpt je met het verzamelen van UGC;
  • Kerstcaptions: Ook leuk voor je publiek is een captionwedstrijd. Je kan een leuke foto posten, kerstgerelateerd natuurlijk, en vragen aan de mensen om er een leuke caption (beschrijving) bij te bedenken. Degenen die de meest unieke captions hebben bedacht krijgen een prijs;
  • Kerstwensen: Je kan vragen aan je volgers wat ze graag zouden willen krijgen (product of dienst van je bedrijf) als kerstcadeau. Vervolgens kan je er een paar uitkiezen en hun wensen waarmaken door te geven wat ze gevraagd hebben;
  • Kerstquiz: Dit doen veel bedrijven en influencers op social media. Je stelt een vraag (die natuurlijk niet te moeilijk is) en degene die het juiste antwoord geeft krijgt een geschenk.

 

Kerstcadeaugids

Net zoals bij Black Friday gaan mensen met kerst op zoek naar ideeën voor leuke cadeaus. Daarom zijn cadeaugidsen zo succesvol. Je kan een leuke cadeaugids met je producten of diensten maken en vervolgens plaatsen op social media. Zo geef je klanten inspiratie voor leuke geschenkjes.

 

Vogue gift guide kerstmis Twitter

 

Kerstkalender

Sommige bedrijven beginnen ruime tijd voor kerst met het verkopen van kerstkalenders. Elke dag vind je er kleine geschenkjes in. (In de kerstkalender van het cosmeticabedrijf NYX bijvoorbeeld kan je elke dag een product van hun terugvinden.) Je kan ook aftellen op social media door elke dag iets aan te bieden aan de klant zoals een korting op een bepaald product.

 

Cindy van Dyck christmas countdown

 

Kerstlettertypes

Op Pinterest zie je vaak content in de vorm van  infographics. Lettertype is heel belangrijk om de mensen aan te trekken. Om een extra holiday spirit toe te voegen kan je gebruik maken van kerstlettertypes. (Dit kan je ook doen op andere social media trouwens).

 

 

Kerstcoverfoto

Op onder andere Facebook kan je een foto kiezen als cover op je profiel. Dit is één van de eerste dingen die je ziet als bezoeker; het is immers zo groot. Geef je profielen wat ‘kerstversiering’ door een leuke kerstgeïnspireerde coverfoto te uploaden.

Facebook coverfoto's kerstthema

 

Kersthashtags

Tijdens elke grote gelegenheid (van zomersolden tot kerst) kan je hashtagcampagnes maken. Hierbij creëer je zelf hashtags of gebruik je reeds bestaande tijdsgebonden hashtags. Tijdens Kerstmis is dit een geweldige manier om UGC te genereren; mensen gaan zonder twijfel deelnemen aan je campagne.

Pepsi cash holiday Cardi B Instagram

 

Kerst-how-to’s en tutorials

How-to’s en tutorials zijn altijd erg populair geweest. Je kan er maken die specifiek kerstgerelateerd zijn als ‘cadeau’ voor de klant. Als je bijvoorbeeld een meubelzaak hebt, kan je een korte tutorial maken waarin je toont hoe je je huis volledig kan omtoveren in een kerstgrot.

 

Pinterest how-to kerstmis

 

Kerstbegroeting

Tijdens Kerstmis zijn de mensen hoffelijker dan anders. Doe dit als bedrijf ook. Als een klant contact met je opneemt maak dan een gepersonaliseerde begroeting. Zo toon je duidelijk dat het geen robot is die antwoordt. Vergeet natuurlijk de klant niet een fijne kerst te wensen.

 

Kerstmemes

Memes hebben het internet veroverd. En voor alles en nog wat bestaan er memes. Ja, kerstmemes zijn dus ook een ding. Probeer ervan gebruik te maken. Ze zijn grappig en herkenbaar en genereren daarom veel buzz en engagement.

 

Kerstmemes

 

Kerstpolls

Gebruik polls om meer engagement te creëren. Mensen vinden het leuk om betrokken te worden bij jouw bedrijf. Ze willen hun mening geven. Je kan bijvoorbeeld in je stories aan je volgers vragen wat ze voor Kerstmis verwachten van jouw bedrijf.

 

Kerstcollaboraties

Samenwerken met de juiste influencers is een goede marketingzet voor je bedrijf. Mensen vertrouwen hen en worden gemakkelijk beïnvloed door wat ze zeggen en doen. Werk voor Kerstmis samen met een influencer. Produceer samen content die kerstgerelateerd is.

 

Kerstcollaboraties social media kerstmis

 

Kerstpodcast

Podcasts zijn al jaren ontzettend hip. Terecht overigens, want middels een podcast kan je luisterend content tot je nemen over je favoriete onderwerp.

Heeft jouw bedrijf een podcast en vraag je je af wat je kan doen voor Kerstmis? Interview iemand. Vraag hem of haar wat hij gaat doen met Kerst. Doe je klanten een Kerstmis-aanbod. Verenig niet-commerciële content met een commerciële boodschap.

Genoeg gelezen! Om af te sluiten geef ik je twee inspirerende video’s die onderdeel uitmaakten van de kerstcampagnes van bedrijven.

 

1. Burberry

 

2. M&S

Ho ho ho! Wil je meer inspiratie voor de kerst? De tips in mijn artikel overBlack Friday & Cyber Monday zijn ook toepasbaar op de feestdagen. Problemen met een kerstcampagne te maken? Maak je geen zorgen, de deuren van Motionmill staan altijd open. Give us a call, maak een afspraak en kom langs.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill