Leestijd 7 minuten

De 9 beste redenen om vandaag nog een blog te beginnen

Hoewel bloggen al een tijdje bestaat, is het nog steeds een populaire manier om informatie te delen. Eén ding is zeker: bloggen is niet dood, en er zijn veel redenen om een ​​blog te beginnen.

Je kan een blog beginnen als hobbyist, als freelancer of als bedrijf. In dit artikel noem ik 9 voordelen die voor alle drie de groepen gelden. Maar omdat de Motionmill-lezers vooral ondernemers en marketeers zijn, leg ik de nadruk op de voordelen van bloggen voor bedrijven.

Contentmarketeer Antwerpen België

Reden 1: bloggen is goed voor je SEO

Dit is misschien wel een van de belangrijkste redenen waarom je als ondernemer een blog wil beginnen! Google beloont websites die regelmatig nieuwe content op hun site plaatsen door hen hoger in de zoekresultaten te zetten. De optimale manier om Google te laten weten dat jouw website niet lui is, is door maandelijks een blogartikel te schrijven. Vaker mag natuurlijk ook. Kortom: bloggen is top voor je SEO!

Een goed voorbeeld: Fietsen De Geus
Deze fietsenwinkel uit Antwerpen staat prominent op pagina 1 in Google op alle relevante zoekwoorden. Daar heeft hun zeer actieve blog zeker aan bijgedragen. Fietsen De Geus schrijft minimaal één keer per maand, maar liefst zelfs wekelijks, een blogbericht. En dan zijn het ook nog eens artikelen met flink veel woorden, waarin altijd wel iets nuttigs wordt gedeeld. Ze maken zich er niet gemakkelijk vanaf en dat waardeert Google.

 

Blog beginnen

Een uitsnede van het blogoverzicht van Fietsen De Geus

 

Reden 2: blog beginnen om klanten te helpen

Als je het leuk vindt om anderen te helpen, dan is bloggen iets voor jou. Door te bloggen kan je anderen helpen en inspireren, wat een van de meest lonende aspecten is van het hebben van een blog. Zelfs als je niet veel websitebezoekers hebt, kan je een klein verschil maken.

Of je nu anderen wilt inspireren om eropuit te gaan en te reizen, fit te worden of je favoriete recept te koken, het kan iemands leven veranderen op manieren die je misschien niet eens voor mogelijk had gehouden. Dit is een van de meest lonende en ongelooflijke aspecten van bloggen.

Maakt jouw blog deel uit van een bedrijfswebsite? Dan zullen je klanten (en potentiële klanten) je artikelen zeker waarderen. Dat wil zeggen: als je artikelen deelt die erop gericht zijn om klanten te helpen. Als je in je blog alleen schaamteloze zelfpromotie of aanbiedingen zet, dan gaat je blog aan zijn doel voorbij.

Dat wil overigens niet zeggen dat je je blogartikels niet mag afsluiten met een commerciële call-to-action. Natuurlijk mag je de lezers erop duiden dat jij iets verkoopt waar zij wellicht iets aan hebben. Zolang de hoofdinhoud van je artikel maar niet-commercieel is van toon.

Een goed voorbeeld: Meubelen De Keizer
In dit artikel legt Meubelen De Keizer uit hoe je de ideale matras kiest. Waarom dit artikel zo sterk is? Het is 100% gericht op het helpen van de lezer. Het artikel gaat op gestructureerde wijze diep in op alle aspecten van een matras, zonder ook maar één keer commercieel te worden. Pas helemaal op het eind staat een verkoopgerichte boodschap: ‘Wil je jouw droommatras ontdekken? Kom naar Meubelen De Keizer!’

 

Blog beginnen

De veelbelovende header van het artikel van Meubelen De Keizer

 

Reden 3: met bloggen bouw je een reputatie op als expert

Wanneer jouw website een commerciële insteek heeft, wil je dat mensen jou als een expert binnen je vakgebied zien. Het beginnen van een blog waarin je je kennis tentoonstelt, draagt daar positief aan bij. Door moeilijke onderwerpen in heldere taal aan je klanten uit te leggen, zullen ze begrijpen dat jij een specialist bent. Het is absoluut cruciaal dat je in duidelijke taal schrijft. Prop je blogs dus niet vol met jargon dat vervolgens niet uitgelegd wordt. Met een blogartikel wil je verhelderen, niet verwarren.

Een goed voorbeeld: Motionmill
Jawel, de blog die mijn collega’s en ik bijhouden heeft onder andere als doel dat wij door lezers als kenners gezien willen worden. Als online bureau moeten we aan de wereld laten zien dat we mee zijn met de laatste ontwikkelingen. Daarom mag je iedere week een nieuw artikel verwachten op ons blogoverzicht.

 

Blog beginnen hoe en waarom

Het blogoverzicht van Motionmill

 

Reden 4: bloggen helpt je om top-of-mind te blijven

Top-of-mind zijn bij de doelgroep is iets wat elk bedrijf wil. Het bereiken van dit doel is echter een pak lastiger dan het willen.

Ook nu is het een goed idee om een blog te beginnen. Als je vaak en goed blogt, weet jouw doelgroep dat er bij jou veel gratis kennis te vergaren is. Het geeft hen een reden om telkens terug te keren naar jouw website, en dus telkens in aanraking te komen met jouw bedrijf. Je naam wordt verankert in het geheugen van je (toekomstige) klanten.

Weet jouw doelgroep je blog nog niet goed te vinden? Dan kan het helpen om ieder nieuw artikel te delen in je social media. Ook kan je je schrijfsels onder de aandacht brengen door de link naar je blogbericht te delen via je nieuwsbrieven. Iedere abonnee op je mailinglijst krijgt dan een heads-up voor elk nieuw meesterwerkje dat jij uit je digitale pen tovert.

 

Leestip: Wil je pakkende titels in je blogs, nieuwsbrieven en advertenties? Gebruik deze 200 krachtwoorden!

 

Reden 5: bloggen maakt van jou een betere copywriter

Ik hoor je nu misschien denken: ‘Waarom zou ik een betere copywriter willen worden? Dat is toch niet mijn beroep? Waarom zou dit voor mij een reden zijn voor het beginnen van een blog?’

Toch zijn er meerdere redenen waarom je ook als niet-copywriter beter moet willen worden in schrijven:

  • Door vaak te schrijven ontwikkel je een duidelijke tone of voice voor je merk, die je vervolgens door kan trekken op alle vlakken van je bedrijf.
  • Door vaak te schrijven wordt je Nederlands beter. Je spelling verbetert, je zinsopbouw wordt duidelijker, je grammaticale kennis wordt versterkt.
  • Mensen die vaak schrijven leren schrappen. Ieder woord dat je schrijft moet betekenis hebben. Als je vaak blogt, zal je inzicht krijgen in de overbodigheid van bepaalde woorden of zinnen. Dit maakt je boodschap duidelijker.

Alle kennis die je op schrijfvlak opdoet tijdens het bloggen kan je perfect toepassen in de rest van je websiteteksten. Ook eventuele brochures, flyers en andere geschreven communicatie zullen erop vooruitgaan.

 

Gerelateerd: Korte, begrijpelijke webteksten laten juist zien dat je verstand van zaken hebt

 

Reden 6: bloggen leert je de opties van je website en andere marketingkanalen kennen

Ondernemers of marketeers die niet vaak bloggen, komen waarschijnlijk helemaal niet vaak in aanraking met de techniek van hun website. Ze weten misschien niet wat er allemaal mogelijk is.

Een van de belangrijkste nieuwe vaardigheden die je waarschijnlijk zal opdoen na het beginnen van een blog, is webdesign.

Zelfs als je een gratis websitetemplate of een pagebuilder zoals Elementor gebruikt, wil je hoogstwaarschijnlijk wijzigingen aanbrengen met basis-CSS of de drag-and-drop-elementen die je pagebuilder biedt.

Bloggers moeten daarnaast op de hoogte blijven van hun marketing op social media, iets wat je misschien nog niet eerder hebt gedaan. Je zal moeten leren hoe je consistent publiceert, hoe je intrigerende bijschriften schrijft en hoe je met anderen in contact kan komen om je publiek te laten groeien en connecties te maken.

Ook e-mailmarketing is essentieel bij een blog, zelfs als je net begint. Het hebben van een e-maillijst betekent, zoals ik al zei, dat je meer aandacht krijgt voor je bericht en dat je een loyaler lezerspubliek krijgt.

Je leert meer hierover door platforms zoals Mailchimp en Sendinblue te bestuderen. Klik hier om gratis een complete vergelijking van 8 e-mailmarketingtools te downloaden, geschreven door moi persoonlijk.

 

 

Reden 7: een blog beginnen om geld te verdienen

Je passie omzetten in een winstgevende business is een van de beste dingen van bloggen.

Hoewel dit niet de belangrijkste reden zou moeten zijn om te gaan bloggen, is het zeker een enorm voordeel om ondernemer te worden en je eigen website en bedrijf te creëren.

Houd er rekening mee dat het echt een paar jaar kan duren voordat je volgers trouwe krijgt en goed scoort in Google om genoeg bezoekers te krijgen. Het is pas op dat moment dat je écht geld kan verdienen met je blog.

Het is niet gemakkelijk om van de ene op de andere dag een sensatie te worden na het beginnen van een blog. Het vergt hard werken. Maar als je de juiste mentaliteit en een oprechte passie hebt, kan je een ware onderneming maken van je blog.

Goede voorbeelden: Groupon en Huffington Post
Je leest het goed: zowel de bekende couponnenboer Groupon als de Pulitzer Prize-winnende Huffington Post begonnen als bescheiden blogs. Zij bewijzen dat je een blog kan uitbouwen tot een winstgevende firma. In dit interessante Engelstalige artikel lees je hun geschiedenis én die van enkele andere grote bedrijven die begonnen als blog.

 

Blog beginnen tips

Prijswinnende website Huffington Post is ooit begonnen als blog

 

Reden 8: het maakt gelukkig om te bloggen over je passie

Of je nu een passie hebt voor schrijven of niet, je bent dit artikel over het beginnen van een blog met een reden aan het lezen. Er moet iets zijn waarover je online wilt bloggen en die ‘iets’ interesseert jou ongetwijfeld heel veel.

Door te bloggen kan je erachter komen dat er nog massa’s andere mensen zijn die net zo gepassioneerd zijn over dat onderwerp.

Een van de belangrijkste redenen om een ​​blog te starten, is om een ​​gemeenschappelijk belang met de wereld te delen. Bedenk dus waar je blij van wordt en zorg ervoor dat je blog op dat specifieke onderwerp focust. Hoe gepassioneerder je bent over het onderwerp, hoe beter je artikelen zullen zijn.

Bovendien is de kans groter dat mensen op de hoogte willen blijven over je schrijfwerk als ze je enthousiasme voelen bij elk woord dat je schrijft.

 

Lees ook: 9 belangrijke adviezen voor het schrijven van supersterke blogtitels

 

Reden 9: van bloggen krijg je zelfvertrouwen

Wanneer je een tijdje bezig bent met bloggen, zal je voelen dat je zelfvertrouwen stijgt. Dit zelfvertrouwen geldt zowel voor het onderwerp waarover je besluit te schrijven als voor je schrijfvaardigheid. Deze positieve boost kan zich zelfs vertalen naar je vertrouwen in het leven.

Naarmate de tijd verstrijkt, zal je merken dat je meer openstaat om anderen te laten lezen wat je te zeggen hebt.

Toen ik tijdens mijn eerste job in 2010 voor het eerst begon te bloggen, was ik bang om mensen te vertellen dat ik aan het bloggen was. Ik was nerveus over wat ze zouden denken. Raar eigenlijk, want copywriting was al een onderdeel van mijn toenmalige marketingjob en ik had er geen probleem mee om mensen te vertellen dat ik teksten schreef voor websites. Maar met bloggen was het anders. Daar stond mijn naam onder. Dat maakte het persoonlijker. En alles wat persoonlijk is, maakt je potentieel kwetsbaar. Vandaar mijn voorzichtigheid.

Tegenwoordig geldt het tegenovergestelde. Iedereen mag weten dat ik blog. Dit zelfvertrouwen had ik echter nooit gehad als ik het tijdens mijn eerste weken als blogger al had opgegeven.

Wil je een bedrijfsblog beginnen in een WordPress-website? Lees dan zeker ook ons artikel Een bedrijfsblog beginnen op een WordPress-website: hoe doe je het?.

 

Blog beginnen: van schrijven naar spreken?

Wanneer je blogt zal je misschien ook merken dat het nog leuker wordt om te praten over het onderwerp waarover je schrijft. Je kan er gemakkelijker over praten, wat je misschien zelfs het zelfvertrouwen geeft om over je passie te praten op evenementen of zelf online webinars te presenteren.

Nu een blog beginnen betekent dat je daar in de toekomst op verder kan bouwen!

 

Deze blog verscheen ook op Frankwatching, een leidend platform over online tips, trends en tricks.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill