Leestijd 6 minuten

Branding voor B2B-bedrijven: van saai naar buitengewoon

Een rebranding of ‘opfrissing van de huisstijl‘, zoals sommigen het misschien noemen, is een hele onderneming. Ongeacht of jouw bedrijf zich richt op de particuliere markt of op bedrijven.

Maar branding voor B2B is toch iets lastiger. Het is voor een B2B-bedrijf minder vanzelfsprekend om een informele, sympathieke online uitstraling te krijgen dan voor een B2C-firma. Dit werd eens te meer bevestigd toen ons team voor 365 Cleanit, een uitzendbureau voor de schoonmaakbranche, een nieuwe website bouwde.

Hieronder deel ik enkele dingen die we hebben geleerd. Deze tips en onze eerlijke meningen kan je in overweging nemen bij de (re)branding van jouw eigen B2B-merk.

1. Te eigenzinnig, te koud, precies goed

Branding voor B2B begint bij het vinden van de juiste balans. Je wilt niet te eigenzinnig en wild overkomen, maar evenmin te koud en zakelijk. Het evenwicht moet kloppen.

365 Cleanit heeft zowel particulieren als bedrijven als klant, maar de focus ligt op laatstgenoemde. Dan toch maar een serieuze toon aanslaan? Nee, het schoonmaakbedrijf had de ambitie om uit te stijgen boven de onbezielde concurrentie. We wilden 365 Cleanit daarom een uitstraling geven waardoor B2B-klanten zouden zeggen: ‘Goh, de schoonmaakbranche kan leuk zijn!’

Branding voor B2B: wie wil je zijn?

Ik weet het, het kan een moeizaam proces zijn om erachter te komen wie je als merk wil zijn. De kans is gelukkig groot dat je op zijn minst een startpunt hebt (het merk dat je al bent) en dat je weet wat je leuk vindt (je hebt qua branding vast wel online én offline inspiratie opgedaan).

Ook weet je waarschijnlijk wat niet werkt en wat beter kan voor je merk. Voor 365 Cleanit wisten we bijvoorbeeld dat we een warmer kleurenpalet nodig hadden, een toegankelijker logo en lettertype, en grafische elementen die het geheel zouden binden en samenhouden.

 

Een positief kleurenpalet voor 365 Cleanit

 

Branding voor B2B begint bij een brainstorm

Hoe begin je met het maken van branding voor B2B? Allereerst is het belangrijk om te brainstormen, een moodboard te maken en verschillende meningen te vragen. Want wees eerlijk: het is waarschijnlijk dat anderen zien wat jij niet ziet. We zeggen niet dat je te veel koks in je brandingkeuken moet toelaten, maar de kritische keuring van enkele andere grafische fijnproevers kan nooit kwaad.

Speels en vrolijk kan snel kinderachtig en onprofessioneel overkomen. De tak van business van je bedrijf is vaak een indicator die je vertelt hoe ver je kan gaan op dit vlak. Als je bijvoorbeeld een zakenbank hebt, zijn vertrouwen, integriteit en de wetenschap dat jouw bedrijf alles onder controle heeft dingen die je wil uitstralen. Je ontwerp moet dat ondersteunen, niet ondermijnen.

Dat betekent niet dat je als zakenbank ineens een ‘saaie’ of ‘gewone’ uitstraling moet krijgen. Je hebt altijd ruimte om grenzen te verleggen en dingen te verbeteren. Als je bedenkingen hebt, is dat goed. Het betekent dat je op een spoor zit dat je voorheen nog niet hebt overwogen te nemen.

Blijf je twijfelen? Je kan je idee altijd bij de rest van het team neerleggen. Ook feedback vragen aan een klant kan helpen. Je teamleden en klanten laten je graag weten of je ontwerpidee een schot in de roos is, of dat je terug naar de tekentafel moet.

 

Leestip: 20 statistieken die bewijzen dat je moet investeren in branding

 

2. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken

Les 2 bij het maken van branding voor B2B: je onderscheiden doe je met details.

Eenvoudige grafische elementen die je aan je huisstijl kan toevoegen, zijn superbelangrijk om een bepaalde uitstraling te krijgen. We kennen allemaal de iconische Google Doodle. Google heeft een ruimte binnen hun zoekmachine gecreëerd die zich leent voor talloze variaties en unieke creaties. Dit zijn grafische details waarmee Google zich onderscheidt, maar geen afbreuk doen aan de integriteit van het merk.

Toen we de bijna vloeibaar ogende, organische kronkelvormen aan de huisstijl toevoegden (het kostte wat tijd om het perfect te krijgen!), deden we dat aanvankelijk alleen op grootste wijze als achtergrondopvulling. Maar toen kregen we het idee om die vorm op subtiele wijze toe te voegen aan kleine grafische delen, zoals aan de foto’s van de personen die een review geven.

 

Rebranding voor B2B-bedrijven

De ‘waterdruppel’ is ook als kader rond afbeeldingen gebruikt

 

Opvallen doe je met details

Het bovenstaande is misschien een klein detail, maar het doet veel. De huisstijl wordt completer en samenhangender door dit soort kleine handelingen.

Ik zeg niet dat elk merk een vloeibare kronkelvorm aan zijn huisstijl moet toevoegen. De kans is echter groot dat je ook bij jouw B2B-merk leuke, verrassende details aan de grafische vormgeving kan toevoegen die je op veel plekken kan laten terugkomen – zowel online als offline.

 

Gerelateerd: Hoe je een goed logo maakt: de do’s en don’ts

 

3. Het lettertype moet kloppen

Het selecteren en implementeren van het juiste lettertype is een derde belangrijke tip bij branding voor B2B. Deze tip betekent dat je de gekozen lettertypes moet testen op alle plaatsen waar een klant ze kan tegenkomen. Vroeger was het lettertype van 365 Cleanit niet makkelijk leesbaar op een computerscherm. Het stamde duidelijk nog uit een pre-digitaal tijdperk.

We kwamen terecht op het schreefloze lettertype Ubuntu. Dit lettertype heeft een propere uitstraling (perfect voor een bedrijf in de schoonmaakbranche) en draagt dankzij zijn hoge leesbaarheid positief bij aan de UX.

Door een lettertype te selecteren dat de door jou gewenste uitstraling versterkt, komen alle elementen van je branding nog beter uit de spreekwoordelijke verf.

Het is verstandig om bij het bepalen van je lettertype(s) de feedback van meerdere mensen te vragen. Haal alle koks in de keuken. Als iemand moeite heeft met het lettertype, is de kans groot dat veel andere mensen dat ook zullen hebben.

 

4. Illustraties hebben voordelen boven foto’s

Niet alle ontwerpers zijn illustratoren, en dat is oké. De juiste illustratiestijl voor een B2B-merk vinden kan maanden duren, zelfs als je een ervaren illustrator bent.

Voordat we 365 Cleanit een nieuwe huisstijl gaven, gebruikte dat bedrijf geen enkele illustratie. Niet offline, niet online. Ik heb zelf de taak op mij genomen om illustraties te maken. Op dat vlak had ik al ervaring opgedaan, onder andere bij het maken van de bekende illustraties van Velo Antwerpen.

Branding voor B2B: passen daar illustraties bij?

Waarom we ervoor kozen om illustraties toe te voegen aan de branding van 365 Cleanit? Daarvoor hadden we drie redenen:

  • Illustraties geven, gewoon door de aard van het medium, automatisch een informelere sfeer aan een huisstijl. En dat is wat we wilden voor 365 Cleanit. Schoonmaakbedrijven die communiceren als stijve harken zijn er al genoeg.
  • Met illustraties is het makkelijk doseren hoe formeel of informeel je de afbeeldingen wilt hebben, en dat gewoon vanachter je computer. Als ik tijdens het ontwerpen vond dat de stijl iets te stijf werd, voegde ik er een vleugje schwung aan toe, en vice versa.
  • Je hoeft met illustraties geen fotoshoots te houden waarbij je hele sets moet inrichten, modellen moet regelen, een fotograaf moet voorzien, enzovoorts. Eén persoon (ik in dit geval) kan gewoon de hele enscenering regelen met een computerscherm en een digitaal tekenblok. Dat maakt het voor 365 Cleanit ook makkelijk om in de toekomst gewoon een afbeelding bij te bestellen. Ze hoeven me alleen maar te zeggen: ‘We hebben een afbeelding nodig van een schoonmaker in een koeienstal’ en ik teken die. Om datzelfde te bereiken met fotoshoot zou veel meer om het lijf hebben.

Mocht je overigens kiezen om illustraties aan je huisstijl toe te voegen, dan betekent dat niet dat iedere afbeelding per se een illustratie moet zijn. Een geanimeerde afbeelding kan perfect gecombineerd worden met normale foto’s.

 

De illustratiestijl die ik ontwierp voor 365 Cleanit

 

5. Durf je branding organisch te laten groeien

Een rebranding is voor de meeste B2B-bedrijven een ingrijpend gebeuren. Ieder communicatiemiddel moet herontworpen worden, wat veel tijd en geld kost.

Wees daarom mild tegen jezelf en durf je branding organisch te laten groeien. Begin met het omzetten van je belangrijkste communicatiedragers naar de nieuwe huisstijl, zoals je website, brochure en winkelvitrine, en laat de branding vervolgens doorsijpelen op alle andere vlakken: op je visitekaartjes, briefpapier en receptiebalie, in je bedrijfsuniformen, weggevertjes en bedrijfswagen.

Tijdens sommige rebrandings wordt er al begonnen met het aanpassen van de communicatiedragers terwijl de nieuwe huisstijl nog niet 100% definitief is. Er wordt dan nog aan de branding gesleuteld terwijl die al geïmplementeerd wordt. Ik raad dit niet aan, maar ik heb het zien gebeuren. Vaak omdat de bedrijfsvoerder ongeduldig is en per se het resultaat al wil zien van al dat harde werk. In dat geval is het raadzaam je rebranding te beginnen met de minder belangrijke communicatiemiddelen. Denk aan klasseurs (ordners voor mijn Nederlandse lezers) waarop het bedrijfslogo is gedrukt. Zoiets wordt vaak alleen intern gebruikt. Begin je onvolgroeide nieuwe huisstijl toe te passen op dat soort items, zodat je de echt belangrijke zaken kan aanpakken als de nieuwe stijl definitief is.

 

Lees ook: Wat zijn de componenten van een logo? En welke functie hebben ze?

 

Evalueer je merk

Het bijblijven met de tijd, je concurrenten en het veranderende digitale landschap kan zijn tol eisen op de huidige branding van je B2B. Wees niet bang om te veranderen en een beetje buiten je comfortzone te durven denken wanneer het moment daar rijp voor is.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill