Leestijd 12 minuten

20 statistieken die bewijzen dat je moet investeren in branding

Een man belde naar ons grafisch bureau in Antwerpen. ‘Ik moet jullie bellen van mijn vrouw,’ zei de man. Zijn naam houd ik geheim, maar ik zal hem voor het gemak Leo noemen. Vandaag wil ik vertellen welk onsuccesvol avontuur ik met Leo heb meegemaakt, en wat we ervan kunnen leren.

Branding agency Antwerpen

Ik hoorde Leo door de telefoon twijfelen om verder te praten. Ik herkende dat de man nog niet uitgesproken was en maakte een bemoedigend geluid, waarop Leo vervolgde: ‘We hebben een bedrijf in Borgerhout. Een reisbureau. Het gaat, ehm…’

‘Niet zo goed met de zaken?’ vulde ik aan na een lange stilte, want het is als ondernemer moeilijk om zulke zaken te bekennen – zeker tegen vreemden.

De man gaf toe dat dit inderdaad was waar het op neerkwam. Zijn vrouw had hem aangespoord om eens de hulp in te schakelen van een bureau. Ik maakte direct met de man de afspraak dat ik de volgende dag langs zou komen.

Ik trof een reisbureau uit een andere tijd aan. De ontvangst was hartelijk, begrijp mij niet verkeerd. De man en zijn vrouw hadden ongetwijfeld het talent om droomreizen aan mensen te verkopen. En dat vertelde ik hen ook. ‘Toch kopen de mensen hun droomreizen niet meer bij ons,’ zei de vrouw en een zweem van treurigheid kwam in haar ogen.

Dat is waar we terugkomen op de zin ‘een reisbureau uit een andere tijd’. Want alles aan de zaak was verouderd. De huisstijl was ouderwetser dan een kolenkachel, het logo zag eruit of het ontworpen was in de tijd van mijn grootmoeder, de posters op de muren waren relikwieën uit andere tijden. Het visitekaartje dat ik kreeg toegeschoven had zelfs nog een faxnummer. (Is er ergens nog iemand die faxt?!)

Ik begon mijn verhaal te vertellen: dat hun branding vernieuwd moest worden. Dat je zonder een opgefriste huisstijl onmogelijk nieuwe doelgroepen kunt aantrekken. Ik vertelde over de noodzaak van een copywriter die hun brochureteksten vlotter kon maken. Ik hamerde erop dat ze op de social media actief moesten worden. Tot slot zei ik dat we klachten én complimenten van vroegere klanten moeten inventariseren (bijvoorbeeld via opmerkingen op reviewsites) om te weten te komen waar de krachtpunten en zwaktepunten van het bedrijf liggen.

‘Ik roep al die dingen nu al jaren!’ zei de vrouw. En tegen haar man: ‘Zie je wel dat ik gelijk had?’

Leo was echter niet overtuigd. Hij vond dat er niets mis was met een ‘degelijke uitstraling’. (Tja, dat is ook een manier om oubolligheid te omschrijven.)

Een uur later was hij nog niet overtuigd. Zijn vrouw wilde graag meegaan in mijn adviezen, maar de man bleef zich vastbijten in datgene wat hij al jaren kende.

Onverrichter zake keerde ik terug naar het kantoor van Motionmill. Het eerste wat ik begon te doen was het verzamelen van feiten, cijfers en statistieken die aantonen hoe belangrijk branding is. Ik dacht: als ik iemand niet kan overtuigen met woorden, dan kan ik dat misschien wel met cijfers.

Leo, de volgende info is voor jou.

 

1. Afstemming op strategie

Slechts zes van de tien marketeers denken dat de branding van hun bedrijf goed is afgestemd op de strategie van hun organisatie. Voor veel bedrijven waarmee je misschien concurreert, is de kans groot dat hun brandinginspanningen niet helemaal in lijn zijn met de rest van hun bedrijf. Reden te meer voor jou om je te concentreren op je eigen branding en deze strategisch te integreren met andere onderdelen van je bedrijf.

 

2. Transparantie en loyaliteit

94% van de consumenten zegt dat ze waarschijnlijk loyaal zullen zijn aan een merk dat volledige transparantie biedt. Of het nu gaat om de afkomst van materialen, of om eerlijkheid over de kostenopbouw van je product of service: brandinginspanningen die transparantie voor klanten tot gevolg hebben zullen beloond worden met loyaliteit.

 

Relatie tussen transparantie en loyaliteit

 

3. Gedeelde waarden

64% van de consumenten zegt dat gedeelde waarden de belangrijkste reden zijn dat ze een vertrouwde relatie met een merk hebben. Je merkboodschap en imago geven niet alleen jouw producten of diensten weer, maar ook de waarden van de organisatie. Of het nu gaat om de kwaliteit of de duurzaamheid, je moet ervoor zorgen dat je waarden duidelijk zijn voor je doelgroep. En middels branding kun je dat doen.

 

4. Merkherkenning

Kleur verhoogt merkherkenning met maximaal 80 procent volgens een studie van de Universiteit van Loyola. Er is niets erger dan een saai, ongeïnspireerd logo, dus zorg ervoor dat je visuele branding scherp, kleurrijk en memorabel is. Zorg er ook voor dat je kleurenpalet zich onderscheidt van je concurrenten.

 

5. Wel of niet betrouwbaar overkomen

53,9% van de consumenten vertrouwt gesponsorde berichten die uit naam van een merk worden vertoond niet. We hebben het dan over gesponsorde berichten die je op nieuwssites of andere andere externe websites kunt tegenkomen. Gesponsorde content is de afgelopen jaren populair geworden en kan in sommige gevallen effectief zijn, maar houd er rekening mee dat consumenten houden van oprechte content, en content waarvoor betaald is om het vertoond te krijgen kan in de ogen van velen onmogelijk oprecht zijn. Gesponsorde inhoud heeft daarom mogelijk een negatieve invloed op je merk, wat het des te belangrijker maakt om te investeren in branding die wél werkt.

 

 

6. Reacties op social media

Er zijn dagelijks 2,1 miljoen negatieve sociale media-vermeldingen over merken in de VS. (Nee, de VS zijn niet België, maar wat daar gebeurt, gebeurt ook hier.) Wanneer er iets misgaat met een merk, willen consumenten graag hun mening geven op de social media. En hoewel fouten onvermijdelijk zijn, maakt de manier waarop merken deze klachten opvolgen en erop reageren een groot verschil in de langdurige relatie met hun klanten.

 

7. Branding draagt bij aan acquisitie

De acquisitie van nieuwe klanten is tegenwoordig de nummer één prioriteit voor marketeers en merkmanagers; 34% van hen plaatst het op nummer 1 in de lijst van prioriteiten. Wanneer je branding uniek, leuk en aantrekkelijk is, wordt het voor marketingexperts en salesteams een stuk makkelijker om nieuwe klanten te verwerven. Niemand associeert zich graag met een oubollig of karakterloos merk.

 

8. Duidelijke branding neemt wantrouwen weg

42% van de consumenten zegt dat ze merken wantrouwen. Of het nu gaat om een ​​slechte klantenservice, een defect product of niet aan de verwachtingen voldoen, veel consumenten staan ​​sceptisch tegenover al hetgeen wat merken zeggen of aanbieden. Val niet in deze categorie en zorg ervoor dat je een duidelijke, hapklare merkboodschap hebt. En maak alles wat je belooft waar.

 

Branding neemt wantrouwen weg

 

9. Herhaling en consistentie

Consistente presentatie van een merk verhoogt de omzet gemiddeld met 23%. Herhaling en consistentie zijn de twee pilaren van succesvolle branding. Door je merk consistent en over een langere periode te presenteren, zullen consumenten je merkwaarden beginnen herkennen en eerder tot een aanschaf overgaan.

 

10. Branding zorgt voor een emotionele band

65% van de mensen die een emotionele band met een merk voelen, zegt dat het komt omdat ‘ze om mensen zoals ik geven’. Het vormen van een langdurige band tussen jouw merk en je klanten is meer dan een transactie. Je branding moet duidelijk maken dat je de problemen van je klanten begrijpt en dat je ze oplost.

 

11. Politiek en branding gaan niet samen

Ondertussen zegt 65% van de consumenten teleurgesteld te zijn in de politieke uitingen van een merk. Het aannemen van een politiek standpunt of het doneren aan een politieke campagne is vaak gebruikelijk (ik geef toe, dit geldt vooral voor de VS), maar het is verstandig om je merk niet te associëren met iets dat overdreven politiek of controversieel is. Je wilt geen groot deel van je klantenbestand vervreemden.

 

12. Branding draait niet alleen om zelfpromotie

45% van de consumenten zal een merk niet meer volgen als hun activiteit wordt gedomineerd door zelfpromotie. Bij branding en marketing gaat het niet alleen om borstklopperij. Je moet waardevolle, boeiende informatie en inzichten bieden om vertrouwen op te bouwen. Richt je social media-inspanningen op de behoeften of problemen van de klant, en roep niet alleen van de daken hoe geweldig je zelf bent.

 

13. Maak je branding relevant

50% van de consumenten vindt dat de meeste communicatie van merken niet relevant is. Zo komen we weer terug op het feit dat jouw branding in lijn moet zijn met je strategische bedrijfsdoelstellingen. Al je merkcommunicatie (of deze nu gedrukt of digitaal is) moet beknopt, relevant en informatief zijn.

 

14. Branding ondersteunt bedrijfsgroei

77% van de marketeers zegt dat branding cruciaal is voor toekomstige groei. Ze redeneren als volgt: hoe meer mensen weten wie je bent, wat je aanbiedt en waar je voor staat, hoe meer vraag er naar je product of dienst zal zijn. Groei gebeurt niet altijd op natuurlijke wijze; branding is een belangrijk onderdeel van je strategie en de basis voor uitbreidingen van je organisatie.

 

15. Branding betekent ook: reageren op reviews

57% van de mensen zegt dat negatieve beoordelingen op reviewsites een goede reden zijn om ‘uit elkaar te gaan’ met een merk wanneer het merk niet op de reviews blijkt te reageren. Reviewsites zoals Yelp en TripAdvisor zijn in populariteit gegroeid en veel consumenten baseren nu beslissingen op hen. Zorg ervoor dat je de online reputatie van jouw merk beheert door klachten of slechte recensies te monitoren en er adequaat op te reageren.

 

Reacties op reviews

Reacties op negatieve beoordelingen

 

16. Authentieke content

80% van de mensen noemt ‘authenticiteit van de content’ als de belangrijkste factor bij het al dan niet volgen van een merk. Het komt erop neer dat mensen kunnen zien of een merk bedrieglijke, oneerlijke of overdreven claims maakt. Wees eerlijk en authentiek. Biedt nuttige content aan om een ​​vertrouwde relatie tussen jouw merk en de consument te ontwikkelen.

 

17. Branding en contentmarketing gaan hand in hand

91% van de marketeers verklaart dat ze contentmarketing gebruiken om merkbekendheid op te bouwen. Of het nu gaat om blogs, video’s, diepgaande whitepapers of case-studies, contentmarketing is een belangrijke pijler van branding in de digitale wereld geworden. Zorg ervoor dat je effectieve en nuttige content produceert om een reputatie van expert in je branche op te bouwen.

 

18. Met branding bouw je een publiek

Voor meer dan 70% van de merkmanagers is het opbouwen van een publiek belangrijker dan conversie. Als het gaat om merkstrategie wordt succes niet altijd gemeten in verkoopaantallen of euro’s. Het doel van branding is om een ​​aanhang op te bouwen en het vertrouwen van je publiek te krijgen. Na verloop van tijd worden deze mensen vaak klanten, maar alleen nadat ze vertrouwen hebben gekregen in je merk.

 

19. Trek je branding door naar social media

50% van de consumenten volgt minstens één merk op de social media. Je denkt misschien dat mensen social media gebruiken om voornamelijk te communiceren met vrienden en familie, maar de werkelijkheid is dat mensen vooral merken zoeken en volgen op platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram. Zorg er dus voor dat je erbij bent.

 

Hoeveel merken volg jij op social media

 

20. Slechte branding zorgt voor afhakers

63% van de mensen zegt dat ze ooit in aanraking zijn gekomen met met teleurstellende content en dito branding. En bovendien zegt 23% dat ze daarna niets meer met het merk te maken willen hebben. De les is: zorg ervoor dat de content die je maakt en deelt waardevol is, relevantie heeft voor je doelgroep en niet als teleurstellende clickbait kan worden gezien.

 

Beste Leo, nog even het volgende

Waarschijnlijk ga je zeggen dat de genoemde cijfers vooral over de Verenigde Staten gaan. Dat ze niet representatief zijn voor de Belgische markt. Dat je je, in andere woorden, helemaal niets hoeft aan te trekken van al het bovenstaande.

Ik geef toe: de cijfers hebben veelal betrekking op de VS. Het is, als het om internetzaken gaat, nu eenmaal makkelijker om onderzoeksdata te vinden over Amerika dan over ons kleine België.

Maar denk je dat de Belgische consument zoveel anders is dan de Amerikaanse? Denk je dat er zoveel verschil zit tussen een Amerikaan en een Vlaming dat alle genoemde cijfers ineens waardeloos worden?

Ik denk dat jij dat niet echt denkt.

Laat mij jou helpen, Leo. Ik denk dat jij nog vele, vele droomreizen te verkopen hebt. Maar dat gaat je niet lukken zonder klanten.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill