Felixarchief

online dagboek voor de Groote Oorlog Antwerpen

In 2014 begon exact 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog. Het was een gebeurtenis die overal ter wereld werd herdacht. Niet in het minst bij ons in België, dat toen vier jaar lang het strijdtoneel was. Ook in Antwerpen vinden herdenkingen plaats op verschillende manieren en momenten.

Het FelixArchief met zijn schat aan informatie over de stad Antwerpen beschikt over geweldige troeven om deze gebeurtenis passend te herdenken én te evoceren. Dat gebeurde met een tentoonstelling van archiefstukken. Maar ook online wilden ze het dagelijkse leven tijdens deze jaren zichtbaar maken. Er was een website met storytelling nodig voor het project De Groote Oorlog Antwerpen. Bovendien moest er een huisstijl worden gemaakt. Het FelixArchief riep de hulp van onze storytellers en webdesigners in.

Wat we voor FelixArchief deden:

Branding Webdesign storytelling

WordPress-blog als moderne versie van een dagboek

Het dagelijkse leven in deze periode oproepen, dat was de bedoeling. Met dagboeken van verschillende personen tijdens deze periode heeft het FelixArchief daarmee het ideale materiaal in handen. Maar hoe maak je die op een handige, moderne manier zichtbaar? Voor ons lag de oplossing voor de hand.

De hedendaagse versie van een dagboek? Een blog! In WordPress uiteraard.

Dag na dag verschenen op deze blog de dagboeknotities die verschillende personen honderd jaar geleden maakten. Zo beleef je mee hoe zij de Groote Oorlog ervoeren. De citaten uit de dagboeken worden worden aangevuld met het gedigitaliseerde materiaal van het FelixArchief.

Reacties

Na de persvoorstelling kregen we deze ontroerende reactie van een achterkleinkind van een van de personages:
 

Ik vind het ontwerp van de blog bijzonder mooi (mijn felicitaties!) en ik had een specifieke vraag: Op basis van een foto van mijn overgrootvader hebben jullie een gestileerd icoon gemaakt. Is het mogelijk om daar een grotere versie van te bekomen? Het is uiteraard enkel bedoeld voor eigen gebruik: ik zou het leuk vinden om de afbeelding als affiche in mijn bureau te hangen.

Hoe gingen we te werk?

Hoe geef je informatie en beeldmateriaal van honderd jaar geleden zo authentiek mogelijk weer en zorg je toch voor een hedendaagse look en feel? Met een ‘vintage look’. Deze refereert naar het verleden en is tegelijk heel ‘in’. Old-school grafische elementen zoals wimpels combineerden we met een modern ‘flat design’. Zo gaven we een eigentijdse uitstraling aan deze retro look en zwart-wit beeldmateriaal.

Elk personage kreeg een duidelijk herkenbaar profiel. Het FelixArchief had niet voor elk personage een geschikte profielfoto voor handen. Daarom kozen we om voor elk personage een gestileerde, typerende avatar te maken. Op die manier is doorheen de blog duidelijk met wie je over de schouder meekijkt naar de gebeurtenissen van toen.

Er besteedden bovendien aandacht aan een overzichtelijk tijdsverloop. Verschillende personages schrijven in de loop van vier jaar heel veel berichten. Wordt dat na een tijdje geen chaos? Overzichtelijk  presenteren was dus belangrijk. We kozen voor een centrale Facebook-achtige tijdlijn waarop berichten gemakkelijk kunnen gefilterd worden per persoon, maand of jaartal. WordPress-categorieën lenen zich daar perfect voor.

Het vertellen van een verhaal

Om via een website een verhaal te vertellen, is storytelling essentieel. Storytelling zoekt het verhaal achter de boodschap. Dit verhaal wordt in beeld en tekst overgebracht. In het geval van het project De Groote Oorlog was het verhaal overduidelijk. Vaak moeten we echter het verhaal van een merk naar voren brengen. Daarvoor is meer denkwerk nodig. Echter: ieder merk heeft een verhaal. Onze communicatie-experts zullen het vinden. Altijd.

 

Nieuwsgierig? Ga naar de website van felixarchief

www.grooteoorlogantwerpen.be

Wil je ook een nieuwe website?

Heb je een nieuwe website nodig die je zelf up-to-date kan houden? Wij zijn dé WordPress-experts uit Antwerpen. Wij ontwerpen en bouwen jouw website.

Over Motionmill

Motionmill is een webdesignbureau in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je brandingontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Grotesteenweg 91
2600 Antwerpen-Berchem

T: +32 (0)3 286 80 40

E: info@motionmill.com

Facebook Certified Media Buying Professional in Antwerpen

Motionmill