'14 - '18 van dag tot dag. Herbeleef de Groote Oorlog in Antwerpen aan de hand van een Wordpress blog.

Bekijk de website

Groote Oorlog Antwerpen

De Groote Oorlog, exact 100 jaar geleden begon de eerste wereldoorlog. Dat zal je niet ontgaan zijn want deze gebeurtenis wordt overal ter wereld herdacht. Niet in het minst bij ons in België, dat toen 4 jaar het strijdtoneel was. Ook in Antwerpen vinden herdenkingen plaats op verschillende manieren en momenten.

Het Felixarchief met zijn schat aan informatie over de stad Antwerpen, beschikt natuurlijk over geweldige troeven om deze gebeurtenis passend te herdenken én te evoceren. Dat gebeurt met een tentoonstelling van archiefstukken, maar ook online wilden ze het dagelijkse leven tijdens deze jaren zichtbaar maken. En daarvoor werd onze hulp ingeroepen.

WordPress blog als moderne versie van een dagboek

Het dagelijkse leven in deze periode oproepen, dat is de bedoeling. Met dagboeken van verschillende personen tijdens deze periode heeft het Felixarchief daarmee het ideale materiaal in handen. Maar hoe maak je die op een handige, moderne manier zichtbaar? Voor ons lag de oplossing voor de hand.

De hedendaagse versie van een dagboek? Een blog! In WordPress uiteraard.

Dag op dag verschijnen op deze blog de dagboeknotities die verschillende personen 100 jaar geleden maakten. Zo beleef je mee, hoe zij de Groote Oorlog ervoeren. De citaten uit de dagboeken worden worden aangevuld met het gedigitaliseerde materiaal van het Felixarchief.

 Reacties

Na de persvoorstelling kregen we deze leuke reactie van een achterkleinkind van een van de personages:

Ik vind het ontwerp van de blog bijzonder mooi (mijn felicitaties!) en ik had een specifieke vraag: Op basis van een foto van mijn overgrootvader hebben jullie een gestileerd icoon gemaakt. Is het mogelijk om daar een grotere versie van te bekomen? Het is uiteraard enkel bedoeld voor eigen gebruik: ik zou het leuk vinden om de afbeelding als affiche in mijn bureau te hangen.

Hoe gingen we te werk?

  • Hoe geef je informatie en beeldmateriaal van 100 jaar geleden zo authentiek mogelijk weer en zorg je toch voor een hedendaagse look en feel?

Met een ‘vintage look’.

Deze refereert naar het verleden en is tegelijk heel ‘in’. Old-school grafische elementen zoals wimpels combineerden we met een modern ‘flat design’. Zo gaven we een eigentijdse uitstraling aan deze retro look en zwart-wit beeldmateriaal.

  • Elk personage een duidelijk herkenbaar profiel geven

Het Felixarchief had niet voor elk personage een geschikte profielfoto voor handen. Daarom kozen we om voor elk personage een gestileerde, typerende avatar te maken. Op die manier is doorheen de blog duidelijk met wie je over de schouder meekijkt naar de gebeurtenissen van toen.

  • Overzichtelijk tijdsverloop

Verschillende personages met in de loop van 4 jaar heel veel berichten. Wordt dat na een tijdje geen chaos? Er moest dus nagedacht worden om dit zo overzichtelijk mogelijk te presenteren. We kozen voor een centrale Facebook-achtige tijdlijn waarop berichten gemakkelijk kunnen gefilterd worden per persoon, maand of jaartal. WordPress categorieën lenen zich daar perfect voor.

Welke van onze tools werden in stelling gebracht?

Motionmill