Leestijd 5 minuten

Plaats jouw webwinkel op de digitale Champs Élysées met deze 10 SEO-tips

Stel je even voor: je wilt een spiksplinternieuwe winkel openen, klaar om al je concurrenten te overtreffen. Doe je dit dan midden in een donker bos, enkel bereikbaar via een dagenlange trektocht langs een nauw modderpad, of kies je beter een drukke winkelstraat?

Ik hoop dat we het er over eens zijn dat optie twee meer kans van slagen heeft. Online is dat niet anders. Een state of the art webwinkel is niet genoeg. De mensen moeten je kunnen vinden! En daar komt SEO bij kijken.

Webwinkel SEO-tips

Waarom deze SEO-tips voor je webwinkel?

SE-watte? SEO, search engine optimization. Ofwel: het optimaliseren van je webwinkel zodat hij zo hoog mogelijk komt in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. In de praktijk vaak niet zo makkelijk, maar we helpen graag. We verzamelden 10 SEO-tips voor je webwinkel waar je mee aan de slag kan!

 

Tip 1: Start met een zoekwoordonderzoek

Plaats jezelf in de schoenen van je doelgroep. Als zij zoeken naar wat jij aanbiedt, wat typen ze dan in Google? Dat is een zoekwoord en dat zoekwoord wil jij ontdekken en gebruiken op je webshop.

Je kan gerust meerdere zoekwoorden gebruiken, maar overdrijf beter niet. Google houdt van relevante pagina’s. Hoe meer je pagina focust op een specifieke zoekterm, hoe hoger die pagina verschijnt wanneer iemand ernaar zoekt.

Ontdek nieuwe zoekwoorden via een zoekwoordonderzoek. Zo’n onderzoek kan uit verschillende stappen bestaan:

  • Zelf goed nadenken. Als jij een klant van je eigen bedrijf was, welke woorden zou je dan in Google intypen om jouw producten te kunnen vinden?
  • Gebruik je eigen data. Als jouw website gelinkt is aan een Google Analytics-account, kan je via Analytics zien via welke zoektermen mensen jouw website gevonden hebben. Vervolgens kan je je positie voor die zoektermen verbeteren door op lange termijn te investeren in je SEO. Deze case van een KMO uit Antwerpen beschrijft perfect hoe zo’n langetermijnstraject eruit ziet.
  • Gebruik tools. SEMrush, Google Trends en de Keyword Planner van Google Ads zijn perfect om relevante zoekwoorden te ontdekken.

Bij al deze technieken houd je best in het achterhoofd dat brede, vaak gezochte termen vaak gepaard gaan met fellere concurrentie. Een balans vinden tussen concurrentie en zoekvolume is dus de boodschap.

Blijf lezen, want er volgen nog negen andere SEO-tips voor je webwinkel!

 

Tip 2: Werk aan je metatitels en -beschrijvingen

Vroeger was het belangrijker dan nu, maar Google kijkt nog steeds naar je metatitels en -beschrijvingen. Dit zijn de titels en beschrijvingen die je pagina’s krijgen wanneer ze verschijnen tussen de zoekresultaten van zoekmachines. Vul ze dus goed in en verwerk waar mogelijk zoekwoorden.

 

Metatitel metabeschrijving WordPress

Met SEO-plug-ins als Yoast kan je makkelijk metatitels en -beschrijvingen aanpassen binnen WordPress-websites en WooCommerce-webwinkels

 

Pro-tip: een metatitel die begint met een zoekwoord presteert beter. (Zie tips 11, 12 en 13 in dit artikel.)

 

Tip 3: Maak goede productomschrijvingen

Een leuke omschrijving bij je producten werkt niet alleen goed om je klanten te overtuigen. Ook voor Google is het belangrijk.

Een sterke omschrijving bevat naast de prijs ook andere interessante kenmerken van het product. Denk hierbij vanuit het perspectief van de klant.

Waar mogelijk kan je zoekwoorden opnemen, maar overdrijf niet, want dan kan een tekst onnatuurlijk overkomen! Niemand leest graag ‘Onze zwarte wollen truien zijn de zachtste zwarte wollen truien. Onze zwarte wollen truien worden dan ook gemaakt van alpacawol.’ Probeer liever iets als ‘Onze zwarte wollen truien zijn gemaakt van alpacawol en voelen heerlijk zacht aan.’

 

Tip 4: Mijd gekopieerde content

Het invullen van productbeschrijvingen kan soms onbegonnen werk lijken. De verleiding is daarom groot om hetzelfde tekstje bij meerdere producten te zetten of de beschrijving van de fabrikant te kopiëren.

Toch doe je dat beter niet. Het brengt Google namelijk in de war en dat is nefast voor je ranking. Even de mouwen opstropen dus.

 

Leestip: Webshop starten in bijberoep: 11 dingen die je absoluut moet weten om succesvol te zijn

 

Tip 5: Gebruik je zoekwoord in H1-titels

Makkelijk, belangrijk, maar te vaak vergeten. Voeg je zoekwoord toe aan je H1-titels. Zo vertel je aan zoekmachines dat je pagina superrelevant is voor mensen die op dat zoekwoord zoeken.

Het artikel dat je op het moment aan het lezen bent heeft bijvoorbeeld het zoekwoord ‘webwinkel SEO-tips’. Om die reden komen die woorden in de titel (H1) van deze pagina voor.

 

Webwinkel SEO-tips

De paginatitel (rood omcirkeld) krijgt binnen een WordPress-website automatisch de status ‘H1’

 

Het valt je misschien op dat de zoekwoorden niet direct naast elkaar staan in de titel: ‘Plaats jouw webwinkel op de digitale Champs Élysées met deze 10 SEO-tips‘. Is dat erg? Een beetje, maar het is geen ramp. In een ideale wereld staan alle onderdelen van een zoekterm inderdaad naast elkaar. Maar vergeet niet dat je je website niet alleen voor zoekmachines schrijft: ook je menselijke lezers moeten met plezier je site bezoeken. Een vlot leesbare titel is voor die menselijke bezoekers een primaire reden om je pagina open te klikken en te bekijken.

 

Tip 6: Voorzie een goede URL-structuur

De URL is een van de factoren die Google vertelt waarover de pagina gaat. Best practice is om hem kort, beknopt en beschrijvend te maken. Waar mogelijk kan je opnieuw een zoekwoord toevoegen. SEMrush geeft in dit artikel een duidelijk voorbeeld:

‘Don’t use example.com/store/products/374820/show. Instead, try something like example.com/machines/french-press. See how much more user-friendly that is?’

Ook nu kan ik verwijzen naar het artikel dat je op het moment leest. Zie je de URL? Die luidt https://motionmill.com/2022/01/webwinkel-seo-tips/. Het zoekwoord ‘webwinkel SEO-tips’ komt er duidelijk in voor. Superbelangrijk!

 

SEO-tips Webwinkel

In een WordPress-website kan je bij het onderdeel ‘Permalink’ de URL van je pagina aanpassen door op ‘Bewerken’ te klikken

 

Tip 7: Optimaliseer de alt-tekst van je afbeeldingen

Alle afbeeldingen op je website kunnen in theorie een alt-tekst bevatten. Als jij ze toevoegt.

De alt-tekst vertelt zoekmachines wat er op de afbeelding te zien is. Maak deze tekst duidelijk, beschrijvend en voorzie waar mogelijk een zoekwoord.

Dit is trouwens niet alleen voor Google belangrijk. Ook slechtzienden met een screen reader maken van alt-teksten gebruik om de inhoud van je website te begrijpen.

 

Alt-tekst WordPress

Voer in het rood omcirkelde vak een alt-tekst in bij het uploaden van een afbeelding naar je WordPress-website of WooCommerce-webwinkel

 

Tip 8: Controleer je webwinkel op broken links

Broken links zijn hyperlinks of verwijzingen op je website die niet (meer) werken. Wanneer een bezoeker klikt op zo’n link krijgt hij een foutmelding. Dat is verwarrend en vervelend, ook voor Google.

Manueel al je links nakijken? Dat willen we niemand aandoen! Gelukkig zijn er programma’s zoals SEMrush die je hierbij kunnen helpen.

 

Tip 9: Verbeter de laadsnelheid

Websitebezoekers verwachten een snelle website. Lange laadtijden zijn uit den boze.

Snelle laadtijden zorgen voor een aangename gebruikservaring en dat is iets waar Google rekening mee houdt.

Er zijn enkele dingen die je kan doen om de snelheid van je webshop te verbeteren:

  • Verklein afbeeldingen. Geef afbeeldingen niet meer megabytes dan nodig. Zelf probeer ik een afbeelding altijd onder de 200 kB te houden. Geloof me, het is zelden nodig om afbeeldingen van 3 MB op je site te hebben!
  • Kies goede websitehosting. Snelle, betrouwbare websitehosting is cruciaal voor het opkrikken van je websitesnelheid. Voor een WordPress-website en WooCommerce-webwinkel raad ik dedicated WordPress-hosting aan.
  • Stel caching in. Een cache pakt de data die verwerkt worden door een website, webshop of app en slaat ze op voor later gebruik. Zo hoeft een apparaat niet bij elk bezoek alle elementen van de pagina opnieuw te downloaden, wat voor een snellere gebruikerservaring zorgt.
  • Verwijder plug-ins die je niet gebruikt. Plug-ins vertragen een webwinkel. Als je een bepaalde plug-in niet meer gebruikt binnen je shop, verwijder je deze. Zo waarborg je een snelle site.

 

WordPress-hosting België

Bedrijven als WPorters, die dedicated WordPress-hosting aanbieden, zijn van grote meerwaarde voor je WooCommerce-webwinkel

 

Tip 10: Voeg regelmatig nieuwe content toe

We kijken allemaal het liefst naar een etalage vol met de laatste nieuwe modellen, niet naar één waar spinnenwebben in hangen. Zo kijkt Google ook naar je website en geeft het de voorkeur aan recent geplaatste content. Houd je website dus levendig met nieuwe blogs, producten en acties.

 

Lees ook: Een contentplan maken in negen (bijna) simpele stappen

 

Honderden SEO-tips voor je webwinkel

Hoewel de SEO-ranking bepaald wordt door een combinatie van honderden factoren, kan je met deze tips alvast aan de slag. Zo verplaats je jouw webwinkel van het modderpad naar een drukke winkelstraat, om nog maar eens in te haken op onze geliefde metafoor.

Wie weet passeer ik binnenkort wel langs jouw online etalage?

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill