Leestijd 5 minuten

5 tips om je E-A-T-score in Google drastisch te verbeteren

Wil je de kans vergroten dat jouw pagina’s hoog in de zoekresultaten van Google komen te staan? Natuurlijk wil je dat! Er zijn honderden factoren die bepalen of je hoger in Google geplaatst wordt dan je concurrenten, en één dominante factor is je E-A-T-score. Het is daarom belangrijk dat je je E-A-T-score zo optimaal mogelijk maakt. Deze 5 tips zullen je helpen.

E-A-T-score Google verbeteren

Wat is de E-A-T-score van Google en waarom moet je hem verbeteren?

De E-A-T-score van Google beoordeelt of een pagina op je website van lage of hoge kwaliteit is. Pagina’s met een hoge kwaliteit worden hoger in de zoekresultaten gezet, dus als jouw bedrijf inzet op SEO, is het cruciaal dat je de E-A-T-score van je pagina’s verbetert.

E-A-T staat voor:

  • Expertise. Google kijkt of de schrijver van de pagina kennis kan hebben over het besproken onderwerp. Is de content gemaakt door een persoon die verstand van zaken heeft? Als Google ‘ja’ zegt, heb je kans dat je hoger in de zoekresultaten komt.
  • Authority. Wanneer SEO’ers praten over ‘authoriteit’ gaat dat meestal over de reputatie van de domeinnaam. In dit geval is het criterium meer gericht op de inhoud. Wordt de bron van de content als een autoriteit gezien door andere publicaties of autoritaire personen en websites? Google evalueert deze vraag kritisch.
  • Trustworthiness. Google kijkt naar de betrouwbaarheid van de auteur, van de content en van de hele website. Googles businessmodel hangt grotendeels af van de geloofwaardigheid van de zoekresultaten, dus daarom zetten ze alleen die websites hoog in de ranking die altijd correcte informatie verspreiden.

 

De E-A-T-score is extra belangrijk op YMYL-pagina’s

Er is een bepaald soort pagina waarbij Google nog meer dan normaal kijkt naar de E-A-T-score. Dit zijn de zogenaamde YMYL-pagina’s, wat staat voor Your Money or Your Life. Dit zijn pagina’s over onderwerpen die een directe en grote impact kunnen hebben op iemands leven. We spreken dan over onderwerpen die verband houden met grote beslissingen of belangrijke aspecten van het leven.

In hun Search Quality Evaluator Guidelines (PDF) geeft Google enkele voorbeelden van onderwerpen van YMYL-pagina’s:

  • Nieuws en recente gebeurtenissen
  • Overheid en wetgeving
  • Financiën
  • Winkelen
  • Gezondheid en veiligheid
  • Informatie over groepen personen

Het is begrijpelijk dat Google extra streng is voor pagina’s over deze onderwerpen. Een pagina met adviezen bij een medische aandoening kan bijvoorbeeld veel meer invloed hebben op een mensenleven dan een hobbywebsite over bloemstukken maken.

 

5 tips om je E-A-T-score in Google te verbeteren

Zie je het belang in van het verbeteren van je E-A-T-score van Google? De volgende 5 tips worden aanbevolen door Search Engine Journal en zijn door mij getest en effectief bevonden.

 

Tip 1: Zet de naam en biografie bij blog- en nieuwsberichten

Google wil weten wie er verantwoordelijk is voor de informatie die in een blog- of nieuwsbericht wordt gedeeld. Vooral YMYL-pagina’s moeten geschreven worden door vertrouwde, gezaghebbende experts over het betreffende onderwerp. Plaats daarom bij een blog- of nieuwsbericht altijd de naam van de auteur en een biografie (of een samenvatting daarvan).

Dit werkt echter alleen in de nieuws- of blogsectie van je website. Natuurlijk zou het raar zijn om op een landingspagina of op een productpagina de naam en biografie van een persoon te zetten. Toch kan je ook die pagina’s optimaliseren door bijvoorbeeld contactgegevens van de klantenservice en zakelijke contactgegevens gemakkelijk vindbaar te maken.

 

E-A-T-score Google optimaliseren

Voorbeeld van een auteursvermelding onder een artikel op Search Engine Journal

 

Tip 2: Investeer in persoonlijke branding

De eerdergenoemde Search Quality Evaluator Guidelines waarschuwen Google-gebruikers dat reputatie-informatie niet altijd beschikbaar is en dat dit niet altijd slecht is in het geval van kleinere bedrijven en organisaties.

Tegelijkertijd stellen ze dat ‘je reputatie-informatie zou mogen verwachten voor grote bedrijven en websites van grote organisaties, evenals voor bekende contentmakers’.

Als de reputatie van de schrijver niet overeenstemt met het doel van de pagina, kan die pagina laag scoren in de zoekresultaten.

Google-gebruikers worden aangemoedigd om door derden gecreëerde reputatie-informatie te beoordelen, in plaats van uitsluitend te vertrouwen op content die door het merk of de auteur zelf is gemaakt.

Dit betekent dat het hebben van positieve persoonlijke branding essentieel is als je wilt dat jouw kwaliteitsscores beter zijn dan die van de concurrenten.

Zelf pas ik dit ook toe om de blogartikelen op de Motionmill-website beter te laten scoren. Ik schrijf op externe onafhankelijke marketingplatformen zoals Frankwatching, Marketingfacts en Bloovi om mijn reputatie als marketingexpert te versterken.

 

Tip 3: Verwijder of verbeter content met een lage E-A-T-score

Google beoordeelt niet alleen de inhoud van elke individuele pagina, maar kijkt ook naar de kwaliteit van al jouw webcontent samen. Heb je bijvoorbeeld een supersterk blogartikel geschreven maar bevat je site ook vijftig slechte schrijfsels, dan kan dat sterke blogartikel mogelijk minder goed scoren door alle rommel op je site.

Streef er dus naar om de algehele reputatie van je website op te krikken. Je doet dat door content met een lage E-A-T-score te verwijderen of te verbeteren.

Toen ik in 2019 de contentmarketing van Motionmill overnam, heb ik eerst de snoeischaar gezet in 11 jaar aan content. Blogs met potentie heb ik aangevuld en geactualiseerd, terwijl ik verouderde artikelen met minimaal verkeer naar de prullenbak heb gesleept. Dat kan pijnlijk zijn om te doen, maar het is een onvermijdbare stap die je moet nemen als je de E-A-T-score in Google wilt verbeteren.

 

Leestip: Echt waar, het is oké om oude content te hergebruiken

 

Tip 4: Investeer in een veilige website

Betrouwbaarheid gaat niet alleen over reputatie of nauwkeurigheid. Het gaat ook om veiligheid.

Worden jouw pagina’s gemarkeerd als ‘een onveilige verbinding’, dan kan je rekenen op een lage beoordeling. (Zeker als het gaat om een pagina waar belangrijke informatie moet worden gedeeld, zoals de kassa-pagina in een website!)

Nu Chrome alle HTTP-pagina’s als ‘Niet veilig’ markeert, begeeft elke site zonder SSL-certificaat zich op glad ijs.

 

E-A-T-score Google verbeteren tips

Een website zonder SSL-certificaat

 

Tip 5: Modereer User Generated Content

User generated content (UGC) is door gebruikers gegenereerde inhoud. Dat er UGC op je website staat, betekent niet noodzakelijk dat je een lage E-A-T-beoordeling krijgt. Sterker nog: de Google-richtlijnen zeggen zelfs dat UGC in sommige omstandigheden het bete soort content is. Maar als website-beheerder moet je contributies van derden wel modereren als je je E-A-T-score in Google wilt verbeteren.

Zeker YMYL-pagina’s met UGC moeten zwaar worden gemodereerd. Ze moeten waarschuwingen en links naar gerenommeerde bronnen bevatten, en/of bijdragen van verifieerbare experts.

 

Hoe ontdek je de E-A-T-score van een websitepagina?

Er is geen officiële manier is om de E-A-T-score van je content te controleren. Alleen Google weet hoe hoog jouw pagina’s scoren. Wél heeft Google een lijst met vragen opgesteld die je kunnen helpen bij het beoordelen van je content.

De 5 bovenstaande tips zullen je sowieso kunnen helpen bij het verstevigen van je SEO-strategie en het veilig stellen van je positie in de zoekresultaten.

Heb je nood aan meer SEO-kennisartikelen? Dan kan ik je perfect helpen:

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill