Leestijd 5 minuten

Mijn favoriete merknamen waarin de naam van de oprichter subtiel verborgen zit

Mijn voornaam is Wim en mijn achternaam is Claessens, dus ik noem mijn nieuwe bedrijf Wim Claessens.

Zo simpel kan het soms zijn om een naam te plakken op een onderneming. Maar soms zijn de namen van oprichters iets subtieler in een merknaam verweven.

Dit zijn mijn 8 favorieten van ‘verborgen’ stichtersnamen.

Haribo

1. Haribo

Eén van mijn lievelingsvoorbeelden van een merknaam met de naam van de oprichter erin is Haribo. Het bedrijf werd opgericht door Hans Richter in de Duitse stad Bonn. Snap je hem?

Nu we het toch over de herkenbare branding van Haribo hebben, kunnen we ook wel meteen eens babbelen over de slogan. In Nederlandstalige gebieden is die ‘Haribo maakt kinderen blij –volwassen horen ook daarbij’. In bijna ieder taalgebied waar Haribo actief is, volgt de slogan hetzelfde rijmpatroon:

  • Haribo macht Kinder froh – und Erwachsene ebenso
  • Haribo, c’est beau la vie – pour les grands et les petits
  • Haribo det smakar bäst – Det gör livet till en fest
  • Haribo, dulces sabores – para pequeños y mayores

Blijkbaar kon men in Noorwegen geen rijmpje bedenken; daar is de slogan gewoon ‘Haribo… den er go’, wat zich vertaalt als ‘Haribo… het is goed’.

 

2. IKEA

Iedereen weet dat je niet naar IKEA gaat voor de meubelen, maar voor de ijsjes en gehaktballen. Mijn collega schreef er zelfs al eens een artikel over: Waarom IKEA al 1 miljard exemplaren van dit product verkocht zonder er winst op te maken.

Maar minder bekend is het feit dat ‘IKEA’ een merknaam is met de naam van de oprichter erin.

De in 2018 overleden oprichter van het Zweedse gehaktballenparadijs heette Ingvar Kamprad. De eerste twee letters van de bedrijfsnaam komen van zijn initialen. De andere letters komen van Elmtaryd en Agunnaryd, wat de namen zijn van de boerderij en het dorp waar Kamprad opgroeide.

Bonusweetje over Kamprad: hij was ondanks zijn vermogen van vele miljarden erg zuinig. Als we vriend Wikipedia mogen geloven droeg hij zo min mogelijk maatpakken, vloog hij economyclass en at hij bij voorkeur in goedkope restaurants.

 

IKEA Billy handleiding

Fotobron: Semen Borisov op Unsplash

 

3. Max Factor

De jonge Poolse pruikenmaker en visagist Maksymilian Faktorowicz emigreerde begin twintigste eeuw naar de Verenigde Staten op zoek naar het grote geluk. Zijn levenspad bracht hem zelfs naar Hollywood, waar hij make-up verkocht aan acteurs en hielp met visagie.

Deze man bouwde uiteindelijk een internationale onderneming in schoonheidsproducten op. Gelukkig had hij op tijd het inzicht om zijn bedrijf Max Factor te noemen, want kan je je voorstellen dat je in de winkel moet vragen naar een product van Maksymilian Faktorowicz?

 

4. Adidas

Al voor de Tweede Wereldoorlog maakten de broers Rudolf en Adolf Dassler schoenen in het Beierse stadje Herzogenaurach. Tijdens de oorlog kregen ze ruzie, zoals dat wel eens gaat in families.

Waar de Dasslers wél in verschillen van andere families, is wat er na de ruzie gebeurde. Zodra de oorlog voorbij was, beëindigden de broers hun samenwerking. Aan de ene kant van Herzogenaurach richtte Rudolf het merk Puma op, aan de andere zijde van het stadje begon Adolf het bedrijf Adidas.

Puma is, zoals je verwacht, vernoemd naar de poema, maar Adidas is een merknaam met de naam van de oprichter in zich. De voornaam van Adolf werd namelijk vaak afgekort tot Adi. Adidas is een samentrekking van Adi Dassler.

Saillaint detail: tot de dag van vandaag heerst in Herzogenaurach grote rivaliteit tussen de twee bedrijven. Je bent ofwel van het kamp Puma, ofwel van het kamp Adidas. Pas in 2009 zouden topmannen van Puma en Adidas in het kader van de Internationale Dag van de Vrede elkaar weer de hand schudden. Rudolf en Adolf zouden dit echter niet meer meemaken. Zij overleden in 1974 en 1978.

 

 

5. Aldi

Wat is dat toch met Duitse multinationals en ruziemakende broers? Aldi volgt een patroon dat je bekend voorkomt als je zojuist de paragraaf over Adidas hebt gelezen.

Aldi werd in 1946 opgericht door Karl en Theo Albrecht als Albrecht Lebensmittel. Alles ging goed, tot de heren rond 1960 moesten besluiten of ze sigaretten in hun winkels zouden verkopen. Karl was hierop tegen omdat hij meende dat dit winkeldieven zou aantrekken. Theo was het niet met hem eens en ruzie ontstond. Zoals dat gaat in families, hè.

In 1962 werd Albrecht Lebensmittel omgedoopt tot Aldi, van Albrecht-Diskont.

Maar de heren konden hun ruzie blijkbaar niet meer bijleggen en in 1966 werd het bedrijf in twee gehakt. De heren namen een kaart van Duitsland en trokken een lijn over de rivier de Ruhr, die ongeveer door het midden van het land loopt. Alle winkels ten noorden van de lijn werden Aldi Nord en gingen naar Theo, alle winkels ten zuiden werden Aldi Süd en werden eigendom van Karl.

Deze verdeling is er tot op de dag van vandaag. Als je nog eens in een Aldi bent en je wilt weten of het een locatie is van Aldi Nord of Aldi Süd, kijk dan naar het logo. Aldi Nord hanteert een logo met een witte achtergrond, Aldi Süd een donkerblauwe achtergrond.

 

Aldi logo

 

6. Mora

Mora is een Nederlands merk frituursnacks dat bij mij vooral in mijn geheugen zit gebeiteld vanwege Cora van Mora, de Limburgse dame die in tv-reclames de snacks aanprijst met de slogan ‘Dat is mmm… van Mora!’

De naam Mora is een samentrekking van de namen van oprichters Marcel Mourmans en Robby Ramaekers: Mourmans en Ramaekers.

Dat is mmm… van Mourmans en Ramaekers!

 

7. Audi

Dit is één van mijn favorieten vanwege zijn subtiliteit. Toen ingenieur August Horch in 1910 een autofabriek wilde beginnen, nam hij zijn achternaam en vertaalde die naar het Latijn. ‘Horch’ is Duits voor ‘luister’, dus werd de bedrijfsnaam ‘Audi’.

Dit geeft mij inspiratie voor wanneer ik een eigen automerk wil beginnen. Mijn achternaam, Schleber, is Duits voor ‘pijnlijk’ of ‘zeer’. Dat vertelt Google Translate mij althans. ‘Pijnlijk’ is in het Latijn ‘valde’.

Wat mij betreft staat Audi terecht in deze lijst met merknamen waarin de naam van de oprichter is verborgen. Maar de vraag is… zou jij in een auto van Valde willen rijden?

 

Audi

Fotobron: Remy Lovesy op Unsplash

 

8. Ahold Delhaize

Het moederbedrijf van Albert Heijn en Delhaize is opgebouwd uit twee delen. ‘Delhaize’ is het simpele deel: deze supermarkten zijn genoemd naar de gebroeders Delhaize, die het bedrijf in 1867 oprichtten in Ransart, nabij Charleroi.

Om de betekenis van Ahold te achterhalen moeten we iets meer graafwerk doen. Ahold is een samentrekking van Albert Holding. En de Albert die deze holding zijn naam heeft gegeven, is natuurlijk niemand minder dan Albert Heijn himself, de man die in 1887 in Zaandam, bij Amsterdam, begon met de verkoop van levensmiddelen.

Ik vind Ahold Delhaize een prachtig voorbeeld van wat bereikt kan worden wanneer sterke Belgische bedrijven met sterke Nederlandse bedrijven samengaan. Over het thema ‘ondernemen over de grens’ en bijbehorende taal- en cultuurverschillen schreef mijn collega Vincent enkele artikelen:

 

Ken je meer merknamen met de naam van de oprichter?

Welke bedrijfsnamen ken jij nog die in deze lijst zouden passen? Vertel het me als je nog merken kent die vernoemd zijn naar de oprichter. Stuur mij een berichtje en ik voeg ze toe, met vermelding van jouw naam als bron.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill