Leestijd 6 minuten

Kan het hebben van een webshop jouw bedrijf redden tijdens de coronacrisis?

In het belang van alle ondernemers van België wil ik een cruciale vraag beantwoorden:

Kan een webshop laten maken jouw bedrijf redden tijdens de coronacrisis?

webshop tijdens corona crisis

Je leest dit artikel in de tijd dat je een goede kop koffie drinkt. Die kleine tijdsinvestering zal zich lonen, dat beloof ik. Schieten je vragen te binnen tijdens het lezen? Aan het einde vertel ik je hoe je mij kan contacteren. Ook in deze onzekere tijden ben ik bereikbaar om je onzekerheid weg te nemen.

 

Is het haalbaar om op korte termijn een webshop te lanceren?

Het korte antwoord luidt:

Ja.

Het is inderdaad mogelijk om op korte termijn een webshop te laten maken. (Waarbij ‘korte termijn’ staat voor een tot drie dagen.)

In deze termijn kan er een basic webwinkel gecreëerd worden. Verwacht geen prachtige opmaak, verwacht niet de best uitgewerkte commerciële features.

Wél mag je een goed werkende webshop verwachten waar je klanten producten kunnen bestellen en betalen. Aan het begin van de semi-lockdown tijdens de coronacrisis klopte de Antwerpse boekhandel Stad Leest bij ons aan met de vraag of wij zo snel mogelijk een webshop konden bouwen. Drie dagen later stond de onderstaande shop online.

 

De webshop van boekhandel Stad Leest uit Antwerpen

Webshop van boekhandel Stad Leest

 

Hoeveel kost een webshop en hoeveel brengt het op?

Een webshop hoeft niet veel te kosten. Natuurlijk hangt het van je eisen af (en van de webshopbouwer aan wie je de opdracht geeft), maar onze ervaring heeft ons geleerd dat je al vanaf ongeveer € 900 een webshop online kan krijgen.

 

Kosten en opbrengsten van een kleine webshop
Heb je een kleine fysieke winkel en wil je een beperkt aantal producten verkopen? Dan kan je best een webshop in Shopify laten maken. Meer dan 1 miljoen webshop draaien op de software van Shopify en daarvoor zijn goede redenen:

 • Shopify is snel en eenvoudig op te zetten;
 • Ondanks het gemak waarmee een Shopify-webshop is op te zetten, ziet het er aantrekkelijk uit;
 • Shopify is veilig en betrouwbaar.

Bij Motionmill zetten we een dergelijke site in 1 dag in elkaar, wat neerkomt op een prijs van ongeveer € 900. Wil je een degelijke uitleg over hoe je vervolgens zelf de webshop moet vullen en onderhouden, dan moet je er enkele honderden euro’s bij optellen voor een training. Vanwege het coronavirus voeren we trainingen momenteel uit via de webcam.

Wat een dergelijke webshop opbrengt hangt van meerdere factoren af:

 • Of je een trouwe klantenbasis hebt die graag ook online bij je zou shoppen;
 • Of je bereid bent te investeren in online marketing; het hebben van een digitale klantendatabase helpt hierbij;
 • Of je je webshop goed onderhoudt.

Een bureau als Motionmill kan je helpen met de marketing van je shop, waar wanneer jouw product niet goed in de markt ligt, kunnen wij geen wonderen verrichten. Wij zullen daarom altijd eerlijk naar je communiceren in hoeverre je succes mag verwachten met jouw webshop.

 

Kosten en opbrengsten van een grote webshop
Wil je vele honderden of zelfs duizenden producten aan de man brengen, dan raden wij de software van WooCommerce aan. WooCommerce host ongeveer 20% van alle webshops wereldwijd en dat verrast niemand:

 • WooCommerce is gratis;
 • WooCommerce is makkelijk te integreren in een WordPress-website;
 • WooCommerce is flexibel en kan makkelijk uitgebreid worden met vele nuttige plug-ins.

Het laten bouwen van een WooCommerce-shop kost je tussen de € 3000 en € 30.000.

Hoeveel geld een WooCommerce-shop jou zal opleveren, wordt door dezelfde factoren bepaald als bij een Shopify-shop: jouw huidige klanten, jouw online marketing en de aandacht die je besteedt aan de webwinkel.

Wat je commerciële succes kan aanjagen, is het aanbieden van een product dat nu, vanwege de coronacrisis, goed in de markt ligt. Verkopers van wc-papier zullen gouden zaken doen!

 

Webshop met wc-papier

Op het moment de sleutel tot succes: online wc-papier verkopen!

 

Welke voordelen heeft het hebben van een webshop?

Het primaire voordeel van een webshop is overduidelijk commercieel:

Je klanten kunnen 24 uren per dag, 7 dagen per week producten bij jou kopen.

Maar er zijn meer voordelen te noemen:

 • Doelgerichte marketing: Je kan je klanten via online marketing zeer doelgericht aansporen om jouw webshop te bezoeken;
 • Door data gestuurde conversieverhoging: Cijfers en data van de prestaties van je webshop kunnen gebruikt worden om de conversie te verhogen (lang leve Google Analytics!);
 • Voordeliger: Je bespaart mogelijkerwijs kosten omdat je bijvoorbeeld minder personeel nodig hebt dan bij het runnen van een reguliere, fysieke winkel;
 • Een boost voor je uitstraling: Je bedrijf komt professioneler over;
 • Flexibiliteit voor jou: Je kan je bedrijf van overal ter wereld beheren (al geef ik toe dat dit momenteel een beperkt voordeel is omdat het coronavirus het onmogelijk maakt om de grens over te trekken).

 

Webshop van schoenenwinkel Pronti

Voorbeeld van een webshop: Pronti verkoopt 24/7 schoenen via hun online winkel

 

Leestip: ✅ Crisiscommunicatie voor organisaties: zo ga je om met het coronavirus

 

Welke nadelen heeft het hebben van een webshop?

Zoals ik het zie, kunnen de volgende zaken een nadeel zijn van het hebben van een webshop:

 • Websitekosten: het plannen, ontwerpen, maken, hosten, beveiligen en onderhouden van een professionele e-commerce website is niet altijd goedkoop, vooral als je grote en groeiende verkoopvolumes verwacht. Maar ik zeg erbij dat dit nadeel wegvalt als je voorzichtig te werk gaat: investeer in een webshop die qua kosten past bij jouw bedrijf. Zet niet in één keer te groot in, maar laat de functionaliteiten van de shop meegroeien met je omzetcijfers. Zie de reeds genoemde paragraaf ‘Hoeveel kost een webshop en hoeveel brengt het op?
 • Infrastructuurkosten: zelfs als u niet de kosten betaalt van klantgerichte panden, moet u nadenken over de kosten van fysieke ruimte voor orderverwerking, opslag van goederen, afhandeling van retourzendingen en personeel voor deze taken. Zie online bestellingen afhandelen.
 • Beveiliging en fraude: de groei van de online retailmarkt heeft de aandacht getrokken van criminelen. Vraag daarom altijd aan je webshopbouwer welke maatregelen hij implementeert om jouw online winkel veilig te houden.
 • Juridische kwesties: grip krijgen op e-commerce en de wet kan een uitdaging zijn. De GDPR heeft voor extra druk gezorgd bij online winkeliers. Check bij je webshopbouwer of zijn product een degelijke cookiemelding en -verklaring heeft.
 • Marketingkosten: hoewel online marketing een zeer efficiënte manier is om de juiste klanten bij jouw producten te krijgen, vereist het wel degelijk een budget. Heb je een trouw klantenbestand dat jouw fysieke winkel al weet te vinden? Dan hoef je gelukkig slechts minimale kosten uit te geven aan marketing. Gewoon een mail naar je klanten versturen met de boodschap ‘Wij hebben nu ook een webshop!’ volstaat misschien al.

 

Google Analytics toont de prestaties van een webshop

Google Analytics toont de prestaties van een webshop

 

Waar kan ik op korte termijn een webshop laten maken?

Er zijn talloze Belgische webshopbouwers bij wie je op korte termijn een online winkel kan laten maken. Natuurlijk verschilt het van bouwer tot bouwer wat je kan verwachten. Sommigen vragen veel geld voor weinig webshop, anderen vragen weinig geld maar leveren een inadequaat product af. Wat je wilt hebben is een bouwer die voor een schappelijk bedrag een basic webshop neerzet die technisch en functioneel in orde is.

Ook mijn webbureau in Antwerpen, Motionmill, bouwt met plezier en toewijding voor jou een webshop. Stuur ons een e-mail en je ontvangt dezelfde dag nog een antwoord.

Ik adviseer je om bij meerdere webshopbouwers te informeren. Wees kritisch. Vraag wat je voor eindproduct krijgt. Vergelijk de offertes.

Durf ook zeker te onderhandelen! Vanwege de coronacrisis ervaren veel webbureaus een afname van opdrachten; veel ondernemers besluiten immers om de komende maanden niet al te veel geld uit te geven. Dat betekent dat veel webshopbouwers momenteel graag een opdracht van je krijgen, wat jou de vrijheid geeft om te onderhandelen. Dit is voor jou een groot voordeel:

Dankzij de coronacrisis kan jij momenteel meer webshop voor je geld krijgen dan onder normale omstandigheden.

Mijn advies: profiteer daarvan.

 

Kan het hebben van een webshop jouw bedrijf redden tijdens de coronacrisis?

Deze vraag beantwoorden is met bovenstaande kennis eenvoudig geworden: ja, het is mogelijk, maar geen garantie.

Het hangt ervan af of jouw product geschikt is voor online verkoop. Overleg met een e-commerce-expert in hoeverre dit het geval is. Bovendien moet je ofwel over een loyale klantenbasis beschikken, ofwel moet je bereid zijn om te investeren in online marketing. Mensen komen tenslotte niet vanzelf naar je webshop.

Ondanks deze onzekerheden ben ik ervan overtuigd dat het hebben van een webshop veel bedrijven kan redden tijdens de coronacrisis. Je gaat immers van een fysieke winkel die 7 dagen per week gesloten is naar een virtuele winkel die 7 dagen per week geopend is. Zie je de vooruitgang?

Denk goed over deze materie na en contacteer mij als ik kan helpen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill