Leestijd 7 minuten

Oeps, foutje! Dit zijn de 17 beste voorbeelden van originele 404-pagina’s

De 404-pagina is ontegensprekelijk de pagina die je als website-eigenaar het minst vaak aan je bezoekers wilt laten zien. Desondanks bewijzen sommige websites dat zelfs een 404-pagina origineel, grappig en educatief kan zijn.

Beste 404-pagina's ooit

Waarom loont het om aandacht te besteden aan 404-pagina’s?

Je klikt op een link in een advertentie, op een andere website, in Google of in een menubalk met de hoop een specifiek product of bepaalde content te vinden. Maar wat nu? Je krijgt een pagina te zien met de melding dat de door jou gezochte inhoud niet meer bestaat! Dit is de zogenaamde 404-pagina: een pagina die onfortuinlijke bezoekers laat weten dat de oorspronkelijke pagina er niet meer is.

Een 404-pagina te zien krijgen betekent voor de meeste internetgebruikers het einde van een surfsessie binnen die site. Als die website niet de moeite kan nemen om zijn links en menu-items goed in te stellen, wil je er niets meer mee te maken hebben, toch?

De statistieken bewijzen het:

73,72 % van alle bezoekers verlaat een website nadat ze een 404-pagina te zien hebben gekregen.’

Het is daarom een topidee om van je 404-pagina geen doodlopend pad te maken. Maak van je 404-pagina een waardevolle stapsteen die de bezoeker naar andere delen van je site leidt. Gebruik ook het meest effectieve compensatiemiddel om de teleurstelling weg te nemen: humor!

Laten we eens kijken naar de beste voorbeelden van 404-pagina’s die meerwaarde geven aan hun website.

 

14 voorbeelden van goede 404-pagina’s

De 14 voorbeelden in deze lijst staan in willekeurige volgorde.

1. Coolblue

Beste 404-pagina's van Nederland

 

Ik hou van bedrijven met herkenbare eigenheid, en ik ben nog meer verzot op bedrijven die die eigenheid tot in iedere hoek van hun website doorvoeren. Een prima voorbeeld hiervan is dé webwinkeltrots van Nederland, Coolblue.

Want kijk eens naar hun 404-pagina en je begrijpt wat ik bedoel. Ik geef het toe, hun 404 is geen grafisch meesterwerk. Maar dat hoeft niet. Hun 404 is 100% Coolblue:

 • Bovenin staat een stukje microcopy in het formaat dat we van Coolblue kennen: Oeps. Verkeerde afslag.
 • Als afbeelding zien we een kompas in hun huisstijlkleur blauw.
 • Een vriendelijke onderregel maakt duidelijk dat Coolblue je graag helpt de weg terug te vinden.
 • Een duidelijke knop helpt je om terug te gaan naar de homepage.

Ik heb de unieke copywriting van Coolblue al eerder geroemd, dus ik ben verheugd om te zien dat zelfs hun 404 de benodigde aandacht heeft gekregen!

 

2. Klap

Beste Nederlandse 404-pagina's

 

De 404 van verzekeringsbedrijf Klap begint sterk. De humoristische afbeelding verzacht de pijn al een beetje, waarna ze in woorden duidelijk maken dat ze je willen helpen. Ze geven de suggestie om van hun tips en zoekfunctie gebruik te maken, of van de grote knop die je terug naar de homepage leidt.

Wat ik echter vooral waardeer aan Klap, is dat hun 404-pagina hiermee niet eindigt. Want we vinden meer nuttige info.

 

Beste Nederlandsalige 404-pagina's

 

Klap geeft de bezoeker enkele redenen waarom de 404-pagina mogelijk getoond wordt. Dit is slim, want zo leggen ze aan hun bezoeker uit dat de 404 niet verschijnt door incompetentie van Klap, maar door externe omstandigheden.

Als kers op de spreekwoordelijke taart staat er een zoekbalk in beeld waar je niet omheen kan. Handig om alsnog de content te vinden die je zocht.

 

3. Lego

Beste 404-pagina

 

De 404-pagina van Lego is vrij eenvoudig: een beeldvullende achtergrondfoto, een kop, een regeltje tekst en een knop. Desondanks straalt deze pagina persoonlijkheid uit. De geschrokken uitdrukking van de Lego-man past helemaal in het thema. De regel ‘Maar maak je geen zorgen alles is NOG SUPER!’ geeft een positieve boost. Dit alles geeft je een 404-ervaring waarvan je het helemaal niet erg vindt dat je er tegenaan bent gelopen.

 

4. Mantra Labs

Beste 404-pagina ooit

 

Deze 404-pagina van Mantra Labs is eenvoudig maar effectief. De tekst ‘Oeps! Je hebt geen zuurstof meer’ is een originele variant op het aloude ‘Deze pagina bestaat niet meer’. Er is een timer die aftelt tot je terug wordt geleid naar de startpagina. Als je met je ogen knipperde, zou je zelfs deze 404-pagina kunnen missen!

 

5. Help Scout

Beste foutmeldingpagina's

 

Help Scout verkoopt helpdesksoftware en andere droge producten aan bedrijven. Ondanks het feit dat hun product weinig spannend klinkt, is hun uitstraling bijzonder vriendelijk en menselijk. Dit aspect voeren ze ook door op hun foutmeldingspagina.

Hun 404 geeft directe toegang tot hun blogsectie en andere nuttige hulpbronnen.

Ook een dosis humor ontbreekt niet: de kop ‘Ruh roh’ bootst een Scooby Doo-achtige hond na die ‘O oh’ zegt. Als afbeelding zien we een roedel op hol geslagen honden.

 

6. Screaming Frog

Beste foutmeldingpagina ooit

 

Een bedrijf dat software verkoopt die gebroken links moet detecteren mag zélf geen kapotte links hebben, zou je denken. Toch zijn broken links soms onvermijdelijk. Screaming Frog, een aanbieder van software die gebroken linkt opspoort en repareert, gaat op humoristische wijze om met de ironie van de situatie. Op hun foutmeldingspagina lees je:

‘Oh the irony of developing software which helps find and fix broken links, and then having some yourself! This was just a test, honest. Or perhaps you entered an incorrect URL? Contact us, if you need any help at all.’

In deze tekst erkennen ze niet alleen dat ze zich bewust zijn van de tegenstrijdigheid, maar geven ze ook een mogelijke verklaring waarom de pagina wordt getoond. Daarnaast bieden ze ook aan dat je contact met hen mag opnemen.

Ik heb bewust ook de footer van hun website opgenomen in de bovenstaande screenshot. Over het belang van een goede footer heb ik al eens geschreven, en mijn beweringen worden nu bevestigt: het hebben van een waardevolle footer helpt je klant verder wanneer hij op een doodlopend pad is geraakt binnen je website. Een doordachte footer kan het verschil uitmaken tussen een bezoeker die je site verlaat en een bezoeker die besluit je een tweede kans te geven.

 

7. Moz

Meest originele 404-pagina's

De originele 404-pagina van Moz, een aanbieder van SEO-software, draait rond Roger Mozbat. Hij is de mascotte van het merk. Door Roger in te zetten kan je eigenlijk niet meer boos zijn dat de pagina die je zocht niet meer bestaat. Ik bedoel, kijk dan eens naar zijn schattige snoetje!

Ook goed: er is een zoekbalk die de verdwaalde bezoeker hopelijk naar de gewenste content kan leiden.

 

8. Stella Fietsen

Goede 404-pagina's

Waarom ik de 404-pagina van Stella Fietsen goed vind? Twee redenen:

 1. De copywriting (‘Oh nee! De ketting ligt eraf…) haakt direct in op hun branche.
 2. Ze scheppen context door enkele redenen te noemen waarom je de 404 te zien krijgt.
 3. Ze geven een aantal nuttige links in de hoop de bezoeker op de website te kunnen houden.

Ik zei het bij Coolblue al eens en ik herhaal het: je 404-pagina hoeft geen grafisch hoogtepunt te zijn. Als je maar de juiste toon gebruikt, de pijn verzacht en nuttige informatie geeft, creëer je al meerwaarde.

 

9. Distilled

Originele 404-pagina's

 

Consultingbureau Distilled heeft een 404-pagina waar de originaliteit van afspringt! Twee heren voeren een discussie over het bestaan van de 404 pagina en de mogelijke stappen die de bezoeker kan nemen om alsnog de juiste info te vinden.

Het enige kleine nadeel van deze briljante illustratie is dat ze nagenoeg onleesbaar wordt op een mobiele telefoon. Ook je 404 moet schaalbaar zijn, Distilled.

 

10. Belgian Rail

Goede 404-pagina's Belgische bedrijven

 

Als inwoner van België en sporadisch treinreiziger heb ik geen hoge pet op van nationaal spoorwegbedrijf NMBS. Groot was dan ook mijn verbazing dat hun 404-pagina wél prima is.

Allereerst is er een kop in treinthema: ‘Oeps, we zijn even het spoor kwijt…’. Vervolgens geven ze een overzicht met nuttige links. En tot slot is er de blikvangende afbeelding met een perronbord waarop de letters ‘404’ te lezen zijn. Top!

 

11. Perfect Office Shop

Beste foutmeldingpagina's Nederlandse websites

 

Briljant toch hoe je een negatieve ervaring kan omdraaien in iets positiefs? En dat alleen maar met een goede 404-pagina!

Deze 404 van Perfect Office vind ik ook erg treffend. In iedere kantooromgeving wordt er weleens een kop koffie omgestoten. Dus wat past er beter op de foutmeldingspagina van een kantoorartikelenwebshop dan een omgevallen mok en gemorste koffie?

 

12. Waterschap Aa en Maas

Beste 404-pagina's Nederlandse websites

 

In Nederland is een waterschap een overheidsorganisatie, net zoals de Rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Een waterschap zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Goed om zo’n bestuurslaag te hebben in een waterrijkland!

Het Waterschap Aa en Maas houdt zelfs zijn foutmeldingspagina in het waterthema. ‘Oeps, blub…’ lezen we. Met vervolgens een grote zoekbalk en de grappige beschrijvende tekst: ‘Misschien kun je hier boven water halen wat je zoekt’.

Fantastisch detail: de URL van hun 404 is ‘aaenmaas.nl/stagiaires’. Ja, ja, schuif de schuld maar op de stagiaires!

 

13. Hema

Beste 404-pagina van Nederland

 

Je kende de Hema tot nu toe alleen vanwege hun befaamde tompouce? Hun 404-pagina laat zien dat het bekende gebakje een broertje heeft: de mispouce.

Niet alleen toont Hema humor in hun originele copywriting, maar ook helpen ze de verdwaalde bezoeker op weg. Twee grote knoppen prijken in beeld: ‘ga terug’ en ‘naar home’. Iets verder naar onder sommen ze hun productcategorieën op.

Mijn oordeel: toppie!

 

14. Peugeot

404-pagina maken

 

Het kan gewoon niet anders dan dat Peugeot de goede oude Peugeot 404 laat zien op hun foutmeldingspagina! Deze klassieker onder de automobielen wordt groot in beeld gebracht door de Franse autofabrikant.

De 404-pagina van Peugeot heeft allerhande handige knoppen die de websitebezoeker verder op weg kunnen helpen.

Het enige minpuntje aan de pagina vind ik het feit dat de foto van de auto beeldvullend is. Pas als je naar onder scrolt zie je de tekst ‘De pagina die je opvraagt, bestaat niet’ en de knoppen. Dit kan voor verwarring zorgen bij hen die niet scrollen.

 

15. Gemeente Heerenveen

Grappige 404-pagina's

 

De Nederlandse gemeente Heerenveen strikte zijn eigen burgemeester, Tjeerd van der Zwan, om met verbaasde doch berustende blik te poseren voor hun 404-pagina. ‘Kijk alsof je er zojuist achter bent gekomen dat Heerenveen in Groningen ligt,’ is de instructie van de fotograaf mogelijk geweest.

Origineel idee, Heerenveen. Fryslân Boppe!

 

16. ICT Werkt

Grappige 404-pagina

 

De 404-pagina van ICT Werkt, een recruiteringbureau voor nerds, is een regelrechte aanval op Bob, hun onfortuinlijke developer:

‘Onze webdeveloper Bob had één taak, zorgen dat niemand deze pagina ziet. Helaas ben je toch hier terecht gekomen…Onze excuses voor dit ongemak.’

Alsof die arme Bob het nog niet zwaar genoeg te verduren krijgt, dreigt de 404-pagina ook nog eens met zijn ontslag:

‘Grote kans dat er binnenkort een vacature vrijkomt voor webdeveloper, maar kijk in de tussentijd alvast naar alle andere vacatures op ICTwerkt.nl.’

 

17. Albert Heijn

Goede 404-pagina

 

Ik sluit deze lijst af met dé trots van Nederland (en sinds enkele jaren ook België): Albert Heijn. Hun foutmeldingspagina is meer dan compleet:

 • De afbeelding van een bezorgwagen met de opdruk ‘404’ en de bovenstaande tekst ‘Oeps! We konden deze pagina niet bezorgen’ haken in op de leveringsdiensten van de supermarktketen. Een passend detail is de lekke band van de bezorgauto.
 • Twee prominente knoppen geven je de optie om ofwel terug te gaan naar de vorige pagina of naar de homepage.
 • Een scala aan andere nuttige links moedigen de bezoeker aan om alsnog verder te browsen.

Goed gedaan, Appie!

 

Leestip: Updaten of verwijderen? Zo ruim je oude websitecontent op!

 

404-pagina’s als vangnet in het conversiepad

Er zijn veel redenen waarom websitebezoekers een 404 te zien kunnen krijgen:

 • De server ligt eruit.
 • De pagina is verplaatst en niet omgeleid. (Stel een redirect in als je een pagina een nieuwe URL geeft!)
 • De pagina heeft nooit bestaan.
 • De gebruiker heeft de URL verkeerd ingevoerd.

Als website-eigenaar kan je simpelweg niet uitsluiten dat mensen je 404-pagina bereiken, zelfs al doe je nog zo hard je best om je website te onderhouden.

Neem dus voorzorgen, zoals de voorbeeldwebsites in dit artikel hebben gedaan. Een visueel aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke 404-pagina laat je websitebezoekers zien dat je hun ervaring belangrijk vindt en dat je ze op je website wilt houden. Een goede 404 is een vangnet in je conversiepad en onderdeel van een uitgedachte gebruikerservaring.

 

Dit artikel verscheen in beknopte vorm ook op marketingplatform Frankwatching.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill