Interesse in € 50.000 subsidie? Vergeet het maar!

Ik vertel graag een verhaal, maar ik ben ook zot van cijfers. En de cijfers vertelden mij dat de lezers van deze blog massaal het artikel over de kmo-subsidie hebben gelezen. Vol enthousiasme begon ik daarom gisteren met het schrijven van een opvolgblog waarin ik uitgebreider inging op deze subsidie.

Het artikel dat je nu leest is echter niet het artikel dat ik gisteren schreef. Want wat zag ik op de de website van VLAIO, de overheidstak die de geldpot beheert? “Geen aanvraag meer mogelijk”!

Hoe kan dat nu? De aanvraagperiode van de subsidie zou nog tot 31 oktober lopen, nog ruim 1,5 maand! Ik greep naar de telefoon en belde VLAIO.

Redeneren als een kip zonder kop

‘Inderdaad, meneer, we hebben de aanvraagmogelijkheid stopgezet,’ deelde een dame van VLAIO mede, ‘want we hebben maar een beperkte pot en er zijn al zoveel aanvragen binnengekomen.’

Mijn hoofd borrelde van onbegrip en woede. ‘Dat is een belachelijke manier van redeneren,’ vertelde ik de vrouw. ‘Jullie kunnen toch gewoon de aanvraagperiode tot oktober laten lopen en dan die beperkte pot toewijzen aan bepaalde projecten?’

‘Wie het eerst komt, het eerst maalt, meneer. Het staat duidelijk op de website.’

Met nauwelijks verhulde frustratie deelde ik haar mede: ‘Nee. Dat staat er niet. En in de weken dat ik dit subsidieproject volg heeft het er nooit gestaan.’

Ik hoorde de vrouw typen op haar toetsenbord. Beschaamd gaf ze toe: ‘O, inderdaad. Het staat er niet op. Nou, maar het heeft er echt opgestaan, hoor!’

‘Zorg er maar voor dat het er terug op komt,’ gromde ik en ik hing op.

Twee uur later verscheen er op de website van VLAIO inderdaad extra informatie: ‘Voor deze oproep is een totaalbudget van 2,5 miljoen euro voorzien. Er werden 150 dossiers ingediend, wat betekent dat de beschikbare middelen uitgeput zijn.’

Betekent dit dat al die 150 dossiers een subsidie krijgen toegewezen, ongeacht de kwaliteit of haalbaarheid van die dossiers? De Vlaamse overheid is weer eens aan het redeneren als een kip zonder kop. En mensen die oprecht iets willen doen om dit land beter te maken worden er het slachtoffer van.

 

Twee redenen om te mopperen

Ik was om twee redenen in zo’n slechte stemming:

  1. Ik baalde voor de lezers van deze blog, voor jullie dus. Ik had jullie warm gemaakt voor een mogelijke subsidie en nu blijkt die subsidie, om irrationele redenen die bovendien slecht gecommuniceerd zijn, niet meer haalbaar te zijn.
  2. Ik baalde voor mijn collega’s van Motionmill. Ze hadden een prachtig idee om zelf aanspraak te maken op een stukje subsidie. Ze hadden een vergevorderd concept voor een online platform voor beurzen en opendeurdagen. Corona heeft beurzen en opendeurdagen onmogelijk gemaakt. Met een open source downloadpakket zouden bedrijven en beursorganisatoren in WordPress een virtueel evenement kunnen organiseren. Daarbij zouden elementen van beurzen en opendeurdagen in online vorm terugkomen: virtuele chats, webshops, de optie om samples aan te vragen, enzovoort.

Mijn vraag aan jou: ben je geïnteresseerd in een dergelijk platform? Of ken je iemand? Want met genoeg concrete vraag kunnen we het alsnog ontwikkelen. Laat het mij weten.

Als je meer wilt weten over dit online beursplatform, lees dan het artikel Online beurzen organiseren? Als het aan ons ligt kan het binnenkort!

Voilà, een klassiek staaltje Vlaamse overheidsincompetentie is dus de reden dat je nu een andere blog leest dan die ik gisteren schreef. In plaats van de subsidie te promoten schud ik afkeurend mijn hoofd.

Vergeef je mij mijn boosheid? In het volgende artikel zal ik weer lachen.

Gratis wijzer worden

Wil je vaker kwaliteitsartikelen zoals dit lezen? En dat helemaal gratis? Wij delen onze kennis met je. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Motionmill