Leestijd 6 minuten minuten

Een webshop kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen van beide opties?

Bij het beginnen van een webshop komt veel voorbereidend denkwerk kijken. Eén van de vragen die jij jezelf moet stellen is: wil ik mijn webshop kopen of huren?

Nu is het lang niet bij alle beginnende online verkopers bekend dat deze twee opties bestonden. Misschien had jij ook niet gedacht dat je een webshop kan huren (of juist kopen).

Webshop laten maken in Antwerpen

Aan het einde van dit artikel geef ik je de conclusie van al deze aspecten. Want uiteindelijk zal je toch de beslissing moeten maken: koop ik de software voor mijn webshop of huur ik hem liever?

 

Het verschil tussen een webshop huren en een webshop kopen

We beginnen dit e-commerce-avontuur met de meest basic vraag: wat is het verschil tussen webshopsoftware kopen en webshopsoftware huren?

Hier komt het op neer:

 • Wanneer je de software koopt, maak je (vrijwel altijd) gebruik van open source software;
 • Wanneer je de webwinkel huurt, maak je gebruik van een SaaS-platform (Software as a Service). Dit wordt ook wel licentiesoftware genoemd.

 

Wat is open source en wat is SaaS?

Bij open source software is de volledige code openbaar. Iedereen die dat wil kan zelf (zonder ook maar enige restricties!) aanpassingen maken in de broncode van de webwinkelsoftware. Natuurlijk is kennis van programmeertalen als CSS, PHP en HTML vereist om dit te kunnen doen.

Heb je inderdaad die kennis, dan zal je mogelijk sneller kiezen voor open source software. Je kan je webwinkel immers helemaal op maat maken, exact zoals jij het voor ogen hebt.

Ben je niet zo’n wonder op vlak van programmeerwerk? Huur dan een programmeur in of een bedrijf dat kennis heeft van webshops bouwen.

Is het voor jou minder belangrijk dat de webshop 100% is zoals jij dat wilt? Bij open source webwinkelsoftware zijn er volop mogelijkheden om te beginnen met een template. Dan heb je direct een basiswebshop die je eventueel in de toekomst (wanneer jouw shop inkomsten begint te genereren) kan uitbreiden.

Bij Software as a Service (Saas) is de code niet openbaar. De software (en dus ook de code) is in beheer bij één partij. Aanpassingen maken in de broncode is daarom niet mogelijk.

In de meeste gevallen kies je bij SaaS uit een aantal templates die het softwarebedrijf al gemaakt heeft voor jou.

Is SaaS helemaal niet aanpasbaar? Tja. Er zijn aanbieders die toestaan dat je aanpassingen in de CSS doet. Wat de CSS is lees je hier, maar belangrijk is om te weten dat de CSS het mogelijk maakt dat je sommige elementen kan verschuiven, de afmetingen kan aanpassen en meer van dat soort zaken. Als je hiervan zelf geen verstand hebt, heb je de hulp van de software-aanbieder nodig. En dat is niet altijd goedkoop.

Een licentiewebwinkel is dus een gepaste oplossing om te beginnen met je webwinkel. Je hoeft immers niet veel te prullen met codes. Maar als je een op maat gemaakt webwinkelontwerp wilt hebben, zal je sneller voor open source kiezen.

 

De voordelen van open source webshopsoftware

Dit zijn voor mij de vier grote voordelen van open source webshopsoftware:

 1. De vele extensies en add-ons. Als gevolg van de openbaar beschikbare code zijn er vaak honderden extensies en add-ons voor de software van jouw keuze. Dat stelt jou in staat om onbekende betaalplatformen, logistieke partijen, vergelijkingssites en andere partijen te koppelen.
 2. Altijd up-to-date. Omdat er over de hele planeet veel programmeurs bezig zijn om meer mogelijkheden voor open source webwinkelsoftware te ontwikkelen, is de kans is groot dat er voortdurend handige extensies aan je webshop toegevoegd kunnen worden. Bij SaaS-webwinkels ben je daarentegen meer afhankelijk van de templates die de aanbieder voor je maakt. En jouw contract met hem blijft ook lopen als hij de mogelijkheden niet meer updatet. Met open source software is dat probleem er niet.
 3. Keuze uit duizenden templates. Er bestaan duizenden templates die je (soms tegen éénmalige betaling) kan toepassen in jouw webwinkel. Deze templates zijn vrij aan te passen aan al je wensen. Met een bescheiden investering van enkele tientallen euro’s heb je een basis voor je online shop. Dankzij de grote aantallen beschikbare templates vind je er ongetwijfeld één die past bij de huisstijl van jouw merk.
 4. Mogelijkheid van zelf ontwikkelen. Ontdek je dat er een koppeling nog niet bestaat? No problemo! Omdat de code vrij toegankelijk is kan je, indien je de technische kennis hebt, zelf een koppeling ontwikkelen. Of als je niet tevreden bent over een bestaande koppeling kan je deze aanpassen.

De nadelen van open source webshopsoftware

Zoals Johan Cruyff zei: ‘Ieder voordeel heb z’n nadeel’. En in het geval van open source webwinkelsoftware is dat ook het geval:

 1. Aanpassingen vereist. De gerenommeerde open source programma’s zijn internationaal opgezet. Dit is ideaal voor ondernemers met internationale plannen. Wil je je echter alleen op de Belgische of Nederlandse markt richten (en de kans is groot dat je dat wilt!), dan moet je aanpassingen (laten) doen om de webwinkel geschikt te maken.
 2. Updates in de gaten houden. Open source software komt meestal één keer per jaar met een grote update. Deze moet je uitvoeren om de webshop veilig en functioneel te houden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld plug-ins. Je moet de beschikbare updates in de gaten houden en dat kost tijd. Voor ondernemers kan dit een nadeel zijn.

 

De kosten van open source webshopsoftware

Aanvankelijk is de investering van open source webshopsoftware laag. Er zijn echter wel bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden:

 • Hostingkosten. De webwinkel moet gehost worden. De hosting van een webshop kost tussen de € 10,- en € 50,- per maand.
 • Ontwerp. Natuurlijk heb je een webdesign nodig voor je online winkel. Dit kost geld. Een simpele standaardtemplate kost éénmalig zo’n € 150,-. Als je op maat gemaakte templates wilt, moet je rekening houden met hogere kosten. Hoeveel een webshopbouwer rekent is lastig te zeggen, want de ene bouwer rekent € 30 per uur, de andere € 110. Ook kan je alleen het design krijgen van een template zonder dat het gebouwd is. Sommige bouwers denken na over de user experience en werken eerst wireframes uit. Anderen doen dat niet. Ga voor een goed doordachte, op maat gemaakte template uit van minimaal € 1500.
 • Aanpassingen. Er zullen, zoals gezegd, aanpassingen gedaan moeten worden om de software geschikt te maken voor jouw markt en doelgroep. Als je de know-how of de tijd niet hebt om het zelf te doen, moet je rekenen op ongeveer € 3.500,- tot € 5.000,- om alles op te zetten. (Tip: ga niet in zee met bedrijven of bouwers die dit werk voor minder aanbieden. Vele teleurgestelde ondernemers kunnen je vertellen dat te goedkope partijen geen kwalitatief hoogwaardige webwinkel afleveren. Goedkoop is duurkoop.)
 • Updates. Updates voor een simpele WooCommerce zitten vaak mee in de hosting (bij bijvoorbeeld WPorters is dit het geval). Maar zodra de webshop iets uitgebreider is en er extra plug-ins in zitten, moet je rekening houden met kosten. Licenties van plug-ins moeten onderhouden worden, de plug-ins moet updates krijgen. Dit kost als snel tussen € 100 en € 300 per jaar.
 • Problemen kosten geld. Bij open source software is er geen klantenservice die je kan contacteren als je problemen ondervindt. Je zal de situatie zelf moeten oplossen of een programmeur moeten zoeken. Dat kost geld, maar je ontkomt er niet aan. Het kan nooit kwaad om een paar freelance programmeurs of een betrouwbaar webbureau in je contactenlijst te hebben staan.

 

SaaS webwinkelsoftware

De voordelen van SaaS webshopsoftware

Ik geef je de drie meest bepalende voordelen van SaaS webshopsoftware:

 1. Relatief lage opstartkosten. Het kost weinig tijd en geld om met SaaS een webwinkel online te krijgen. Doordat de software-aanbieder alle belangrijke koppelingen al heeft gemaakt, kan je vaak binnen een week al beginnen verkopen.
 2. Gericht op Nederland en België. Er zijn veel SaaS-aanbieders gevestigd in Nederland of België. Hierdoor hebben ze vaak standaardintegraties met belangrijke Nederlandse en Belgische partijen zoals PostNL, DPD, iDeal, Bancontact en BPost. Je hoeft vaak alleen maar de naam van de partij aan te vinken en de bijbehorende functionaliteit is direct geïntegreerd in jouw webshop. Een ander voordeel: de software is ontworpen voor de Lage Landen. Nederlanders en Belgen shoppen anders dan Britten, Amerikanen of Chinezen. De functionaliteit van de webshop moet afgestemd zijn op de doelgroep. Bij SaaS is dit het geval.
 3. Updates worden voor je gedaan. Je mist met SaaS nooit een update, want je hoeft er niet op te letten. De software-aanbieder doet dit voor jou. Dat wil zeggen: als jouw aanbieder een beetje deugt. Voordat je een aanbieder kiest moet je dus zeker beoordelingen lezen of collega-ondernemers die reeds een webshop hebben om raad vragen.

De nadelen van SaaS webshopsoftware

Natuurlijk kent SaaS ook enkele nadelen:

 • Niet iedereen huurt graag. Om dezelfde reden dat sommige mensen niet graag een woning huren, willen sommigen de software van hun webwinkel niet huren. SaaS wordt nooit van jou. Ik vind dit zelf slechts een minimaal nadeel (wat gaat het veranderen wanneer je het zou bezitten?), maar er zijn wel degelijk ondernemers die zich gerustgesteld voelen door te weten dat de software in hun bezit is. Bedenk ook dit: de e-commercewereld ontwikkelt zich dusdanig snel dat over enkele jaren de meeste webwinkelsoftware weinig waarde meer heeft. Investeer je nu duizenden euro’s, dan moet je dit binnen drie tot vier jaar tijd afschrijven. (Wat overigens wél waarde heeft zijn je (domein)naam en klantenbestand. Beiden kunnen meegenomen worden wanneer je overstapt naar een andere aanbieder.)
 • Het systeem is beperkt. SaaS webshopsoftware heeft beperkingen. Niet alle SaaS-aanbieders geven je evenveel functies. En al is de functie er, dan hangt het van de aanbieder af hoe ver deze is ontwikkeld. Wil je gaan voor SaaS? Neem dan een aanbieder die zich al bewezen heeft, maar tegelijkertijd ook nog volop werkt aan zijn software.
 • Er is niet altijd een API beschikbaar. Sommige aanbieders bieden geen API aan. Een API geeft je de mogelijkheid om applicaties te ontwikkelen die communiceren met de software. Het is een feit dat je met SaaS geen aanpassingen kan maken in de code, maar dankzij een API kan je wel alle data importeren en exporteren.
 • De kosten kunnen al snel oplopen. Een Antwerpse bloemenhandelaar vroeg mij laatst of ik zijn al bestaande Shopify-webshop kon uitbreiden met extra functies, zoals uitgebreide leveropties. Bij Shopify lopen de kosten helaas erg op bij extra plug-ins, zodat het een beter besluit kan zijn om over te schakelen op een SaaS-aanbieder die standaard meer functies aanbiedt, of op open source-software. (Dit laatste werd uiteindelijk de keuze van de bloemenhandelaar, die voor overstapte op WooCommerce.)
 • Verlies van SEO-positie. Indien je overstapt naar een ander systeem met meer mogelijkheden, moet je extra kosten maken om je SEO-positie niet te verliezen. En die kosten moet je wel maken, want je SEO-positie verliezen is voor een webwinkel zowat het hetzelfde als het wijzigen van je thuisadres zonder het te laten weten aan je vrienden en familie: men zal je niet meer weten te vinden.

 

De kosten van SaaS webshopsoftware

De meeste aanbieders hebben verschillende pakketten waar je uit kan kiezen. Deze kosten doorgaans tussen de € 10,- tot € 100,- per maand.

Een kleine waarschuwing is op zijn plaats: ga niet voor de goedkoopste partij. Voor SaaS-software die deugt ben je minstens € 40 per maand kwijt. Je ontvangt ongetwijfeld enkele functies die je nog niet nodig hebt (zoals een API of meertaligheid), maar dat is beter dan wanneer je na een jaar al op zoek moet naar een nieuwe aanbieder omdat de huidige te beperkt is.

 

Fotobron: Pixabay op Pexels.com

Aanbieders van open source en SaaS software

Om jouw zoektocht naar de ideale software makkelijker te maken, geef ik je een lijst met gangbare open source webwinkelsoftware en relevante aanbieders van SaaS-software.

In een toekomstig artikel zal ik deze softwarepakketten en aanbieders met elkaar vergelijken op enkele doorslaggevende punten. Voor nu zal je genoegen moeten nemen met een simpele opsomming en hyperlinks naar de websites van de aanbieders.

Open source

SaaS

 

Conclusie deel 1: waarom een webshop huren niet wint

Ik maak mijn conclusies gebaseerd op twintig jaar ervaring als webshopbouwer, dat wil ik duidelijk maken voordat ik vertel of je beter kan huren of kopen. Ik heb in die twintig jaar geëxperimenteerd met open source en met SaaS, met WooCommerce, Magento, Lightspeed en vele andere stukjes software. Soms waren die experimenten succesvol, soms niet. Maar allemaal waren ze nuttig, want ze hebben mij het antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het beter om een webshop te kopen of te huren?’.

Mijn aanbeveling is om te kopen, om dus voor open source te gaan. Dit zeg ik wel onder voorbehoud van enkele voorwaarden, die ik in de volgende paragraaf zal uitleggen. Maar voordat ik vertel waarom kopen wint, wil ik eerst verduidelijken waarom huren niet de winnaar is.

Wanneer ik andere artikelen over het onderwerp ‘webshop kopen of huren’ lees, zie ik regelmatig de aanbeveling om voor huren te gaan, voor SaaS dus. De schrijvers van die artikelen geven als reden dat het makkelijk en snel op te zetten is en dat je geen updates hoeft uit te voeren.

En ja, daarin hebben ze gelijk. Dat zijn inderdaad goede redenen om voor SaaS te kiezen.

Maar het blijft een feit dat SaaS erg beperkend is: je hebt een gelimiteerd aantal functionaliteiten, plug-ins en add-ons, en je kan niet altijd je webshop stijlen zoals jij dat wilt. En de ervaring heeft mij geleerd dat dit voor een minder goede webshop zorgt waarmee je minder goed geld verdient, zeker wanneer je het jasje van beginnend e-commerce-ondernemer ontgroeid bent.

 

Conclusie deel 2: waarom kopen wél wint

In een ideale wereld combineer je de voordelen van open source met de voordelen van SaaS. Maar kan dat?

Ja, dat kan.

Er is een ruim aantal webshopbureaus dat open source webshopsoftware zoals WooCommerce opzet en (gedeeltelijk) beheert voor ondernemers. Dit brengt vele voordelen mee. Enerzijds heb je de voordelen die sowieso inherent zijn aan open source software:

 1. Je kan gebruik maken van de vele extensies en add-ons.
 2. Jouw shop is altijd up-to-date met de laatste technologische ontwikkelingen omdat ontwikkelaars van over de hele wereld constant nieuwe extensies ontwikkelen.
 3. Je hebt keuze uit duizenden templates.
 4. Er is de mogelijkheid om zelf te ontwikkelen, zodat de shop helemaal voldoet aan jouw wensen.

Doordat je het opzetten en het (gedeeltelijk) beheren van de webshop overlaat aan een bureau worden de oorspronkelijke nadelen van open source software geëlimineerd:

 • Het bureau past de software aan naar jouw wensen. Omdat bureaus dit soort dingen aan de lopende band doen en vaak een bewezen template als basis gebruiken waarop ze aanpassingen doen, zijn deze werkzaamheden relatief snel te doen. En dus relatief betaalbaar.
 • Het bureau voert updates uit voor de webshopsoftware en de plug-ins, waardoor jouw shop altijd tiptop is op vlak van veiligheid en functionaliteit. Omdat bureaus dit vaak voor tientallen of zelfs honderden klanten doen, is het voor een bureau een vanzelfsprekendheid om dergelijke updates in de gaten te houden en direct uit te voeren.

Door het inschakelen van een bureau profiteer je van de flexibiliteit van open source, zonder dat je de nadelen ervaart. Met de meeste bureaus kan je bovendien een maandelijks supportcontract afsluiten voor lopende zaken en probleemoplossing. Zo heb je altijd een vraagbaak die raad weet met jouw beslommeringen als e-commerce-ondernemer. Omdat een supportcontract een vaststaand bedrag is weet je altijd hoeveel je kwijt bent en blijven de kosten beheersbaar.

Lang verhaal kort: ik zie open source webwinkelsoftware als de beste optie voor het merendeel van de online handelaars. Dat betekent dus dat het kopen van de webshopsoftware de beste van de twee mogelijkheden is.

Wat zijn ervaringen op dit vlak? Deel jouw ervaringen met mij en anderen, zodat nog meer ondernemers met online ambities de juiste keuze maken.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill