Leestijd 6 minuten

Bouw een website die verkoopt en leads genereert

Websites zijn voor miljoenen bedrijven wereldwijd belangrijke elementen geworden in het verkoopproces. Als bedrijf wil je de beste kanalen inzetten om je producten of diensten te verkopen. Een goede website kan dat proces in alle aspecten ondersteunen. En dat is belangrijk, want vrijwel alle aankoopprocessen beginnen tegenwoordig met het zoeken van informatie op het internet.

Meer leads genereren met een website

Klanten informeren

Zo zijn we meteen bij het eerste aspect aanbeland. Je website biedt de mogelijkheden om je publiek op alle mogelijke manieren te informeren. Van korte overzichtspagina’s tot gedetailleerde productfiches, van inspiratie tot praktische handleidingen, van tekst tot video, maar waarschijnlijk een combinatie van al deze. Kortom: voorzie dé inhoud die jouw doelpubliek zoekt of verkiest vooraleer ze een aankoop doen. En vergeet ook die bestaande klanten niet die trouw naar jouw bedrijf blijven terugkeren.

 • Nodig: goede, gebruiksvriendelijke content gericht op welke informatie klanten verwachten.
 • Tip: Naast informatie bieden is ook vertrouwen winnen belangrijk. Met testimonials of cases bied je niet alleen informatie aan, je maakt ze ook tastbaar en ze hebben en positieve invloed op de merkervaring. Het hoeven zelfs niet alleen lovende reacties te zijn, ook negatieve commentaren zijn bruikbaar als je toont dat je er adequaat op reageerde.

 

Zichtbaarheid

Als mensen informatie op het internet zoeken, dan start die zoektocht nagenoeg altijd met een zoekopdracht in een zoekmachine. Aanwezig zijn in de zoekresultaten voor relevante zoekwoorden is dus essentieel om je te tonen aan mogelijke klanten. Zoekmachinemarketing heet dat. Zo kan je hen al van in het begin van het aankoopproces aan je binden. Door goed te optimaliseren zal je niet alleen zichtbaarder zijn, ook leid je de bezoeker meteen naar een pagina met de informatie die ze zoeken. Zonder dat ze er eerst via de homepagina (en eventueel nog andere pagina’s) naar op zoek moeten.

 • Nodig: Een websitestructuur die goed indexeerbaar is door zoekmachines, inhoud die geoptimaliseerd is rondom de zoekwoorden die je doelpubliek gebruikt. Bij zoekmachineoptimalisatie komen heel wat elementen samen: het komt erop neer een gedegen SEO-strategie uit te bouwen.
 • Tip: Met de Yoast WordPress SEO-plug-in heb je de ideale tool in handen op WordPress-websites volledig te optimaliseren, zowel qua site structuur als on-page SEO.

 

Analyse

Heb je op je website een vorm van tracking geïnstalleerd, dan heb je toegang tot heel wat informatie om je publiek en potentiële klanten beter te leren kennen. Het is een soort marktonderzoek naar hoe mensen je website gebruiken en welke informatie ze zoeken en leuk vinden. En bovenal kan je zien waar ze afhaken.

Je kan perfect meten hoeveel bezoekers er zijn, hoeveel terugkerende bezoekers, waar deze bezoekers jou gevonden hebben, waar ze vandaan komen, welke pagina’s ze bezoeken, welke acties ze doen, welke zoekwoorden ze gebruiken in het zoekveld, enzovoort. Al deze informatie is te bundelen tot bruikbare rapporten om je website te verbeteren, marketingacties te evalueren en je diensten beter af te stemmen op de noden van je doelpubliek.

 • Nodig: Er bestaan verschillende websiteanalyseprogramma’s. Elk heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Google Analytics is een van onze favorieten.
 • Tip: Tag links in (andere) marketing acties met utm-codes, zo kan je de effectiviteit daarvan ook opvolgen en vergelijken.

 

Web agency Antwerpen

Fotobron: Adeolu Eletu op Unsplash

 

Conversies

Als die bezoeker je gevonden heeft en goed geïnformeerd is, is de tijd aangebroken om die anonieme bezoeker om te zetten tot een prospect of te verleiden tot een aankoop.

Formulieren hou je het best zo beknopt mogelijk als je leads wil genereren. Mensen zijn niet snel geneigd om onmiddellijk veel informatie prijs te geven. Vraag het essentiële, een naam / telefoon / e-mail. De rest kom je wel te weten in een rechtstreeks contact met de klant.

Nog directer dan een lead is een aankoop via je website, als jouw soort product daarvoor geschikt is.

Beide kan je nauw opvolgen door aan conversiemeting te doen. Je volgt dan welke bezoekers een aankoop of een prijsaanvraag doen en hoe het proces daartoe verloopt. Naast macro-conversies (diegene die je direct geld opbrengen) zijn ook micro-conversies interessant om te meten: inschrijvingen voor nieuwsbrieven, informatiedownloads; enzovoort. Dit zijn vaak acties die meer of minder kunnen bijdragen tot een uiteindelijke macroconversie.

Als je een verkooptrechter (of funnel) instelt, kan je ook kijken waar er mogelijke struikelblokken zitten. En dat deel in het conversieproces dan gaan aanpakken.

 • Nodig: Sterke landingspagina’s die je bezoekers zo inpalmen dat ze jouw aanbod niet kunnen weerstaan.
 • Tip: Gebruik uitnodigende call to actions. Maak ze subtiel dwingend, persoonlijk, benadruk de voordelen nog eens, gebruik een vraag die enkel met ‘ja’ te beantwoorden is.

 

Testen en experimenteren

Het voordeel van een website is, dat hij flexibel is en je dus vrij gemakkelijk kan experimenteren en bijsturen. Onderzoeken wat werkt en wat niet.

Doe aan A/B-testen of Multivariate-testen. Wil je onderzoeken hoe je je conversies kan optimaliseren?  Zijn je landingspagina’s overtuigend genoeg? Schotel de bezoekers verschillende varianten van je landingspagina’s voor. Met andere foto’s, andere teksten in de call to actions, ander kleurgebruik, noem maar op.

Na een tijdje kan je analyseren welke variant de meest effectieve is. En daarna nog verder testen. Tot alle details in je website goed zitten en hij optimaal rendeert.

 • Nodig: Software die het experimenteren met landingspagina’s mogelijk maakt. De meest bekende: UnbounceInstapageoptimizely. Maar sinds kort kan je dat ook weer gewoon via Google Analytics doen! Handig.
 • Tips:
  • Als je zelf geen wijzigingen in de code van je website wil aanbrengen, bestaan er verschillende WordPress-plug-ins om gemakkelijk Google Analytics-experimenten aan je website toe te voegen.
  • Voor WordPress zijn er ook verschillende pagebuilders beschikbaar; zo maak je snel meerdere varianten van je landingspagina’s. Wel even nakijken of ze compatibel zijn met je theme.
  • Dit geldt ook voor het uittesten van andere formulieren trouwens. Met Contacform 7, Gravity Forms of andere creëer je in een handomdraai aangepaste formulieren.

 

Hulp nodig?

Begint je hoofd te tollen bij het lezen van deze info, neem dan even contact met ons op. Wij zijn er om jou te helpen.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill