Leestijd 8 minuten

Waarom open source niet (altijd) gratis betekent

‘Als WordPress open source is, waarom is een WordPress-website dan niet gratis?’ is een vraag die we vaak horen.
Daarom tijd voor een factcheck: is een goede opensourcewebsite gratis?

Spoiler alert: NEE. Of wat dacht je nu?

Maar omdat het een begrijpelijke en hardvochtige misvatting is, leggen we graag even uit hoe dat komt..
Tijd om het in de diepte uit te spitten. We starten bij de bron, of beter: bij de broncode.

Motionmill webbureau Antwerpen - WordPress opensource software

Broncode versus binaire code

Alles wat je op je computerscherm ziet bestaat uit taal. Om ervoor te zorgen dat je computer weet welke taak die moet uitvoeren, moet je computer weten wat te doen. Die taken zijn uitgeschreven in computertaal of code. Als je computer die code begrijpt, werkt je software. Logisch.

Om het verhaal helemaal te snappen, ken je best het onderscheid tussen broncode en binaire code. Broncode is als een handleiding: de code die een programmeur schreef om een bepaalde software te ontwikkelen. De broncode is de taal die een programmeur snapt. Eens uitgeschreven wordt de broncode gecompileerd en via een programma omgezet naar binaire code en dat is dan weer de taal die jouw computer snapt.

 

Open versus closed source

Wil je weten wat jouw computer leest en hoe die te werk gaat, dan moet je zelf ook die broncode kunnen bekijken. Dat recht heb je niet altijd. Daar ligt het verschil tussen open en closed source.

Opensourcesoftware staat je toe om die broncode te zien. Met closedsourcesoftware krijg je die code niet te pakken. Je koopt dan een software systeem aan en krijgt enkel een gebruikerslicentie. Dat betekent dat je het recht hebt om de software te gebruiken, maar geen rechten krijgt om te weten hoe die software werkt, laat staan om die te gaan aanpassen. Een paar bekende closedsourceprogramma’s: Microsoft, Avaza, Adobe en Basecamp.

 

Waarom is dat goed om weten?

Opensourcesoftware geeft je vrije toegang tot het programma én tot broncode. Je kan zien hoe de persoon die de software maakte het programma schreef. Dat geeft je dus de mogelijkheid om zelf aanpassingen te doen of (stukken van) de broncode te kopieren en te delen. Je krijgt als het ware een in elkaar gestopt Legobouwpakket met een handleiding. Het geeft je dus de mogelijkheid om het zelf opnieuw in elkaar te steken, er iets aan te wijzigen zodat je er zelf andere dingen kan op aansluiten of om het helemaal uit elkaar te halen en het te verbeteren.

Bij closedsourcesoftware krijg je enkel toegang tot de binaire code en niet de broncode. Dus: je hebt geen idee hoe de software in elkaar steekt en kan er bijgevolg ook niet zelf aan sleutelen. Meer nog: je hebt contractueel ook geen recht om iets van de code te kopiëren of die aan te passen. Closedsourcesoftware behandelt de broncode als een private en beschermde eigendom. Bijvoorbeeld uit concurrentieel oogpunt: maak je een programma en geef je je broncode gratis weg, dan kan iedereen met coderingskills je programma gratis kopiëren.

 

Motionmill webbureau Antwerpen - WordPress opensource software broncode

 

Voor- en nadelen van open source

Omdat opensourcesoftware zo vrij kan gebruikt, aangepast en gedeeld worden, is het heel populair. We zetten even wat pro’s en con’s op een rij.

 

Voordelen

 • Kostenplaatje: je betaalt geen licentiekosten. Dus inderdaad: in de kern is open source gratis te gebruiken.
 • Snelle vooruitgang: omdat de software vrij te lezen, gebruiken en optimaliseren is, kan open source bijzonder snel evolueren. Wereldwijd kan iedereen die tech-savvy is met code, de software gaan verbeteren.
 • Innovatie: dat wil ook zeggen dat iedereen mogelijke problemen of bugs in de software kan oplossen omdat eender wie onder de motorkap kan kijken. Als je wereldwijd duizenden monteurs hebt die met eenzelfde probleem aan de slag gaan, zal je sneller een oplossing vinden dan wanneer je slechts één mecanicien hebt die ook nog een heleboel andere problemen op te lossen heeft.
 • Vrijheid: open source biedt je heel wat flexibiliteit. Je kan systemen gebruiken en (laten) aanpassen zodat je ze makkelijk kan koppelen aan bestaande systemen of programma’s waar je al mee werkt én je zit ook niet vast aan één leverancier. In tegenstelling tot closed source systemen zit je niet met een ‘vender lock-in’. Je wil om deze of geen reden van aanbieder of programmeur veranderen? Dan verhuis je jouw informatie probleemloos mee.
 • Verantwoordelijkheid: wie de open source code uitschrijft en vrijgeeft, draagt zo goed als geen aansprakelijkheid en kan niet verplicht worden om problemen in de code te gaan aanpassen. Werkt je code niet optimaal, dan kan je als programmeur niet verplicht worden om daar zelf een oplossing voor te ontwikkelen.

 

Nadelen

Elk nadeel heeft zijn voordeel en omgekeerd. Een paar van de minder geweldige kanten van open source opgesomd:

 • Kwaliteit: je hebt geen garantie dat opensourcesoftware kwalitatief is. Iedereen met een minieme basiskennis kan opensourcecode op het web gooien. Er is geen waarborg dat je er later niet mee in de problemen komt.
 • Aansprakelijkheid: dat niemand verantwoordelijk is voor de opensourcecodes en -software, is dus ook een risico: je kan nergens een klacht indienen als het systeem niet goed werkt. Iets wat je bij een closedsourcesysteem wel kan, want daar heb je als gebruiker één aanspreekpunt en is de leverancier verantwoordelijk voor het systeem. Is er een bug? Dan moet je aanbieder dat voor je gaan oplossen.

 

In die voor- en nadelen ligt ook meteen het antwoord op de vraag waarom je open source niet altijd gratis is.

Het grote verschil tussen open source en closed source zit ‘m niet in het verschil tussen gratis en betalen. Bij closed source betaal je voor het gebruik van een licentie: je wordt een gebruiker en nooit eigenaar.

Bij open source krijg je toegang tot software, maar wil je die verder gaan uitbreiden met extra features, dan hangt daar vaak een prijskaartje aan vast.

 

Je website (laten) bouwen in een opensourcesysteem

Wil je een professionele website (laten) bouwen dan is het sterk aangeraden voor een open source content management systeem te kiezen: WordPress, Drupal, Joomla zijn een aantal van de meest populaire open source CMS-systemen.

WordPress startte als een puur blogsysteem. Ondertussen groeide het platform uit tot een van de meest populaire Content Management Systemen (CMS) in de wereld.

Met meer dan 50.000 plug-ins – aanvullingen om je website uit te breiden – bezit WordPress een indrukwekkende plug-in bibliotheek. Niet moeilijk dat 1 op 5 van de top 10 miljoen websites gebouwd zijn in WordPress. Om die reden kiezen we bij Motionmill al twintig jaar voor het WordPress-platform.

 

WordPress logo

 

Wat is een (WordPress) plug-in?

In essentie zijn plug-ins apps die je kan implementeren in je basis WordPresspakket. Met de juiste plug-ins kan je een standaard WordPress-website aanpassen aan je specifieke noden en wensen. Dankzij de uitgebreide plug-inbibliotheek kan je echt alles toevoegen wat jouw onderneming nodig heeft: een webshop, betaalfunctionaliteiten, SEO, portofolio’s, beeldbanken, adresboeken, contactformulieren, etc.

Daar zit alvast een deel van de reden waarom opensourcewebsites niet gratis zijn. Gratis open source en plug-ins zijn – zoals we hierboven al meegaven – vrij te gebruiken, maar je kan geen extra ondersteuning verwachten. Met premium plug-ins krijg je tegen betaling wél wat in de plaats:

 • Extra features
 • Directe ondersteuning
 • Regelmatige updates

Ook wij breiden onze websites uit met hoogstaande WordPress plug-ins. Eén van onze gratis favorieten is bijvoorbeeld WooCommerce, waarmee je je website naar een state-of-the-art webshop transformeert. En met de premium versie van de SEO plug-in van Yoast kan je je website nog zoekmachinevriendelijk maken.

 

Een professionele WordPress website laten maken?

In Antwerpen zijn wij dé expert in WordPress websites bouwen. We kijken met jou naar wat de behoeften van jouw onderneming zijn en vertalen die naar een, mooie, strakke en vooral gebruiksvriendelijke website. Wil je een efficiënte e-shop? Is een uitgebreid contactformulier belangrijk? We hebben de expertise in huis om de juiste plug-ins te selecteren die jouw webbezoekers probleemloos converteren naar tevreden klanten.

[mm_contact section_title=”Geïntrigeerd?” contact_box_title=”Contacteer onze bedrijfsstrategist” contact_box_subtitle=”Mark staat voor je klaar” bg_color=”secondary” background_image=”https://motionmill.com/bg-gradient/” type=”calendly” content=”Ga voor een half uur gratis brainstorm met Mark, al meer dan 20 jaar WordPress-expert. Hij bekijkt met jou wat voor website jouw onderneming nodig heeft.” contact_id=”8491″][/mm_contact]

 

Vier gratis opensource-applicaties voor jouw onderneming

Tot slot: wij geloven in open source én het delen van kennis, dus geven we je meteen een paar geweldige gratis open source tools mee.

De kans is groot de je zelf al aan de slag bent met opensourceprogramma’s en -software. Misschien gebruik je al een VLC-mediaplayer of heb je OpenOffice-programma’s in plaats van Microsoft 365? Ben je op zoek naar kwalitatieve alternatieven voor duurdere closedsourceprogramma’s? Deze kan je meteen inzetten in je onderneming.

 • LibreOffice: een hoogwaardig open source alternatief voor Microsoft Office. Op dit moment is LibreOffice een betere optie dan het iets bekendere Apache OpenOffice omdat het beter om kan met originele Microsoft documenten.
 • Shotcut: een gratis tool die je toestaat om audio en video te editen zonder kwaliteitsverlies. Shotcut heeft de voorbije jaren een grote sprong voorwaarts gemaakt en kan concurreren met dure Adobe video-editors.
 • Audacity: al twintig jaar lang een van de meest gebruikte opensource-applicaties. Audacity is een gratis audio-editor. Wil je je aan een podcast wagen of muziek maken? Audacity helpt je opnemen, editen en je geluidskwaliteit verbeteren.
 • Taiga: een gebruiksvriendelijk en helder projectmanagementprogramma. Je houdt makkelijk overzicht over je projecten en budgetten. In de gratis versie kan je tot 15 gebruikers toevoegen. Perfect voor kleine ondernemingen.

Doe er je voordeel mee! Geen dank.

 

Interesse in opensource? De deur van Mark staat open.

Mark heeft een missie: de klanten van Motionmill helpen om meer te verkopen. En dat doet hij al 20 jaar. Boek vrijblijvend een gesprek in. Bellen, videocallen of liever meteen een bezoekje op kantoor? Kan allemaal.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill