Leestijd 3 minuten

Hoe het three strike-systeem van Google voor het schenden van hun advertentiebeleid werkt

Oplettende ondernemers en marketeers hadden het nieuws misschien al voorbij zien komen: vanaf september 2021 introduceert Google een pilotprogramma voor een systeem op basis van 3 waarschuwingen voor het herhalend schenden van hun advertentiebeleid.

Met dit nieuwe systeem wil de Amerikaanse advertentiereus voorkomen dat er via Google Ads schadelijke of onveilige advertenties worden getoond.

Het is tijd om eens te bekijken hoe dit three strike-systeem precies werkt.

Google Ads three strikes systeem

Het doel van het three strike-systeem van Google

In hun aankondiging over het three strikes-systeem beschrijft Google wat voor soort advertenties ze exact willen voorkomen met het nieuwe systeem:

‘Vanaf september 2021 worden er meldingen en waarschuwingen gegeven voor schendingen van ons beleid voor het mogelijk maken van oneerlijk gedrag, niet-goedgekeurde stoffen en gevaarlijke producten of services, waaronder voor advertenties die misleidend gedrag of misleidende producten promoten, zoals valse documenten, hackingservices en spyware, en tabak, drugs en wapens.’

Dit soort advertenties is al lange tijd verboden, maar Google introduceert nu straffen die met elke extra waarschuwing zwaarder worden.

 

Welke straffen Google gaat geven bij overtreding

Welke straffen kan je als adverteerder verwachten na invoer van het three strike-systeem van Google? De onderstaande tabel toont je wat de straf is voor elke bijkomende overtreding van het advertentiebeleid van Google Ads:

Als adverteerder wordt je per e-mail op de hoogte gebracht als je volgens Google een overtreding hebt begaan. Bij de eerste twee schendingen (melding en eerste waarschuwing) krijg je kans om de schendingen te corrigeren. Voordat de Google-advertenties hervat kunnen worden moet je een formulier invullen.

Na 90 dagen verlopen de waarschuwingen. Er zijn scenario’s mogelijk binnen die periode:

  • Heef Google in die 90 dagen geen nieuwe schendingen vastgesteld? Dan behoudt je Google Ads-account zijn goede naam.
  • Ben je volgens Google wederom stout en krijg je opnieuw een waarschuwing? Dan begint het proces opnieuw vanaf de melding. Eén lichtpuntje: als adverteerder kan je na invoering van deze pilot nog steeds bezwaar maken tegen handhavingsbeslissingen.

De feedback van deze pilot van het three strike-systeem van Google zal door de zoekmachinereus gebruikt worden als basis om in de toekomst het waarschuwingssysteem verder uit te breiden met aanvullende beleidsregels.

 

Hoe kan je je Google-advertenties voorbereiden?

Omdat het three strike-systeem van Google een algoritme is (er is dus geen sprake van menselijke review van advertenties), is het belangrijk dat advertenties het algoritme zo min mogelijk triggeren. Het is cruciaal om als adverteerder je advertenties grondig te checken op meerdere aspecten:

  • De koppen;
  • De beschrijvingen;
  • De extensies;
  • De URL’s.

Gebruik geen bewoording die door het algoritme verkeerd opgevat kan worden. Ik weet het, dit wordt een uitdaging, maar het is de enige optie om vanaf heden succesvol te adverteren in Google Ads.

 

Marketeers, communiceer het systeem naar jullie klanten!

Ben je een online marketeer die Google Ads-accounts beheert voor externe klanten? Dan is mijn advies om de pilot van het three strike-systeem van Google zo snel mogelijk naar je klanten te communiceren. Zo kunnen zij rekening houden met de gevolgen van dit nieuwe systeem, zoals de eventuele extra uren die je moet besteden aan het controleren van de advertentiecampagnes.

 

Mijn mening als online marketeer over het three strike-systeem van Google

Ik begrijp Google. Natuurlijk willen ze niet dat iemand een lading Kalasjnikovs of een scheepscontainer heroïne verkoopt via Google Ads. Het is goed dat Google zijn verantwoordelijkheid neemt om internetgebruikers te beschermen tegen dit soort kwalijke zaken.

Aan de andere kant voorzie ik ook problemen voor eerlijke, goedwillende adverteerders. De pilot van het three strike-systeem van Google kan negatieve gevolgen hebben voor hen. Advertenties kunnen bijvoorbeeld vaker ten onrechte worden gemarkeerd voor schendingen. Zelfs voor de introductie van dit nieuwe systeem was Google soms al een beetje té ijverig in het onterecht straffen van adverteerders. Met dit strenge systeem zal dit misschien alleen maar vaker voorkomen.

Of juist niet. De tijd zal het uitwijzen.

Ik hou je op de hoogte.

Deel dit bericht

Wij delen graag onze kennis met je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt 1 keer in de twee weken een leerzame, mooie, grappige, gelukkig makende mail.

Naam(Vereist)
* verplichte velden
Privacy(Vereist)
Hidden
Segment
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
motionmill logo 2024 wit

Motionmill is jouw referentie voor webdesign in Antwerpen. We zijn experts in WordPress. Je website is de belangrijkste bouwsteen voor je online communicatie. Wij creëren je branding, ontwikkelen je website en zorgen er ten slotte voor dat je website gevonden wordt dankzij online marketing.

Motionmill